Guma guar (E412)
Ostatnia aktualizacja: 26 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 24źródła
- 13badań
Guma guar to powszechnie stosowany dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym, stabilizującym i emulgującym. Można znaleźć ją na etykietach wielu produktów pod symbolem E412.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | pozytywny: działa prebiotycznie, redukuje zaparcia, obniża poziom cholesterolu i glukozy |
Nazwy: | guma guar, E412 |
Pochodzenie: | naturalne |
Właściwości: | substancja zagęszczająca, stabilizująca i emulgująca |
Występowanie w żywności: | produkty mleczne, ciasta, ciastka, produkty bezglutenowe, przetwory warzywne |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Guma guar (E 412) stosowana jest jako dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających, stabilizujących i emulgujących.
- Guma guar jest zaliczana do błonnika pokarmowego i może obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi.
- Guma guar uważana jest za prebiotyk i przyczynia się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
- Guma guar może zmniejszać zaparcia.
- Guma guar jest bezpieczna w spożyciu. Jednakże jej zbyt wysoka podaż może skutkować charakterystycznymi dla nadmiaru błonnika pokarmowego dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Co to jest guma guar?
Guma guar jest naturalną substancją o właściwościach żelujących, pozyskiwaną z bielma nasion rośliny guar (Cyamopsis tetragonolobus). Otrzymuje się ją poprzez przeprowadzenie szeregu procesów, takich jak: prażenie, ścieranie, przesiewanie i polerowanie nasion. Guma guar ma postać bezwonnego, biało-żółtego proszku, o lekko mdłym smaku.
Pod względem budowy chemicznej zaliczana jest do grupy galaktomannanów (węglowodanów zbudowanych z łańcucha głównego stanowiącego cząsteczki mannozy oraz łańcuchów bocznych utworzonych z jednostek galaktozy) . Jest rozpuszczalna zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie, tworząc lepkie roztwory w niewielkich stężeniach . Guma guar jest stabilna w szerokim zakresie pH (4,0 – 10,5) .
Guma guar - właściwości
W przemyśle spożywczym guma guar pełni funkcje zagęszczającą, stabilizującą i emulgującą . Wykazuje także szereg właściwości przydatnych w produkcji żywności:
- ogranicza wchłanianie tłuszczu,
- wydłuża trwałość produktów (np. napojów),
- pomaga w utrzymaniu jednolitej tekstury (np. serów),
- zapobiega powstawaniu kryształków lodu w produktach poddawanych mrożeniu,
- wiąże wodę w produktach (np. w lodach),
- nadaje miękkość kiełbasom,
- zapobiega migracji (przemieszczaniu się) tłuszczu podczas przechowywania,
- zwiększa objętość pieczywa,
- poprawia skrawalność ciasta .
Dodanie gumy guar do agaru lub karagenu powoduje zwiększenie siły i wytrzymałości żeli wytworzonych z ich udziałem .
Guma guar - wpływ na zdrowie
Guma guar zaliczana jest do błonnika pokarmowego i wykazuje charakterystyczny dla niego wpływ na zdrowie. Pomaga w regulowaniu pracy jelit i zapobiega zaparciom . Guma guar działa jak prebiotyk - wspomaga wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Jej spożycie może obniżać ryzyko chorób serca oraz przyczyniać się do redukcji poziomu glukozy we krwi.
Guma guar hamuje uczucie głodu
Uważa się, że guma guar może hamować apetyt i zmniejszać uczucie głodu, co ma szczególne znaczenie u osób odchudzających się. Wykazano, że spożycie gumy guar z posiłkiem w ilości 2 g zapewniło znaczące długotrwałe efekty nasycenia i zminimalizowało spożycie energii przez osoby zdrowe o ok. 20% .
Również w dwóch innych badaniach, w których dodawano gumę guar do zupy i posiłku półstałego wskazano, że składnik ten zapewniał uczucie sytości.
Jednakże przeprowadzone metaanalizy, obejmujące wyniki wielu badań pokazały, że stosowanie gumy guar nie jest skuteczne w zmniejszaniu masy ciała .
Guma guar obniża poziom cukru we krwi
Gumie guar przypisuje się działanie obniżające poziom glukozy (cukru) we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność.
