Olej z ostropestu
Ostatnia aktualizacja: 09 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 10badań
Olej z ostropestu to olej pozyskiwany z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum). Olej ten charakteryzuje się nieco gorzkawym i orzechowym smakiem.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Olej z ostropestu |
Grupa: | Tłuszcze |
Kalorie: | 824-898 kcal/100 g |
Bogaty w: | Kwas linolowy, kwas oleinowy |
Właściwości: | Obniżanie poziomu glukozy we krwi, obniżanie skurczowego ciśnienia krwi, działanie ochronne wobec wątroby |
W ciąży: | Brak przeciwwskazań do spożycia |
Przeciwwskazania: | Brak |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu (np. lodówka) |
Cena: | 30-37 zł / 500 ml |
Najważniejsze informacje o oleju z ostropestu:
- Olej z ostropestu jest dobrym źródłem kwasu linolowego i kwasu oleinowego
- Olej z ostropestu zawiera witaminę E i fitosterole
- Olej z ostropestu może prawdopodobnie obniżać stężenie glukozy we krwi
- Olej z ostropestu przyczynia się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi
- Olej z ostropestu posiada korzystny wpływ na wątrobę, chroniąc ją przed zwłóknieniem
- Olej z ostropestu nie nadaje się do smażenia. Powinien być stosowany na zimno
Olej z ostropestu - wartości odżywcze
Olej z ostropestu dostarcza wielu kalorii
Olej z ostropestu cechuje się wysoką kalorycznością (tak jak inne oleje) i dostarcza 824-898 kcal/100 g.
Wobec tego, 1 łyżka oleju z ostropestu (10 g) to 82,4-89,8 kcal.
Olej z ostropestu jest źródłem tłuszczu
Olej z ostropestu zawiera wysokie ilości tłuszczu - 91,6-100 g/100 g.
W jednej łyżce oleju (10 g) z ostropestu znajduje się 9,1-10 g tłuszczu.
Olej z ostropestu dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych
W oleju z ostropestu dominują nienasycone kwasy tłuszczowe. Skład kwasów tłuszczowych kształtuje się następująco:
- Kwasy tłuszczowe nasycone - 18,9-22,8/100 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 22,9-32,4/100 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 47,3-57,55 g/100 g
Wśród kwasów tłuszczowych, w najwyższych ilościach występuje kwas linolowy (42,84-56,79 g/100 g). W oleju z ostropestu jest również stosunkowo dużo kwasu oleinowego (32,78-36,67 g/100 g).
Olej z ostropestu jest źródłem witaminy E
W oleju z ostropestu znajdują się stosunkowo wysokie ilości witaminy E - 15,6 mg/100 g.
Jedna łyżka oleju z ostropestu (10 g) dostarcza 1,56 mg witaminy E, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik na poziomie 13%.
W oleju z ostropestu znajdują się fitosterole
Olej z ostropestu zawiera w swoim składzie fitosterole (sterole roślinne). Wśród nich, w najwyższych ilościach występują beta-sitosterol (68,9 mg/100 g) i stigmasterol (13,7 mg/100 g).
Olej z ostropestu zawiera niewielkie ilości sylimaryny
Olej z ostropestu, w porównaniu do nasion ostropestu plamistego cechuje się niską zawartością sylimaryny, czyli związku o udokumentowanym, korzystnym wpływie na zdrowie wątroby.
Olej z ostropestu - właściwości
••• Olej z ostropestu obniża poziom glukozy
Badania przeprowadzone na myszach z otyłością pokazały, że olej z ostropestu posiada właściwości hipoglikemiczne (redukujące poziom glukozy).
Naukowcy zaobserwowali, że u zwierząt, które otrzymywały olej z ostropestu nastąpiło obniżenie stężenia glukozy we krwi.
Podsumowanie: Olej z ostropestu plemiastego prawdopodobnie może być pomocny w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, jednakże dotychczas nie zostały przeprowadzone badania z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić takie działanie.
••• Olej z ostropestu redukuje ciśnienie tętnicze
Na podstawie jednego z doświadczeń wykonanych na zwierzętach odnotowano, że olej z ostropestu ma właściwości hipotensyjne (obniżające skurczowe ciśnienie krwi).
