Płatki drożdżowe

  • autor:

    Martyna Szałankiewicz

    Dietetyk kliniczny

    Dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki, autorka publikacji naukowych oraz artykułów popularnonaukowych.

Płatki drożdżowe

Ostatnia aktualizacja: 04 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 28badań

Płatki drożdżowe są wytwarzane z suszonych i sproszkowanych nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkt ten jest szczególnie ceniony przez osoby będące na diecie roślinnej zarówno za względu na bogactwo składników odżywczych, jak również intensywny, orzechowo-serowy smak i wszechstronność wykorzystania w kuchni.


W pigułce

  • Płatki drożdżowe to wegański produkt, który wytwarzany jest ze sproszkowanych niaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae.
  • Płatki drożdżowe i drożdże piekarskie to dwa różne produkty o innych zastosowaniach.
  • Płatki drożdżowe są bogate w składniki odżywcze, szczególnie białko, węglowodany i błonnik pokarmowy.
  • Płatki drożdżowe są źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych.
  • Obecny w płatkach drożdżowych beta-glukan wykazuje działanie immunomodulujące i przeciwnowotworowe. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie różnorodności bakterii jelitowych oraz poprawia kondycję skóry.
  • Spożywanie płatków drożdżowych odradza się chorym cierpiącym na nieswoiste zapalenia jelit. Ich stosowanie jest przeciwskazane u osób ze stwierdzoną alergią na drożdże.
  • Kobiety ciężarne, karmiące oraz małe dzieci również nie powinny spożywać płatków drożdżowych.

Płatki drożdżowe są nazywane niekiedy drożdżami płatkowanymi lub drożdżami odżywczymi. Proces ich produkcji rozpoczyna się od namnożenia drożdży w specjalnych warunkach hodowlanych. Następnie, drożdże są oddzielane od pożywki, na której się rozwijały i suszone w specjalnych suszarniach, w temperaturze około 50-60 stopni Celsjusza (wówczas dochodzi do ich dezaktywacji). Później nadaje się im kształt cienkich, płaskich, łuskowatych płatków o kolorze od jasnobrązowego do ciemnobrązowego i pakuje. 

Uwaga

uwaga!

Płatków drożdżowych nie należy mylić z drożdżami piekarskimi. Są to dwa inne produkty mimo, że pochodzą od tego samego szczepu grzybów. Drożdże piekarskie w przeciwieństwie do płatków drożdżowych są aktywne a ich główną funkcją jest wywołanie procesu fermentacji w ciastach, co prowadzi do wytworzenia pęcherzyków powietrza i pozwala na uzyskanie puszystej, lekkiej konsystencji wypieku. Wykorzystywne są w przemyśle piekarniczym i cukierniczym .

Płatki drożdżowe- wartości odżywcze

Płatki drożdżowe w 100% składają się z wysuszonych komórek nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. W sklepach spotkać można również płatki drożdżowe z dodatkiem mąki oraz różnych ekstraktów, np. jęczmiennym, słodowym.

Płatki drożdżowe są wartościowym źródłem składników odżywczych. 100 g tego produktu dostarcza około 360 kcal, natomiast zwyczajowa porcja w postaci 1 łyżki (5 g) zawiera:

  • Kalorie - 18 kcal
  • Białko- 2,2 g,
  • Węglowodany-1,8 g,
  • Tłuszcz - 0 g,
  • Błonnik pokarmowy- 0,9 g (beta-1,3 glukan) .

Płatki drożdżowe mają wysoką zawartość białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego

Płatki drożdżowe to produkt wysokoproteinowy. Z tego względu są często stosowane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej jako źródło białka roślinnego, które jest niezbędne do budowy mięśni i prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

Ponadto płatki drożdżowe dostarczają sporej ilości węglowodanów oraz błonnika rozpuszczalnego. Spożywanie produktów z wysoką zawartością beta-glukanu (rodzaj błonnika rozpuszczalnego) może m.in. przyczynić się do obniżenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz wpływać pozytywnie na pracę układu pokarmowego  .

Płatki drożdżowe to produkt beztłuszczowy

Płatki drożdżowe w swoim składzie prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu. Mogą zatem stanowić alternatywę dla klasycznych serów, takich jak np. parmezan, które odznaczają się wysoką ilością tego składnika odżywczego.

