Granat
Ostatnia aktualizacja: 20 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 25źródła
- 30badań
Granat właściwy (Punica granatum L.) to owoc z rodziny krwawnicowartych (Lythracaea).
Granat jest źródłem składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Wiele badań potwierdza korzystny wpływ granatu na zdrowie.
W pigułce
- Granat jest źródłem witamin K i C, kwasu foliowego, potasu, miedzi i przeciwutleniaczy
- Granat wpływa korzystnie na układ krążenia
- Granat działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo
- Granat poprawia zdrowie jamy ustnej
- Granat ma korzystny wpływ na mikrobiotę
- Granat może zmniejszać aktywność reumatoidalnego zapalenia stawów
- Granat poprawia wydolność i regenerację po treningu
- Granat wchodzi w interakcje z niektórymi antybiotykami, lekami przeciwzakrzepowymi i stosowanymi w cukrzycy typu 2
Co to jest granat?
Granat to owoc, inaczej nazywany jabłkiem Kartaginy, zaraz obok fig, oliwek, daktyli, czy winogron, należy do pierwszych roślin uprawianych przez ludzi.
Są dwa najważniejsze gatunki granatu. Protopunica (gatunek charakterystycznym dla Jemenu i półwyspu arabskiego) i Punica (dzieli się na dwa podgatunki Chlorocarpa - z rejonów zakaukazia i Porphyrocarpa - z Azji Środkowej).
Granat był używany w medycynie naturalnej. Używano go do leczenia aft, czerwonki, wrzodów, krwotoków, biegunek, infekcji bakteryjnych, kwasicy i patologii układu oddechowego.
Komercyjnie owoce granatu są uprawiane głównie w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji. Granat jest również uprawiany na półkuli południowej, w Australii i Republice Południowej Afryki.
Granat jest owocem nieklimakterycznym. To oznacza, że nie dojrzewa po zerwaniu. Długotrwałe przechowywanie granatu sprawia, że spada jego jakość odżywcza.
Granat- wartości odżywcze
Wartości odżywcze jednego owocu granatu:
- Kalorie - 83 kcal
- Białko - 2 g
- Tłuszcze - 1g
- Węglowodany - 19
- Cukry proste - 14 g
- Błonnik - 4 g (16% RWS)
Granat jest źródłem błonnika pokarmowego
Jeden granat waży ok. 100 g. Owoc ten dostarcza 4 g błonnika. To daje ok. 16% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Błonnik pełni istotne funkcje w organizmie:
- zapobiega zaparciom
- obniża stężenie cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko wielu chorób (m. in. cukrzycy typu 2, raka jelita grubego, udaru mózgu).
Granat ma niski indeks glikemiczny
Granat jest owocem, który w 100 gramach dostarcza 83 kcal. Nie jest więc owocem niskokaloryczym.
Granat ma średni indeks glikemiczny (IG 53) i niski ładunek glikemiczny 9,9 (ŁG 9,9).
Granat- witaminy i składniki mineralne
Granat jest dobrym źródłem witaminy K
Witamina K. 100 gramów granatu dostarcza 16 mikrogramów (prawie 22% RWS) tej witaminy.
Funkcjami witaminy K w organizmie są:
- działa prozakrzepowo
- hamuje rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów
- może poprawiać funckje poznawcze u osób starszych.
Granat jest też dobrym źródłem:
- Kwasu foliowego: 1 owoc dostarcza 38 mikrogramów kwasu foliowego, a to oznacza, że pokrywa 19% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Do jego funkcji w organizmie można zaliczyć to, że chroni przed wystąpieniem wad cewy nerwowej u dzieci, wzmacnia naczynia krwionośne i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
- Witaminy C: 1 owoc granatu zawiera 10 mg witaminy C, dzięki czemu pokrywa prawie 13 % dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina C w organizmie: wpływa na produkcję kolagenu w ustroju, dzięki czemu skóra ma lepszy wygląd, zwiększa przyswajanie żelaza ze źródeł roślinnych i łagodzi objawy przeziębienia.
Witaminy według dziennego spożycia dla 1 granatu (100 g):
- Witamina K - 16 µg (21,9% RWS)
- Kwas foliowy - 38 µg (19 % RWS)
- Witamina C - 10 mg (12,8% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,377 mg (6,3% RWS)
- Tiamina - 0,067 mg (6,1% RWS)
- Witamina B6 - 0,075 mg (5,4% RWS)
- Witamina E - 0,6 mg (5% RWS)
- Ryboflawina - 0,053 mg (3,8% RWS)
- Niacyna - 0,293 mg (1,8% RWS)
Owoce granatu są źródłem potasu i miedzi
Owoce granatu są dobrym źródłem potasu, cynku, wapnia, miedzi i manganu. Uwagę przykuwa szczególnie wysoka zawartość potasu i miedzi w owocach granatu.
100 gramów, czyli jeden owoc dostarcza 236 mg potasu. To stanowi ponad 11% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Jeden granat zawiera 0,08 mg miedzi, co pokrywa prawie 16% zapotrzebowania dobowego na ten składnik.
- Potas: obniża ciśnienie krwi, jest elektrolitem, więc ma swój udział w nawodnieniu organizmu
- Miedź: bierze udział w pigmentacji skóry i włosów, chroni przed działaniem wolnych rodników.
Składniki mineralne 1 sztuki granatu, według pokrycia dziennego zapotrzebowania:
- Miedź - 0,158 mg (15,8% RWS)
- Potas - 236 mg (11,8% RWS)
- Mangan - 0,119 mg (6% RWS)
- Fosfor - 36mg (5,1% RWS)
- Cynk - 0,35 mg (3,5% RWS)
- Magnez - 12 mg (3,2% RWS)
- Zelazo - 0,3 mg (2,1%RWS)
- Wapń - 10 mg (1,3% RWS)
- Selen - 0,5 µg (0,9% RWS)
Granat - składniki aktywne
Najważniejszymi składnikami aktywnymi granatu są przeciwutleniacze. Dzięki temu granat wpływa korzystnie na odporność organizmu, chroni przed rakiem i może zwiększać bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności.
Przeciwutleniacze
Granat jest szczególnie bogaty w przeciwutleniacze. Głównymi przeciwutleniaczami granatu są związki należące go grupy polifenoli - elagotaniny. To im przypisuje się najwięcej zdrowotnych właściwości granatu. Elagotaniny znajdują się w ekstraktach i soku z granatu. Elagotaniny mają korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową . Działają też przeciwutleniająco.
Granat jest również bogaty w związki fenolowe. Za najważniejsze można uznać punikalaginę i kwas elagowy. Te składniki są bardzo korzystne dla zdrowia. Niestety większość z nich znajduje się w niespożywanej skórce owocu.
wiem więcej!
Punikalagina i kwas elagowy są słabo wchłaniane z przewodu pokarmowego, ale są metabolizowane przez mikrobiotę przewodu pokarmowego do urolityn. Te ostatnie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym i mogą być transportowane do komórek organizmu.
Wyniki metaanalizy pokazują, że warto prowadzić dalsze badania w kontekście możliwości przeciwutleniających granatu. Na ten moment nie wskazują one jednak na to, aby sok z granatu sam w sobie był silnym przeciwutleniaczem. Wiadomo jednak, że sok i ekstrakt z grantu mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.
Innymi, ważnymi składnikami aktywnymi w granacie są:
- Kwasy: galusowy, chlorogenowy, kawowy, punicowy,
- Sterole: betasitosterol, sigma sterol,
- Cyjanidyna,
- Delfinidyna,
- Naringenina,
- Luteonina,
- Kwercetyna.
Granat- właściwości
Granat od czasów starożytnych jest polecany w medycynie tradycyjnej. Ze względu na dużą zawartość składników bioaktywnych. Do dziś prowadzonych jest wiele badań na temat wpływu tego owocu na zdrowie człowieka.
Granat wspomaga odchudzanie
Uważa się, że pokarmy bogate w przeciwutleniacze wspomagają odchudzanie. Ta teza została obalona w metaanalizie z 2019 roku. Badacze z Iranu wzięli pod uwagę 13 badań, w których łącznie udział wzięło ponad 500 osób. Badacze dowiedli, że osoby spożywające granat nie schudły. Nie zmienił się ich wskaźnik BMI, obwód talii ani nie zmniejszyła się zawartość tkanki tłuszczowej, w porównaniu do grupy kontrolnej. To oznacza, że granat nie ma wpływu na proces odchudzania.
Podsumowanie
Przeciwutleniacze z granatu nie wspomagają procesu odchudzania.
Granat obniża poziom zmęczenia
Przypuszcza się, że granat może być stosowany jako środek na zmęczenie. Badania wykazały, że ekstrakt z granatu w połączeniu z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie może znosić krótkotrwałe zmęczenie. W badaniu wzięło udział 78 osób (57 kobiet i 21 mężczyzn). Badanie miało na celu zbadanie jakości życia i poziomu zmęczenia. Przez miesiąc badanym podawano suplementy zawierające 500 mg ekstraktu z granatu. Po miesiącu większość badanych uznała, że suplementacja ekstraktem z granatu zmniejszyła poziom zmęczenia. Brakuje jeszcze badań, które jednoznacznie mogłyby potwierdzić takie działanie.
Podsumowanie
Przypuszcza się, że ekstrakt z granatu może obniżać zmęczenie. Warto pamiętać, że za zmęczeniem mogą stać również niedobory pokarmowe, przemęczenie czy nadmierny stres.
Granat obniża ciśnienie tętnicze
Nadciśnienie jest uznawane za czynnik ryzyka zawału serca, czy udaru.
W 2017 roku została przeprowadzona metaanaliza. Miała ona ocenić wpływ spożycia soku z granatu na ciśnienie tętnicze. Badacze przejrzeli wiele badań, z czego do analizy wybrali 8 badań o najwyższej jakości. W ich pracy można przeczytać, że szklanka soku z granatu dziennie obniża ciśnienie tętnicze o prawie 5mm Hg. Sok działa już w dwunastym tygodniu od rozpoczęcia regularnego spożywania. To oznacza, że sok z granatu może być wykorzystany w profilaktyce chorób układu krążenia.
Podsumowanie
Szklanka soku z granatu dziennie przez niecałe 2 tygodnie obniża ciśnienie.
Granat obniża poziom cukru we krwi
Granat obniża poziom cukru we krwi. Tę tezę próbowali potwierdzić albo obalić badacze z Iranu. W 2020 roku przeprowadzili oni przegląd systematyczny i metaanalizę. W tej pracy przeanalizowali 7 różnych badań na ten temat. Wyniki, które zostały zebrane, pokazały, że suplementacja granatu nie miała wpływu na stan zdrowia osób z cukrzycą typu 2.
Podsumowanie
Granat nie ma wpływu na zdrowie osób z cukrzycą typu 2.
Granat działa przeciwwirusowo
W medycynie tradycyjnej granat jest często wykorzystywany do leczenia chorób wirusowych. W związku z tym pojawiły się badania, których zadaniem było sprawdzenie skuteczności tego owocu.
Nieliczne badania wykazują skuteczność samego owocu i ekstraktów z granatu w stosunku do wirusa grypy, wirusa ospy, wirusa opryszczki i wirusa ludzkiego niedoboru odporności (HIV-1). Badania pokazują, że to flawonoidy i polifenole są substancjami przeciwwirusowymi w granacie. Głównym przeciwutleniaczem w granacie jest punikalagina, która jako jedyna skutecznie hamuje wirusa grypy. Niestety brakuje badań in vivo, które mogłyby potwierdzić leczniczy wpływ ekstraktu z granatu.
W 2020 roku pojawiła się praca badawcza, w której zbadano skuteczność ekstraktu z liści granatu w leczeniu wirusa Zika. To badanie wykazało, że kwas elagowy działa przeciw temu wirusowi. Jest to możliwe, dlatego że kwas elagowy z ekstraktu chroni przed zakażeniem wirusem Zika oraz hamuje jego namnażanie.
Podsumowanie
Polifenole z granatu prawdopodobnie działają przeciwwirusowo.
Ekstrakt z granatu ma działanie bakteriobójcze
Badania prowadzone na bakteriach Escherichia Coli (pałeczkach okrężnicy) wykazały, że ekstrakt z granatu może działać bakteriostatycznie i bakteriobójczo na szczepy tej bakterii. Daje to nadzieję, na to, że w przyszłości ekstrakt z granatu będzie wspomagał leczenie zakażenia tą bakterią.
Granat działa też bakteriobójczo w przypadku innych chorobotwórczych bakterii. Wśród tych bakterii znajdują się bakterie wywołujące:
- dur brzuszny (Salmonella Typhi),
- czerwonkę (Shigella spp.)
- cholerę (Vibrio cholerae)
- jersiniozę (Yersinia enterolcolitica)
- listeriozę (Listeria monocytogenes).
Podsumowanie
Ekstrakt granatu działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na niektóre szczepy bakterii.
Granat zwiększa bezpieczeństwo żywności
W związku z tym, że granat jest bogaty w przeciwutleniacze, przypuszcza się, że może on zwiększać bezpieczeństwo żywności.
Badania pokazują, że 80% alkoholowy ekstrakt ze skórek granatu silnie hamował rozwój bakterii w żywności, które potencjalnie mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia (Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella eneriditis, czy Yersinia enterocolitica). Za to działanie prawdopodobnie odpowiedzialne są fenole i flawonoidy zawarte w skórce granatu.
Jedną z bardziej problematycznych grup żywności jest mięso. W mięsie łatwo rozwijają się drobnoustroje chorobotwórcze, przez co łatwo zatruć się mięsem. Badacze zainteresowali się granatem, jako naturalnym konserwantem. Rolą badania była ocena wpływu roztworu związków fenolowych z granatu na trwałość mięsa. Piersi kurczaka podzielono na dwie grupy. Badacze zanurzali mięso z jednej grupy w roztworze wody, a drugą w roztworze wody z dodatkiem roztworu fenoli z granatu (0.02% v/v). Mięso przechowywano w lodówce (4 stopnie Celsjusza) i co dwa dni poddawano je testom. Badanie to pokazało, że zastosowanie fenoli z granatu przedłużyło trwałość mięsa do 12 dni. Było to możliwe, dlatego że roztwór fenolowy z soku z granatu zahamował wzrost drobnoustrojów, zmniejszył utlenianie białka, a cechy mięsa takie jak zapach czy smak były nadal akceptowalne w dwunastym dniu badania.
Podobna sytuacja miała miejsce, kiedy zbadano wpływ ekstraktu z granatu na mięso karpia. Ekstrakt z granatu hamował rozwój bakterii, zmianę barwy mięsa karpia i osłabiał produkcję amin biogennych w mięsie ryby.
Badania różnych esktraktów pokazały, że dziesięcioprocentowy ekstrakt z granatu zapobiega namnażaniu grzybów (Aspergillus niger, Penicillum italicum, Rhodotorula mucilaginosa) w próbkach jogurtu i soku pomidorowego.
Badania pokazały również, że dodanie od pół grama do jednego grama ekstraktu ze skórki granatu na 100ml soku zwiększa bezpieczeńśtwo soku jabłkowego i marchewkowego.
Podsumowanie
Ekstrakt granatu może zwiększać bezpieczeńśtwo żywności, ponieważ hamuje rozrost niektórych bakterii i grzybów w żywności.
Granat wpływa korzystnie na zdrowie jamy ustnej
Pojawia się coraz więcej badań sugerujących, że ekstrakt z granatu może mieć korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej.
Badania in vitro wykazały, że wodno- alkoholowe ekstrakty ze skórki i soku granatu hamują wzrost bakterii Streptococcus Mutans. Te bakterie przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Produkty z granatu hamują też wzrost bakterii Rothia dentocariosa, które występują fizjologicznie w jamie ustnej, w płytce nazębnej, ale zaniedbanie płytki może prowadzić do rozwoju kamienia nazębnego a dalej próchnicy. Przypuszcza się, że za tym działaniem stoją polifenole zawarte w ekstraktach z granatu.
W innym badaniu porównano działanie esktraktu z granatu z chlorheksydyną u sześćdziesięciu osób noszących aparat na zębach. Badano skuteczność wpływu wodno- alkoholowego ekstraktu z granatu i chlorheksydyny na występowanie różnych szczepów bakterii tworzących płytkę nazębną. Uczestników podzielono na 3 grupy. Jedna grupa płukała jamę ustną wodą, druga ekstraktem z granatu, a trzecia grupa- chlorheksydyną. Od badanych pobrano materiał płytki nazębnej przed i po płukaniu jamy ustnej jednym z produktów. Ekstrakt z granatu zmniejszył liczbę jednostek tworzących kolonię na mililitr o 84%. Przyczyną tak skutecznego działania ekstraktu z granatu może być działane elagotaniny i punikalaginy.
Podsumowanie
Sok i ekstrakt z granatu hamują namnażanie patogenów w jamie ustnej, dzięki czemu chronią przed próchnicą.
Ekstrakt granatu ma korzystny wpływ na mikrobiotę
Granat o polifenole, które znajdują się w granacie, mają korzystny wpływ na mikrobiotę.
Badania wykazały, że ekstrakt granatu hamował wzrost patogennych bakterii (Clostridia i Staphylococcus aureus). Ten sam produkt znacząco nasilał wzrost bakterii Bifidobacterium spp. i Lactobacillus spp. Ekstrakt granatu zwiększał wzrost pożądanych szczepów (Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis). To działanie można przypisać taninom i elagitanninom zawartym w ekstrakcie.
Badania na myszach pokazują, że skórki granatu mogą mieć korzystny wpływ na mikrobiotę u myszy. 36 myszy podzielono na trzy grupy. Jedna grupa myszy była karmiona dietą niskotłuszczową (10% tłuszczu w diecie), druga grupa dietą bogatotłszczową (45% tłuszczu w diecie), a trzecia grupa myszy dostawała jedzenie z dużą ilością tłuszczu i polifenole z granatu. Po czternastu tygodniach okazało się, że przyrost masy ciała myszy z ostatniej grupy był mniejszy 35% w porównaniu do myszy, które nie dostawały polifenoli. Myszy, które oprócz diety dostawały też polifenole, miały o ponad połowę lepsze wyniki stłuszczenia wątroby i mniejszą insulinooporność oraz lepszy skład mikrobioty. To może być dobrym sygnałem do prowadzenia badań na ludziach.
Podsumowanie
Ekstrakt z granatu ma korzytsny wpływ na mikrobiotę. Hamuje rozwój szczepów patologicznych, promuje natomiast rozwój szczepów korzystnych.
Granat może leczyć zespół jelita drażliwego
Przypuszcza się, że przeciwutleniacze zawarte w ekstrakcie z ganatu mają działanie przeciwzapalne. Dlatego badacze uznali, że wzbogacony w kwas elagowy ekstrakt z granatu może przyczynić się do leczenia chorób zapalnych jelit (mysia wersja choroby Crohna i zespół jelita drażliwego). W tym celu zostało przeprowadzone badanie na szczurach. Przed wywołaniem chorób szczurom podawano ekstrakt z granatu w dawkach od 250- 500mg na kilogram masy ciała i kwas elagowy od 10 do 250 mg na kilogram masy ciała, a jednej grupie szczurów podawano i ekstrakt z granatu w dawce 250 mg/ kg m.c., i kwas elagowy w dawce 10 mg/ kg m.c. Badanie pokazało, że wzbogacenie ekstraktu z granatu kwasem elagowym może w przyszłości być wykorzystane do leczenia zespołu jelita drażliwego u ludzi.
W tym punkcie artykułu trudno jest pominąć fakt, że owoc granatu jest źródłem oligosacharydów. U osób z zespołem jelita drażliwego zaleca się czasowe ograniczenie spożycia polioli i węglowodanów fermentujących, a takie właśnie są oligosacharydy. Z tego powodu, osoby na diecie low fodmap powinny zwrócić szczególną uwagę na ilości spożywanego owocu. Ilości powyżej 40 gramów granatu mogą sprawiać problemy.
Podsumowanie
Najlepsze wyniki w leczeniu zapalenia jelita u szczurów dało zastosowanie ekstraktu z granatu z kwasem elagowym.
Granat wpływa korzystnie na gojenie ran
Granat wpływa korzystnie na gojenie ran.
Granat i jego pochodne mają zdolność zmniejszania obszaru rany i zwiększania pasm kolagenowych. W badaniach in vivo zbadano wpływ ekstrtu ze skórek granatu na gojenie ran.
Badanie to wykazało, że ekstrakt ze skórek granatu zwiększa namnażanie i migrację komórek. W tym badaniu okazało się też, że ekstrakt ze skórek granatu zwiększał liczbę glikozaminoglikanów (GAG) i kolagenu już po dobie od zastosowania. To sprawia, że ekstrakt ze skórek granatu w przyszłości może być wykorzystywany w środkach do gojenia ran.
Podsumowanie
W badaniach in vivo ekstrakt ze skórek granatu wpływa na liczbę GAG i kolagenu, dzięki czemu może będzie on wykorzystywany w środkach gojących.
Granat działa przeciwnowotworowo
Tam, gdzie pojawiają się przeciwutleniacze, często wspomina się o działaniu przeciwnowotworowym.
W 2010 roku przeprowadzono badania na myszach z rakiem sutka. W tych badaniach badano wpływ ekstraktu z granatu na komórki raka sutka u myszy. Z badań wynika, że ekstrakt z granatu hamuje namnażanie komórek nowotworowych. W zależności od stężenia ekstrakt z granatu działał tokycznie na komórki nowotworowe. Badacze uznali, że odpowiedzialne za to działanie ekstraktu z granatu są kwas elagowy, kwas ursolowy i luteolina.
W granacie największe działanie przeciwnowotworowe mają punikalagina i kwas elagowy. Oba te składniki słabo się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Z pomocą przychodzi tutaj mikrobiota. Mikrobiota metabolizuje oba te związki do urolityn, które są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Urolityny mają zdolność do przechodzenia do tkanek organizmu (np. piersi, prostaty).
Badacze przeprowadzili badania, które miały odpowiedzieć na pytanie, czy sok z granatu leczy raka prostaty. Stworzono więc grupę 46 osób, wszystkie miały raka prostaty, ale nie miały przerzutów. Codziennie przez 33 dni podawano im szklankę soku z granatu. To badanie wykazało, że sok z granatu znacząco wydłużył czas rozrostu nowotworu. Ten wynik próbowano odtworzyć z użyciem ekstraktu z granatu, zamiast soku. Zaskakujące jest to, że ekstrakt nie był tak skuteczny. Niestety na ten moment nie ma jednoznacznych badań, które potwierdziłyby skuteczność ekstraktu z granatu.
Podsumowanie
Szklanka soku z granatu spożywana codziennie może spowolnić rozrost raka prostaty.
Granat może być pomocny w zapaleniach stawów
Urolidyny to substancje, które mogą hamować stan zapalny. Badacze próbowali leczyć nimi różne choroby zapalne. Okazało się, że te substancje są szczególnie skuteczne w leczeniu zapaleń stawów.
Ekstrakt z granatu może skutecznie łagodzić objawy z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Przyjmowanie ekstraktu przez 8 tygodni zmniejszyło aktywność choroby. Prawdopodobnie przyczyną poprawy stanu chorych były przeciwutleniacze.
Wpływ soku z granatu na zapalenie stawów sprawdzono w randomizowanym badaniu na ludziach. Badacze poddali badaniu 38 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Badani zostali podzieleni na dwie grupy, jedna była konktrolna, druga grupa natomiast dostawała sok z granatu. Po 6 tygodniach dokonano oceny skuteczności soku z granatu w leczeniu choroby zwyrodnieniowej. Badanie to pokazało, że sok z granatu może poprawić sprawność fizyczną oraz sztywność i zmniejszyć rozpad enzymów chrząstki u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
Podsumowanie
Sok z granatu poprawia stan zdrowia pacjentów z zapaleniami stawów.
Granat ma korzystny wpływ na kości
Granat obniża ryzyko wystąpienia osteopenii i osteoporozy. U kobiet po menopauzie albo usunięciu jajników spada stężenie estrogenów w organizmie. Stanowi to czynnik ryzyka osteoporozy. Przypuszcza się, że punikalagina zawarta w granacie jest w stanie zahamować syntezę osteoklastów, komórek kościogubnych.
Podsumowanie
Punikalagina z granatu hamuje rozwój komórek kościogubnych.
Granat ma korzystny wpływ na płodność
Granat od bardzo dawna jest kojarzony z płodnością. Ten owoc jest podejrzewany o dobroczynny wpływ na jakość nasienia. W sieci pojawiło się badanie, którego zadaniem było dowiedzenie czy sok z granatu działa korzystnie na jakość nasienia, gęstość komórek spermatogennych i poziom testosteronu u zdrowych samców szczurów. Badacze podzielili szczury na 4 grupy. Trzy grupy szczurów dostawały codziennie sok z granatu w różnych dawkach. Pierwsza grupa dostawała 0,25 ml soku z granatu, druga grupa 0,5 ml soku z granatu, a trzeciej grupie badacze podali cały mililitr soku z granatu. Czwarta grupa nie dostawała soku w ogóle.
Wyniki tego badania pokazały, że spożycie soku z granatu wiązało się ze wzrostem koncentracji i ruchliwości plemników, większą gęstość komórek spermatogennych. Spożycie soku z granatu zmniejszyło ilość wadliwych plemników.
Podsumowanie
Spożycie soku z granatu wpływa korzystnie na jakość nasienia u szczurów.
Granat chroni wątrobę
Istnieją przypuszczenia, że fenole i flawonoidy zawarte w soku z granatu mają korzystny wpływ na wątrobę. Na razie brakuje badań na ludziach, ale badania przeprowadzone na szczurach wydają się obiecujące. W jednym z badań podzielono szczury na cztery grupy. Badacze podawali szczurom tetrachlorek węgla, który działa toksycznie na wątrobę i nerki. W jednej z grup oprócz tetrachlorku węgla podawano również sok z granatu. Badanie pokazało, że sok z granatu chroni wątrobę szczurów przed uszkodzeniem wywołanym tetrachlorkiem węgla.
Ciekawe było też badanie na szczurach z 2017 roku. W tym badaniu sprawdzano skuteczność soku w prewencji niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) i niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby (NASH). Wszystkie szczury w tym badaniu były karmione dietą bogatą w tłuszcze i cukry. Jedna grupa szczurów dostawała dodatkowo sok z granatu. Po siedmiu tygodniach okazało się, że szczury, które regularnie spożywały sok z granatu miały istotnie mniejsze stłuszczenie wątroby i mniejsze zapalenie zrazików oraz wrotne. Badanie to dowiodło, że regularne spożycie soku z granatu może działać profilaktycznie w przypadku NAFLD i NASH.
Podsumowanie
Badania na szczurach pokazały, że sok z granatu może działać hepatoprotekcyjnie i być używany w profilaktyce niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Granat poprawia pamięć
W sieci można znaleźć badania na zwierzętach, które wykazywały, że spożycie soku albo ekstraktu z granatu utrzymuje neurony i ich funckje w optymalnym stanie. Za te korzyści prawdopodobnie odpowiadają kwas elagowy i urolityny. Według badaczy podstawą takiego twierdzenia jest fakt, że te substancje zostały znalezione w mózgach zwierząt, którym je podano.
Prowadzono już badania na ludziach. W jednym z badań podawano sok z granatu ludziom z zaburzeniami pamięci związanymi z wiekiem. Badanie trwało 4 tygodnie, a uczestnicy badania codziennie rano dostawali szklankę soku z granatu. Po czterech tygodniach okazało się, że badani, którzy spożywali sok, odnotowali lepsze wyniki w zapamiętywaniu. Badani zostali też poddani funkcjonalnemu rezonansowi magnetycznemu. Zadaniem tego badania jest ocena pracy mózgu. Wyniki funkcjonalnego rezonansu magnetycznego pokazały, że u osób pijących sok z granatu aktywują się obszary mózgu związane z pamięcią. Badanie to obejmowało jednak niewiele, bo 28 osób. Dlatego warto jeszcze poczekać na wyniki szerzej prowadzonych badań.
Na ten temat zostało przeprowadzone też inne badanie na ludziach. Jego zadaniem było sprawdzenie długotrwałego wpływu spożycia soku z granatu na pamięć. W tym badaniu 200 osób podzielono losowo na dwie grupy. Osoby badane były w wieku 50- 70 lat. Połowa z nich dostawała codziennie szklankę soku z granatu. Druga połowa dostawała napój, który organoleptycznie przypominał sok z granatu. Ten napój miał zbliżony smak, kolor, cukier i kwasowość, ale w przeciwieństwie do soku z granatu, napój placebo nie zawierał przeciwutleniaczy. To badanie pokazało, że codzienne picie soku z granatu nie ma większego wpływu na pamięć.
Podsumowanie
Granat może mieć korzystny wpływ na zdrowie układu nerwowego. Granat jest też badany pod kątem wspomagania leczenia choroby Alzheimera.
Granat to dobry produkt dla osób aktywnych fizycznie
Sok z granatu poprawia wydolność fizyczną, zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny.
Na ten temat można przeczytać w pracy przeglądowej z 2018 roku. Zadaniem pracy było przyjrzenie się temu, jaki wpływ ma suplementacja sokiem i ekstraktem granatu na wydolność fizyczną, uszkodzenie mięśni, stany zapalne i stres oksydacyjny.
Okazało się, że u osób bardzo wytrenowanych suplemetnowanie ekstraktu granatu (2 kapsułki, po 500mg ekstraktu każda) pół godziny przed treningiem, skróciło czas wyczerpania podczas biegania na bieżni o 90%.
W ćwiczeniach oporowych ekstrat z granatu nie miał wpływu na ilość wykonywanych powtórzeń. Korzystnie wpłynął natomiast sok z granatu. Okazało się, że spożycie 500 ml soku z granatu na ok. godzinę przed rozpoczęciem podnoszenia ciężarów zwiększa całkowity (8%) i maksymalny (3%) ciężar.
Polifenole mogą wpływać na syntezę tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Prawdopodobnie te polifenole są tprzyczyną korzystnego wpływu na wydoloność.
Spożycie soku na 48 godzin przed przystąpieniem do ćwiczeń oporowych może łagodzić uszkodzenia mięśni u dobrze wytrenowanych osób.
Intensywna aktywność fizyczna wywołuje ostry stres oksydacyjny. Spożycie szklanki soku przez 14 dni przed ciężkim treningiem i trzech szklanek soku z granatu przez 2 dni wzmocniła aktywność enzymów przeciwutleniających i osłabiła peroksydację lipidów u osób trenujących na bieżni, wytrzymałościowo i podnoszących ciężary. To oznacza, że spożywanie soku z granatu może osłabiać stres oksydacyjny wywołany wysiłkiem fizycznym.
Intensywna aktywność fizyczna wywołuje ostrą reakcję zapalną. Regularne przyjmowanie soku z granatu osłabia ostrą reakcję zapalną przed i po wyczerpującym treningu. Aby osiągnąć taki efekt, należy wypić 1.5 litra soku z granatu na 48 godzin przed treningiem i godzinę przed treningiem jeszcze 500 ml. Za przeciwzapalne działanie soku z granatu odpowiedzialne są prawdopodobnie wymieniane wyżej polifenole. W badaniach nie ma jednak potwierdzenia, że sok z granatu zmniejsza przewlekły stan zapalny u sportowców.
Te wyniki mogą w przyszłości mieć znaczenie, natomiast warto poczekać na wystandaryzowane badania.
Podsumowanie
Spożywanie soku z granatu zwiększa wydolność, łagodzi uszkodzenia mięśni i zmniejsza stan zapalny.
Granat ma korzystny wpływ na płuca
Granat to produkt bogaty w przeciwutleniacze. Przypuszcza się, że może mieć on duży wpływ na zdrowie płuc. Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili randomizowane podwójnie zaślepione badanie, którego zadaniem była ocena wpływu soku z granatu na zdrowie płuc. Badaniom zostało poddanych 30 osób z przewlekłą obrutacyjną chorobą płuc (POChP). Pacjentów podzielono na dwie grupy. Jedna z grup dostawała sok z granatu, a druga grupa chorych dostawała placebo. Po pięciu tygodniach chorych przebadano. Badanie to dowiodło, że nawet wysoka zawartość polifenoli w soku z granatu nie przynosi korzystnych efektów u choroych, a badania laboratoryjne nie wykazały różnic pomiędzy osobami spożywającymi sok z granatu i placebo.
Podsumowanie
Sok z granatu nie wpływa na zdrowie osób z POChP.
Ekstrakt soku z granatu łagodzi PCOS
Przypuszcza się, że ekstrakt soku z granatu może łagodzić zespół policystycznych jajników. W tej materii zostało przeprowadzone badanie. Badanie to miało sprawdzić, czy esktrakt soku z granatu łagodzi PCOS. W tym celu przebadano 40 szczurów albinosów. Szczury zostały podzielone na 4 grupy. Szczurom z pierwszej grupy podawano 400 mg na kilogram masy ciała na dobę ekstraktu soku z granatu. Szczury z drugiej grupy dostawały lek (1 mg/ kg m.c./d)a dwie pozostałe grupy dostawały i lek na PCOS, i ekstrakt z soku granatu. Po trzech tygodniach badacze ponownie przebadali szczury. Wyniki pokazały, że ekstrakt soku z granatu łagodził zmiany histologiczne endometrium i stan zapalny związane z zespołem policystycznych jajników.
Podsumowanie
Polifenole ekstraktu soku z granatu mogą łagodzić zmiany związane z PCOS.
Granat- przeciwwskazania
Granat może wywoływać alergię
W literaturze istnieją pojedyncze przypadki osób uczulonych na granat. Objawy alergii na ten owoc obejmują reakcję anafilaktyczną, obrzęk krtani. Niektórzy autorzy wiążą alergię na granat z reakcją krzyżową. Do tej pory jednak powiązano jeden przypadek z taką reakcją. Dziecko, u którego wykryto alergię na granat, miało jednocześnie alergię na orzechy.
Granat wchodzi w interakcje z lekami
Produkty spożywcze potrafią wchodzić w interakcje z lekami. Przypuszcza się, że granat może wzmacniać działanie niektórych antybiotyków, osłabić działanie warfaryny czy zwiększyć wystąpienie hipoglikemii.
- W jednym z badań ekstrakt z granatu wzmocnił aktywność przeciwbakteryjną nowobiocyny. Badanie to sprawdzało skuteczność leku w połączeniu z ekstraktem z granatu przeciwko trudnej do leczenia bakterii (Acinetobacter baumanii).
- Gronkowiec złocisty odporny na metycylinę to bakteria, która sprawia duże trudności w leczeniu. Dzieje się tak, bo ten gronkowiec jest odporny na wiele antybiotyków. Badania in vitro wykazały, że ekstrakt z granatu może wzmacniać działanie niektórych antybiotyków poprzez hamowanie pompy efflux batekrii. Oznacza to, że u bakterii pojawiały się trudności z wydaleniem leku, przez co lek miał szansę działać.
- Połączenie oseltamiviru (lek przeciwwirusowy) z ekstraktem z granatu zwiększa działanie przeciwwirusowe leku.
- Sok z granatu może zwiększać ryzyko wystąpienia hipoglikemii u osób zażywających nateglinid (lek stosowany w cukrzycy typu 2).
- Sok z granatu może wiązać się ze zmniejszeniem stężenia warfaryny we krwi, a co za tym idzie skuteczności leku. To oznacza, że osoby przyjmujące ten lek powinny unikać soku z granatu.
Weganie muszą uważać na sok z granatu
Za cierpkość i gorycz soku odpowiadają garbniki i związki fenolowe zawarte w granacie. Te związki są też odpowiedzialne za mętnienie soku z granatu w trakcie przechowywania. Zmniejszenie cierpkości soku z granatu można uzyskać za pomocą klarowania.
W tym procesie technologicznym używa się między innymi żelatyny. To sprawia, że weganie, którzy nie życzą sobie, aby żywność miała kontakt z produktami odzwierzęcymi, powinni dokładnie sprawdzać oznaczenia na etykietach.
porada
Warto szukać wegańskich symboli na etykietach soku z granatu. To będzie oznaczało, że sok był filtrowany bez użycia produktów odzwierzęcych.
Więcej podobnych treści
Owoc chlebowca (dżakfrut)
Owoc chlebowca (dżakfrut) to największy owoc świata który posiada wiele witamin i fitozwiązków. S...
- Natalia Kalinowska
- 04 kwietnia 2022
Arbuz
Arbuz w 91% składa się z wody ale pozostałe 9% jest bogate w wartości odżywcze i właściwości. Oto...
- Katarzyna Janiak
- 28 marca 2022
Jagody
Jagody są źródłem wielu składników odżywczych które według badań mają wiele potwierdzonych właści...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 kwietnia 2022
Wiśnie
Wiśnie spośród wartości odżywczych najwięcej zawierają polifenoli, witaminy C . To im zawdzięczaj...
- Paulina Cieślak
- 25 marca 2022
Melon
Melon jest bardzo bogaty w witaminę C oraz zawiera też sporo kwasu foliowego i potasu. Miąższ mel...
- Paulina Cieślak
- 21 kwietnia 2022
Kiwano
- Natalia Kalinowska
- 28 lipca 2022
Spis badań i źródeł
- Stefano Acquadro i wsp.: Punica granatum Leaf Ethanolic Extract and Ellagic Acid as Inhibitors of Zika Virus Infection. Planta Med, 2020, 86(18), 1363-1374.
- Al-Zoreky, N. S. (2009). Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) fruit peels. International journal of food microbiology, 134(3), 244-248.
- Alanis, A. D., Calzada, F., Cervantes, J. A., Torres, J., & Ceballos, G. M. (2005). Antibacterial properties of some plants used in Mexican traditional medicine for the treatment of gastrointestinal disorders. Journal of Ethnopharmacology, 100(1-2), 153-157.
- Arzu Altunkaya i wsp.: Palatability and chemical safety of apple juice fortified with pomegranate peel extract. Food Funct, 2013, 4(10), 1468-73.
- Ammar, A., Bailey, S. J., Chtourou, H., Trabelsi, K., Turki, M., Hökelmann, A., & Souissi, N. (2018). Effects of pomegranate supplementation on exercise performance and post-exercise recovery in healthy adults: a systematic review. British Journal of Nutrition, 120(11), 1201-1216.
- Bialonska, D., Ramnani, P., Kasimsetty, S. G., Muntha, K. R., Gibson, G. R., & Ferreira, D. (2010). The influence of pomegranate by-product and punicalagins on selected groups of human intestinal microbiota. International journal of food microbiology, 140(2-3), 175-182.
- Bookheimer, S. Y., Renner, B. A., Ekstrom, A., Li, Z., Henning, S. M., Brown, J. A., ... & Small, G. W. (2013). Pomegranate juice augments memory and FMRI activity in middle-aged and older adults with mild memory complaints. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
- Campus, R. Z. Pharmacokinetic Drug Food Interaction Study of Nateglinide and Pomegranate Fruit Juice.
- B Cerdá i wsp.: Pomegranate juice supplementation in chronic obstructive pulmonary disease: a 5-week randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Clin Nutr, 2006, 60(2), 245-53.
- Chandra, R., Babu, K. D., Jadhav, V. T., Jaime, A., & Silva, T. D. (2010). Origin, history and domestication of pomegranate. Fruit, Vegetable and Cereal Science and Biotechnology, 2, 1-6.
- Dai, Z., Nair, V., Khan, M., & Ciolino, H. P. (2010). Pomegranate extract inhibits the proliferation and viability of MMTV-Wnt-1 mouse mammary cancer stem cells in vitro. Oncology reports, 24(4), 1087-1091.
- Dayyih, W. A., Qaisi, N. T., Altarawneh, T., & Zakaraya, Z. The Bioanalytical LC/MS Techniques in Studying the Drug-Juices Interactions for Pharmacokinetics Evaluations.
- Dhumal, S. S., Karale, A. R., Jadhav, S. B., & Kad, V. P. (2014). Recent advances and the developments in the pomegranate processing and utilization: a review. Journal of Agriculture and Crop Science, 1(1), 1-17.
- Elfalleh, W., Tlili, N., Ying, M., Sheng-Hua, H., Ferchichi, A., & Nasri, N. (2011). Organoleptic quality, minerals, proteins and amino acids from two Tunisian commercial pomegranate fruits. International Journal of Food Engineering, 7(4).
- Esposito, C., Santarcangelo, C., Di Minno, A., Sacchi, R., Sommella, E., De Lellis, L. F., ... & Daglia, M. (2022). Chemical Characterization and Preliminary Evaluation of the Efficacy and Tolerability of a Food Supplement Based on Pomegranate Extract, B Vitamins, and Vitamin C against Prolonged Fatigue in Healthy Consumers. Processes, 10(2), 208.
- Gianmaria Fabrizio Ferrazzano i wsp.: In Vitro Antibacterial Activity of Pomegranate Juice and Peel Extracts on Cariogenic Bacteria. Biomed Res Int, 2017;2017:2152749., 2017, 2152749.
- Alireza Gheflati i wsp.: Does pomegranate consumption affect weight and body composition? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Phytother Res, 2019, 33(5), 1277-1288.
- Nasrin Ghoochani i wsp.: The effect of pomegranate juice on clinical signs, matrix metalloproteinases and antioxidant status in patients with knee osteoarthritis. J Sci Food Agric, 2016, 96(13), 4377-81.
- Giménez-Bastida, J. A., Ávila-Gálvez, M. Á., Espín, J. C., & González-Sarrías, A. (2021). Evidence for health properties of pomegranate juices and extracts beyond nutrition: A critical systematic review of human studies. Trends in Food Science & Technology, 114, 410-423
- Giménez-Bastida, J. A., Ávila-Gálvez, M. Á., Espín, J. C., & González-Sarrías, A. (2021). Evidence for health properties of pomegranate juices and extracts beyond nutrition: A critical systematic review of human studies. Trends in Food Science & Technology, 114, 410-423.
- Guevara, J. M., Chumpitaz, J., & Valencia, E. (1994). The in vitro action of plants on Vibrio cholerae. Revista de gastroenterología del Perú: órgano oficial de la Sociedad de Gastroenterología del Perú, 14(1), 27-31.
