Cytrulina

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 14 lipca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 11źródła
  • 6badań

Cytrulina to związek z grupy aminokwasów endogennych, czyli wytwarzanych w organizmie człowieka.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Cytrulina

Grupa:

Suplementy diety

Aminokwasy

Właściwości:

Słabe działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), poprawa wydolności fizycznej, przekształcanie szkodliwego amoniaku do mocznika.

Główne źródła:

Produkcja w organizmie, suplementy diety, arbuz, melon, ogórek, dynia.

Przeciwwskazania:

Kobiety ciężarne i karmiące piersią (ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania), możliwość interakcji z lekami stosowanymi w nadciśnieniu, chorobach układu krążenia i zaburzeniach erekcji.


W pigułce

  • Cytrulina jest produkowana w naszym organizmie, a spośród żywności, jej największe ilości występują w arbuzie
  • Cytrulina jest aminokwasem zaangażowanym w usuwanie amoniaku z organizmu (bierze udział w cyklu mocznikowym)
  • Cytrulina posiada delikatne działanie obniżające skurczowe ciśnienie krwi
  • Cytrulina może w niewielkim stopniu poprawiać wytrzymałość i wydajność podczas wykonywanych ćwiczeń fizycznych
  • Cytrulina jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia, jednak ze względu na brak danych, nie zaleca się jej suplementowania przez kobiety ciężarne i w okresie laktacji
  • Ilość cytruliny, jaką najczęściej stosowano w badaniach naukowych to ok. 2-10 g/dzień

Co to jest cytrulina?

Cytrulina to aminokwas endogenny, czyli taki, który jest produkowany w naszym organizmie i z tego względu nie ma konieczności spożywania go wraz z dietą.

Cytrulina zaliczana jest do tzw. aminokwasów niebiałkowych. Oznacza to, że nie jest ona wykorzystywana do produkcji białek (w odróżnieniu od większości pozostałych białek).

Warto podkreślić, że cytrulina może być metabolizowana (przekształcana) w nerkach do argininy - warunkowo niezbędnego aminokwasu. Co ciekawe aktualny stan wiedzy pokazuje, że stosowanie cytruliny może w większym stopniu zwiększać poziom argininy w organizmie, niż przyjmowanie samej argininy.

Cytrulina po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i to właśnie temu owocu zawdzięcza swoją nazwę (arbuz w języku łacińskim to citrullus).

Cytrulina, wraz z innymi aminokwasami - argininą i ornityną pełni istotną rolę w cyklu mocznikowym, czyli szeregu procesów związanych z usuwaniem szkodliwych dla organizmu związków (aminokwasy te przekształcają amoniak w mocznik).

Cytrulina – właściwości

1. Cytrulina może obniżać ciśnienie krwi

Opublikowana w 2019 roku analiza badań naukowych wykazała, że suplementacja cytruliną może korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Naukowcy odnotowali, że stosowanie cytruliny w dawkach równych lub powyżej 6 g/dzień może przyczyniać się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi (średnio o 2,75 mmHg).

Trzeba jednak podkreślić, że nie wszystkie badania potwierdzają taką skuteczność działania.

W jednym z badań odnotowano również, że stosowanie cytruliny w ilości 5,6 g/dzień przez 7 dni spowodowało poprawę przepływu krwi.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje można wnioskować, że cytrulina może być dobrym składnikiem na nadciśnienie tętnicze.

2. Cytrulina zwiększa wytrzymałość u sportowców

W 2019 roku na łamach renomowanego czasopisma Sports Medicine naukowcy opublikowali przegląd badań, w którym dowiedli, że suplementacja cytruliną może zwiększać siłę i wytrzymałość podczas treningu. 

Istnieją również pewne przesłanki świadczące o tym, że cytrulina może korzystnie wpływać na regeneraję organizmu po wykonanej aktywności fizycznej.

Jednakże autorzy opracowania naukowego wskazali, że efekt ten nie był szczególnie wysoki. Zasugerowali oni, że stosowanie cytruliny może mieć przede wszystkim znaczenie dla sportowców, dla których liczą się niewielkie różnice w uzyskanych wynikach pomiędzy zawodnikami.

3. Cytrulina wspomaga erekcję

W jednym z badań naukowcy zauważyli, że stosowanie cytruliny może poprawiać erekcję u mężczyzn poprzez korzystny wpływ na zwiększenie twardości prącia.

Autorzy doświadczenia wykazali korzystne działanie, gdy cytrulina była podawana w ilości 1,5 g dziennie przez jeden miesiąca.

4. Cytrulina w zaburzeniach cyklu mocznikowego

Dane pochodzące z literatury naukowej wskazują, że cytrulina jest wykorzystywana w leczeniu rzadkich i wrodzonych zaburzeń cyklu mocznikowego, które cechują się hiperamonemią (podwyższonym stężeniem amoniaku w surowicy krwi). Jest ona skuteczna w usuwaniu nadmiaru amoniaku z krwiobiegu.

Cytrulina – źródła

Cytrulina jest przede wszystkim produkowana w naszym organizmie z glutaminy lub odzyskanej argininy.

Poziom cytruliny w żywności jest dość niski. Najbogatszym źródłem cytruliny w diecie człowieka jest arbuz. W 100 g tego owocu znajduje się ok. 111-470 mg (0,11-0,47 g) cytruliny.

Cytrulina znajduje się również w stosunkowo wysokich ilościach m.in. w: melonach, ogórkach, dyni i kabaczkach.

Cytrulina – skutki uboczne

Cytrulina posiada status GRAS, czyli jest uznawana za bezpieczny składnik.

Działania niepożądane na skutek suplementacji cytruliną występują bardzo rzadko i najczęściej dotyczą niestrawności.

Interakcje z lekami

Przypuszcza się, że cytrulina może wchodzić w interakcje z różnymi lekami, w tym szczególnie z lekami stosowanymi w leczeniu nadciśnienia, chorób układu krążenia i zaburzeniach erekcji. Jednakże dotychczas naukowcy nie wykonali badań, które mogłyby potwierdzić te przypuszczenia.

Cytrulina - przeciwwskazania

Cytrulina – w ciąży

Do dnia dzisiejszego nikt nie dokonał oceny wpływu suplementacji cytruliną na zdrowie płodu i przyszłych matek. Wobec tego zaleca się unikania przyjmowania wysokich dawek cytruliny przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Cytrulina - jak stosować

Na obecną chwilę, naukowcy nie sformułowali ogólnych zaleceń, co do stosowania cytruliny.

Na podstawie przeprowadzonych dotychczas badań naukowych można zasugerować przyjmowanie cytruliny w ilości ok. 2-10 g dziennie.

Cytrulina – jak kupować?

Cytrulina (zwykle jako jabłczań cytruliny) jest sprzedawana w różnych formach - jako proszek lub kapsułki.

Ne wykonano badań, które pozwoliłyby wskazać, która postać cytruliny jest lepsza. W przypadku tego składnika najbardziej zasadne wydaje się być sugerowanie ceną. Opakowanie cytruliny (ok. 200-400 g) kosztuje zwykle ok. 25-40 zł.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Pytania i odpowiedzi

  • W jakich produktach znajduje się cytrulina?

    Najlepszym źródłem cytruliny jest arbuz. Niewielkie ilości cytruliny znajdziesz też w melonie, ogórkach i dyni.

  • Czy lepiej stosować cytrulinę, czy argininę?

    Przyjmowanie cytruliny w większym stopniu zwiększa poziom argininy w organizmie, niż stosowanie argininy samej w sobie. Dlatego lepszym rozwiązaniem wydaje się być sięgnięcie po cytrulinę.


Kategorie: Aminokwasy, Suplementy diety



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter