Kwas chlorogenowy

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Kwas chlorogenowy

Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 8badań

Kwas chlorogenowy (inaczej kwas 5-O-kawoilochinowy, CGA) to związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych zaliczanych do polifenoli.

Kwas chlorogenowy - właściwości

••• Kwas chlorogenowy obniża ciśnienie krwi

W 2015 roku na łamach renomowanego czasopisma naukowego Journal of Human Hypertension zostały opublikowane wyniki obszernego opracowania, które potwierdziły działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) kwasu chlorogenowego.

Naukowcy udowodnili, że wysokie spożycie kwasu chlorogenowego przyczynia się do obniżenia skurczowego (średnio o 4,31 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 3,68 mmHg).

••• Kwas chlorogenowy nieznacznie obniża poziom glukozy 

W jednym z badań naukowych zauważono, że suplementacja kwasem chlorogenowym spowodowała nieznaczne obniżenie poziomu gluozy i insuliny we krwi.

Wskazuje to na to, że kwas chlorogenowy może poprawiać tolerancję na glukozę. Jest to szczególnie istotne, korzystne działanie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.

 

Poziom, przy którym stwierdzono działanie zdrowotne: 1000 mg (1 g)/dzień.

•• Kwas chlorogenowy działa przeciwnowotworowo

Przeprowadzone eksperymenty na liniach komórkowych (in vitro) pokazały, że kwas chlorogenowy ma zdolność hamowania rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka jamy ustnej, raka piersi, raka wątroby, czy też ostrej białaczki promielocytowej.

 

Podsumowanie: Kwas chlorogenowy cechuje się potencjalnym działaniem antynowotworowym. Jednakże działanie to musi zostać jeszcze potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.

•• Kwas chlorogenowy może chronić przed miażdżycą

Doświadczenie przeprowadzone na myszach pokazało, że stosowanie kwasu chlorogenowego może prowadzić do zmniejszenia obszaru zmian miażdżycowych, jak również do rozszerzenia naczyń krwionośnych.

Co więcej kwas chlorogenowy przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL, triglicerydów we krwi, a także do redukcji stanu zapalnego.

Na podstawie uzyskanych wyników, autorzy badań sugerują, że kwas chlorogenowy może w pewnym stopniu zapobiegać rozwojowi miażdżycy.

Kwas chlorogenowy - źródła

Źródłem kwasu chlorogenowego są produkty pochodzenia roślinnego

Największe ilości kwasu chlorogenowego można znaleźć m.in. w:

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • Y Jiang i wsp.: Induction of cytotoxicity by chlorogenic acid in human oral tumor cell lines. Phytomedicine, 2000, 7(6), 483-91.
  • Ya-Jing Liu i wsp.: Chlorogenic acid induced apoptosis and inhibition of proliferation in human acute promyelocytic leukemia HL‑60 cells. Mol Med Rep, 2013, 8(4), 1106-10.
  • Giuliana Noratto i wsp.: Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. J Agric Food Chem, 2009, 57(12), 5219-26.
  • I J Onakpoya i wsp.: The effect of chlorogenic acid on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Hum Hypertens, 2015, 29(2), 77-81.
  • Jesús Santana-Gálvez i wsp.: Chlorogenic Acid: Recent Advances on Its Dual Role as a Food Additive and a Nutraceutical against Metabolic Syndrome. Molecules., 2017, 22(3), 358.
  • Chun-Wai Wan i wsp.: Chlorogenic acid exhibits cholesterol lowering and fatty liver attenuating properties by up-regulating the gene expression of PPAR-α in hypercholesterolemic rats induced with a high-cholesterol diet. Phytother Res, 2013, 27(4), 545-51.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter