Płatki drożdżowe
Ostatnia aktualizacja: 04 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 28badań
Płatki drożdżowe są wytwarzane z suszonych i sproszkowanych nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkt ten jest szczególnie ceniony przez osoby będące na diecie roślinnej zarówno za względu na bogactwo składników odżywczych, jak również intensywny, orzechowo-serowy smak i wszechstronność wykorzystania w kuchni.
W pigułce
- Płatki drożdżowe to wegański produkt, który wytwarzany jest ze sproszkowanych niaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae.
- Płatki drożdżowe i drożdże piekarskie to dwa różne produkty o innych zastosowaniach.
- Płatki drożdżowe są bogate w składniki odżywcze, szczególnie białko, węglowodany i błonnik pokarmowy.
- Płatki drożdżowe są źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych.
- Obecny w płatkach drożdżowych beta-glukan wykazuje działanie immunomodulujące i przeciwnowotworowe. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie różnorodności bakterii jelitowych oraz poprawia kondycję skóry.
- Spożywanie płatków drożdżowych odradza się chorym cierpiącym na nieswoiste zapalenia jelit. Ich stosowanie jest przeciwskazane u osób ze stwierdzoną alergią na drożdże.
- Kobiety ciężarne, karmiące oraz małe dzieci również nie powinny spożywać płatków drożdżowych.
Płatki drożdżowe są nazywane niekiedy drożdżami płatkowanymi lub drożdżami odżywczymi. Proces ich produkcji rozpoczyna się od namnożenia drożdży w specjalnych warunkach hodowlanych. Następnie, drożdże są oddzielane od pożywki, na której się rozwijały i suszone w specjalnych suszarniach, w temperaturze około 50-60 stopni Celsjusza (wówczas dochodzi do ich dezaktywacji). Później nadaje się im kształt cienkich, płaskich, łuskowatych płatków o kolorze od jasnobrązowego do ciemnobrązowego i pakuje.
uwaga!
Płatków drożdżowych nie należy mylić z drożdżami piekarskimi. Są to dwa inne produkty mimo, że pochodzą od tego samego szczepu grzybów. Drożdże piekarskie w przeciwieństwie do płatków drożdżowych są aktywne a ich główną funkcją jest wywołanie procesu fermentacji w ciastach, co prowadzi do wytworzenia pęcherzyków powietrza i pozwala na uzyskanie puszystej, lekkiej konsystencji wypieku. Wykorzystywne są w przemyśle piekarniczym i cukierniczym .
Płatki drożdżowe- wartości odżywcze
Płatki drożdżowe w 100% składają się z wysuszonych komórek nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. W sklepach spotkać można również płatki drożdżowe z dodatkiem mąki oraz różnych ekstraktów, np. jęczmiennym, słodowym.
Płatki drożdżowe są wartościowym źródłem składników odżywczych. 100 g tego produktu dostarcza około 360 kcal, natomiast zwyczajowa porcja w postaci 1 łyżki (5 g) zawiera:
- Kalorie - 18 kcal
- Białko- 2,2 g,
- Węglowodany-1,8 g,
- Tłuszcz - 0 g,
- Błonnik pokarmowy- 0,9 g (beta-1,3 glukan) .
Płatki drożdżowe mają wysoką zawartość białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego
Płatki drożdżowe to produkt wysokoproteinowy. Z tego względu są często stosowane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej jako źródło białka roślinnego, które jest niezbędne do budowy mięśni i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ponadto płatki drożdżowe dostarczają sporej ilości węglowodanów oraz błonnika rozpuszczalnego. Spożywanie produktów z wysoką zawartością beta-glukanu (rodzaj błonnika rozpuszczalnego) może m.in. przyczynić się do obniżenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz wpływać pozytywnie na pracę układu pokarmowego .
wiem więcej!
Płatki drożdżowe to produkt beztłuszczowy
Płatki drożdżowe w swoim składzie prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu. Mogą zatem stanowić alternatywę dla klasycznych serów, takich jak np. parmezan, które odznaczają się wysoką ilością tego składnika odżywczego.
Płatki drożdżowe- witaminy i składniki mineralne
Płatki drożdżowe zawierają dużo witamin z grupy B
Płatki drożdżowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które wykazują poparte dowodami naukowymi działanie m.in.:
- neuroprotekcyjne ,
- antydepresyjne ,
- kardioprotekcyjne .
Ponadto witaminy z grupy B działają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci .
Zawartość witamin w 1 łyżce płatków drożdżowych (5 g):
- witamina B1 - 0,3 mg (27,3% RWS)
- witamina B3 - 3,68 mg (23% RWS)
- witamina B6 - 0,29 mg (20,6% RWS)
- witamina B2 - 0,27 mg (19,4% RWS)
- witamina A - 20 µg (2,5% RWS).
Płatki drożdżowe dostarczają dużo cynku i fosforu
Płatki drożdżowe są cennym źródłem cynku oraz fosforu. Jedna łyżka płatków drożdżowych zapewnia podaż 1,05 mg (10,5% dziennego zapotrzebowania) i 56,5 mg fosforu (8,1% dziennego zapotrzebowania).
- Cynk: odgrywa ważną rolę w odbieraniu wrażeń smakowych i zapachowych, wpływa korzystnie na odporność organizmu, wzrok, kondycję skóry oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
- Fofor: odpowiada za budowę kości i zębów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową a także jest składnikiem kwasów nukleinowych.
Zawartość składników mineralnych w 1 łyżce płatków drożdżowych (5 g):
- cynk - 1,05 mg (10,5% RWS),
- fosfor - 56,5 mg (8,1% RWS),
- potas - 106,5 mg (5,3% RWS),
- miedź - 0,04 mg (4% RWS),
- mangan - 0,05 mg (2,5% RWS),
- magnez - 6,65 mg (1,8% RWS),
- żelazo - 0,24 mg (1,7% RWS),
- wapń - 6,65 mg (0,8% RWS).
Czy płatki drożdżowe są zdrowe?
Płatki drożdżowe stanowią cenne źródło witamin z grupy B, wielu składników mineralnych oraz beta-glukanu. Ponadto dzięki wysokiej zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają pełnowartościowych protein, przez co mogą być traktowane jako zamiennik produktów zwierzęcych. Wykazują również szereg popartych badaniami naukowymi właściwości prozdrowotnych.
Płatki drożdżowe wspomagają układ odpornościowy
Przedmiotem wielu badań naukowych jest działanie beta-glukanu pozyskanego z drożdży odżywczych na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Wyniki eksperymentów przeprowadzonych in vitro, na modelach zwierzęcych oraz na ludziach udowadniają, że beta-glukan zawarty w drożdżach wpływa na zwiększenie aktywności komórek odpornościowych - takich jak limfocyty, granulocyty i monocyty. Ponadto suplementacja beta-glukanem zwiększała zdolność organizmu do zwalczania chorób wirusowych i bakteryjnych, zmniejszała ryzyko infekcji oraz skracała czas trwania choroby .
Podsumowanie
Spożywanie płatków drożdżowych, które są bogatym źródłem beta-glukanu, może wpływać pozytywnie na układ odpornościowy i zmniejszać ryzyko infekcji.
Płatki drożdżowe obniżają poziom cholesterolu we krwi
Autorzy badania przeglądowego, które dotyczyło wpływu beta-glukanu pozyskiwanego z owsa i drożdży na poziom lipidów we krwi zauważyli, że obydwie substancje obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL w surowicy .
W kilku innych badaniach na modelach zwierzęcych naukowcy uzyskali podobne efekty. U gryzoni z hipercholesterolemią, którym podawano beta-glukan z drożdży, badacze zaobserwowali, że poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi znacząco się obniżył .
Podsumowanie
Drożdżowy beta-glukan wykazuje udowodnione działanie obniżające wartości lipidogramu, co w istotny sposób może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Płatki drożdżowe wykazują potencjał przeciwnowotworowy
Analiza badań przeprowadzanych na liniach komórkowych oraz modelach zwierzęcych, które dotyczyły wpływu drożdżowego beta-glukanu na hamowanie rozwoju różnych rodzajów nowotworów dostarcza interesujących wniosków.
Stosowanie beta-glukanu w przeprowadzonych eksperymentach przyczyniło się do ograniczenia wzrostu oraz zwiększenia apoptozy (programowana śmierć) komórek nowotworowych raka piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego oraz wątroby. Ponadto naukowcy stwierdzili, że drożdżowy beta-glukan wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych (efekt synergistyczny), co może prowadzić do zwiększenia skuteczności terapii ww. chorób .
Podsumowanie
Beta-glukan pozyskiwany z drożdży może być obiecującym środkiem terapeutycznym w leczeniu różnych rodzajów nowotworów.
Płatki drożdżowe mogą wpływać na mikrobiotę jelitową
Wyniki dwóch eksperymentów przeprowadzonych na myszach z otyłością, które były na diecie wysokotłuszczowej wykazały, że suplementacja drożdżowego beta-glukanu wpłyneła na zwiększenie różnorodności bakterii jelitowych. Autorzy badań zaobserwowali również, że zmiany w mikroflorze zwierząt przyczyniły się do zwiększenia metabolizmu glukozy i lipidów, dzięki czemu u gryzoni nastąpił spadek masy ciała .
Naukowcy sugerują, że drożdżowy beta-glukan może być skutecznym narzędziem w zwalczaniu nadwagi i otyłości poprzez regulowanie mikrobioty jelitowej. Niemniej potrzebne jest przeprowadzenie podobnych badań z udziałem ludzi, aby jednoznacznie potwierdzić uzyskane wyniki.
Płatki drożdżowe mogą poprawiać kondycję skóry
Wyniki badania przeglądowego dotyczącego wpływu beta-glukanu pozyskanego ze zbóż, drożdży i grzybów na kondycję skóry dostarczają pozytywnych informacji.
Beta-glukan może wpływać na poprawę zdrowia skóry poprzez zwiększenie nawilżenia, elastyczności i redukcję zmarszczek. Dodatkowo, beta-glukan wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co przyczynia się do poprawy stanu skóry podczas jej chorób. Autorzy badania wskazują, że naturalne źródła beta-glukanu, takie jak zboża, drożdże i grzyby, są bezpieczne i mogą być stosowane w produktach kosmetycznych .
Płatki drożdżowe- przeciwwskazania
Płatki drożdżowe należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości (ok. 1 płaska łyżeczka dziennie na początku stosowania, docelowo 3-4 łyżeczki dziennie), ponieważ u niektórych osób w wyniku dużego ich spożycia mogą wystąpić skutki uboczne jak, np. bóle brzucha, nudności, biegunki.
Płatków drożdżowych powinny unikać osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit, ponieważ stosowanie ich może nasilać objawy choroby . Spożywanie płatków drożdżowych jest natomiast przeciwwskazane u osób ze stwierdzoną alergią na drożdże .
Płatki drożdżowe w ciąży
Ze względu na brak wystarczających danych naukowych odradza się spożywanie płatków drożdżowych kobietom w ciąży, laktacji oraz małym dzieciom.
Do czego pasują płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe charakteryzują się oryginalnym orzechowo-serowym smakiem, dzięki czemu mogą być stosowane na wiele sposobów, m.in. jako:
- zamiennik parmezanu,
- składnik panierki,
- dodatek do sałatek, sosów, dań wegetariańskich i mięsnych,
- zagęszczacz do zup,
- składnik past kanapkowych, wytrawnych tart oraz różnych farszów,
- zamiennik soli.
Więcej podobnych treści
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem skutecznym w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Przypisuje się mu równ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 grudnia 2020
Soczewica
Soczewica to jedna z roślin strączkowych, która zawiera wysokie ilości błonnika pokarmowego i kwa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Babka jajowata
Babka jajowata (Plantago ovata) to produkt roślinny w formie ziaren (nasion) lub łusek, który peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to olej pozyskiwany z nasion rzepaku. Cechuje się wysoką zawartością jedno- i wiel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 stycznia 2021
Tapioka: co to jest, wartości odżywcze, zastosowanie
Tapioka, inaczej skrobia tapiokowa, to skrobia otrzymana z manioku. Stanowi źródło węglowodanów. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- Jingjing Liu i wsp.: Yeast-derived beta-glucan in combination with anti-tumor monoclonal antibody therapy in cancer. Recent Pat Anticancer Drug Discov, 2009, 4(2), 101-9.
- Ningning Wang i wsp.: Yeast β-D-glucan exerts antitumour activity in liver cancer through impairing autophagy and lysosomal function, promoting reactive oxygen species production and apoptosis. Redox Biol, 2020, 32, 101495.
- Simone Baltrusch i wsp.: The Role of Neurotropic B Vitamins in Nerve Regeneration. Biomed Res Int, 2021, 2021, 9968228.
- Auinger A i wsp., Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects, European Journal of Nutrition, 2013, 52, 1913–1918
- Bell S i wsp., Effect of β-Glucan from Oats and Yeast on Serum Lipids, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1999.
- Chen P i wsp., Serum Biomarkers for Inflammatory Bowel Disease, Gastroenterology, 2020.
- Graubaum HJ i wsp., A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System, Food and Nutrition Sciences, 2012.
- Robak M i wsp., Co wiemy o drożdżach?, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2017.
- Stier H i wsp., Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan, Nutrition Journal, 2014.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2273557/nutrients
- M Nittner-Marszalska i wsp.: Skin prick test response to enzyme enolase of the baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diagnosis of respiratory allergy. Med Sci Monit, 2001, 7(1), 121-4.
- Jun Yan i wsp.: Yeast whole glucan particle (WGP) beta-glucan in conjunction with antitumour monoclonal antibodies to treat cancer. Expert Opin Biol Ther, 2005, 5(5), 691-702.
- Jingjing Liu i wsp.: Combined yeast-derived beta-glucan with anti-tumor monoclonal antibody for cancer immunotherapy. Exp Mol Pathol, 2009, 86(3), 208-14.
- Vaclav Vetvicka i wsp.: Effects of yeast-derived beta-glucans on blood cholesterol and macrophage functionality. J Immunotoxicol, 2009, 6(1), 30-5.
- Bin Du i wsp.: Skin health promotion effects of natural beta-glucan derived from cereals and microorganisms: a review. Phytother Res, 2014, 28(2), 159-66.
- David O Kennedy i wsp.: B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy--A Review. Nutrients, 2016, 8(2), 68.
- Kathleen Mikkelsen i wsp.: The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem, 2016;23(38):4317-4337., 23(38), 4317-4337.
- Tanita Dharsono i wsp.: Effects of Yeast (1,3)-(1,6)-Beta-Glucan on Severity of Upper Respiratory Tract Infections: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects. J Am Coll Nutr, 2019, 38(1), 40-50.
- Elena Jovanovski i wsp.: Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2018, 108(5), 922-932.
- Michelle DiBaise i wsp.: Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract, 2019, 34(4), 490-503.
- Eunice Mah i wsp.: Soluble and Insoluble Yeast β-Glucan Differentially Affect Upper Respiratory Tract Infection in Marathon Runners: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Med Food, 2020, 23(4), 416-419.
- Kunxia Zhong i wsp.: Effects of yeast β-glucans for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr, 2021, 60(8), 4175-4187.
- Guijie Chen i wsp.: Improvement of Metabolic Syndrome in High-Fat Diet-Induced Mice by Yeast β-Glucan Is Linked to Inhibited Proliferation of Lactobacillus and Lactococcus in Gut Microbiota. J Agric Food Chem, 2021, 69(27), 7581-7592.
- A German-Sanchez i wsp.: Allergy to Beer and Wine Caused by Saccharomyces cerevisiae in a Patient Sensitized to Fungi. J Investig Allergol Clin Immunol, 2022, 32(4), 311-313.
- Jérôme Piquereau i wsp.: Metabolic Therapy of Heart Failure: Is There a Future for B Vitamins?. Int J Mol Sci, 2021, 23(1), 30.
- Xiaoxing Mo i wsp.: Insoluble yeast β-glucan attenuates high-fat diet-induced obesity by regulating gut microbiota and its metabolites. Carbohydr Polym, 2022, 281, 119046.
- Ferbian Milas Siswanto i wsp.: Yeast β-glucan Increases Etoposide Sensitivity in Lung Cancer Cell Line A549 by Suppressing Nuclear Factor Erythroid 2-Related Factor 2 via the Noncanonical Nuclear Factor Kappa B Pathway. Mol Pharmacol, 2022, 101(4), 257-273.
- Jie Zhu i wsp.: Do B Vitamins Enhance the Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Cardiovascular Diseases? A Systematic Review of Clinical Trials. Nutrients, 2022, 14(8), 1608.
- Jing Yang i wsp.: Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World J Gastroenterol., 2012, 18(48), 7378–7383.
- Kusmiati i wsp.: Cholesterol-Lowering Effect of Beta Glucan Extracted from Saccharomyces cerevisiae in Rats. Sci Pharm., 2016, 84(1), 153–165.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.