Naukowyc zauważuli, że guma guar ogranicza trawienie skrobi poprzez blokowanie do niej dostępu przed enzymami trawiennymi .
Zbiorcza metaanaliza z 2023 roku donosi, że suplementacja gumą guar w wysokich dawkach (>15 g /dobę) wpływa na spadek poziomu glukozy we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Jednak nie zaobserwowano takiego efektu u osób bez cukrzycy .
Guma guar pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
Metaanaliza z 2023 roku, obejmująca 19 randomizowanych badań kontrolnych (RCT) wykazała, że suplementacja gumą guar przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Nie zaobserwowano wpływu gumy guar na poziom triglicerydów i cholesterolu HDL .
Zgodnie z unijnym Rozporządzeniem nr 432/2012 dotyczącym oświadczeń zdrowotnych, w przypadku, gdy dany produkt spożywczy zapewni dostarczenie co najmniej 10 g gumy guar, producent może zawrzeć na etykiecie następującą informację: „Guma guar pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.”.
Mechanizm działania związanego z redukcją stężenia cholesterolu we krwi opiera się prawdopodobnie na zwiększeniu wydalania kwasów żółciowych wraz z kałem.
Guma guar wpływa korzystnie na zdrowie jelit
W badaniu randomizowanym z podwójnie ślepą próbą wykazano, że spożywanie 6 g częściowo zhydrolizowanej gumy guar (o nazwie handlowej Sunfiber) przez 12 tygodni zmniejszyło ryzyko wystąpienia wzdęć u osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego.
Zaobserwowano, że poprzez stosowanie rifaksyminy (antybiotyku) w połączeniu z gumą guar (podawaną w ilości 5 g / dzień przez 10 dni) osiągnięto wyższą wartość wskaźnika eradykacji (wyeliminowania niepożądanych bakterii) (87,1%) u osób z zespołem rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO, ang. small intestinal bacterial overgrowth), w porównaniu do podawania samego antybiotyku (62,1%).
Wskazano również, że guma guar może pełnić rolę prebiotyku. W przeprowadzonym badaniu z udziałem ludzi stwierdzono, że przyczynia się ona do wzrostu w jelitach korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus .
Guma guar - szkodliwość
Guma guar pełni funkcje błonnika pokarmowego, dlatego też zbyt wysokie jej spożycie może spowodować krótkotrwałe wystąpienia niegroźnych skutków ubocznych, takich jak: biegunki, wzdęcia, mdłości, wymioty. Przy zwyczajowym, normalnym spożyciu nie istnieje zagrożenie pojawienia się nieprzyjemnych objawów .
Wykazano, że doustne przyjmowanie gumy guar w ilości 9 – 30 g / dobę jest ogólnie dobrze tolerowane przez ludzi. U niektórych osób, po spożyciu 15 g gumy guar / dzień może wystąpić dyskomfort w postaci bólów brzucha .
Amerykańska Agencja Leków i Żywności (FDA, ang. Food and Drug Administration) nadała gumie guar status GRAS (ang. generally recognized as safe), czyli uznała tę substancję za bezpieczną.
Bezpieczeństwo spożycia gumy guar zostało również stwierdzone przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JEFCA, ang. The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives).
Dla gumy guar nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI, ang. Acceptable Daily Intake).
Na gumę guar powinny uważać osoby z problemami połykania
Pomimo, że guma guar nie wykazuje działania toksycznego dla organizmu, to ze względu na jej właściwości zagęszczające oraz pełnienie funkcji błonnika pokarmowego, nie powinna być spożywana w nadmiernych ilościach przez osoby cierpiące na dysfagię (problemy z połykaniem). Co więcej, szczególnie ostrożne powinny być również osoby z chorobami przełyku oraz niedrożnością jelit.
Guma guar może zmniejszać wchłanianie leków
Dane literaturowe wskazują, że guma guar może może spowalniać wchłanianie niektórych leków, szczególnie: metforminy, digoksyny, acetaminofenu, penicyliny .
