Ocet jabłkowy
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 18badań
Ocet jabłkowy to produkt otrzymany w wyniku fermentacji węglowodanów obecnych w jabłkach, a następnie przekształceniu powstałego alkoholu w kwas octowy (przez bakterie kwasu octowego - Acetobacter). Ocet z języka francuskiego "vin aigre" oznacza "kwaśne wino". Jest on powszechnie stosowany od tysięcy lat. Pierwsze zmianki o jego zastosowaniu pochodzą sprzed 10 000 lat.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Ocet jabłkowy |
Kalorie: | 21 kcal/100 g 2,1 kcal/1 łyżka (10 g) |
Bogaty w: | Kwasy organiczne (kwas octowy), polifenole |
Właściwości: | Obniżanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, możliwa redukcja ciśnienia krwi, poprawa zdrowia kobiet z PCOS, działanie przeciwbakteryjne, właściwości przeciwutleniające |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | U niektórych osób może powodować nudności. Regularne spożywanie octu bez rozcieńczenia może powodować erozję szkliwa zębów. |
Cena: | 15-50 zł/l |
W pigułce
- Ocet jabłkowy jest niskokalorycznym produktem (21 kcal/100 g), który jest źródłem kwasów organicznych (głównie kwasu octowego), a także polifenoli
- Spożywanie octu jabłkowego może być pomocne w obniżaniu stężenia glukozy i cholesterolu we krwi
- Ocet jabłkowy ma silne działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne
- Ocet jabłkowy może w nieznaczny sposób wspomagać utratę masy ciała
- Stosowanie octu jabłkowego prawdopodobnie może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi
- Ocet jabłkowy jest bezpieczny dla zdrowia, ale u niektórych osób może powodować nudności, a także uszkadzać szkliwo zębów (gdy nie jest rozcieńczany przed wypiciem)
Octy jabłkowe dostępne na rynku można podzielić na dwie główne kategorie:
- Octy poniżej 6% - głównymi bakteriami zaangażowanymi w proces produkcji są: Komagataeibacter europaeus, Komagataeibacter oboediens, Komagataeibacter intermedius
- Octy powyżej 6% - powstają zazwyczaj przy udziale Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianus, Acetobacter pomorum
Z czego składa się ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy praktycznie nie dostarcza kalorii
Ocet jabłkowy charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością. Wartość energetyczna octu jabłkowego wynosi zaledwie 21 kcal/100 g.
Oznacza to, że 1 łyżka octu jabłkowego (10 g) dostarcza tylko 2,1 kcal.
Ocet jabłkowy zawiera polifenole
W occie jabłkowym znajdują się związki z grupy polifenoli, takie jak:
- Kwas chlorogenowy
- Kwas protokatechowy
- Kwas p-kumarowy
Ocet jabłkowy zawiera kwasy organiczne
Składnikami octu jabłkowego są kwasy organiczne, wśród których przede wszystkim należy wymienić:
- Kwas octowy
- Kwas winowy
- Kwas jabłkowy
- Kwas mlekowy
- Kwas cytrynowy
- Kwas bursztynowy
Lista sprawdzonych właściwości
Ocet jabłkowy jest to produkt, któremu przypisuje się wiele właściwości, w tym wspomagające odchudzanie. Sprawdziliśmy, które z nich mają potwierdzenie w badaniach naukowych:
Ocet jabłkowy może obniżać poziom cukru we krwi [potwierdzamy]
Octowi jabłkowemu przypisuje się działanie hipoglikemiczne, czyli redukujące stężenie glukozy we krwi na czczo.
W 2019 roku na łamach czasopisma Clinical Nurition ESPEN opublikowano wyniki badania randomizowanego, które pokazały, że stosowanie octu jabłkowego w ilości 20 ml dziennie przyczyniło się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
U osób stosujących ocet jabłkowy odnotowano redukcję stęzenia glukozy o 10,16 mg/dl.
Dane te wskazują na dobrą skuteczność działania octu jabłkowego.
Obserwacje te potwierdzają wyniki metaanaliz opublikowane w 2017 i 2020 roku, które wskazują, że spożywanie octu może poprawiać poziom cukru we krwi, jak również przyczyniać się do obniżenia stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c).
Podsumowanie: Ocet jabłkowy może być wartościowym składnikiem diety dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Powoduje on obniżenie stężenia glukozy.
Ocet może redukować poziom cholesterolu [potwierdzamy]
Dane pochodzące z najnowszego opracowania naukowego dowiodły, że stosowanie octu może poprawiać profil lipidowy krwi.
Naukowcy udowodnili, że spożywanie octu prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego (o 13,82 mg/dl) i "złego" cholesterolu LDL (o 10,36 mg/dl).
Z drugiej strony należy zauważyć, że ocet nie ma wpływu na poziom "dobrego" cholesterolu HDL i triglicerydów we krwi.
Podsumowanie: Ocet wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi i może przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
Ocet może nieznacznie wspomagać odchudzanie [potwierdzamy]
Badania wykonane z udziałem ludzi pokazują, że stosowanie octu może być w pewnym stopniu pomocne dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Autorzy badań wykazali, że ocet może hamować apetyt i zwiększać sytość. Choć w jednym z badań zaobserwowano skutki uboczne w postaci nudności, które mogły odpowiadać za niechęć do sięgania po inne produkty.
Dodatkowo w jednym z doświadczeń naukowcy zaobserwowali, że spożywanie octu w ilości 15-30 ml dziennie spowodowało obniżenie masy ciała o 1,2-1,9 kg. Należy jednak zaznaczyć, że efekt ten nastąpił w ciągu 8-12 tygodni badań. Stąd stosowanie octu ma raczej niewielki wpływ na utratę masy ciała.
Podsumowanie: Spożywanie octu może ułatwiać obniżenie masy ciała, ale skuteczność takiego działania jest nieznaczna.
Ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwbakteryjne [potwierdzamy]
Ocet jabłkowy posiada dobrze udokumentowane działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że ocet ma zdolność do hamowania rozwoju patogennych bakterii i drożdży, takich jak:
- Escherichia coli
- Staphylococcus aureus
- Candida albicans
Ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwutleniające [potwierdzamy]
Eksperymenty in vitro oraz badania na zwierzętach dowodzą, że ocet jabłkowy wykazuje aktywność przeciwutleniającą.
Naukowcy zaobserwowali, że ocet może hamować aktywność wolnych rodników i w pewnym stopniu zapobiegać występowaniu stresu oksydacyjnego.
Może mieć to istotne znaczenie dla zdrowia, ponieważ przedłużający się stres oksydacyjny w organizmie może być podłożem dla rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Ocet może poprawiać zdrowie kobiet z PCOS [wymaga więcej badań]
Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie octu przez kobiety z zespołem policystycznych jajników wiąże się z poprawą kilku parametrów. U kobiet stosujących ocet odnotowano:
- Obniżenie wartości wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR)
- Potencjalny wpływ na przywrócenie funkcji owulacyjnej
Ocet może obniżać ciśnienie krwi [wymaga badań na ludziach]
W dwóch doświadczeniach przeprowadzonych na szczurach naukowcy dowiedli, że spożywanie octu spowodowało istotną redukcję ciśnienia tętniczego krwi.
Sugeruje się, że wspomniane właściwości octu mogą wynikać ze zmniejszenia aktywności reniny i enzymu konwertującego angiotensynę (ACE).
Autorzy prac stwierdzili, że działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) octu wynika z obecności w nim kwasu octowego.
Podsumowanie: Stosowanie octu prawopodobnie może wiązać się z działaniem obniżającym ciśnienie krwi, jednakże przypuszczenia te wymagają potwierdzenia w badaniach przeprowadzonych z udziałem ludzi.
Ocet jabłkowy - przeciwwskazania
Stosowanie octu może powodować kilka skutków ubocznych
Ogólnie uważa się, że ocet jest składnikiem bezpiecznym dla naszego zdrowia.
Jednakże u niektórych osób, ocet może powodować pewne dolegliwości, np. nudności.
Przypuszcza się, że regularne stosowanie wysokich ilości octu może uszkadzać szkliwo zębów. Jednakże działanie to nie zostało w pełni potwierdzone. Dodatkowo, aby ustrzeć się przed możliwą erozją szkliwa, ocet najlepiej spożywać w formie rozcieńczonej.
Więcej podobnych treści
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów, który stanowi podstawę diety śródziemnomorskie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Soczewica
Soczewica to jedna z roślin strączkowych, która zawiera wysokie ilości błonnika pokarmowego i kwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Płatki drożdżowe
Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe? Na co pomagają? Ile jeść płatków drożdżowych dzien...
- Martyna Szałankiewicz
- 04 maja 2023
Babka jajowata
Babka jajowata (Plantago ovata) to produkt roślinny w formie ziaren (nasion) lub łusek, który peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173469/nutrients
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434
- S Kondo i wsp.: Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem, 2001, 65(12), 2690-4.
- Tomoo Kondo i wsp.: Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem, 2009, 73(8), 1837-43.
- Di Wu i wsp.: Intake of vinegar beverage is associated with restoration of ovulatory function in women with polycystic ovary syndrome. Tohoku J Exp Med, 2013, 230(1), 17-23.
- J Darzi i wsp.: Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond), 2014, 38(5), 675-81.
- Ines Willershausen i wsp.: In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab, 2014;60(5):783-90., 60(5), 783-90.
- Lixin Na i wsp.: Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr, 2016, 55(3), 1245-53.
- Farideh Shishehbor i wsp.: Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Res Clin Pract, 2017, 127, 1-9.
- Ben Hmad Halima i wsp.: Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food, 2018, 21(1), 70-80.
- Alireza Gheflati i wsp.: The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2019, 33, 132-138.
- Ling Jie Cheng i wsp.: A systematic review and meta-analysis: Vinegar consumption on glycaemic control in adults with type 2 diabetes mellitus. J Adv Nurs, 2020, 76(2), 459-474.
- https://www.nature.com/articles/1602197
- Carol S. Johnston i wsp.: Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. MedGenMed., 2006, 8(2), 61.
- Sena Bakir i wsp.: Fruit Antioxidants during Vinegar Processing: Changes in Content and in Vitro Bio-Accessibility. Int J Mol Sci., 2016, 17(10), 1658.
- Aleksandra Štornik i wsp.: Comparison of Cultivable Acetic Acid Bacterial Microbiota in Organic and Conventional Apple Cider Vinegar. Food Technol Biotechnol., 2016, 54(1), 113–119.
- Darshna Yagnik i wsp.: Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep., 2018, 8, 1732.
- Qing Liu i wsp.: Antioxidant Activities, Phenolic Profiles, and Organic Acid Contents of Fruit Vinegars. Antioxidants (Basel)., 2019, 8(4), 78.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.