Jagody acai
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 16badań
Jagody acai to powszechne określenie dla egzotycznych, ciemnofioletowych owoców wyglądem przypominających zwykłe jagody. Są one otrzymywane z palmy - Euterpy warzywnej (Euterpe oleraceae). Jagody acai pochodzą z Ameryki Południowej i rosną obficie w ujściu Amazonki. Producentami jagód acai są m.in. Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Wenezuela.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Jagody acai |
Kalorie: | 60-70 kcal/100 g |
Bogate w: | Polifenole |
Właściwości: | Działanie przeciwutleniające, możliwe właściwości przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne i obniżające poziom cholesterolu |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Brak |
W pigułce
- Jagody acai to egzotyczne owoce, których wartość energetyczna wynosi 60-70 kcal/100 g
- Jagody acai są bogatym źródłem polifenoli, które odpowiadają za ich właściwości przeciwutleniające
- Jagody acai mogą prawdopodobnie przyczyniać się do redukcji stężenia cholesterolu we krwi, jak również posiadają potencjalne działanie przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne, co musi zostać jednak potwierdzone w dalszych badaniach
- Jagody acai są bezpieczne dla zdrowia i nie wywołują żadnych skutków ubocznych
Zobacz też: Jagody goji i ich właściwości
Jagody acai - właściwości
[1] Jagody acai posiadają właściwości przeciwutleniające
Szereg przeprowadzonych badań wykazał, że jagody acai cechują się wysokim potencjałem antyoksydacyjny i mają zdolność do zmiatania (usuwania) wolnych rodników.
Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki, których nadmiar w organizmie prowadzi do tzw. stresu oksydacyjnego. W konsekwencji mogą one prowadzić do rozwoju wielu różnych chorób.
W badaniach z udziałem ludzi naukowcy potwierdzili, że spożywanie jagód acai wiąże się ze wzrostem pojemności przeciwutleniającej krwi.
Ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, jagody acai zaliczane są do tzw. superfoods.
[2] Jagody acai mogą obniżać poziom cholesterolu
Doświadczenie przeprowadzone na zwierzętach udowodniło, że spożywanie jagód acai może wiązać się z poprawą profilu lipidowego krwi.
Naukowcy zauważyli, że szczury, które otrzymywały jagody acai cechowały się niższym stężeniem cholesterolu we krwi.
Z kolei badania wykonane na królikach pokazały nie tylko działanie obniżające poziom cholesterolu, ale również to, że stosowanie jagód acai może przyczyniać się do zmniejszenia powierzchni blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, co wskazuje na działanie przeciwmiażdżycowe.
Podobne obserwacje zostały poczynione w badaniach pilotażowych z udziałem ludzi. Autorzy badania dowiedli, że u osób spożywających pulpę a jagód acai nastąpiło istotne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi (o 17.4 mg/dl). Należy jednak podkreślić, że badanie to charakteryzowało się niską jakością, tj. zostało wykonane na bardzo niewielkiej grupie osób (10 uczestników) i nie uwzględniono w nim grupy kontrolnej.
Podsumowanie: W doświadczeniach na zwierzętach oraz w jednym, niewielkim badaniu z udziałem ludzi stwierdzono, że jagody acai mogą obniżać poziom cholesterolu. Jednak aby potwierdzić te obserwacje, niezbędne jest przeprowadzenie badań na większą skalę.
[3] Jagody acai mogą mieć działanie przeciwnowotworowe
W eksperymentach in vitro naukowcy zaobserwowali, że związki obecne w jagodach acai działają cytotoksycznie na komórki raka okrężnicy i raka piersi. Oznacza to, że jagody acai mogą prawdopodobnie w pewnym stopniu zapobiegać rozwojowi tych nowotworów.
Właściwości przeciwnowotworowe potwierdzono też w badaniach na zwierzętach.
W 2017 roku na łamach czasopisma Gut and Liver opublikowana została praca naukowa, w której również potwierdzono, że podawanie myszom jagód acai skutkowało zahamowaniem powstawania raka okrężnicy.
W innym doświadczeniu autorzy badań odnotowali, że stosowanie jagód acai zapobiegało rozwojowi raka pęcherza moczowego.
Podsumowanie: Istnieje kilka dowodów świadczących o właściwościach przeciwnowotworowych jagód acai. Jednak potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby móc potwierdzić taką skuteczność działania.
[3] Jagody acai mają właściwości neuroprotekcyjne
Eksperymenty wykonane na myszach pokazały, że jagody acai i związki w nich zawarte mogą działać ochronnie na układ nerwowy.
Naukowcy sugerują, że jagody acai mogą działać przeciwstarzeniowo i mogą chronić mózg przed zaburzeniami o charakterze depresyjnym.
Acai prawdopodobnie posiadają zdolność do hamowania agregacji beta-amyloidu. Może mieć to istotne znaczenie dla zdrowia, ponieważ odkładanie się złogów amyloidowych może dawać początek chorobie Alzheimera.
Podsumowanie: Jagody acai mogą prawdopodobnie zapobiegać uszkodzeniom układu nerwowego i w ten sposób mogę potencjalnie hamować rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych. Jednakże ze względu na brak badań z udziałem ludzi nie można na tę chwilę potwierdzić, na ile takie działanie będzie miało znaczenie dla naszego zdrowia.
Jagody acai - wartości odżywcze
Jagody acai nie dostarczają zbyt wielu kalorii
Jagody acai nie są produktem kalorycznym. Ich wartość energetyczna wynosi 60-70 kcal/100 g.
Jagody acai są źródłem błonnika
Podstawowa wartość odżywcza jagód acai (w przeliczeniu na 100 g) wygląda się następująco:
- Białko - 2 g
- Tłuszcz - 5 g
- Węglowodany - 4-6 g
- Błonnik pokarmowy - 2-3 g (8-12% RWS)
Jagody acai zawierają dużo witaminy A
Dane dotyczące zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych w jagodach acai są bardzo ograniczone.
Jednakże wiadomo, że jagody acai są zasobne w witaminę A.
W 100 g jagód znajduje się 285 μg witaminy A (35,6% RWS).
Jagody acai są bogatym źródłem związków bioaktywnych
W jagodach acai znajdują się wysokie ilości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Najważniejszymi z nich są polifenole, wśród których można wyróżnić głównie:
- Antocyjany i proantocyjanidyny (cyjanidyna, pelargonnidyna, peonidyna)
- Kwasy fenolowe (m.in. kwas syryngowy, kwas wanilinowy, kwas protokatechowy)
- Flawony (m.in. orientyna, izowiteksyna, homoorientyna, witeksyna)
- Flawanony (taksyfolina)
- Flawonole (rutyna)
Jagody acai - przeciwwskazania
Aktualny stan wiedzy wskazuje, że jagody acai nie są toksyczne i nie powodują żadnych skutków ubocznych.
Na obecną chwilę, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania acai.
Więcej podobnych treści
Ananas
Ananas (od A do Z): Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Ile ma kalorii, IG, ŁG • Przeciwws...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2020
Jagody goji
Jagody goji, czyli owoce kolcowoju (Lycium) pochodzą z Azji i są określane mianem superfoods. Spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 listopada 2020
Awokado
Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Zawiera wysoką ilość tłuszczu. Może obniżać cholesterol we ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Pomelo
Pomelo to owoc zaliczany do cytrusów, który w smaku jest podobny do grejpfruta, choć jest od nieg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Kiwi (owoc)
Kiwi to jeden z najbogatszych w witaminę C owoc. Dostarcza również dużo witaminy K, potasu i błon...
- dr Bartosz Kulczyński
- 06 listopada 2020
Jabłko
Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców. Mało kto wie, ale regularne spożywanie jabłek może ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- https://academic.oup.com/ajcn/article/104/5/1227/4564373
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/452840/nutrients
- Alexander G Schauss i wsp.: Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem, 2006, 54(22), 8598-603.
- Alexander G Schauss i wsp.: Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem, 2006, 54(22), 8604-10.
- Susanne U Mertens-Talcott i wsp.: Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem, 2008, 56(17), 7796-802.
- Melina Oliveira de Souza i wsp.: Diet supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves biomarkers of oxidative stress and the serum lipid profile in rats. Nutrition, Jul-Aug, 26(7-8), 804-10.
- Alexander G Schauss i wsp.: Safety evaluation of an açai-fortified fruit and berry functional juice beverage (MonaVie Active(®)). Toxicology, 2010, 278(1), 46-54.
- Claudine A Feio i wsp.: Euterpe oleracea (açai) modifies sterol metabolism and attenuates experimentally-induced atherosclerosis. J Atheroscler Thromb, 2012;19(3):237-45., 19(3), 237-45.
- Mariana F Fragoso i wsp.: Inhibition of mouse urinary bladder carcinogenesis by açai fruit (Euterpe oleraceae Martius) intake. Plant Foods Hum Nutr, 2012, 67(3), 235-41.
- Dulcelena Ferreira Silva i wsp.: Cytotoxic effects of Euterpe oleracea Mart. in malignant cell lines. BMC Complement Altern Med, 2014, 14, 175.
- Manoela Maciel dos Santos Dias i wsp.: Pro-apoptotic activities of polyphenolics from açai (Euterpe oleracea Martius) in human SW-480 colon cancer cells. Nutr Cancer, 2014;66(8):1394-405., 66(8), 1394-405.
- E Sadowska-Krępa i wsp.: Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers. A pilot study. Biol Sport, 2015, 32(2), 161-8.
- Ana Vânia Carvalho i wsp.: Chemical composition and antioxidant capacity of açaí (Euterpe oleracea) genotypes and commercial pulps. J Sci Food Agric, 2017, 97(5), 1467-1474.
- G Astrid Garzón i wsp.: Polyphenolic composition and antioxidant activity of açai (Euterpe oleracea Mart.) from Colombia. Food Chem, 2017, 217, 364-372.
- Yoon Jin Choi i wsp.: Açaí Berries Inhibit Colon Tumorigenesis in Azoxymethane/Dextran Sulfate Sodium-Treated Mice. Gut Liver, 2017, 11(2), 243-252.
- Jay K Udani i wsp.: Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr J., 2011, 10, 45.
- Jéssica Alessandra-Perini i wsp.: Anticancer potential, molecular mechanisms and toxicity of Euterpe oleracea extract (açaí): A systematic review. PLoS One., 2018, 13(7), e0200101.
- José Rogério Souza-Monteiro i wsp.: Antidepressant and Antiaging Effects of Açaí (Euterpe oleracea Mart.) in Mice. Oxid Med Cell Longev., 2019, 2019, 3614960.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.