Płatki drożdżowe- witaminy i składniki mineralne

Płatki drożdżowe zawierają dużo witamin z grupy B

Płatki drożdżowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które wykazują poparte dowodami naukowymi działanie m.in.:

  • neuroprotekcyjne  ,
  • antydepresyjne ,
  • kardioprotekcyjne  .

Ponadto witaminy z grupy B działają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci .

Zawartość witamin w 1 łyżce płatków drożdżowych (5 g):

  • witamina B1 - 0,3 mg (27,3% RWS)
  • witamina B3 - 3,68 mg (23% RWS)
  • witamina B6 - 0,29 mg (20,6% RWS)
  • witamina B2 - 0,27 mg (19,4% RWS)
  • witamina A - 20 µg (2,5% RWS).

Płatki drożdżowe dostarczają dużo cynku i fosforu 

Płatki drożdżowe są cennym źródłem cynku oraz fosforu. Jedna łyżka płatków drożdżowych zapewnia podaż 1,05 mg (10,5% dziennego zapotrzebowania) i 56,5 mg fosforu (8,1% dziennego zapotrzebowania).

  • Cynk: odgrywa ważną rolę w odbieraniu wrażeń smakowych i zapachowych, wpływa korzystnie na odporność organizmu, wzrok, kondycję skóry oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  • Fofor: odpowiada za budowę kości i zębów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową a także jest składnikiem kwasów nukleinowych.

Zawartość składników mineralnych w 1 łyżce płatków drożdżowych (5 g):

  • cynk - 1,05 mg (10,5% RWS),
  • fosfor - 56,5 mg (8,1% RWS),
  • potas - 106,5 mg (5,3% RWS),
  • miedź - 0,04 mg (4% RWS),
  • mangan - 0,05 mg (2,5% RWS),
  • magnez - 6,65 mg (1,8% RWS),
  • żelazo - 0,24 mg (1,7% RWS),
  • wapń - 6,65 mg (0,8% RWS).

Czy płatki drożdżowe są zdrowe?

Płatki drożdżowe stanowią cenne źródło witamin z grupy B, wielu składników mineralnych oraz beta-glukanu. Ponadto dzięki wysokiej zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają pełnowartościowych protein, przez co mogą być traktowane jako zamiennik produktów zwierzęcych. Wykazują również szereg popartych badaniami naukowymi właściwości prozdrowotnych.

Płatki drożdżowe wspomagają układ odpornościowy

Przedmiotem wielu badań naukowych jest działanie beta-glukanu pozyskanego z drożdży odżywczych na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Wyniki eksperymentów przeprowadzonych in vitro, na modelach zwierzęcych oraz na ludziach udowadniają, że beta-glukan zawarty w drożdżach wpływa na zwiększenie aktywności komórek odpornościowych - takich jak limfocyty, granulocyty i monocyty. Ponadto suplementacja beta-glukanem zwiększała zdolność organizmu do zwalczania chorób wirusowych i bakteryjnych, zmniejszała ryzyko infekcji oraz skracała czas trwania choroby      .

Podsumowanie

Spożywanie płatków drożdżowych, które są bogatym źródłem beta-glukanu, może wpływać pozytywnie na układ odpornościowy i zmniejszać ryzyko infekcji.

 Płatki drożdżowe obniżają poziom cholesterolu we krwi

Autorzy badania przeglądowego, które dotyczyło wpływu beta-glukanu pozyskiwanego z owsa i drożdży na poziom lipidów we krwi zauważyli, że obydwie substancje obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL w surowicy .

W kilku innych badaniach na modelach zwierzęcych naukowcy uzyskali podobne efekty. U gryzoni z hipercholesterolemią, którym podawano beta-glukan z drożdży, badacze zaobserwowali, że poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi znacząco się obniżył  .

Podsumowanie

Drożdżowy beta-glukan wykazuje udowodnione działanie obniżające wartości lipidogramu, co w istotny sposób może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

 Płatki drożdżowe wykazują potencjał przeciwnowotworowy

Analiza badań przeprowadzanych na liniach komórkowych oraz modelach zwierzęcych, które dotyczyły wpływu drożdżowego beta-glukanu na hamowanie rozwoju różnych rodzajów nowotworów dostarcza interesujących wniosków.