W przypadku interakcji z metforminą (której zadaniem jest obniżanie poziomu cukru) może nastąpić zbyt duży spadek glukozy we krwi. Stosowanie gumy guar wraz z przyjmowaną penicyliną może osłabić działanie leku, a tym samym ograniczyć jej wpływ na hamowanie infekcji.
Guma guar pochodząca z Indii może być niebezpieczna
Ze względu na wykrycie szkodliwych dla zdrowia związków (pentachlorofenolu i dioksyn) w partiach gumy guar pochodzącej i/lub wysyłanej z Indii, w Unii Europejskiej wydano Rozporządzenie wykonawcze (2015/175) w 2015 roku, które określa szczegółowe wymagania dla produktów sprowadzanych z tego kraju. Każda partia produktu przywożona do krajów Unii Europejskiej musi posiadać specjalne świadectwo zdrowia .
Guma guar w ciąży
Guma guar nie wykazuje właściwości teratogennych (nie wpływa na powstawanie wad w rozwoju płodu) i dlatego może być bezpiecznie spożywana przez kobiety w ciąży .
Guma guar - zastosowanie
Ze względu na mnogie właściwości technologiczne guma guar wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, włókienniczym, a nawet wybuchowym.
Pełni ona wiele ważnych funkcji i stosowana jest jako środek:
- zagęszczający, emulgujący i stabilizujący w żywności,
- tworzący powłokę leków oraz regulujący ich uwalnianie,
- zagęszczający i stabilizujący emulsje w kremach i farbach do włosów,
- zwiększający wytrzymałość papieru i tkanin,
- zagęszczający roztwory barwników,
- uszczelniający w materiałach wybuchowych.
Ponadto guma guar wykorzystywana jest w żywieniu zwierząt, pochłanianiu szkodliwych substancji (np. barwników) ze ścieków, czy też stosowana jest w szczelinowaniu hydraulicznym przy tworzeniu odwiertów naftowych i gazowych .
W jakich produktach znajduje się guma guar?
Guma guar często wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności pod numerem E412. Stosuje się ją m.in. w produkcji:
- lodów,
- jogurtów,
- serków topionych,
- pieczywa bezglutenowego,
- makaronów,
- ciasteczek,
- mieszanek ciast,
- kiełbas,
- sosów,
- przetworów warzywnych,
- gum do żucia
- wyrobów kakaowych i czekoladowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru .
Gumę guar bardzo często stosuje się w produktach bezglutenowych (np. w makaronach, pieczywie). Wykorzystując gumę guar można zastąpić gluten innymi dodatkami, np. skrobią kukurydzianą lub ryżową, zapewniając odpowiednią konsystencję i teksturę produktu.
Guma guar może być wykorzystywana w wielu produktach spożywczych na tzw. zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie określono prawnie maksymalnej dawki (limitu), jaką można zastosować w czasie produkcji. Jednocześnie wybraną substancję powinno stosować się w jak najniższej dawce, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną. W produkcji żywności przeważnie dodawana jest na poziomie poniżej 1%.
Gdzie kupić gumę guar?
Ze względu na stosunkowo rzadkie stosowanie gumy guar w warunkach domowych, raczej nie jest ona dostępna w sprzedaży w sklepach stacjonarnych. Jednakże bez problemu można ją dostać w wielu sklepach internetowych. Koszt jednego kilograma gumy guar to ok. 30 zł
Więcej podobnych treści
Polirycynooleinian poliglicerolu (E476)
Sztuczny emulgator (E476) powszechnie stosowany w czekoladach. Bardzo często wykorzystywany do cz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma ksantanowa (E415)
Guma ksantanowa (E415) to substancja zagęszczająca , która pełni zarazem funkcje błonnika pokarmo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma karob (E410, mączka chleba świętojańskiego)
Guma karob, inaczej nazywana mączką chleba świętojańskiego jest naturalnym zagęstnikiem i stabili...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Betanina (E162)
Naturalny barwnik (E162) pozyskiwany z buraków nadający żywności kolor ciemnoczerwony. Dodawany z...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Izomalt (E953)
Izomalt (E953) to substancja słodząca otrzymywana z sacharozy. Jest o połowę mniej słodka od cukr...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 maja 2020
Taumatyna (E957)
Taumatyna (E957) jest najsłodszą znaną substancją na świecie, która pozyskiwana jest z owoców kat...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 maja 2020
Spis badań i źródeł
- http://ppic.pl/www/js/kcfinder/upload/files/Guma_guar_-_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_prozdrowotne_i_polepszaj%C4%85ce_jako%C5%9B%C4%87_pieczywa_-_El%C5%BCbieta_S%C5%82owik%281%29.pdf
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3228,hydrokoloidy-pochodzenia-roslinnego-jako-zamienniki-zelatyny.html
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32015R0175
- https://link.springer.com/article/10.1007/s11483-010-9155-2
- https://pdfs.semanticscholar.org/67c7/c609e02d100c4387bbd07a9b034aaee9a97e.pdf
- https://pdfs.semanticscholar.org/67c7/c609e02d100c4387bbd07a9b034aaee9a97e.pdf
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/guar_gum
- Simon J Reider i wsp.: Prebiotic Effects of Partially Hydrolyzed Guar Gum on the Composition and Function of the Human Microbiota-Results from the PAGODA Trial. Nutrients, 2020, 12(5), 1257.
- T C Chan i wsp.: Effectiveness of Partially Hydrolyzed Guar Gum in Reducing Constipation in Long Term Care Facility Residents: A Randomized Single-Blinded Placebo-Controlled Trial. J Nutr Health Aging, 2022;26(3):247-251., 26(3), 247-251.
- Leila Setayesh i wsp.: The effects of guar gum supplementation on lipid profile in adults: a GRADE-assessed systematic review, meta-regression and dose-response meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. Br J Nutr, 2023, 129(10), 1703-1713.
- Mohammad Javad Alaeian i wsp.: The effects of guar gum supplementation on glycemic control, body mass and blood pressure in adults: A GRADE-assessed systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Diabetes Res Clin Pract, 2023, 199, 110604.
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4669
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4669
- Seon-Joo Yoon i wsp.: Chemical and Physical Properties, Safety and Application of Partially Hydrolized Guar Gum as Dietary Fiber. J Clin Biochem Nutr., 2008, 42(1), 1–7.
- Deepak Mudgil i wsp.: Guar gum: processing, properties and food applications—A Review. J Food Sci Technol., 2014, 51(3), 409–418.
- E. Niv i wsp.: Randomized clinical study: Partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placebo in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Nutr Metab (Lond)., 2016, 13, 10.
- M H Pittler i wsp.: Guar gum for body weight reduction: meta-analysis of randomized trials. Am J Med, 2001, 110(9), 724-30.
- K M Tuohy i wsp.: The prebiotic effects of biscuits containing partially hydrolysed guar gum and fructo-oligosaccharides--a human volunteer study. Br J Nutr, 2001, 86(3), 341-8.
- E M R Kovacs i wsp.: The effect of guar gum addition to a semisolid meal on appetite related to blood glucose, in dieting men. Eur J Clin Nutr, 2002, 56(8), 771-8.
- M Furnari i wsp.: Clinical trial: the combination of rifaximin with partially hydrolysed guar gum is more effective than rifaximin alone in eradicating small intestinal bacterial overgrowth. Aliment Pharmacol Ther, 2010, 32(8), 1000-6.
- Deepak Mudgil i wsp.: Guar gum: processing, properties and food applications-A Review. J Food Sci Technol, 2014, 51(3), 409-18.
- Nandkishore Thombare i wsp.: Guar gum as a promising starting material for diverse applications: A review. Int J Biol Macromol, 2016, 88, 361-72.
- H Gin i wsp.: The influence of Guar gum on absorption of metformin from the gut in healthy volunteers. Horm Metab Res, 1989, 21(2), 81-3.
- Theertham Pradyumna Rao i wsp.: Role of guar fiber in appetite control. Physiol Behav, 2016, 164(Pt A), 277-83.
- T F Collins i wsp.: Study of the teratogenic potential of guar gum. Food Chem Toxicol, 1987, 25(11), 807-14.
- S J French i wsp.: Effect of guar gum on hunger and satiety after meals of differing fat content: relationship with gastric emptying. Am J Clin Nutr, 1994, 59(1), 87-91.
- https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.58.1364
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.