- Mehran Haidari i wsp.: Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza virus and has a synergistic effect with oseltamivir. Phytomedicine, 2009, 16(12), 1127-36.
- Hewawasam, S. P., Iacovou, M., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2018). Dietary practices and FODMAPs in South Asia: Applicability of the low FODMAP diet to patients with irritable bowel syndrome. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 33(2), 365-374.
- Howell, A. B., & D'Souza, D. H. (2013). The pomegranate: effects on bacteria and viruses that influence human health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
- M A A Ibrahim i wsp.: Role of pomegranate extract in restoring endometrial androgen receptor expression, proliferation, and pinopodes in a rat model of polycystic ovary syndrome. Morphologie, 2022, 106(354), 145-154.
- Sajedeh Jandari i wsp.: The effect of pomegranate (Punica granatum) supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med, 2020, 52, 102478.
- Kahramanoglu, I., & Usanmaz, S. (2016). Pomegranate production and marketing. CRC Press.
- Kumar, N. (2018). Functional properties of pomegranate (Punica granatum L.). Pomegranate, 83, 172.
- Malek Mahdavi, A., Seyedsadjadi, N., & Javadivala, Z. (2021). Potential effects of pomegranate (Punica granatum) on rheumatoid arthritis: A systematic review. International Journal of Clinical Practice, 75(8), e13999.
- Silvana M S Menezes i wsp.: Punica granatum (pomegranate) extract is active against dental plaque. J Herb Pharmacother, 2006;6(2):79-92., 6(2), 79-92.
- Chrysanthi Mitsagga i wsp.: Antimicrobial Properties of Lyophilized Extracts of Olive Fruit, Pomegranate and Orange Peel Extracts against Foodborne Pathogenic and Spoilage Bacteria and Fungi In Vitro and in Food Matrices. Molecules, 2021, 26(22), 7038.
- Mohammad-Taghi Moradi i wsp.: Anti-Influenza Virus Activity and Phenolic Content of Pomegranate (Punica granatum L.) Peel Extract and Fractions. Avicenna J Med Biotechnol., 2019, 11(4), 285–291.
- Neurath, A. R., Strick, N., Li, Y. Y., & Debnath, A. K. (2004). Punica granatum (Pomegranate) juice provides an HIV-1 entry inhibitor and candidate topical microbicide. BMC infectious diseases, 4(1), 1-12.
- Maryam Noori i wsp.: Pomegranate juice prevents development of non-alcoholic fatty liver disease in rats by attenuating oxidative stress and inflammation. J Sci Food Agric, 2017, 97(8), 2327-2332.
- Pantuck, A. J., Leppert, J. T., Zomorodian, N., Aronson, W., Hong, J., Barnard, R. J., ... & Belldegrun, A. (2006). Phase II study of pomegranate juice for men with rising prostate-specific antigen following surgery or radiation for prostate cancer. Clinical Cancer Research, 12(13), 4018-4026.
- Mihdiye Pirinççioğlu i wsp.: The protective role of pomegranate juice against carbon tetrachloride-induced oxidative stress in rats. Toxicol Ind Health, 2014, 30(10), 910-8.
- Poor, M. H., Hosseinzadeh, S., & Aminlari, M. (2022). Wound healing potential of pomegranate peel extract in human dermal fibroblasts through regulating the expression of FN1 gene. South African Journal of Botany, 146, 222-229.
- Maria Angeles Rosillo i wsp.: Dietary supplementation of an ellagic acid-enriched pomegranate extract attenuates chronic colonic inflammation in rats. Pharmacol Res, 2012, 66(3), 235-42.
- Amirhossein Sahebkar i wsp.: Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res, 2017, 115, 149-161.
- Sarkhosh, A., Zamani, Z., Fatahi, R., Ghorbani, H., & Hadian, J. A. V. A. D. (2007). A review on medicinal characteristics of pomegranate (Punica granatum L.). Journal of Medicinal Plants, 6(22), 13-24.
- Shulman, Y., Fainberstein, L., & Lavee, S. (1984). Pomegranate fruit development and maturation. Journal of Horticultural Science, 59(2), 265-274
- Siddarth, P., Li, Z., Miller, K. J., Ercoli, L. M., Merril, D. A., Henning, S. M., ... & Small, G. W. (2020). Randomized placebo-controlled study of the memory effects of pomegranate juice in middle-aged and older adults. The American journal of clinical nutrition, 111(1), 170-177.
- Haizhao Song i wsp.: Pomegranate fruit pulp polyphenols reduce diet-induced obesity with modulation of gut microbiota in mice. J Sci Food Agric, 2022, 102(5), 1968-1977.
- João P Trigo i wsp.: Study of viability of high pressure extract from pomegranate peel to improve carrot juice characteristics. Food Funct, 2020, 11(4), 3410-3419.
- Gaffari Türk i wsp.: Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clin Nutr, 2008, 27(2), 289-96.
- Vaithiyanathan, S., Naveena, B. M., Muthukumar, M., Girish, P. S., & Kondaiah, N. (2011). Effect of dipping in pomegranate (Punica granatum) fruit juice phenolic solution on the shelf life of chicken meat under refrigerated storage (4 C). Meat science, 88(3), 409-414.
- Wang, W., Bai, J., Zhang, W., Ge, G., Wang, Q., Liang, X., ... & Zhou, J. (2020). Protective effects of punicalagin on osteoporosis by inhibiting osteoclastogenesis and inflammation via the NF-κB and MAPK pathways. Frontiers in Pharmacology, 11, 696.
- Qiwen Xiang i wsp.: The bioactivity and applications of pomegranate peel extract: A review. J Food Biochem, 2022, 46(7), e14105.
- Zhang-DUPLICATE, S., & Baker, M. (2021). M244 POMEGRANATE SEED ALLERGY IN A TREE NUT-ALLERGIC CHILD. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 127(5), S117.
- Shuai Zhuang i wsp.: Effects of pomegranate peel extract on quality and microbiota composition of bighead carp (Aristichthys nobilis) fillets during chilled storage. Food Microbiol, 2019, 82, 445-454.
- Özer, M., Severcan, E. U., Çetin, S., & Bostancı, İ. (2021). Pomegranates as a rare cause of anaphylaxis in a school child. Revue Française d'Allergologie.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.