Podsumowanie: Istnieją przesłanki, że olej z ostropestu plamistego może być cennym skladnikiem w diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Trzeba jednak podkreślić, że właściwości redukujące ciśnienie krwi zostały potwierdzone wyłącznie w badaniach na zwierzętach.
••• Olej z ostropestu zmniejsza zwłóknienie wątroby
Wyniki badań, które zostały opublikowane w 2020 roku na łamach czasopisma Journal of Food Biochemistry dowiodły, że stosowanie oleju z ostropestu może w pewnym stopniu zapobiegać włóknieniu wątroby u myszy będących na diecie wysokotłuszczowej.
Podobne wnioski zostały również wyciągnięte w innych badaniu, również przeprowadzonym na zwierzętach.
W związku z tym można przypuszczać, że olej z ostropestu wykazuje działanie hepatoochronne (ochronne na wątrobę).
Podsumowanie: Olej z ostropestu prawdopodobnie zmniejsza zwłóknienie wątroby, choć trzeba zaznaczyć, że potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby jednoznacznie potwierdzić takie właściwości.
Przeciwwskazania
Olej z ostropestu jest bezpieczny dla zdrowia
Na obecną chwilę, w oparciu o aktualne dane naukowe nie zostały ustalone żadne przeciwwskazania co do spożywania oleju z ostropestu.
Jednakże trzeba podkreślić, że olej z ostropestu nie jest aż tak dokładnie przebadany, jak inne oleje, w tym np. popularna oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy też olej lniany.
Stąd warto zachować umiar podczas stosowania oleju z ostropestu i kierować się zaleceniami producentów.
Jak stosować olej z ostropestu?e
Olej z ostropestu powinien być stosowany na zimno
Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z ostropestu nie powinien być stosowany podczas obróbki termicznej (np. smażenia).
Olej z ostropestu najlepiej stosować na zimno, jako dodatek do np.:
- Surówek
- Sałatek
- Twarogów
- Past warzywnych
- Koktajli i smoothie
- Owsianek
- Zup
Więcej podobnych treści
Płatki drożdżowe
Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe? Na co pomagają? Ile jeść płatków drożdżowych dzien...
- Martyna Szałankiewicz
- 04 maja 2023
Babka jajowata
Babka jajowata (Plantago ovata) to produkt roślinny w formie ziaren (nasion) lub łusek, który peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to olej pozyskiwany z nasion rzepaku. Cechuje się wysoką zawartością jedno- i wiel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 stycznia 2021
Tapioka: co to jest, wartości odżywcze, zastosowanie
Tapioka, inaczej skrobia tapiokowa, to skrobia otrzymana z manioku. Stanowi źródło węglowodanów. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Kombucha
Kombucha (kombucza) to fermentowany napój herbaciany, który przygotowuje się z wykorzystaniem grz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Napój kokosowy
Czy napój kokosowy jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego można go użyć? Czy napój kok...
- Martyna Szałankiewicz
- 27 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- Dabbour IR. i wsp.: Chemical characteristics and antioxidant content properties of cold pressed seed oil of wild milk thistle plant grown in Jordan. Pakistan Journal of Nutrition, 2014, 13, 2, 67-78.
- Fachi-Achachlouei F. i wsp.: Milk thistle seed oil constitutents from different varieties grown in Iran. Journal of the American Oil Chemists' Society, 2009, 86, 643-649.
- Malekzadeh M. i wsp.: Physicochemical properties and oil constituents of milkthistle (Silybum marianum Gaertn. cv. Budakalászi) under drought stress. Journal of Medicinal Plants Research, 2011, 5, 13, 2886-2889.
- Hsin-Hsueh Shen i wsp.: Milk thistle seed cold press oil attenuates markers of the metabolic syndrome in a mouse model of dietary-induced obesity. J Food Biochem, 2020, 44(12), e13522.
- Shu Yun Zhu i wsp.: Silybum marianum oil attenuates hepatic steatosis and oxidative stress in high fat diet-fed mice. Biomed Pharmacother, 2018, 100, 191-197.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.