Arginina
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 8badań
Arginina to związek chemiczny zaliczany do grupy aminokwasów względnie egzogennych (niezbędnych).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Arginina |
Alternatywne nazwy: | L-arginina |
Grupa: | Suplementy diety Aminokwasy |
Właściwości: | Działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), zwiększanie wydolności fizycznej, redukcja zaburzeń seksualnych, obniżanie poziomu triglicerydów, wzmacnianie odporności, zmniejszanie ryzyka stanu przedrzucawkowego. |
Główne źródła: | Suplementy diety, produkty bogate w białko (mięso czerwone, mięso drobiowe, ryby, nasiona strączkowe, pestki dyni, orzechy). |
Przeciwwskazania: | Osoby stosujące leki i suplementy obniżające ciśnienie krwi, obniżające stężenie glukozy we krwi, hamujące krzepnięcie krwi. |
W pigułce
- Arginina jest aminokwasem skutecznym w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi
- Arginina może być zalecana dla sportowców i osób aktywnych ponieważ zwiększa wydolność fizyczną (tlenową i beztlenową)
- Arginina łagodzi zaburzenia erekcji
- Arginina przyczynia się do obniżania poziomu triglicerydów we krwi
- Arginina prawdopodobnie może zwiększać odporność
- Arginina może zmniejszać ryzyko stanu przedrzucawkowego i łagodzić jego przebieg
- Dawka argininy, przy której obserwowane są dodatkowe właściwości zdrowotne to ok. 1,5-12,0 g/dzień
- Argininy nie należy przyjmować jednocześnie z lekami i innymi suplementami obniżającymi ciśnienie krwi, redukującymi poziom glukozy i spowalniającymi krzepnięcie krwi
- Arginina jest bezpieczna do stosowania w ciąży przez krótki okres czasu
- Arginina w dawkach do 20 g/dzień nie powinna powodować żadnych skutków ubocznych. W pojedynczych przypadkach mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Co to jest arginina?
Arginina jest aminokwasem zaangażowanym w wiele procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie.
Arginina jest określana mianem pół-niezbędnego (względnie/warunkowo egzogennego) aminokwasu. Oznacza to, że w większości przypadków organizm człowieka potrafi syntetyzować (wytwarzać) ten aminokwas w odpowiednich ilościach. Jednakże w niektórych warunkach (np. z powodu choroby), produkcja argininy może być niewystarczająca.
Arginina jest odpowiedzialna przede wszystkim za produkcję:
- Mocznika (bierze udział w cyklu mocznikowym razem z L-ornityną, L-cytruliną i arginobursztynianem)
- Tlenku azotu (NO)
- Kreatyny
Niedobór argininy
Brak argininy w organizmie może skutkować:
- Zaburzeniami odporności (upośledzenie funkcjonowania limfocytów T)
- Zaburzeniami funkcjonowania mięśni i nerwów
- Osłabieniem funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych (i w ten sposób może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe)
Jednakże deficyt argininy występuje zwykle bardzo rzadko i zazwyczaj jest spowodowany zwiększoną aktywnością arginazy - enzymu przekształcającego argininę do ornityny.
Wysoką aktywność arginazy obserwuje się w różnych stanach i jednostkach chorobowych, jak np.:
- Niedokrwistość sierpowata
- Malaria
- Mukowiscydoza
- Zawał mięśnia sercowego
- Przeszczep wątroby
Arginina właściwości
Arginina obniża ciśnienie krwi
Wyniki analizy 11 badań naukowych opublikowanych w 2011 roku na łamach renomowanego czasopisma American Heart Journal dowiodły, że suplementacja argininą przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, co może mieć szczególne znaczenie dla osób będących w stanie przednadciśnieniowym lub chorującym już na nadciśnienie.
Naukowcy odnotowali, że stosowanie argininy może znacząco obniżyć zarówno skurczowe (średnio o 5,39 mmHg), jak i rozkurczowe ciśnienie krwi (średnio o 2,66 mmHg).
Skuteczne działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie) zaobserwowano przy dawkach ok. 6-9 g/dzień, stosowanych przez 1-6 miesięcy.
Arginina poprawia wydolność fizyczną
Arginina jest powszechnie zalecana jako suplement diety dla sportowców, którego stosowanie miałoby wspomagać wydolność fizyczną.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że faktycznie przyjmowanie argininy może poprawiać zarówno wydolność tlenową (aerobową), jak i beztlenową (anaerobową).
Naukowcy odnotowali, że skuteczne może być:
- Stosowanie jednorazowych, wysokich dawek przed treningiem - w ilości ok. 0,15 g/kg masy ciała (dla osoby ważącej 70 kg będzie to 10,5 g), podawanych na 60-90 minut przed treningiem; jest to dawka poprawiająca wydolność tlenową i beztlenową
- Regularne, długotrwałe przyjmowanie argininy - przyjmowane w dawkach, w zależności od zamierzonego efektu:
- Poprawa wydolnośći tlenowej - 1,5-2,0 g/dzień przez 4-7 tygodni
- Poprawa wydolności beztlenowej - 10-12 g/dzień przez 8 tygodni
Arginina w zaburzeniach erekcji
Aktualne dowody naukowe potwierdzają, że suplementacja argininą może być skuteczna w łagodnych i umiarkowanych zaburzeniach erekcji.
Zaobserwowano, że stosowanie argininy przez osoby z zaburzeniami erekcji powodowało:
- Zwiększoną ogólną satysfakcję
- Zwiększoną satysfakcję ze współżycia
- ZWiększone pożądanie seksualne
- Poprawę funkcji orgazmu i erekcji
Skuteczność suplementacji argininą stwierdzono dla dawek rzędu 1,5-5,0 g/dzień.
Arginina może wzmacniać odporność
Wielokrotnie udowodniono, że L-arginina może regulować aktywność układu odpornościowego poprzez wpływ na odpowiedź immunologiczną i stany zapalne.
Naukowcy dokonali zanalizy 11 badań obejmujących łącznie 321 osób. Na podstawie zebranych informacji dowiedli, że u osób przyjmujących argininę nastąpiła większa proliferacja limofcytów T CD4 (komórek układu odpornościowego). Dodatkowo wykazali, że w grupie osób suplementujących argininę częstość powikłań infekcyjnych była niższa aż o 60%.
Trzeba jednak podkreślić, że w większości przypadków efekt ten stwierdzono przy dużych dawkach argininy, na poziomie nawet ok. 12-30 g/dzień.
Arginina redukuje poziom triglicerydów
Najnowsze dane pochodzące z 2019 roku, które zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym British Journal of Nutrition pokazują, że suplementacja argininą może skutecznie obniżać stężenie triglicerydów we krwi (średnio o 7,04 mg/dl).
Korzystny wpływ na redukcję poziomu triglicerydów odnotowano przy podawaniu argininy w ilości 2-6 g/dzień przez 7-13 tygodni.
Trzeba jednak zaznaczyć, że stosowanie argininy nie miało znaczącego wpływu na poziom cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL i "dobrego" cholesterolu HDL.
Arginina a stan przedrzucawkowy w ciąży
Szereg przeprowadzonych badań pokazał, że arginina może być korzystnym składnikiem dla kobiet ciężarnych zmagających się z nadciśnieniem ciążowym i/lub białkomoczem.
Odnotowano, że suplementacja argininą u kobiet ciężarnych może powodować m.in.:
- Obniżenie ciśnienia rozkurczowego krwi
- Wydłużanie ciąży u kobiet z nadciśnieniem (zmniejszanie ryzyka porodu przedwczesnego o 52%)
- Zmniejszenie ryzyka stanu przedrzucawkowego (o 66%)
Arginina w nieznacznym stopniu obniża poziom glukozy
Dowody naukowe wskazują na to, że suplementacja argininy wiąże się z obniżeniem stężenia glukozy we krwi.
Analiza kilku badań naukowych wykazała, że stosowanie argininy powoduje nieznaczną redukcję stężenia glukozy na czczo (średnio o 3,35 mg/dl). Jednocześnie nie stwierdzono, aby arginina miała wpływ na inne parametry gospodarki węglowodanowej, takie jak wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR) i poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c).
Autorzy opracowania naukowego potwierdzają, że co prawda arginina może poprawiać glikemię, jednak znaczenie kliniczne tego efektu może nie mieć istotnego wpływu dla zdrowia.
Arginina źródła
Arginina występuje naturalnie w żywności. Jej największe ilości znajdują się w produktach bogatych w białko, takich jak:
- Orzechy (np. orzechy włoskie)
- Mleko i produkty mleczne
- Wieprzowina
- Mięso drobiowe
- Ryby
- Owoce morza
- Produkty zbożowe
- Pestki dyni
- Nasiona roślin strączkowych (np. soja, ciecierzyca)
Szacuje się, że dorosła osoba spożywa codziennie ok. 5 g argininy.
Na poziom argininy wpływ ma również spożycie innego aminokwasu - cytruliny. Naukowcy wykazali, że cytrulina jest konwertowana (przekształcana) w organizmie człowieka do argininy. Co więcej sugeruje się, że cytrulina może skuteczniej zwiększać poziom argininy we krwi, niż stosowanie samej argininy.
Arginina - jak stosować?
Jakie ilości argininy stosować?
Nie określono ogólnych zaleceń, co do suplementacji argininą. Jednakże na podstawie aktualnego stanu wiedzy można wnioskować o skutecznośći stosowania argininy w różnych dawkach, w zależności od zamierzonego celu:
- Obniżenie ciśnienia krwi: 6-9 g/dzień przez 1-6 miesięcy
- Zwiększenie wydolności fizycznej: 1,5-12 g/dzień przez 4-8 tygodni
- Redukcja zaburzeń erekcji: 1,5-5,0 g/dzień
- Obniżenie poziomu triglicerydów: 2-6 g/dzień przez 7-13 tygodni
Przeciwwskazania do suplementacji argininy
Szczególną ostrożność podczas przyjmowania argininy należy zachować u niektórych osób. Stosowanie argininy może pogarszać stan zdrowia i/lub nasilać objawy u osób:
- Z marskością wątroby
- Zmagających się z opryszczką
- Cechujących się niskim ciśnieniem krwi
- Po niedawno przebytym zawale serca
- Cierpiących na choroby nerek
Ze względu na wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, zaleca się, aby zakończyć suplementację argininą na co namniej 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem/operacją.
Uwaga na interakcje argininy z lekami
Arginina może powodować pewne interakcje z lekami i np. w sposób niebezpieczny dla zdrowia nasilać ich działanie.
- Argininy nie należy przyjmować z lekami obniżającymi ciśnienie krwi, m.in. takimi, jak: captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), diltiazem (Cardizem), amlodypina (Norvasc), furosemid (Lasix), izoproterenol (Isuprel), benazepril (Lotensin), sildenafil (Viagra).
- Arginina może spowalniać krzepnięcie krwi, dlatego też jednoczesne przyjmowanie tego aminokwasu i leków przeciwzakrzepowych może zwiększać ryzyko siniaków i krwawień. Mowa tu o lekach takich, jak np.: warfaryna (Coumadin), heparyna, klopidogrel (Plavix).
- Nie zaleca się suplementacji argininą podczas przyjmowania leków zwiększających przepływ krwi, gdyż może to powodować zawroty głowy. Wśród tej grupy leków wymienia się np. nitroglicerynę (Nitrostat) i izosorbid (Isordil, Sorbitrate).
- Pomimo, że arginina tylko w nieznacznym stopniu przyczyniasię do obniżenia poziomu glukozy we krwi, to mimo wszystko podczas stosowania leków przeciwcukrzycowych należy zachować ostrożność. Lekami przyjmowanymi w celu obniżenia stężenia cukru we krwi są np.: insulina, pioglitazon (Actos), tolbutamid, glimepiryd (Amaryl) i rozyglitazon (Avandia).
Suplementacja argininą, ziołami i innymi składnikami - zachowaj ostrożność
Podobnie jak w przypadku leków, jednoczesne stosowanie argininy i niektórych składników może wzajemnie wzmacniać działanie do niebezpiecznego poziomu. Wobec tego zaleca się zachować szczególną ostrożność lub w ogóle zrezygnować z suplementacji argininą podczas stosowania ziół/środków:
- O działaniu hipotensyjnym (obniżającym ciśnienie krwi) - np. koci pazur, pokrzywa, koenzym Q-10, olej rybi
- O działaniu hipoglikemicznym (obniżającym poziom cukru we krwi) - np. kozieradka, guma guar, żeń szeń
- O działaniu spowalniającym krzepnięcie krwi - np. kurkuma, czosnek, miłorząb, żeń-szeń, arcydzięgiel, goździki, koniczyna czerwona
Arginina skutki uboczne
Arginina w niskich dawkach (do ok. 9 g) nie powoduje żadnch skutków ubocznych.
W wyższych ilościach, powyżej 10 g arginina może u niektórych osób przyczyniać się do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych w postaci: nudności, wymiotów i biegunek. Wydaje się jednak, że te działania niepożądane mogą wystąpić głównie wtedy, gy arginina będzie przyjmowana na pusty żołądek.
Jednakże uważa się, że arginina jest ogólnie bezpieczna w dawkach do 20 g/dzień (plus to, co spożyjemy ze zwykłą żywnością).
Naukowcy uważają, że stosowanie argininy nie zaburza funkcji endokrynologicznych, jak również nie ma negatywnego wpływu na wątrobę i nerki.
Arginina w ciąży
Uważa się, że arginina jest bezpieczna dla zdrowia, gdy jest przyjmowana doustnie przez krótki czas w okresie ciąży (pod kontrolą lekarza).
Brakuje danych dotyczących wpływu stosowania argininy na zdrowie matek karmiących i potomstwa. Z tego względu zaleca się unikanie stosowania argininy w okresie laktacji.
Arginina – która najlepsza?
Arginina jest dostępna w sprzedaży w różnych postaciach, np. jako kapsułki i proszek.
Dotychczas nie wykonano badań, które pozwoliłyby ocenić, która forma argininy jest lepsza.
Więcej podobnych treści
Kozieradka od A do Z: właściwości, skutki uboczne i dużo więcej
Co to jest Kozieradka • Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Jak ją stosować • Czy ma skutk...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 sierpnia 2020
Melatonina
Melatonina to hormon odpowiedzialny za regulację cyklu dobowego. Melatonina jest zalecana osobom ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 sierpnia 2020
Cytrulina
Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym, wytwarzanym w organizmie człowieka. Odgrywa rolę w usuwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 sierpnia 2020
Zielona kawa
Zielona kawa to niepalone ziarna kakaowca, które mają bardzo wysoką zawartość kwasu chlorogenoweg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 sierpnia 2020
Hibiskus
Hibiskus (ketmia szczawiowa) to popularna roślina lecznicza. Kwiaty hibiskusa stosowane w postaci...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 sierpnia 2020
Karnityna
L-karnityna jest zbudowana z dwóch aminokwasów - lizyny i metioniny. Pełni rolę w spalaniu tłuszc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 sierpnia 2021
Spis badań i źródeł
- https://academic.oup.com/jn/article/137/6/1693S/4664959
- https://academic.oup.com/jn/article/146/12/2587S/4589981
- https://medlineplus.gov/druginfo/natural/875.html
- Andrew Shao i wsp.: Risk assessment for the amino acids taurine, L-glutamine and L-arginine. Regul Toxicol Pharmacol, 2008, 50(3), 376-99.
- Jia-Yi Dong i wsp.: Effect of oral L-arginine supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Am Heart J, 2011, 162(6), 959-65.
- Shunping Gui i wsp.: Arginine supplementation for improving maternal and neonatal outcomes in hypertensive disorder of pregnancy: a systematic review. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst, 2014, 15(1), 88-96.
- T Dorniak-Wall i wsp.: The role of L-arginine in the prevention and treatment of pre-eclampsia: a systematic review of randomised trials. J Hum Hypertens, 2014, 28(4), 230-5.
- Kai Kang i wsp.: Effect of L-arginine on immune function: a meta-analysis. Asia Pac J Clin Nutr, 2014;23(3):351-9., 23(3), 351-9.
- Umang Agarwal i wsp.: Supplemental Citrulline Is More Efficient Than Arginine in Increasing Systemic Arginine Availability in Mice. J Nutr, 2017, 147(4), 596-602.
- Hye Chang Rhim i wsp.: The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction: A Systemic Review and Meta-Analysis. J Sex Med, 2019, 16(2), 223-234.
- Amir Hadi i wsp.: The effect of l-arginine supplementation on lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2019, 122(9), 1021-1032.
- Aitor Viribay i wsp.: Effects of Arginine Supplementation on Athletic Performance Based on Energy Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2020, 12(5), 1300.
- Edzard Schwedhelm i wsp.: Pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of oral L-citrulline and L-arginine: impact on nitric oxide metabolism. Br J Clin Pharmacol., 2008, 65(1), 51–59.
- Sidney M. Morris, Jr. i wsp.: Arginases and Arginine Deficiency Syndromes. Curr Opin Clin Nutr Metab Care., 2012, 15(1), 64–70.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496420300534
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.