Jagody goji
Ostatnia aktualizacja: 07 kwietnia 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 8źródła
- 9badań
Jagody goji to owoce pozyskiwane z dwóch spokrewionych roślin: kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) i kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). Pochodzą one z Azji, a w szczególności z północno-zachodnich regionów Chin. Rośliny te zaliczane są do rodziny psiankowatych (Solanaceae), która obejmuje również takie produkty jak pomidory i ziemniaki.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Jagody goji |
Kalorie: | 350 kcal/100 g 35 kcal/1 łyżka (10 g) |
Bogate w: | Błonnik pokarmowy, potas, karotenoidy (zeaksantyna) |
Właściwości: | Potencjalne działanie poprawiające wzrok i zapobiegające niektórym chorobom oczu, możliwy korzystny wpływ na układ krążenia |
W ciąży: | Prawdopodobnie bezpieczne, nie ma konkretnych przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu |
Cena: | 43-50 zł/kg |
Sezonowość: |
W pigułce
- Jagody goji są zazwyczaj spożywane w formie suszonych owoców, które są stosunkowo kaloryczne (350 kcal/100 g)
- Jagody goji są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, luteiny i potasu
- Spożywanie jagód goji może prawdopodobnie wpływać korzystnie na wzrok i może być pomocne w zapobieganiu chorobom oczu
- Badania in vitro pokazują, że jagody goji mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe
- Jagód goji nie powinny spożywać osoby z alergią na te owoce. Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe
- Wydaje się, że spożywanie jagód goji przez kobiety ciężarne i karmiące piersią jest bezpieczne dla zdrowia, ale nie przeprowadzono badań w tym zakresie
wiem więcej!
Jagody goji - kalorie
Suszone jagody goji są stosunkowo kaloryczne
Wartość energetyczna suszonych jagód goji wynosi ok. 350 kcal/100 g.
Zgodnie z tym, 1 łyżka (10 g) jagód goji dostarcza 35 kcal.
Jagody goji - wartości odżywcze
Jagody goji są źródłem węglowodanów
W najwyższych ilościach w jagodach goji występują węglowodany. Jest ich 77,06 g/100 g.
W mniejszych ilościach znajduje się białko - 14,26 g/100 g.
Jagody goji charakteryzują się śladową zawartością tłuszczu - 0,39 g/100 g.
Jagody goji zawierają dużo błonnika pokarmowego
Jagody goji są dobrym źródłem błonnika. W 100 g suszonych jagód goji znajduje się 13 g błonnika.
Wobec tego spożywając 1 łyżkę jagód goji dostarczamy 1,3 g błonnika (5,2% GDA).
Jagody goji są źródłem potasu
Spośród wszystkich składników mineralnych, w suszonych jagodach goji znajduje się najwięcej potasu - 881,9-1460 mg/100 g. Jedna łyżka dostarcza więc 88-146 mg potasu (4,4-7,3% RWS).
Zawartość pozostałych składników mineralnych kształuje się następująco (wartości podano w przeliczeniu na 100 g produktu i dodatkowo na 1 łyżkę):
- Wapń - 50-101,3 mg (5-10 mg/łyżkę; 0,6-1,3% RWS)
- Magnez - 45,9-90 mg (4,6-9 mg/łyżkę; 1,2-2,4% RWS)
- Sód - 209,8-550 mg (21-55 mg/łyżkę)
- Fosfor - 174,3-184 mg (17,4-18,4 mg/łyżkę; 2,5-2,6% RWS)
- Miedź - 0,7-0,8 mg (0,07-0,08 mg/łyżkę; 7-8% RWS)
- Żelazo - 3,4-5,5 mg (0,34-0,55 mg/łyżkę; 2,4-3,9% RWS)
- Mangan - 0,5-0,9 mg (0,05-0,09 mg/łyżkę; 2,5-4,5% RWS)
- Cynk - 1,3-1,5 mg (0,13-0,15 mg/łyżkę; 1,3-1,5% RWS)
Jagody goji są bogate w witaminę A
Suszone jagody goji zawierają wysokie ilości witaminy A - 26822 IU/100 g (2680 IU/łyżkę; 100% RWS). Warto podkreślić, że jedząc 1 łyżkę suszonych owoców dziennie możemy w pełni pokryć zapotrzebowanie na ten składnik.
Dodatkowo w ich składzie znajduje się witamina C - 48,4 mg/100 g (4,84 mg/łyżkę; 6,1% RWS).
Ważnym składnikiem jagód goji jest kompleks polisacharydowy
Właściwości zdrowotne jagód goji w dużej mierze wynikają z obecności kompleksu polisacharydowego (LBP).
Jest on zbudowany z sześciu rodzajów cukrów: glukozy, galaktozy, mannozy, arabinozy, ramnozy i ksylozy, a także z kwasu galakturonowego i aminokwasów.
W jagodach goji znajdują się wysokie ilości karotenoidów
Swój charakterystyczny czerwono-ceglany kolor, jagody goji zawdzięczają obecności karotenoidów.
W najwyższych ilościach znajduje sie zeaksantyna (186 mg/100 g).
Suszone jagody goji cechują się też niskim poziomem innych karotenoidów: luteiny (5,7 mg/100 g) i beta-kryptoksantyny (6,1 mg/100 g).
Jagody goji są źródłem polifenoli
Naukowcy zidenyfikowali w suszonych jagodach goji wiele różnych polifenoli, czyli związków o wysokiej aktywności przeciwutleniającej.
Wśród polifenoli obecnych w jagodach goji należy wymienić m.in.:
- Kwasy fenolowe (np. kwas galusowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy)
- Flawonole (np. rutyna, hiperozyd)
- Katechiny (katechina, epikatechina)
Jagody goji dostarczają niewielkie ilości tokoferoli
Tokoferole są kolejną grupą związków bioaktywnych, które występują w suszonych jagodach goji. Ich stężenie jednak nie jest zbyt wysokie i wynosi odpowiednio:
- Alfa-tokoferol - 5,5 mg/100 g
- Beta-tokoferol - 4,2 mg/100 g
Jagody goji - właściwości
Dotychczas nie przeprowadzono zbyt wielu badań z udziałem ludzi, dotyczących właściwości zdrowotnych jagód goji. Dlatego też omawiając ich wpływ na zdrowie, musimy kierować się głównie składem chemicznym tych owoców.
Jagody goji mogą korzystnie wpływać na wzrok
Jagody goji są jednym z najlepszych źródeł pokarmowych zeaksantyny.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że zarówno zeaksantyna, jak i inny z karotenoidów - luteina, znajdują się w wysokich ilościach plamce żółtej siatkówki.
Szacuje się, że karotenoidy te pochłaniają od 40 do nawet 90% padającego światła niebieskiego, chroniąc siatkówkę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie świetlne.
Istnieją pewne przesłanki naukowe, które pokazują, że zapewnienie odpowiedniego spożycia zeaksantyny i luteiny może wpływać na poprawę ostrości wzroku i poprawę wrażliwości na kontrast.
Dodatkowo wydaje się, że spożywanie zeaksantyny może być pomocne w obniżaniu ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD, ang. age-related macular degeneration) lub spowalniania rozwoju tej choroby. Karotenoidy te prawdopodobnie mogą równeiż chronić nas przed rozwojem zaćmy jądrowej.
Trzeba jednak podkreślić, że na tę chwilę wyniki badań dotyczące wpływu spożycia zeaksantyny na wzrok i choroby oczu nie dostarczają spójnych i jednoznacznych wniosków.
Jagody goji zawierają potas cenny dla układu krążenia
W jagodach goji znajdują się stosunkowo wysokie ilości potasu.
Potas jest ważnym składnikiem dla naszego układu sercowo-naczyniowego.
W przeprowadzonych badaniach naukowcy udowodnili, że spożywanie potasu wiąże się z:
- Obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi
- Redukcją ryzyka udarów mózgu
Możliwe właściwości przeciwnowotworowe jagód goji
Dotychczas przeprowadzono szereg badań in vitro, które dostarczają obiecujące przesłanki, wskazujące na potencjalne właściwości przeciwnowotworowe jagód goji.
Naukowcy zaobserwowali, że jagody goji, jak również związki w nich zawarte mogą hamować rozwoj takich nowotworów jak:
- Rak piersi
- Rak żołądka
- Rak okrężnicy
- Rak prostaty
- Rak wątrobowokomórkowy
Trzeba jednak podkreślić, że wyników uzyskanych w badaniach in vitro nie można bezpośrednio przenieść na zdrowie człowieka. I wyniki te wymagają potwierdzenia w badaniach na ludziach, zanim można byłoby jednoznacznie wskazać, że jagody goji mają działanie przeciwnowotworowe.
Jagody goji - przeciwwskazania
Jagody goji są ogólnie bezpieczne dla zdrowia i nie powodują istotnych skutków ubocznych.
Jednakże w literaturze naukowej zaobserwowano pojedyncze przypadki alergii na jagody goji, które objawiały się m.in.: ostrą pokrzywką, dusznościami, nieżytem nosa, silnym świądem, obrzękami. Naukowcy zauważyli również, że może dochodzić do reakcji krzyżowych pomiędzy jagodami goji, a brzoskwiniami i pomidorami.
Jagody goji a ciąża
Na obecną chwilę nie ma konkretnych przeciwwskazań do spożywania jagód goji przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Jednocześnie trzeba jednak podkreślić, że nie przeprowadzono dotychczas badań nad bezpieczeństwem stosowania jagód goji przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Interakcje pomiędzy jagodami goji a lekami
W literaturze naukowej opisano kilka przypadków interakcji, które wystapiły pomiędzy jagodami goji, a lekami przeciwzakrzepowymi (warfaryną). Skutkowały one wystąpieniem krwawienia z nosa.
Stąd też osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zachować ostrożność podczas spożywania jagód goji.
Jak jeść jagody goji?
Jagody goji spożywane są zazwyczaj w postaci suszonych owoców.
Suszone jagody goji są najczęściej stosowane jako dodatek, np. do:
- Jogurtów
- Owsianki
- Smoothie
- Ciast i batoników
- Mięsa (np. jako składnik farszu)
- Sałatek
- Kompotów
- Potraw z ryżu lub kaszy
W Chinach z jagód goji przygotowuje się m.in.:
- Zupy
- Herbatki ziołowe
- Nalewki
- Wina
- Soki
Jak przechowywać jagody goji
Suszone jagody goji powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Jagody goji - uprawa
Coraz częściej możemy spotkać w sprzedaży sadzonki jagód goji przeznaczone do własnej uprawy. Jak samodzielnie uprawiać jagody goji?
W trakcie przygotowywania miejsca do uprawy zaleca się moczyć korzeń w świeżej wodzie (np. w wiadrze). Należy wykopać w ziemi dziurę, a następnie umieścić w niej korzenie rośliny. Dobrze jest, aby zmieszać glebę z obornikiem lub kompostem. Następnie zasypujemy dziurę i szczelnie ubijamy ziemię wokół systemu korzeniowego. W kolejnym kroku zaleca się dokładne podlanie rośliny. Dobrą praktyką jest również ściółkowanie - pokrycie gleby wokół rośliny np. ściółką z kory sosnowej, aby ograniczyć rozwój chwastów.
Wskazówki dotyczące uprawy:
- Proces sadzenia najlepiej rozpocząć wczesną wiosną
- Roślinę należy sadzić w odstępach ok. 1,5-2,0 m
- W trakcie wzrostu rośliny należy zapewnić jej podparcie np. w postaci tyczki bambusowej. Należy wówczas przywiązać łodygę do palika
- Wiosną zaleca się przyciąć roślinę, usuwając przy tym uszkodzone i martwe gałęzie
- Nie zaleca się zasadzenia jagód goji w okolicy innych roślin z rodziny psiankowatych (np. papryka, pomidor). Dodatkowo należy unikać sadzenia blisko kalafiora, kukurydzy, jarmużu, kopru włoskiego, kalarepy, kurkumy
Więcej podobnych treści
Grejpfrut
Grejpfrut (Citrus paradisi) to jeden z owoców cytrusowych, który charakteryzuje się wysoką zawart...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ananas
Ananas (od A do Z): Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Ile ma kalorii, IG, ŁG • Przeciwws...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2020
Jagody acai
Jagody acai to tropikalne owoce z kategorii superfoods. Są źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli)...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2021
Awokado
Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Zawiera wysoką ilość tłuszczu. Może obniżać cholesterol we ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Pomelo
Pomelo to owoc zaliczany do cytrusów, który w smaku jest podobny do grejpfruta, choć jest od nieg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Kiwi (owoc)
Kiwi to jeden z najbogatszych w witaminę C owoc. Dostarcza również dużo witaminy K, potasu i błon...
- dr Bartosz Kulczyński
- 06 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- Landrum JT, Bone RA. Mechanistic evidence for eye diseases and carotenoids. In: Krinsky NI, Mayne ST, Sies H, editors. Carotenoids in Health and Disease. New York: Marcel Dekker; 2004. pp. 445–72.
- http://journal.pan.olsztyn.pl/Goji-Berry-Lycium-barbarum-Composition-and-Health-Effects-a-Review,98443,0,2.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173032/nutrients
- Ying Miao i wsp.: Growth inhibition and cell-cycle arrest of human gastric cancer cells by Lycium barbarum polysaccharide. Med Oncol, 2010, 27(3), 785-90.
- Qiong Luo i wsp.: Lycium barbarum polysaccharides induce apoptosis in human prostate cancer. J Med Food, 2009, 12(4), 695-703.
- Fang Mao i wsp.: Anticancer effect of Lycium barbarum polysaccharides on colon cancer cells involves G0/G1 phase arrest. Med Oncol, 2011, 28(1), 121-6.
- Kaloyan D Georgiev i wsp.: Antioxidant Activity and Antiproliferative Effects of Lycium barbarum's (Goji berry) Fractions on Breast Cancer Cell Lines. Folia Med (Plovdiv), 2019, 61(1), 104-112.
- https://www.itjfs.com/index.php/ijfs/article/view/649
- Jane C-J Chao i wsp.: Hot water-extracted Lycium barbarum and Rehmannia glutinosa inhibit proliferation and induce apoptosis of hepatocellular carcinoma cells. World J Gastroenterol., 2006, 12(28), 4478–4484.
- Julie Mares i wsp.: Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease. Annu Rev Nutr., 2016, 36, 571–602.
- Zheng Feei Ma i wsp.: Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action. Oxid Med Cell Longev., 2019, 2019, 2437397.
- Nancy J Aburto i wsp.: Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ, 2013, 346, f1378.
- Tommaso Filippini i wsp.: The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol, 2017, 230, 127-135.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X13001136
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.