Oliwa z oliwek
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 9badań
Oliwa z oliwek, jak sama nazwa wskazuje, to olej pozyskiwany z oliwek pochodzących z drzewa oliwnego (Olea europea). Uprawa drzew oliwnych, zbiór oliwek i dalsza ich ekstrakcja w celu produkcji oliwy jest nieodłącznym eleentem związanym z kulturą populacji zamieszkujących kraje śródziemnomorskie. Największe ilości oliwy z oliwek wytwarza się w krajach takich jak: Hiszpania, Włochy, Turcja, Grecja, Maroko, Tunezja.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Oliwa z oliwek |
Grupa: | Tłuszcze |
Kalorie: | 884 kcal/100 g 88,4 kcal/10 g (1 łyżka) |
Bogata w: | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), witamina E, polifenole (np. (+)-pinoresinol, oleuropeina) |
Właściwości: | Obniżanie ryzyka choroby wieńcowej serca i udarów mózgu, redukcja stężenia cholesterolu we krwi, zapobieganie rozwojowi nowotworów i cukrzycy typu 2, działanie przeciwzapalne |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Brak |
Jak przechowywać: | Należy przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu (4-10ºC), najlepiej w ciemnej butelce |
Cena: | 22-45 zł/litr |
W pigułce
- Oliwa z oliwek to produkt kaloryczny (884 kcal/100 g), zawierający wysokie ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego), witaminy E i polifenoli
- Oliwa z oliwek wpływa korzystnie na układ krążenia: przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób serca, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, redukuje poziom cholesterolu
- Oliwa oliwek wykazuje silne działanie przeciwzapalne
- Spożywanie oliwy z oliwek może chronić organizm przed rozwojem cukrzycy typu 2 i nowotworów
- Najwyższą jakością i najsilniejszymi właściwościami zdrowotnymi charakteryzuje się oliwa z oliwek extra virgine (EVOO)
Rodzaje oliwy z oliwek
Warto wiedzieć, że w sprzedaży dostępnych jest wiele produktów nazywanych ogólnie oliwą z oliwek.
Gdyby jednak przyjrzeć się bliżej, to można wymienić takie rodzaje oliwy z oliwek jak:
- Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (oliwa z oliwek extra virgine, EVOO)
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (oliwa z oliwek virgine, VOO)
- Oliwa z oliwek typu lampante
- Rafinowana oliwek z oliwek
- Oliwa z oliwek (składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)
- Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek
- Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek
- Oliwa z wytłoczyn z oliwek
Najwyższą jakością spośród wszystkich rodzajów oliwy z oliwek charakteryzuje się oliwa z oliwek extra virgine (EVOO).
Ile kalorii ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek jest produktem wysoce kalorycznym
Ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu, oliwa z oliwek jest produktem o wysokiej kaloryczności.
Wartość energetyczna oliwy z oliwek wynosi 884 kcal/100 g.
Wobec tego, spożywając 1 łyżkę (10 g) oliwy z oliwek dostarczamy 88,4 kcal.
Jakie wartości odżywcze ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek jest źródłem tłuszczu
Spośród makroskładników, oliwa z oliwek dostarcza wyłącznie tłuszcz.
W 100 g oliwy znajduje się ok. 100 g tłuszczu.
Oznacza to, że 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek dostarcza 10 g tłuszczu.
Oliwa z oliwek dostarcza głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Zawartość poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek kształtuje się następująco:
- Nasycone kwasy tłuszczowe - 13,81 g
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 72,96 g
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 10,52 g
Jak zatem widać, oliwa z oliwek obfituje w prozdrowotne, jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
W oliwie z oliwek dominuje kwas oleinowy
Kwasem tłuszczowym występującym w oliwie z oliwek w najwyższych ilościach jest kwas oleinowy (71,27 g/100 g).
W mniejszych ilościach znajdują się kwas palmitynowy (11,29 g/100 g) i kwas linolowy (9,76 g/100 g).
Oliwa z oliwek zawiera witaminy E i K
Oliwa z oliwek zawiera stosunkowo wysokie ilości witaminy E.
W 100 g oliwy znajduje się 14,35 mg witaminy E.
W oliwie z oliwek obecna jest również witamina K - 60,2 µg/100 g.
Oliwa z oliwek jest źródłem związków bioaktywnych
Naukowcy zidentyfikowali obecność polifenoli w oliwie z oliwek.
Wśród tej grupy związków można wymienić pewne podgrupy, które są obecne w oliwie:
- Sekoirydoidy (oleaceina, oleuropeina)
- Lignany ((+)-pinoresinol)
- Kwasy fenolowe (kwas hydroksybenzoesowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, kwas galusowy, kwas syryngowy, kwas waniliowy, kwas kawowy, kwas sinapowy)
- Flawonoidy (luteolina, apigenina)
Oliwa z oliwek zawiera również fitosterole, a dokładniej - beta-sitosterol.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek posiada szeroki, korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest szczególnie ważna dla naszego układu krążenia.
Oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu
W dwóch obszernych opracowaniach naukowych dowiedziono, że oliwa z oliwek posiada działanie hipolipemizujące, co oznacza, że przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi.
Naukowcy odnotowali, że spożywanie oliwy z oliwek wiązało się z obniżeniem:
- Cholesterolu całkowitego (o 6,27 mg/dl)
- "Złego" cholesterolu LDL (o 4,2 mg/dl)
- Triglicerydów (o 4,31 mg/dl)
Dodatkowo autorzy publikacji wykazali, że regularne spożywanie z oliwy z oliwek przyczyniło się do wzrostu stężenia "dobrego" cholesterolu HDL (o 1,37 mg/dl).
Oliwa z oliwek posiada właściwości przeciwzapalne
W 2015 roku na łamach czasopisma Nutrients naukowcy opublikowali wyniki metaanalizy (analizy wielu badań naukowych), na podstawie których wykazali, że spożywanie oliwy z oliwek wpływa przeciwzapalnie na organizm człowieka i przyczynia się do obniżenia stężenia związków prozapalnych, takich jak biało C-reaktywne (CRP) i interleukina 6 (IL-6).
Obserwacje te zostały również potwierdzone w najnowszym przeglądzie badań naukowych z 2020 roku.
Oliwa z oliwek poprawia przepływ krwi
Wielokrotnie udowodniono, że włączenie do diety oliwy z oliwek wpływa korzystnie na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych i tym samym poprawia przepływ krwi.
Ma to istotne znaczenie dla ochronnego wpływu na układu sercowo-naczyniowy człowieka.
Oliwa z oliwek obniża ryzyko chorób układu krążenia
Aktualne dane wskazują, że spożywanie oliwy z oliwek może w pewnym stopniu ustrzec nas przed chorobami układu krążenia.
Naukowcy dowiedli, że osoby spożywające wysokie ilości oliwy z oliwek mają niższe ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca o 27% i udarów mózgu o 26%.
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się również z niższym ryzykiem śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych (o 48%).
Oliwa z oliwek wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową
W wielu pracach naukowych dowiedziono, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek cechują się niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 (o 16%).
Dodatkowo stosowanie oliwy z oliwek prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi i poziomu hemoglobiny glikowanej.
Oliwa z oliwek chroni przed rozwojem nowotworów
Przeprowadzone badania dowiodły, że osoby spożywające wysokie ilości oliwy z oliwek mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwory ogółem o 59%.
Wykazano też, że spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia raka piersi o 55% i raka układu pokarmowego o 64%.
Przeciwwskazania
Nie ma żadnych istotnych przeciwwskazań do spożywania oliwy z oliwek.
Oliwa z oliwek a ciąża
Spożywanie oliwy z oliwek (szczególnie na surowo jako dodatek np. do sałatek) jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia kobiet ciężarnych, karmiących piersią i potomstwa.
Do czego stosować oliwę z oliwek?
Aby wykorzystać w pełni potencjał zdrowotny oliwy z oliwek, najlepiej dodawać ją do potraw na surowo/na zimno, np. do sałatek lub sera twarogowego.
Oliwa z oliwek nadaje się również do smażenia. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że pod wpływem obróbki termicznej, zniszczeniu ulegają składniki dobroczynne dla naszego zdrowia. Stąd możliwość stosowania oliwy z oliwek do smażenia należy traktować bardziej jako "mniejsze zło", w porównaniu do olejów roślinnych, na których nie powinniśmy smażyć (np. oleju lnianego).
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?
Najlepszej jakości są oleje roślinne tłoczone na zimno, nierafinowane.
Spośród wszystkich dostępnych rodzajów oliwy z oliwek, najszersze właściwości prozdrowotne posiada oliwa z oliwek extra virgine.
Jeżeli planujesz wykorzystać oliwę z oliwek do smażenia, nie będzie miało większego znaczenia, który rodzaj oliwy wybierzesz. Wówczas możesz sugerować się ceną i wybrać produkt tańszy.
Przy zakupie oliwy z oliwek należy zwrócić uwagę na okres przydatności do spożycia, aby był jak najdłuższy lub aby data produkcji nie była zbyt odległa.
Jak i gdzie przechowywać?
Oliwę z oliwek należy przechowywać w miejscu zaciemnionym, najlepiej w ciemnej butelce.
Dodatkowo oliwa zoliwek powinna być umieszczone z dala od źródła ciepła (np. piekarnika, kuchenki).
Więcej podobnych treści
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to produkt o wielu udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Może m.in. łagodzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem skutecznym w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Przypisuje się mu równ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 grudnia 2020
Soczewica
Soczewica to jedna z roślin strączkowych, która zawiera wysokie ilości błonnika pokarmowego i kwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Płatki drożdżowe
Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe? Na co pomagają? Ile jeść płatków drożdżowych dzien...
- Martyna Szałankiewicz
- 04 maja 2023
Babka jajowata
Babka jajowata (Plantago ovata) to produkt roślinny w formie ziaren (nasion) lub łusek, który peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-12-78
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2007R1234:20110101:PL:PDF
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103861/nutrients
- Miguel A Martínez-González i wsp.: Olive oil consumption and risk of CHD and/or stroke: a meta-analysis of case-control, cohort and intervention studies. Br J Nutr, 2014, 112(2), 248-59.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Effects of Olive Oil on Markers of Inflammation and Endothelial Function-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2015, 7(9), 7651-75.
- Saeed Ghobadi i wsp.: Comparison of blood lipid-lowering effects of olive oil and other plant oils: A systematic review and meta-analysis of 27 randomized placebo-controlled clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(13):2110-2124., 59(13), 2110-2124.
- Elena S George i wsp.: The effect of high-polyphenol extra virgin olive oil on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(17):2772-2795., 59(17), 2772-2795.
- Cecilia Jimenez-Lopez i wsp.: Bioactive Compounds and Quality of Extra Virgin Olive Oil. Foods, 2020, 9(8), 1014.
- Theodora Psaltopoulou i wsp.: Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: a systematic review and a meta-analysis of 13800 patients and 23340 controls in 19 observational studies. Lipids Health Dis., 2011, 10, 127.
- L Schwingshackl i wsp.: Olive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials. Nutr Diabetes., 2017, 7(4), e262.
- Gabriele Serreli i wsp.: Biological Relevance of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Metabolites. Antioxidants (Basel)., 2018, 7(12), 170.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900719301182
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.