Kwas chlorogenowy
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 8badań
Kwas chlorogenowy (inaczej kwas 5-O-kawoilochinowy, CGA) to związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych zaliczanych do polifenoli.
Kwas chlorogenowy - właściwości
••• Kwas chlorogenowy obniża ciśnienie krwi
W 2015 roku na łamach renomowanego czasopisma naukowego Journal of Human Hypertension zostały opublikowane wyniki obszernego opracowania, które potwierdziły działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) kwasu chlorogenowego.
Naukowcy udowodnili, że wysokie spożycie kwasu chlorogenowego przyczynia się do obniżenia skurczowego (średnio o 4,31 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 3,68 mmHg).
••• Kwas chlorogenowy nieznacznie obniża poziom glukozy
W jednym z badań naukowych zauważono, że suplementacja kwasem chlorogenowym spowodowała nieznaczne obniżenie poziomu gluozy i insuliny we krwi.
Wskazuje to na to, że kwas chlorogenowy może poprawiać tolerancję na glukozę. Jest to szczególnie istotne, korzystne działanie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.
Poziom, przy którym stwierdzono działanie zdrowotne: 1000 mg (1 g)/dzień.
••• Kwas chlorogenowy działa przeciwnowotworowo
Przeprowadzone eksperymenty na liniach komórkowych (in vitro) pokazały, że kwas chlorogenowy ma zdolność hamowania rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka jamy ustnej, raka piersi, raka wątroby, czy też ostrej białaczki promielocytowej.
Podsumowanie: Kwas chlorogenowy cechuje się potencjalnym działaniem antynowotworowym. Jednakże działanie to musi zostać jeszcze potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.
••• Kwas chlorogenowy może chronić przed miażdżycą
Doświadczenie przeprowadzone na myszach pokazało, że stosowanie kwasu chlorogenowego może prowadzić do zmniejszenia obszaru zmian miażdżycowych, jak również do rozszerzenia naczyń krwionośnych.
Co więcej kwas chlorogenowy przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL, triglicerydów we krwi, a także do redukcji stanu zapalnego.
Na podstawie uzyskanych wyników, autorzy badań sugerują, że kwas chlorogenowy może w pewnym stopniu zapobiegać rozwojowi miażdżycy.
Kwas chlorogenowy - źródła
Źródłem kwasu chlorogenowego są produkty pochodzenia roślinnego
Największe ilości kwasu chlorogenowego można znaleźć m.in. w:
- Zielonej kawie
- Kawie
- Borówkach i jagodach
- Jabłkach
- Winogronach
- Kiwi
- Gruszkach
- Ziemniakach
- Śliwkach
- Herbacie
- Pomidorach
Więcej podobnych treści
Astaksantyna
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów i jednocześnie barwnik, naturalnie występujący w mik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek o właściwościach przeciwutleniających, należący do grupy polif...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Limonen
Limonen to związek z grupy monoterpenów, który naturalnie występuje w cytrusach i nadaje im chara...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Glutation
Co to jest glutation? Jakie ma właściwości? Gdzie występuje? Jak zwiększyć jego poziom w organizmie?
- Paulina Styś-Nowak
- 12 kwietnia 2023
Katechiny
Katechiny to związki flawonoidowe o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dowiedz się gdzi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- Y Jiang i wsp.: Induction of cytotoxicity by chlorogenic acid in human oral tumor cell lines. Phytomedicine, 2000, 7(6), 483-91.
- Ya-Jing Liu i wsp.: Chlorogenic acid induced apoptosis and inhibition of proliferation in human acute promyelocytic leukemia HL‑60 cells. Mol Med Rep, 2013, 8(4), 1106-10.
- Giuliana Noratto i wsp.: Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. J Agric Food Chem, 2009, 57(12), 5219-26.
- I J Onakpoya i wsp.: The effect of chlorogenic acid on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Hum Hypertens, 2015, 29(2), 77-81.
- Jesús Santana-Gálvez i wsp.: Chlorogenic Acid: Recent Advances on Its Dual Role as a Food Additive and a Nutraceutical against Metabolic Syndrome. Molecules., 2017, 22(3), 358.
- Chun-Wai Wan i wsp.: Chlorogenic acid exhibits cholesterol lowering and fatty liver attenuating properties by up-regulating the gene expression of PPAR-α in hypercholesterolemic rats induced with a high-cholesterol diet. Phytother Res, 2013, 27(4), 545-51.
- Chongming Wu i wsp.: Chlorogenic acid protects against atherosclerosis in ApoE-/- mice and promotes cholesterol efflux from RAW264.7 macrophages. PLoS One, 2014, 9(9), e95452.
- K Yagasaki i wsp.: Inhibitory effects of chlorogenic acid and its related compounds on the invasion of hepatoma cells in culture. Cytotechnology, 2000, 33(1-3), 229-35.
- Aimée E van Dijk i wsp.: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. Diabetes Care, 2009, 32(6), 1023-5.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.