Hibiskus
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 10badań
Hibiskus to powszechne określenie dla ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa) - rośliny z rodziny śluzowatych (Malvaceae) występującej w postaci jednorocznego lub wieloletniego krzewu. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się różne części rośliny (nasion, liści, kwiatów). Surowiec zielarski najczęściej stosuje się kwiaty hibiskusa.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Hibiskus |
Alternatywne nazwy: | Ketmia szczawiowa |
Grupa: | Suplementy diety Zioła |
Bogaty w: | Polifenole (m.in. antocyjany, kwercetyna, kwas chlorogenowy, hibiscytryna). |
Właściwości: | Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi, nieznacznie zmniejsza stężenie glukozy we krwi. |
Przeciwwskazania: | Nie zaleca się stosowania przez kobiety ciężarne. |
W pigułce
- Hibiskus jest składnikiem diety przyczyniającym się do redukcji ciśnienia krwi
- Hibiskus może działać hipolipemicznie (obniżać stężenie cholesterolu)
- Hibiskus wykazuje niewielkie właściwości hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi)
- Hibiskus jest surowcem bezpiecznym dla naszego zdrowia jednakże ze względu na brak badań dotyczących jego stosowania podczas ciąży, kobiety karmiące powinny go unikać
- Hibiskus można stosować w formie suszonych kwiatów (ok. 4-9 g/dzień) do zaparzania lub suplementów diety, jako ekstrakt z hibiskusa w kapsułkach (ok. 1 g/dzień)
Co to jest hibiskus?
Sugeruje się, że hibiskus pochodzi z Indii i Malezji. Obecnie jest uprawiany na obszarach tropikalnych i subtropikalnych, szczególnie w: Sudanie, Egipcie, Nigerii, Meksyku, Arabii Saudyjskiej, na Tajwanie oraz w Ameryce Środkowej.
Hibiskus jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go do produkcji m.in. herbatek ziołowych, wina, dżemów, galaretek, lodów, czekoladek, aromatów.
W medycynie tradycyjnej hibiskus jest stosowany jako środek:
- Moczopędny
- Żółciopędny
- Hipotensyjny (obniżający ciśnienie krwi)
- Przeciwgorączkowy
- Pobudzający perystaltykę jelit
- Wzmagający laktację (nasiona)
Trzeba jednak podkreślić, że większość tych potencalnych właściwości zdrowotnych nie zostało dotychczas potwierdzonych w badaniach naukowych.
Hibiskus – właściwości
Hibiskus obniża ciśnienie krwi
W 2015 roku na łamach renomowanego czasopisma Journal of Hypertension opublikowano wyniki przeglądu badań naukowych (metaanalizy), które potwierdziły, że hibiskus jest skuteczny w redukcji ciśnienia krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Autorzy tej pracy wykazali, że stosowanie hibiskusa spowodowało istotne obniżenia skurczowego (średnio o 7,58 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 3,53 mmHg).
Korzystne działanie zaobserwowano podczas spożywania:
- 2 łyżek suszonych kwiatów hibiskusa dziennie
lub
- 3 torebek herbaty z hibiskusem (każda zawierająca 3 g hibiskusa)
wiem więcej!
Hibiskus może zwiększać wchłanianie witaminy B12
Przeprowadzone badania in vitro pokazały, że stosowanie hibiskusa może zwiększać poziom absorbcji (wchłaniania) witaminy B12 w formie hydroksykobalaminy z przewodu pokarmowego.
Co prawda jest jeszcze zbyt wcześnie, aby jednoznacznie potwierdzić skuteczność takiego działania, to jednak osoby zmagające się z niedoborem witaminy B12 mogą rozważyć dodatkowe stosowanie hibiskusa.
Hibiskus poprawia glikemię
Najnowsza analiza badań naukowych pochodząca z 2020 roku wskazuje, że picie herbatki z hibiskusa może w nieznacznym stopniu przyczyniać się do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo.
Wobec tego, herbatka z hibiskusa może być cennym składnikiem diety osób zmagających się z wysokim poziomem cukru we krwi.
Hibiskus prawdopodobnie obniża poziomu cholesterolu
Najnowsze dane pochodzące z pracy opublikowanej w 2020 roku na łamach czasopisma Phytotherapy Research wskazują, że suplementacja hibiskusem może prowadzić do poprawy profilu lipodwego krwi.
Naukowcy wykazali, że u osób stosujących hibiskus nastąpiło znaczące obniżenie poziomu:
- Cholesterolu całkowitego (średnio o 14,66 mg/dl)
- Cholesterolu LDL (średnio o 9,46 mg/dl)
Nie odnotowali oni jednak wpływu hibiskusa na stężenie triglicerydó we krwi.
Właściwości hipolipemiczna hibiskusa stwierdzono przy stosowaniu:
- Herbatki z hibiskusa - w ilości 4-9 g suszu/dzień
lub
- Ekstraktu z hibiskusa - w ilości 1 g/dzień
Trzeba wspomnieć, że w jednym z wcześniejszych opracowań naukowych wykazano, że stosowanie hibiskusa nie wiąże się z redukcją stężenia cholesterolu we krwi.
Bardziej zasadne wydaje się być jednak kierowanie najświeższymi informacjami, które jednoznacznie wskazują, że hibiskus działa korzystnie na poziom cholesterolu.
Hibiskus – skład
Hibiskus jest źródłem polifenoli
Najważniejszymi składnikami obecnymi w hibiskusie są związki chemiczne zaliczane do polifenoli. Są to przede wszystkim:
- Antocyjany (w tym m.in. hibiscyna - cyjanidyno-3-glukozyd)
- Hibiscytryna
- Kwercetyna
- Kaempferol
- Mirycetyna
- Daidzeina
- Kwas chlorogenowy
- Kwas protokatechowy
- Kwas galusowy
Hibiskus zawiera również wiele kwasów organicznych, takich jak:
- Kwas hibiskusowy
- Kwas cytrynowy
- Kwas askorbinowy
- Kwas melainowy
- Kwas hibsynowy
- Kwas szczawiowy
- Kwas winowy
Hibiskus – skutki uboczne
Naukowcy wykazali, że hibiskus charakteryzuje się niską toksycznością ostrą.
Jednocześnie uznają oni, że bezpieczna dawka ekstraktu z hibiskusa to ok. 150-180 mg/kg masy ciała/dzień. Oznacza to, że dorosła osoba o masie ciała 70 kg mogłaby spożywać dziennie ok. 10,5-12,5 g ekstraktu bez szkodliwego wpływu na zdrowie.
Uważa się, że wyższe dawki mogą powodować uszkodzenie wątroby.
Interakcje z lekami
Hibiskus może powodować pewne interakcje z lekami.
Udokumentowano, że ekstrakt z hibiskusa spowodował zmniejszenie wydalania leków takich jak: acetaminofen, diklofenak, hydrochlorotiazyd.
Ze względu na fakt, że hibiskus obniża ciśnienie krwi, jak również redukuje poziom glukozy, to podczas jego stosowania szczególną ostrożność powinny zachować osoby stosujące leki o podobnym działaniu (leki hipotensyjne i hipoglikemiczne), aby nie doprowadzić do zbyt dużego obniżęnia ciśniania lub stężenia cukru we krwi.
Hibiskus – w ciąży
Wpływ hibiskusa na przebieg ciąży nie został jednoznacznie określony.
W jednym z opracowań naukowych autorzy zasugerowali, że hibiskus może wzmagać miesiączkę i w efekcie przyczyniać się do poronienia. Jednakże potencjalnie szkodliwe działanie hibiskusa na zdrowie matki i potomstwa nie zostało potwierdzone w badaniach naukowych.
Niektóre wyniki badań naukowych sugerują wręcz, że hibiskus jest bezpieczny dla przebiegu ciąży. Naukowcy odnotowali, że podawanie zwierzętom ciężarnym wodnego ekstraktu z hibiskusa nie spowodowało widocznych wad rozwojowych u potomstwa. Z drugiej strony jednak odnotowano itotne zmniejszenie liczebności miotu.
Ze względu na bardzo ograniczone dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania hibiskusa w trakcie ciąży zaleca się, aby kobiety ciężarne unikały jego spożywania.
Hibiskus - jak stosować?
Nie sprecyzowano zaleceń co do stosowania konkretnych ilości hibiskusa.
Jednakże na podstawie przeprowadzonych badań naukowych można zauważyć, że pewien efekt prozdrowotny następuje przy regularnym spożywaniu 4-9 g suszonych kwiatów hibiskusa/dzień.
Z hibiskusa można przygotować herbatkę ziołową. Wystarczy zalać susz wodą o temperaturze ok. 90°C i parzyć go pod przykryciem przez ok. 5-10 minut. Kwiaty hibiskusa można zalać również zimną wodą, jednakże wówczas należy odczekać nawet kilka godzin, zanim związki w nim zawarte zostaną odpowiednio wyekstrahowane.
W przypadku ekstraktu z hibiskusa, korzystne właściwości odnotowano dla dawki ok. 1 g/dzień.
Hibiskus – jak kupować?
Hibiskus znajduje się w sprzedaży głównie w postaci dwóch różnych produktów:
- Suszu z kwiatów hibiskusa
- Ekstraktu z kwiatów hibiskusa
Dotychczas nie stwierdzono, który z tych produktów może wykazywać bardziej skuteczne działanie prozdrowotne. Z tego względu powinniśmy kierować się formą hibiskusa, jaką mamy ochotę spożyć.
Jeżeli zdecydujemy się na walory smakowe hibiskusa, to warto sięgnąć po susz z kwiatów, aby przygotować z niego napar.
Jeżeli jednak wybierzemy prostotę - dobrym rozwiążaniem będą kapsułki z ekstraktem z hibiskusa.
Więcej podobnych treści
Cytrulina
Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym, wytwarzanym w organizmie człowieka. Odgrywa rolę w usuwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 sierpnia 2020
Zielona kawa
Zielona kawa to niepalone ziarna kakaowca, które mają bardzo wysoką zawartość kwasu chlorogenoweg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 sierpnia 2020
Karnityna
L-karnityna jest zbudowana z dwóch aminokwasów - lizyny i metioniny. Pełni rolę w spalaniu tłuszc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 sierpnia 2021
Glukozamina
Glukozamina jest stosowana jako lek lub suplement diety w leczeniu dolegliwości związanych z chor...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Melisa
Liście melisy lekarskiej są popularnym surowcem zielarskim stosowanym na uspokojenie, poprawę snu...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 września 2020
Omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa związków (EPA, DHA, ALA) obecnych w tranie i tłustych rybach mo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 września 2020
Spis badań i źródeł
- R Beltrán-Debón i wsp.: The aqueous extract of Hibiscus sabdariffa calices modulates the production of monocyte chemoattractant protein-1 in humans. Phytomedicine, 2010, 17(3-4), 186-91.
- Chiung-Huei Peng i wsp.: Hibiscus sabdariffa polyphenolic extract inhibits hyperglycemia, hyperlipidemia, and glycation-oxidative stress while improving insulin resistance. J Agric Food Chem, 2011, 59(18), 9901-9.
- Salvador Fernández-Arroyo i wsp.: Bioavailability study of a polyphenol-enriched extract from Hibiscus sabdariffa in rats and associated antioxidant status. Mol Nutr Food Res, 2012, 56(10), 1590-5.
- Enrique Jiménez-Ferrer i wsp.: Diuretic effect of compounds from Hibiscus sabdariffa by modulation of the aldosterone activity. Planta Med, 2012, 78(18), 1893-8.
- Zoriah Aziz i wsp.: Effects of Hibiscus sabdariffa L. on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol, 2013, 150(2), 442-50.
- Corina Serban i wsp.: Effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on arterial hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens, 2015, 33(6), 1119-27.
- Zouhayr Souirti i wsp.: Hibiscus sabdariffa increases hydroxocobalamin oral bioavailability and clinical efficacy in vitamin B 12 deficiency with neurological symptoms. Fundam Clin Pharmacol, 2016, 30(6), 568-576.
- Ghazala Riaz i wsp.: A review on phytochemistry and therapeutic uses of Hibiscus sabdariffa L. Biomed Pharmacother, 2018, 102, 575-586.
- Boxun Zhang i wsp.: Effect of Hibiscus sabdariffa (Roselle) supplementation in regulating blood lipids among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res, 2020, 34(5), 1083-1095.
- Saeid Najafpour Boushehri i wsp.: The efficacy of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on selected cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res, 2020, 34(2), 329-339.
- https://scialert.net/abstract/?doi=pjn.2011.350.354
- Hojjat Rouhi-Boroujeni i wsp.: Use of lipid-lowering medicinal herbs during pregnancy: A systematic review on safety and dosage. ARYA Atheroscler., 2017, 13(3), 135–155.
- Jeannett A. Izquierdo-Vega i wsp.: Organic Acids from Roselle (Hibiscus sabdariffa L.)—A Brief Review of Its Pharmacological Effects. Biomedicines., 2020, 8(5), 100.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.