Stosowanie beta-glukanu w przeprowadzonych eksperymentach przyczyniło się do ograniczenia wzrostu oraz zwiększenia apoptozy (programowana śmierć) komórek nowotworowych raka piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego oraz wątroby. Ponadto naukowcy stwierdzili, że drożdżowy beta-glukan wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych (efekt synergistyczny), co może prowadzić do zwiększenia skuteczności terapii ww. chorób     .

Podsumowanie

Beta-glukan pozyskiwany z drożdży może być obiecującym środkiem terapeutycznym w leczeniu różnych rodzajów nowotworów.

 Płatki drożdżowe mogą wpływać na mikrobiotę jelitową

Wyniki dwóch eksperymentów przeprowadzonych na myszach z otyłością, które były na diecie wysokotłuszczowej wykazały, że suplementacja drożdżowego beta-glukanu wpłyneła na zwiększenie różnorodności bakterii jelitowych. Autorzy badań zaobserwowali również, że zmiany w mikroflorze zwierząt przyczyniły się do zwiększenia metabolizmu glukozy i lipidów, dzięki czemu u gryzoni nastąpił spadek masy ciała  .

Naukowcy sugerują, że drożdżowy beta-glukan może być skutecznym narzędziem w zwalczaniu nadwagi i otyłości poprzez regulowanie mikrobioty jelitowej. Niemniej potrzebne jest przeprowadzenie podobnych badań z udziałem ludzi, aby jednoznacznie potwierdzić uzyskane wyniki.

 Płatki drożdżowe mogą poprawiać kondycję skóry

Wyniki badania przeglądowego dotyczącego wpływu beta-glukanu pozyskanego ze zbóż, drożdży i grzybów na kondycję skóry dostarczają pozytywnych informacji.

Beta-glukan może wpływać na poprawę zdrowia skóry poprzez zwiększenie nawilżenia, elastyczności i redukcję zmarszczek. Dodatkowo, beta-glukan wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co przyczynia się do poprawy stanu skóry podczas jej chorób. Autorzy badania wskazują, że naturalne źródła beta-glukanu, takie jak zboża, drożdże i grzyby, są bezpieczne i mogą być stosowane w produktach kosmetycznych .

Płatki drożdżowe- przeciwwskazania

Płatki drożdżowe należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości (ok. 1 płaska łyżeczka dziennie na początku stosowania, docelowo 3-4 łyżeczki dziennie), ponieważ u niektórych osób w wyniku dużego ich spożycia mogą wystąpić skutki uboczne jak, np. bóle brzucha, nudności, biegunki.

Płatków drożdżowych powinny unikać osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit, ponieważ stosowanie ich może nasilać objawy choroby . Spożywanie płatków drożdżowych jest natomiast przeciwwskazane u osób ze stwierdzoną alergią na drożdże  .

Płatki drożdżowe w ciąży

Ze względu na brak wystarczających danych naukowych odradza się spożywanie płatków drożdżowych kobietom w ciąży, laktacji oraz małym dzieciom.

Do czego pasują płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe charakteryzują się oryginalnym orzechowo-serowym smakiem, dzięki czemu  mogą być stosowane na wiele sposobów, m.in. jako:

  • zamiennik parmezanu,
  • składnik panierki,
  • dodatek do sałatek, sosów, dań wegetariańskich i mięsnych,
  • zagęszczacz do zup,
  • składnik past kanapkowych, wytrawnych tart oraz różnych farszów,
  • zamiennik soli.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Martyna Szałankiewicz

    Dietetyk kliniczny

    Dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki, autorka publikacji naukowych oraz artykułów popularnonaukowych.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • Jingjing Liu i wsp.: Yeast-derived beta-glucan in combination with anti-tumor monoclonal antibody therapy in cancer. Recent Pat Anticancer Drug Discov, 2009, 4(2), 101-9.
  • Ningning Wang i wsp.: Yeast β-D-glucan exerts antitumour activity in liver cancer through impairing autophagy and lysosomal function, promoting reactive oxygen species production and apoptosis. Redox Biol, 2020, 32, 101495.
  • Simone Baltrusch i wsp.: The Role of Neurotropic B Vitamins in Nerve Regeneration. Biomed Res Int, 2021, 2021, 9968228.
  • Auinger A i wsp., Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects, European Journal of Nutrition, 2013, 52, 1913–1918
  • Bell S i wsp., Effect of β-Glucan from Oats and Yeast on Serum Lipids, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1999.
  • Chen P i wsp., Serum Biomarkers for Inflammatory Bowel Disease, Gastroenterology, 2020.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter