Marchew
Ostatnia aktualizacja: 23 maja 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 23badań
Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) to popularne warzywo z rodziny selerowatych.
Marchew jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A oraz karotenoidów. Badania potwierdzają, że jedzenie marchwi zapobiega powstawaniu nowotworów, chorób układu krążenia oraz działa przeciwzapalnie.
W pigułce
-
Marchew jest dobrym źródłem witaminy A (47,0% RWS) oraz potasu (7,2% RWS).
-
Marchew jest bardzo dobrym źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wielu chorób.
-
Marchew przeciwdziała powstawaniu nowotworów, w szczególności raka piersi, żołądka, prostaty, pęcherza moczowego oraz płuc.
-
Spożycie marchwi może działać kardioprotekcyjnie i obniżać śmiertelność z powodu chorób układu krążenia.
-
Marchew wykazuje właściwości przeciwutleniające.
-
Spożycie marchwi może zapobiegać powstawaniu zaćmy.
-
Spożycie marchwi może wspomagać leczenie farmakologiczne wrzodów żołądka.
-
Marchew jest bezpieczna w spożyciu, jednak nie może być spożywana przez osoby mające na nią alergię.
Marchew zalicza się do 10 najważniejszych roślin uprawnych na świecie.
Na podstawie pigmentacji korzeni marchew można podzielić na
- wschodnią (o fioletowym lub żółtym zabarwieniu), najprawdopodobniej pochodzi z Afganistanu
- zachodnią (korzenie pomarańczowe, czerwone lub białe), której pochodzenie jest wciąż niepewne.
Marchew - wartości odżywcze
Marchew składa się w 88% z wody, 10% z węglowodanów, 1% z białka oraz śladowych ilości tłuszczu (mniej niż 1%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 marchew (45 g):
- Kalorie - 18,45 kcal
- Białko - 0,42 g
- Tłuszcz - 0,11 g
- Węglowodany - 4,31 g
- Cukry proste - 2,13 g
- Błonnik pokarmowy - 1,26 g (5,4% RWS)
Marchew jest niskokaloryczna i dostarcza sporej ilości błonnika
100 g marchwi dostarcza jedynie 41 kcal, a jedna obrana marchew - niewiele ponad 18 kcal.
Błonnik stanowi ok. 3% masy marchwi, przy czym w 81% jest to celuloza (błonnik nierozpuszczalny), który przyspiesza pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Marchew ma niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) marchwi różni się w zależności od kraju pochodzenia.
Średnio wynosi 39, a najmniej - 16 (dla marchwi uprawianej w Rumunii). Niezależnie od kraju uprawy indeks glikemiczny marchwi zawsze klasyfikowany jest jako niski.
uwaga!
Indeks glikemiczny będzie rósł wraz ze stopniem rozdrobnienia. IG ugotowanej marchwi: w całości wynosi 32, pokrojonej w kostkę - 49, a rozdrobnionej na pastę już 60.
Marchew - witaminy i składniki mineralne
Marchew to najlepsze roślinne źródło witaminy A
Marchew jest jednym z najlepszych pokarmowych źródeł witaminy A. Wystarczy zjeść dwie marchewki, by pokryć praktycznie całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Witamina A przejawia szereg właściwości kluczowych do prawidłowego działania organizmu:
- jest niezbędna do poprawnego widzenia,
- bierze udział w rozwoju płodu,
- jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- wpływa korzystnie na stan skóry i łagodzi zmiany trądzikowe.
Witaminy według dziennego spożycia dla 1 marchwi (45 g):
- Witamina A - 375,75 (47,0% RWS)
- Witamina K - 5,94 µg (7,9% RWS)
- Witamina B6 - 0,06 mg (4,4% RWS)
- Kwas foliowy - 8,55 µg (4,3% RWS)
- Witamina C - 2,66 mg (3,3% RWS)
- Niacyna - 0,44 mg (2,8% RWS)
- Tiamina - 0,03 mg (2,7% RWS)
- Witamina E - 0,30 mg (2,5% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,12 mg (2,0% RWS)
- Ryboflawina - 0,03 mg (1,9% RWS)
Marchew jest dobrym źródłem potasu
100 g marchwi dostarcza 320 mg potasu pokrywając 16% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Potas to mikroskładnik, który:
- odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, kamicy nerkowej i cukrzycy typu 2.
Składniki mineralne według dziennego spożycia dla 1 marchwi (45 g):
- Potas - 144,0 mg (7,2% RWS)
- Mangan - 0,06 mg (3,2% RWS)
- Fosfor - 15,75 mg (2,3% RWS)
- Miedź - 0,02 mg (2,0% RWS)
- Wapń - 14,85 mg (1,9% RWS)
- Magnez - 5,4 mg (1,44% RWS)
- Cynk - 0,11 mg (1,1% RWS)
- Żelazo - 0,14 mg (1,0% RWS)
Marchew - składniki aktywne
Marchew jest bardzo dobrym źródłem karotenoidów, związków dających roślinom żółte, pomarańczowe i różowe zabarwienie. Nazywa się je prekursorami witaminy A, ponieważ są w naszym organizmie przekształcane do tejże witaminy.
Głównym karotenoidem występującym w marchwi jest beta-karoten
Związek ten wykazuje szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia:
- jest silnym przeciwutleniaczem - wymiata szkodliwe wolne rodniki, których nadmiar może doprowadzić do powstawania wielu chorób, w tym nowotworów, chorób układu krążenia czy chorób neurodegeneracyjnych,
- chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV,
- wzmacnia kości zwiększając ich gęstość mineralną.
Występowanie składników aktywnych w marchwi zależne jest od jej koloru. W powszechnie znanej nam marchwi pomarańczowej dominuje alfa- oraz beta-karoten. Marchew żółta jest dobrym źródłem luteiny, czerwona - likopenu, fioletowa - antocyjanów, a czarna - związków fenolowych.
Marchew - właściwości
Spożycie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Liczne badania potwierdziły, że wysokie spożycie marchwi wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka raka piersi o 21%. Efekt zaobserwowano przy jedzeniu co najmniej dwóch porcji marchwi tygodniowo.
Badacze potwierdzają, że spożycie marchwi wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka żołądka o 26% oraz daje pozytywne rezultaty w zapobieganiu raka prostaty.
Wysokie spożycie marchwi wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka urotelialnego (raka błony śluzowej układu moczowego), będącego jednym z najczęściej występujących typów nowotworu pęcherza moczowego. Badania pokazują, że większy efekt antynowotworowy dawało spożycie marchwi gotowanej niż surowej.
Spożycie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc nawet o 42%. Głównie dotyczy to gruczolakoraka oraz nowotworów typu mieszanego.
Podsumowanie
Liczne badania potwierdzają, że spożycie marchwi zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Dotyczy to zwłaszcza raka piersi ( o 21 %), żołądka (o 26%), prostaty, pęcherza moczowego oraz płuc (o 42%).
Spożycie marchwi może obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz działać kardioprotekcyjnie
U szczurów karmionych przez trzy tygodnie dietą bogatą w marchew stwierdzono istotne obniżenie poziomu cholesterolu oraz triglicerydów w wątrobie. Wydalanie steroidów z kałem było o 30% większe u zwierząt spożywających marchew w porównaniu z grupą kontrolną.
Badania na ludziach pokazują, że spożycie marchwi może zapobiegać powstawaniu chorób układu krążenia oraz zmniejszać śmiertelność z ich powodu o 20%. Wiąże się to zapewne z antyoksydacyjnym działaniem alfa- i beta-karotenu oraz ich pozytywnym wpływem na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych.
Podsumowanie
Badania na ludziach potwierdzają, że spożycie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania oraz śmiertelność z powodu chorób układu krążenia.
Marchew wykazuje działanie przeciwutleniające
Badania na zwierzętach potwierdzają poprawę statusu antyoksydacyjnego po stosowaniu diety bogatej w marchew.
Zdolność przeciwutleniającą marchwi potwierdzają również badania in vitro i in vivo (badające odporność na stres oksydacyjny u nicieni Caenorhabditis elegans). Ekstrakt z marchwi zmniejszył uszkodzenia oksydacyjne u nicieni o 30-40%.
Podsumowanie
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że aktywność antyoksydacyjna karotenoidów z marchwi jest związana z ich zdolnością do wymiatania reaktywnych form tlenu oraz aktywacji mechanizmów obrony antyoksydacyjnej zarówno w przypadku zwierząt, jak i ludzi. Potrzebne są badania na ludziach.
Spożycie marchwi może zapobiegać występowaniu zaćmy, jednak nie przeciwdziała innym chorobom oczu
Marchew jest dobrym źródłem witaminy A, która ma ogromne znaczenie dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Niedobór witaminy A prowadzi do występowania ślepoty nocnej - niezdolności do widzenia w słabym świetle lub ciemności.
Spożycie marchwi, ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, może zapobiegać powstawaniu zaćmy. Nie zmniejsza jednak występowania zwyrodnienia barwnikowego siatkówki oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowanie
Możliwe, że spożycie marchwi może zapobiegać powstawaniu zaćmy, jednak by to potwierdzić należy przeprowadzić więcej badań.
Spożycie marchwi może wspomagać leczenie wrzodów żołądka
Ostatnie doniesienia pokazują, że spożycie marchwi wraz z jednoczesnym przyjmowaniem leku pantoprazolu (stosowanego w terapii choroby wrzodowej i refluksu) może zapobiegać powstawaniu wrzodów oraz przyspieszać ich gojenie. Leczenie samym pantoprazolem dawało gorszy efekt niż połączenie go ze spożyciem marchwi. Korzystne działanie tego warzywa odnotowano przy jego dużej podaży - 500 mg/kg masy ciała szczurów, co w przypadku ludzi odpowiada 1,5-2,0 g marchwi/ kg masy ciała.
Podsumowanie
Marchew może dawać obiecujące efekty w zapobieganiu powstawania i wspomaganiu leczenia wrzodów żołądka. Może to wiązać się z właściwościami witaminy A i beta-karotenu. Potrzebne są jednak dalsze badania w tym kierunku.
Marchew - przeciwwskazania
Marchew może powodować występowanie alergii, której objawami jest pokrzywka, opuchlizna jamy ustnej, problemy z układem pokarmowym. Szacuje się, że może dotykać ona aż 25% osób z alergią pokarmową. U dorosłych rozwija się ona głównie wtórnie, w wyniku alergii krzyżowej, jako konsekwencja uczulenia na pyłki brzozy lub bylicy.
Więcej podobnych treści
Koper włoski
Koper włoski (fenkuł) to warzywo wywodzące się z regionu basenu Morza Śródziemnego. Spożywane jes...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 czerwca 2021
Seler
Seler to warzywo stosowane w kuchni głównie jako aromatyczny dodatek. Jednak może być spożywane n...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 lipca 2021
Kalarepa
Kalarepa w 91% składa się z wody ale zawiera dużo składników odżywczych o wielu właściwościach zd...
- Paulina Cieślak
- 04 kwietnia 2022
Seler naciowy
Seler naciowy dzięki zawartości polifenoli i antyoksydantów, seler może zapobiegać rozwojowi stan...
- Paulina Cieślak
- 12 kwietnia 2022
Por - wszystko co warto wiedzieć
Por jest bardzo bogaty w witaminę K i kwas foliowy ale też zawiera organiczne związki siarki i ró...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 maja 2022
Cykoria
- Paulina Cieślak
- 13 maja 2022
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170393/nutrients
- https://foodstruct.com/food/carrots
- https://glycemicindex.com/gi-search/
- B K Ballmer-Weber i wsp.: Carrot allergy: double-blinded, placebo-controlled food challenge and identification of allergens. J Allergy Clin Immunol, 2001, 108(2), 301-7.
- Catherine Nicolle i wsp.: Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat. Eur J Nutr, 2003, 42(5), 254-61.
- Atsushi Hozawa i wsp.: Relationships of circulating carotenoid concentrations with several markers of inflammation, oxidative stress, and endothelial dysfunction: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA)/Young Adult Longitudinal Trends in Antioxidants (YALTA) study. Clin Chem, 2007, 53(3), 447-55.
- Age-Related Eye Disease Study Research Group i wsp.: The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol, 2007, 125(9), 1225-32.
- Elaine W-T Chong i wsp.: Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2007, 335(7623), 755.
- Brian Buijsse i wsp.: Both alpha- and beta-carotene, but not tocopherols and vitamin C, are inversely related to 15-year cardiovascular mortality in Dutch elderly men. J Nutr, 2008, 138(2), 344-50.
- Xin Xu i wsp.: Dietary carrot consumption and the risk of prostate cancer. Eur J Nutr, 2014, 53(8), 1615-23.
- Hossein Fallahzadeh i wsp.: Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer, 2015, 15(4), 256-61.
- Jennifer R Evans i wsp.: Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev, 2017, 7(7), CD000253.
- Xiao Luo i wsp.: Carrot intake and incidence of urothelial cancer: a systematic review and meta-analysis. Oncotarget, 2017, 8(44), 77957-77962.
- Haichao Chen i wsp.: Association between dietary carrot intake and breast cancer: A meta-analysis. Medicine (Baltimore), 2018, 97(37), e12164.
- Olympia Sideri i wsp.: The potential role of nutrition on lens pathology: a systematic review and meta-analysis. Surv Ophthalmol, Sep-Oct, 64(5), 668-678.
- Feng Que i wsp.: Advances in research on the carrot, an important root vegetable in the Apiaceae family. Hortic Res, 2019, 6, 69.
- Tanveer Ahmad i wsp.: Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods, 2019, 8(9), 424.
- Hongbin Xu i wsp.: Is carrot consumption associated with a decreased risk of lung cancer? A meta-analysis of observational studies. Br J Nutr, 2019, 122(5), 488-498.
- Stephen G Schwartz i wsp.: Vitamin A and fish oils for preventing the progression of retinitis pigmentosa. Cochrane Database Syst Rev, 2020, 6(6), CD008428.
- Andreea Zurbau i wsp.: Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Am Heart Assoc, 2020, 9(19), e017728.
- Syed Mohammed Basheeruddin Asdaq i wsp.: Role of Daucus carota in Enhancing Antiulcer Profile of Pantoprazole in Experimental Animals. Molecules, 2020, 25(22), 5287.
- Marco Antonio González-Peña i wsp.: Carotenoids from mamey ( Pouteria sapota) and carrot ( Daucus carota) increase the oxidative stress resistance of Caenorhabditis elegans. Biochem Biophys Rep, 2021, 26, 100989.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.