V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Olej z ostropestu

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 10badań

Olej z ostropestu to olej pozyskiwany z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum). Olej ten charakteryzuje się nieco gorzkawym i orzechowym smakiem.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Olej z ostropestu

Grupa:

Tłuszcze

Kalorie:

824-898 kcal/100 g
82,4-89,9 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)

Bogaty w:

Kwas linolowy, kwas oleinowy

Właściwości:

Obniżanie poziomu glukozy we krwi, obniżanie skurczowego ciśnienia krwi, działanie ochronne wobec wątroby

W ciąży:

Brak przeciwwskazań do spożycia

Przeciwwskazania:

Brak


Najważniejsze informacje o oleju z ostropestu: 

  • Olej z ostropestu jest dobrym źródłem kwasu linolowego i kwasu oleinowego
  • Olej z ostropestu zawiera witaminę E i fitosterole
  • Olej z ostropestu może prawdopodobnie obniżać stężenie glukozy we krwi
  • Olej z ostropestu przyczynia się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi
  • Olej z ostropestu posiada korzystny wpływ na wątrobę, chroniąc ją przed zwłóknieniem
  • Olej z ostropestu nie nadaje się do smażenia. Powinien być stosowany na zimno

Olej z ostropestu - wartości odżywcze

Olej z ostropestu dostarcza wielu kalorii

Olej z ostropestu cechuje się wysoką kalorycznością (tak jak inne oleje) i dostarcza 824-898 kcal/100 g.

Wobec tego, 1 łyżka oleju z ostropestu (10 g) to 82,4-89,8 kcal.

Olej z ostropestu jest źródłem tłuszczu

Olej z ostropestu zawiera wysokie ilości tłuszczu - 91,6-100 g/100 g.

W jednej łyżce oleju (10 g) z ostropestu znajduje się 9,1-10 g tłuszczu.

Olej z ostropestu dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych

W oleju z ostropestu dominują nienasycone kwasy tłuszczowe. Skład kwasów tłuszczowych kształtuje się następująco:

  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 18,9-22,8/100 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 22,9-32,4/100 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 47,3-57,55 g/100 g

Wśród kwasów tłuszczowych, w najwyższych ilościach występuje kwas linolowy (42,84-56,79 g/100 g). W oleju z ostropestu jest również stosunkowo dużo kwasu oleinowego (32,78-36,67 g/100 g).

Olej z ostropestu jest źródłem witaminy E

W oleju z ostropestu znajdują się stosunkowo wysokie ilości witaminy E - 15,6 mg/100 g.

Jedna łyżka oleju z ostropestu (10 g) dostarcza 1,56 mg witaminy E, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik na poziomie 13%.

W oleju z ostropestu znajdują się fitosterole

Olej z ostropestu zawiera w swoim składzie fitosterole (sterole roślinne). Wśród nich, w najwyższych ilościach występują beta-sitosterol (68,9 mg/100 g) i stigmasterol (13,7 mg/100 g).

Olej z ostropestu zawiera niewielkie ilości sylimaryny

Olej z ostropestu, w porównaniu do nasion ostropestu plamistego cechuje się niską zawartością sylimaryny, czyli związku o udokumentowanym, korzystnym wpływie na zdrowie wątroby

Olej z ostropestu - właściwości

•• Olej z ostropestu obniża poziom glukozy

Badania przeprowadzone na myszach z otyłością pokazały, że olej z ostropestu posiada właściwości hipoglikemiczne (redukujące poziom glukozy)

Naukowcy zaobserwowali, że u zwierząt, które otrzymywały olej z ostropestu nastąpiło obniżenie stężenia glukozy we krwi

 

Podsumowanie: Olej z ostropestu plemiastego prawdopodobnie może być pomocny w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, jednakże dotychczas nie zostały przeprowadzone badania z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić takie działanie.

•• Olej z ostropestu redukuje ciśnienie tętnicze

Na podstawie jednego z doświadczeń wykonanych na zwierzętach odnotowano, że olej z ostropestu ma właściwości hipotensyjne (obniżające skurczowe ciśnienie krwi)

 

Podsumowanie: Istnieją przesłanki, że olej z ostropestu plamistego może być cennym skladnikiem w diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Trzeba jednak podkreślić, że właściwości redukujące ciśnienie krwi zostały potwierdzone wyłącznie w badaniach na zwierzętach.

•• Olej z ostropestu zmniejsza zwłóknienie wątroby

Wyniki badań, które zostały opublikowane w 2020 roku na łamach czasopisma Journal of Food Biochemistry dowiodły, że stosowanie oleju z ostropestu może w pewnym stopniu zapobiegać włóknieniu wątroby u myszy będących na diecie wysokotłuszczowej.

Podobne wnioski zostały również wyciągnięte w innych badaniu, również przeprowadzonym na zwierzętach.

 

W związku z tym można przypuszczać, że olej z ostropestu wykazuje działanie hepatoochronne (ochronne na wątrobę).

 

Podsumowanie: Olej z ostropestu prawdopodobnie zmniejsza zwłóknienie wątroby, choć trzeba zaznaczyć, że potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby jednoznacznie potwierdzić takie właściwości.

Przeciwwskazania

Olej z ostropestu jest bezpieczny dla zdrowia

Na obecną chwilę, w oparciu o aktualne dane naukowe nie zostały ustalone żadne przeciwwskazania co do spożywania oleju z ostropestu.

Jednakże trzeba podkreślić, że olej z ostropestu nie jest aż tak dokładnie przebadany, jak inne oleje, w tym np. popularna oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy też olej lniany.

Stąd warto zachować umiar podczas stosowania oleju z ostropestu i kierować się zaleceniami producentów.

Jak stosować olej z ostropestu?e

Olej z ostropestu powinien być stosowany na zimno

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z ostropestu nie powinien być stosowany podczas obróbki termicznej (np. smażenia).

Olej z ostropestu najlepiej stosować na zimno, jako dodatek do np.:

  • Surówek
  • Sałatek
  • Twarogów
  • Past warzywnych
  • Koktajli i smoothie
  • Owsianek
  • Zup
  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Produkty spożywcze



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter