Jagody acai

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Jagody acai

Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 16badań

Jagody acai to powszechne określenie dla egzotycznych, ciemnofioletowych owoców wyglądem przypominających zwykłe jagody. Są one otrzymywane z palmy - Euterpy warzywnej (Euterpe oleraceae). Jagody acai pochodzą z Ameryki Południowej i rosną obficie w ujściu Amazonki. Producentami jagód acai są m.in. Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Wenezuela.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Jagody acai

Kalorie:

60-70 kcal/100 g

Bogate w:

Polifenole

Właściwości:

Działanie przeciwutleniające, możliwe właściwości przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne i obniżające poziom cholesterolu

W ciąży:

Nie ma przeciwwskazań do spożywania

Przeciwwskazania:

Brak


W pigułce

  • Jagody acai to egzotyczne owoce, których wartość energetyczna wynosi 60-70 kcal/100 g
  • Jagody acai są bogatym źródłem polifenoli, które odpowiadają za ich właściwości przeciwutleniające
  • Jagody acai mogą prawdopodobnie przyczyniać się do redukcji stężenia cholesterolu we krwi, jak również posiadają potencjalne działanie przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne, co musi zostać jednak potwierdzone w dalszych badaniach
  • Jagody acai są bezpieczne dla zdrowia i nie wywołują żadnych skutków ubocznych

Zobacz też: Jagody goji i ich właściwości


Jagody acai - właściwości

[1] Jagody acai posiadają właściwości przeciwutleniające

Szereg przeprowadzonych badań wykazał, że jagody acai cechują się wysokim potencjałem antyoksydacyjny i mają zdolność do zmiatania (usuwania) wolnych rodników.

Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki, których nadmiar w organizmie prowadzi do tzw. stresu oksydacyjnego. W konsekwencji mogą one prowadzić do rozwoju wielu różnych chorób.

W badaniach z udziałem ludzi naukowcy potwierdzili, że spożywanie jagód acai wiąże się ze wzrostem pojemności przeciwutleniającej krwi.

Ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, jagody acai zaliczane są do tzw. superfoods.

[2] Jagody acai mogą obniżać poziom cholesterolu

Doświadczenie przeprowadzone na zwierzętach udowodniło, że spożywanie jagód acai może wiązać się z poprawą profilu lipidowego krwi.

Naukowcy zauważyli, że szczury, które otrzymywały jagody acai cechowały się niższym stężeniem cholesterolu we krwi.

Z kolei badania wykonane na królikach pokazały nie tylko działanie obniżające poziom cholesterolu, ale również to, że stosowanie jagód acai może przyczyniać się do zmniejszenia powierzchni blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, co wskazuje na działanie przeciwmiażdżycowe

Podobne obserwacje zostały poczynione w badaniach pilotażowych z udziałem ludzi. Autorzy badania dowiedli, że u osób spożywających pulpę a jagód acai nastąpiło istotne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi (o 17.4 mg/dl). Należy jednak podkreślić, że badanie to charakteryzowało się niską jakością, tj. zostało wykonane na bardzo niewielkiej grupie osób (10 uczestników) i nie uwzględniono w nim grupy kontrolnej.

Podsumowanie: W doświadczeniach na zwierzętach oraz w jednym, niewielkim badaniu z udziałem ludzi stwierdzono, że jagody acai mogą obniżać poziom cholesterolu. Jednak aby potwierdzić te obserwacje, niezbędne jest przeprowadzenie badań na większą skalę.

[3] Jagody acai mogą mieć działanie przeciwnowotworowe

W eksperymentach in vitro naukowcy zaobserwowali, że związki obecne w jagodach acai działają cytotoksycznie na komórki raka okrężnicy i raka piersi. Oznacza to, że jagody acai mogą prawdopodobnie w pewnym stopniu zapobiegać rozwojowi tych nowotworów.

Właściwości przeciwnowotworowe potwierdzono też w badaniach na zwierzętach. 

W 2017 roku na łamach czasopisma Gut and Liver opublikowana została praca naukowa, w której również potwierdzono, że podawanie myszom jagód acai skutkowało zahamowaniem powstawania raka okrężnicy.

W innym doświadczeniu autorzy badań odnotowali, że stosowanie jagód acai zapobiegało rozwojowi raka pęcherza moczowego.

Podsumowanie: Istnieje kilka dowodów świadczących o właściwościach przeciwnowotworowych jagód acai. Jednak potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby móc potwierdzić taką skuteczność działania.

[3] Jagody acai mają właściwości neuroprotekcyjne

Eksperymenty wykonane na myszach pokazały, że jagody acai i związki w nich zawarte mogą działać ochronnie na układ nerwowy.

Naukowcy sugerują, że jagody acai mogą działać przeciwstarzeniowo i mogą chronić mózg przed zaburzeniami o charakterze depresyjnym.

Acai prawdopodobnie posiadają zdolność do hamowania agregacji beta-amyloidu. Może mieć to istotne znaczenie dla zdrowia, ponieważ odkładanie się złogów amyloidowych może dawać początek chorobie Alzheimera.

 

Podsumowanie: Jagody acai mogą prawdopodobnie zapobiegać uszkodzeniom układu nerwowego i w ten sposób mogę potencjalnie hamować rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych. Jednakże ze względu na brak badań z udziałem ludzi nie można na tę chwilę potwierdzić, na ile takie działanie będzie miało znaczenie dla naszego zdrowia.

Jagody acai - wartości odżywcze

Jagody acai nie dostarczają zbyt wielu kalorii

Jagody acai nie są produktem kalorycznym. Ich wartość energetyczna wynosi 60-70 kcal/100 g.

Jagody acai są źródłem błonnika

Podstawowa wartość odżywcza jagód acai (w przeliczeniu na 100 g) wygląda się następująco:

  • Białko - 2 g
  • Tłuszcz - 5 g
  • Węglowodany - 4-6 g
  • Błonnik pokarmowy - 2-3 g (8-12% RWS)

Jagody acai zawierają dużo witaminy A

Dane dotyczące zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych w jagodach acai są bardzo ograniczone.

Jednakże wiadomo, że jagody acai są zasobne w witaminę A.

W 100 g jagód znajduje się 285 μg witaminy A (35,6% RWS).

Jagody acai są bogatym źródłem związków bioaktywnych

W jagodach acai znajdują się wysokie ilości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Najważniejszymi z nich są polifenole, wśród których można wyróżnić głównie:

  • Antocyjany i proantocyjanidyny (cyjanidyna, pelargonnidyna, peonidyna)
  • Kwasy fenolowe (m.in. kwas syryngowy, kwas wanilinowy, kwas protokatechowy)
  • Flawony (m.in. orientyna, izowiteksyna, homoorientyna, witeksyna)
  • Flawanony (taksyfolina)
  • Flawonole (rutyna)

Jagody acai - przeciwwskazania

Aktualny stan wiedzy wskazuje, że jagody acai nie są toksyczne i nie powodują żadnych skutków ubocznych.

Na obecną chwilę, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania acai.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://academic.oup.com/ajcn/article/104/5/1227/4564373
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/452840/nutrients
  • Alexander G Schauss i wsp.: Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem, 2006, 54(22), 8598-603.
  • Alexander G Schauss i wsp.: Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem, 2006, 54(22), 8604-10.
  • Susanne U Mertens-Talcott i wsp.: Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem, 2008, 56(17), 7796-802.
  • Melina Oliveira de Souza i wsp.: Diet supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves biomarkers of oxidative stress and the serum lipid profile in rats. Nutrition, Jul-Aug, 26(7-8), 804-10.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter