Truskawki
Ostatnia aktualizacja: 19 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 21badań
Truskawki to powszechne określenie dla poziomki truskawki (Fragaria x ananassa Duchesne), czyli rośliny i owoców będących połączeniem dwóch gatunków poziomek, które zaliczane są do rodziny różowatych (Rosaceae). Największym producentem truskawek na świecie są Stany Zjednoczone.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Truskawki |
Grupa: | Owoce |
Kalorie: | 32 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 40 (niski) |
Bogate w: | Błonnik pokarmowy, witamina C, kwas foliowy, mangan, potas, polifenole |
Właściwości: | Obniżanie ciśnienia krwi, redukowanie poziomu cholesterolu, działanie przeciwnowotworowe, właściwości przeciwzapalne, łagodzenie przebiegu depresji, zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na truskawki. Ostrożność powinny zachować osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym. |
Jak przechowywać: | |
Cena: | 4-6 zł/kg |
Sezonowość: | Maj-sierpień |
W pigułce
- Truskawki to niskokaloryczne owoce (32 kcal/100 g) i niskim indeksie glikemicznym (IG = 40)
- Truskawki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu, potasu i polifenoli
- Truskawki mogą redukować ciśnienie tętnicze i obniżać poziom cholesterolu we krwi
- Truskawkom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
- Prawdopodobnie spożywanie truskawek może łagodzić objawy depresji i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi
- Truskawek nie powinny spożywać osoby z alergią i osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym
Truskawki - wartości odżywcze
Truskawki są niskokaloryczne
Truskawki nie należą do kalorycznych owoców. Wartość energetyczna truskawek wynosi 32 kcal/100 g.
Według tego, 1 szklanka truskawek (150 g) dostarcza 48,5 kcal.
Truskawki są źródłem błonnika pokarmowego
Zawartość podstawowych składników odżywczych w truskawkach (w przeliczeniu na 1 szklankę = 150 g) kształtuje się następująco:
- Białko - 0,98 g
- Tłuszcz - 0,44 g
- Węglowodany - 11,3 g
- Błonnik pokarmowy - 2,92 g (11,7% RWS)
Truskawki dostarczają mangan i potas
Spośród składników mineralnych, w truskawkach w największych ilościach jest obecny mangan i potas.
Zawartość poszczególnych składników mineralnych w truskawkach (w przeliczeniu na 1 szklankę= 150 g) wygląda jak poniżej:
- Mangan - 0,57 mg (28,5% RWS)
- Potas - 225 mg (11,3% RWS)
- Miedź - 0,07 mg (7% RWS)
- Magnez - 19,1 mg (5,1% RWS)
- Fosfor - 35,3 mg (5% RWS)
- Żelazo - 0,6 mg (4,3% RWS)
- Wapń - 23,5 mg (2,9% RWS)
- Cynk - 0,2 mg (2,1% RWS)
- Selen - 0,59 µg (1,1% RWS)
Truskawki są szczególnie zasobne w witaminę C i kwas foliowy
Truskawki zawierają w swoim składzie wiele różnych witamin. W największych ilościach występują witamina C i kwas foliowy.
Witaminy obecne w truskawkach to:
- Witamina C - 86,4 mg (108% RWS)
- Kwas foliowy - 35,3 µg (17,7% RWS)
- Witamina B6 - 0,07 mg (5% RWS)
- Witamina E - 0,43 mg (3,6% RWS)
- Niacyna - 0,57 mg (3,6% RWS)
- Tiamina - 0,036 mg (3,3% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,18 mg (3,1% RWS)
- Ryboflawina - 0,032 mg (2,3% RWS)
Truskawki są bogate w związki bioaktywne
W truskawkach znajdują się wysokie ilości przeciwutleniaczy w postaci związków z grupy polifenoli. Wśród tych składników można wymienić przede wszystkim:
- Pelargonidynę
- Cyjanidynę
- Kwercetynę
- Katechiny
- Kwas elagowy
- Elagitaniny
Truskawki - indeks glikemiczny
Tuskawki mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Truskawki cechują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 40 (IG = 40).
Jednocześnie truskawki (w przeliczeniu na porcję - 1 szklankę = 150 g) posiadają niski ładunek glikemiczny (ŁG = 4,5).
Truskawki - właściwości
Truskawki posiadają właściwości obniżające ciśnienie krwi
Dane naukowe pochodzące z dwóch obszernych prac z 2019 i 2020 roku jednoznacznie pokazują, że regularne spożywanie owoców jagodowych, w tym truskawek może powodować obniżenie skurczowego (o 3,68 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 1,52-2,2 mmHg).
Podsumowanie: truskawki są skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym.
Truskawki redukują poziom cholesterolu
W 2019 roku na łamach czasopisma naukoweo Food & Function opublikowane zostały wyniki analizy 14 badań, które jednoznacznie dowiodły, że truskawki mogą powodować korzystne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego (średnio o 6,49 mg/dl).
Podsumowanie: warto, aby truskawki spożywały osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu, gdyż są one pomocne w jego obniżaniu.
Truskawki obniżają ryzyko choroby Alzheimera
Naukowcy zauważyli, że osoby spożywające wysokie ilości truskawek mają niższe ryzyko wystąpienia otępienia typu alzheimerowskiego o 24%.
Truskawki posiadają właściwości przeciwzapalne
Zarówno doświadczenia in vitro, jak również badania z udziałem ludzi pokazały, że truskawki, a także składniki w nich zawarte działają przeciwzapalnie, obniżając stężenie cząsteczek prozapalnych, takich jak interleukina 8 (IL-8), czy tez czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa).
Truskawki mogą działać przeciwnowotworowo
Badania in vitro pokazały, że truskawki i związki w nich obecne mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, w tym m.in.:
- Raka piersi
- Raka jamy ustnej
- Raka okrężnicy
- Raka prostaty
Truskawki charatkeryzują się wysoką zawartością witaminy C, która posiada dobrze udokumentowane właściwości antynowotworowe. Może ona zmniejszać ryzyko rozwoju:
- Raka trzustki (o 30%)
- Raka płuc (o 17%)
- Raka prostaty (o 5-21%)
- Raka piersi (o 31%)
- Raka szyjki macicy (o 45-65%)
Podsumowanie: istnieją pewne przesłanki, że spożywanie truskawek może zapobiegać niektórym nowotworom, jednakże brakuje bezpośrednich badań z udziałem ludzi, które mogłyby jednoznacznie potwierdzić takie działanie.
Truskawki mogą łagodzić przebieg depresji
Zarówno witamina C, jak i kwas foliowy obecne w truskawkach wykazują właściwości przeciwdepresyjne i przeciwlękowe.
Naukowcy udowodnili, że te składniki diety mogą wpływać korzystnie na zdrowie psychiczne poprzez:
- Łagodzenie objawów depresji
- Zapobieganie nawrotom stanów depresyjnych
- Zmniejszenie stanów lękowych
Podsumowanie: na podstawie składu chemicznego truskawek można przypuszczać, że owoce te są pomocne w łagodzeniu depresji. Jednakże potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby sprawdzić, czy faktycznie truskawki mogą działać antydepresyjnie.
Przeciwwskazania
Niektóre osoby mają alergię na truskawki
Truskawki nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone.
U osób z alergią mogę powodować one m.in. nieżyt nosa, astmę, swędzenie skóry, a także wstrząs anafilaktyczny.
Truskawki mogą podrażniać przewód pokarmowy
Spożywając truskawki ostrożność powinnych zachować osoby cierpiące na różne dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, w tym osoby z chorobami zapalnymi jelit.
U niektórych osób drobne pestki obecne w truskawkach mogą podrażniać ścianę przewodu pokarmowego i tym samym mogą powodować bóle brzucha i biegunkę.
Więcej podobnych treści
Durian
Durian to tropikalny owoc pochodzący z Azji. Jest produktem kalorycznym, bogatym w wiele składnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Żurawina
Żurawina wielkoowocowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, w tym wykazuje głównie działanie p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Gruszka
Gruszka to jeden z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Gruszki zawierają wysokie ilości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Jeżyny
Jeżyny to niskokaloryczne owoce, które dostarczają dużo witaminy K, witaminy C, manganu i błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 lipca 2021
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka to niskokaloryczny owoc, który jest co raz bardziej pop...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć
Mandarynki to owoce cytrusowe o stosunkowo niskiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Spis badań i źródeł
- Malone N.: Strawberries - cultivation, antioxidant properties and health benefits. Nova, New York, 2014.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients
- https://foodstruct.com/food/strawberries
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02299-w
- Yanjun Zhang i wsp.: Isolation and identification of strawberry phenolics with antioxidant and human cancer cell antiproliferative properties. J Agric Food Chem, 2008, 56(3), 670-5.
- Arpita Basu i wsp.: Strawberry as a functional food: an evidence-based review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2014;54(6):790-806., 54(6), 790-806.
- Francesca Giampieri i wsp.: Strawberry and human health: effects beyond antioxidant activity. J Agric Food Chem, 2014, 62(18), 3867-76.
- Marco Fumagalli i wsp.: Strawberry tannins inhibit IL-8 secretion in a cell model of gastric inflammation. Pharmacol Res, 2016, 111, 703-712.
- Massimiliano Gasparrini i wsp.: Anti-inflammatory effect of strawberry extract against LPS-induced stress in RAW 264.7 macrophages. Food Chem Toxicol, 2017, 102, 1-10.
- Arpita Basu i wsp.: Strawberries decrease circulating levels of tumor necrosis factor and lipid peroxides in obese adults with knee osteoarthritis. Food Funct, 2018, 9(12), 6218-6226.
- Amir Hadi i wsp.: Effects of strawberry supplementation on cardiovascular risk factors: a comprehensive systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct, 2019, 10(11), 6987-6998.
- Puja Agarwal i wsp.: Association of Strawberries and Anthocyanidin Intake with Alzheimer's Dementia Risk. Nutrients, 2019, 11(12), 3060.
- Ranganatha R. Somasagara i wsp.: Extracts of Strawberry Fruits Induce Intrinsic Pathway of Apoptosis in Breast Cancer Cells and Inhibits Tumor Progression in Mice. PLoS One., 2012, 7(10), e47021.
- Xiao-Yan Bai i wsp.: Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects. J Cancer., 2015, 6(9), 913–921.
- Stefano Amatori i wsp.: Polyphenol-rich strawberry extract (PRSE) shows in vitro and in vivo biological activity against invasive breast cancer cells. Sci Rep., 2016, 6, 30917.
- Jie Luo i wsp.: Association between vitamin C intake and lung cancer: a dose-response meta-analysis. Sci Rep., 2014, 4, 6161.
- Elisabeth Kurze i wsp.: Effect of the Strawberry Genotype, Cultivation and Processing on the Fra a 1 Allergen Content. Nutrients., 2018, 10(7), 857.
- Matthew J Taylor i wsp.: Folate for depressive disorders: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Psychopharmacol, 2004, 18(2), 251-6.
- Jeongseon Kim i wsp.: Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cervical cancer: a case-control study in Korea. Nutr Cancer, 2010;62(2):181-9., 62(2), 181-9.
- M L Slattery i wsp.: Dietary vitamins A, C, and E and selenium as risk factors for cervical cancer. Epidemiology, 1990, 1(1), 8-15.
- G R Howe i wsp.: Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies. J Natl Cancer Inst, 1990, 82(7), 561-9.
- Mostafa Amr i wsp.: Efficacy of vitamin C as an adjunct to fluoxetine therapy in pediatric major depressive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Nutr J, 2013, 12, 31.
- Zohreh Mazloom i wsp.: Efficacy of supplementary vitamins C and E on anxiety, depression and stress in type 2 diabetic patients: a randomized, single-blind, placebo-controlled trial. Pak J Biol Sci, 2013, 16(22), 1597-600.
- Osvaldo P Almeida i wsp.: Systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials of folate and vitamin B12 for depression. Int Psychogeriatr, 2015, 27(5), 727-37.
- Hua Fan i wsp.: Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies. Sci Rep, 2015, 5, 13973.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.