V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Tapioka

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 25 lutego 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 8źródła
  • 1badań

Tapioka to produkt skrobiowy wytwarzany z korzeni manioku. Tapioka występuje zwykle w formie kulek, płatków, a także mąki. Maniok i zarazem tapioka są jednymi z najważniejszych źródeł energii i węglowodanów dla mieszkańców Afryki i Ameryki Południowej. Można powiedzieć, że maniok jest tym samym dla rolników afrykańskich, czym jest ryż dla rolników azjatyckich lub pszenica i ziemniaki dla rolników europejskich.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Tapioka

Grupa:

Kalorie:

358 kcal/100 g
35,8 kcal/10 g (1 łyżka)

IG (indeks glikemiczny):

108

Bogata w:

Węglowodany

Właściwości:

Przeciwwskazania:

Brak, tapioka jest w pełni bezpieczna dla zdrowia


W pigułce

  • Tapioka to skrobia pozyskiwana z manioku, której kaloryczność wynosi 358 kcal/100 g
  • Skrobia jest źródłem węgłowodanów i nie dostarcza praktycznie żadnych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego
  • Tapioka ma wysoki indeks glikemiczny (IG = 108)
  • Tapioka jest produktem bezglutenowym i może być spożywana przez osoby z celiakią
  • Tapioka jest lekkostrawna i po spożyciu nie powoduje żadnych dolegliwości
  • Tapioka ma właściwości zagęszczające (jak inne rodzaje skrobi)
  • Z tapioki zazwyczaj przygotowuje się puddingi bubble tea

Tapioka - wartości odżywcze

Tapioka nie dostarcza zbyt wielu kalorii

Wartość energetyczna tapioki jest podobna do innych produktów typowo węglowodanowych (np. ryżu, kaszy, makaronu) i wynosi 358 kcal/100 g.

Jednakże tapioka jest spożywana w niewielkich ilościach (zwykle 1-5 łyżek), jako dodatek do potraw. Zgodnie z powyższym, 1 łyżka tapioki (10 g) dostarcza 35,8 kcal.

Tapioka jest źródłem węglowodanów

Głównym składnikiem występującym w tapioce są węglowodany. Pozostałe makroskładniki znajdują się w niewielkich ilościach.

Podstawowa wartość odżywcza tapioki (w przeliczeniu na 100 g) kształtuje się następująco:

  • Białko - 0,19 g
  • Tłuszcz - 0,02 g
  • Węglowodany - 88,69 g
  • Błonnik pokarmowy - 0,9 g (3,6% RWS)

Warto przy okazji podkreślić, że tapioka zawiera niewielkie ilości białka, stąd może być wykorzystywana przez osoby będące na diecie ubogobiałkowej.

Tapioka jest uboga w składniki mineralne i witaminy

W tapioce znajdują się bardzo niewielkie ilości składników mineralnych. Poziom tych związków (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g) kształtuje się następująco:

Tapioka jest praktycznie pozbawiona jakichkolwiek witamin. W śladowych ilościach (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g) występuje kwas pantotenowy - 0,014 mg (0,2% RWS).

Tapioka nie zawiera glutenu

Tapioka jest odpowiednim produktem dla osób stosujących dietę bezglutenową, ponieważ nie zawiera w swoim składzie glutenu.

Tapioka ma wysoki indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny tapioki wynosi 108 (IG = 108) i z tego względu tapioka jest sklasyfikowana jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym.

Jednocześnie porcja tapioki (1 łyżka = 10 g) cechuje się niskim ładunkiem glikemicznym (ŁG = 8,9).

Tapioka jest lekkostrawna

Tapioka jest produktem lekkostrawnym. Naukowcy zauważyli, że jej strawność jest porównywalna do ryżu i jednocześnie wyższa, niż w przypadku ziemniaków.

Wobec tego, po tapiokę mogą sięgać osoby stosujące dietę lekkostrawną, zmagające się np. z chorobami układu pokarmowego, w tym cierpiące np. na zespół jelita drażliwego.

Tapioka - zastosowanie

Tapioka ma szerokie zastosowanie w kuchni

Tapioka posiada właściwości zagęszczające (jak np. skrobia pszenna). Może być z powodzeniem wykorzystywana do przygotowania wielu potraw (zarówno słodkich, jak i słonych), w tym m.in.:

  • Bubble tea (deser herbaciany)
  • Zup
  • Sosów
  • Deserów (np. mlecznych), w tym puddingów (PRZEPIS)
  • Musów owocowych
  • Kisieli (PRZEPIS)
  • Pieczywa (PRZEPIS)
  • Brazylijskich bułeczek serowych (PRZEPIS)
  • Naleśników
  • Omletów (PRZEPIS)

Tapioką można zastępować też niektóre produkty, w tym innego rodzaju skrobie, makaron w zupach, czy też kasze w sałatkach.

W tym miejscu warto dodać, że tapioka jest pozbawiona specyficznego smaku (ma neutralny smak).

Jak stosować tapiokę?

Tapiokę przed spożyciem należy zagotować. Zwykle zaleca się proporcję: 4 łyżki tapioki i 1,5 szklanki wody. Podczas gotowania należy sprawdzić, czy tapioka nie pochłonęła całej wody (trzeba uważać, aby się nie przypaliła). Najlepiej gotować na małym ogniu. Po ugotowaniu, kulki tapioki powinny stać się przezroczyste.

Czas gotowania tapioki jest zwykle uzależniony od wielkości ziarenek i stopnia ich przetworzenia. Kulki o niewielkiej średnicy i niewielkim stopniu przetworzenia gotuje się zazwyczaj przez ok. 30-40 minut. Większe kulki, przetworzone zwykle wystarczy zalać gorącą wodą lub gotować 3-5 minut do spęcznienia. 

Na samym końcu, kulki tapioki można przepłukać jeszcze zimną wodą.

Co do sposobu przygotowania tapioki, warto sprawdzać instrukcje zawarte na etykiecie produktu. Na opakowaniu powinna znaleźć się informacja, czy tapioka wymaga dłuższego gotowania, czy też nie.

Jak przygotować bubble tea?

Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa (lub inaczej boba milk) to napój, który stał się popularny w latach 90. w Azji. Wywodzi się on prawdopodobnie z Tajwanu. W ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność w USA i w Europie.

Głównym składnikiem bubble tea są kulki tapioki, które poddaje się gotowaniu, a następnie dodaje się je do gorącej herbaty (zwykle w połączeniu z mlekiem). Jednakże istnieje wiele modyfikacji bubble tea i do jej przygotowania wykorzystuje się również herbatę schłodzoną.

Bubble tea może być przygotowana na bazie różnych rodzajów herbat, w tym herbaty czarnej, herbaty zielonej, herbaty białek, herbaty oolong, czy też herbat aromatyzowanych.

Składniki bubble tea

  • 1/4 szklanki tapioki (kulki)
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1-2 saszetki herbaty
  • 1-2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

Sposób przygotowania
Zagotować wodę, a następnie dodać do niej kulki tapioki. Tapiokę gotować przez ok. 20-40 minut, a następnie zdjąć z gazu i odstawić na ok. 10-15 min. Po tym czasie kulki odcedzić. Zaparzyć herbatę, posłodzić, dodać mleko. Zalać tapiokę herbatą z mlekiem.

Bubble tea można wzbogacić dodatkowo o takie składniki jak:

  • Świeże lub mrożone owoce
  • Kostki lodu
  • Soki owocowe
  • Syropy (np. syrop klonowy, z agawy, syropy owocowe)
  • Miód

Przeciwwskazania

Tapioka jest produktem bezpiecznym dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Produkty spożywcze



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter