Astaksantyna
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 8badań
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów, charakteryzujący się intensywnie czerwoną barwą.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Astaksantyna |
Grupa związków: | Karotenoidy |
Właściwości: | Silne działanie przeciwutleniające, poprawia stan skóry, nieznaczne działanie obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi |
Główne źródła: | Mikroalgi, czerwone drożdże, łosoś |
W ciąży: | Ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa, nie zaleca się, aby kobiety ciężarne przyjmowały astaksantynę w postaci suplementów diety. |
W pigułce
- Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów, obecny głównie w mikroalgach, czerwonych drożdżach, łososiu
- Astaksantyna posiada silne właściwości przeciwutleniającej
- Astaksantyna wykazuje korzystny, ale niewielki wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
- Astaksantyna wpływa korzystnie na urodę - hamuje starzenie się skóry, poprawia jej elastyczność i nawilżenie
- Astaksantyna jest bezpieczna dla zdrowia, jednak ze względu na ograniczone dane dotyczące jej działania, nie powinny jej suplementować przez kobiety ciężarne i karmiące piersią
Co to jest Astaksantyna?
Astaksantyna to związek naturalny, zaliczany do karotenoidów, którego właściwości nie do końca zostały jeszcze poznane.
Astaksantyna jest barwnikiem. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za różową barwę mięsa łososia lub upierzenia flamingów.
W odróżnieniu od karotenoidów, takich jak beta-karoten, astaksantyna nie jest prowitaminą A - w organizmie człowieka nie ulega przekształceniu do witaminy A.
Jakie ma właściwości?
Astaksantyna posiada silne właściwości przeciwutleniające
Astaksantyna jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Wykazuje zdolność do zmiatania wolnych rodników, których nadmierne ilości w organizmie człowieka mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób.
Informacje opublikowane w artykułach naukowych pokazują, że astaksantyna ma 10-krotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą, niż inne karotenoidy: beta-karoten, zeaksantyna, luteina, kantaksantyna (z tego względu określa się go mianem "królowej karotenoidów).
Dodatkowo astaksantyna ma 100-krotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne, niż alfa-tokoferol.
Astaksantyna nieco różni się właściwościami przeciwutleniającymi od innych związków wykazujących również taką aktywność. W odróżnieniu od przeciwutleniaczy, które na poziomie molekularnym działają w wewnętrznej stronie błony komórkowej (np. witamina E, beta-karoten) lub po zewnętrznej jej stronie (np. witamina C), astaksantyna rozciąga się przez dwuwarstwową błonę, zapewniając ochronę przed reaktywnymi formami tlenu, zarówno w wewnętrznej, jak i zewnętrznej warstwie błony komórkowej.
Astaksantyna na urodę
Istnieją pewne przesłanki, które pokazują, że astaksantyna może korzystnie wpływać na naszą urodę.
Autorzy badań sugerują, że długotrwałe przyjmowanie astaksantyny (w dawce 12 mg/dzień) może hamować starzenie się skóry związane z wiekiem.
Dodatkowo astaksantyna może utrzymywać odpowiedni stan skóry, zapobiegając możliwym uszkodzeniom wynikłym z oddziaływania warunków środowiskowych.
Zaobserwowany efekt wynikaa prawdopodobnie z działania przeciwzapalnego astaksantyny.
Wyniki innego doświadczenia pokazały, że spożywanie astaksantyny w ilości 3 mg/dzień plus jednoczesne stosowanie jej w formie kremu może mieć następujące działanie:
- Redukcja zmarszczek
- Zmniejszenie szorstkości i suchości skóry
- Poprawa ogólnego wyglądu skóry
Dowody naukowe wskazują również, że astaksantyna spożywana w ilości 3-4 mg/dzień może poprawiać nawilżenie, teksturę i elastyczność skóry. Naukowcy zaobserwowali, że u osób, które otrzymywały astaksantynę dochodziło do zmniejszonej przeznaskórkowej utraty wody.
Astaksantyna ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu
W wielu artykułach popularno-naukowych można spotkać się z opinią, że astaksantyna poprawia profil lipidowy krwi. Nie jest to jednak do końca prawdą, co pokazują badania naukowe.
Dwie obszerne metaanalizy badań randomizowanych dowiodły, że stosowanie astaksantyny ma tylko marginalny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Zaobserwowano:
- Obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego o 1,52 mg/dl
- Wzrost poziomu "złego" cholesterolu LDL o 1,25 mg/dl
- Zwiększenie stężenia "dobrego" cholesterolu HDL o 1,47-1,75 mg/dl
- Redukcję poziomu triglicerydów o 4,76 mg/dl
Powyższe dane jednoznacznie wskazują, że efekt działania astaksantyny jest bardzo niewielki.
Astaksantyna nieznacznie obniża stężenie cukru we krwi
Przeprowadzone badania naukowe pokazały, że spożywanie astaksantyny może w niewielkim stopniu obniżać poziom glukozy we krwi.
Wyniki opublikowanej na łamach czasopisma Archives of Medical Science metaanalizy pokazały, że astaksantyna może powodować redukcję stężenia cukru o 2,65 mg/dl.
Należy podkreślić, że efekt ten nie ma istotnego znaczenia dla naszego zdrowia.
Źródła Astaksantyny
Astaksantyna nie jest szeroko rozpowszechniona w żywności. Stosunkowo wysokie ilości tego składnika zawiera tylko kilka produktów.
Naturalnymi źródłami astaksantyny są głównie:
- Mikrolgi (np. Haematococcus pluvialis, Chlorella zofingiensis)
- Czerwone drożdże (np. Phaffia rhodozyma)
- Łosoś (przede wszystkim dziki)
- Pstrąg
- Kryl (np. Euphausia superba)
- Krewetki
- Raki
Spośród wszystkich wyżej wymienionych produktów, najbogatszym źródłem astaksantyny są mikroalgi Haematococcus pluvialis.
Wspomniane zwierzęta nie posiadają zdolności syntezy (produkcji) astaksantyny. Jest ona wyłącznie magazynowana w ich skórze i tkance tłuszczowej, na skutek spożycia alg lub karmy wzbogaconej w ten związek.
Astaksantyna jest sprzedawana jako suplement diety
Na rynku produktów spożywczych pojawia się co raz więcej preparatów zawierających w swoim składzie astaksantynę.
Astaksantyna jest zazwyczaj sprzedawana w formie tabletek. Może również występować w formie oleju lub stanowić składnik oleju z kryla.
Astaksantyna w produktach kosmetycznych
Ze względu na swój potencjalnie korzystny wpływ na urodę, astaksantyna jest wykorzystywana również do produkcji produktów kosmetycznych.
Najczęściej jest ona składnikiem kremów (np. do twarzy).
Astaksantyna – jak stosować?
Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy, można rekomendować spożywanie astaksantyny na poziomie 2-4 mg/dziennie.
Produkty zawierające astaksantynę warto spożywać w obecności tłuszczu, ponieważ zwiększa on wchłanianie tego składnika.
Astaksantyna a dodatki do żywności
W odróżnieniu od innych karotenoidów, np. beta-karotenu (E160a), annato (E160b), kapsorubiny (E160c), likopenu (E160d), luteiny (E161b) oraz kantaksantyny (E161g), astaksantyna nie jest dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym na terenie UE i USA.
Skutki uboczne
Astaksantyna jest bezpieczna dla zdrowia
Dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych związanych ze spożywaniem astaksantyny.
W przeprowadzonych badaniach naukowcy udowodnili, że astaksantyna stosowana w dawce 6 mg/dzień nie powoduje działania niepożądanego.
Z kolei w opublikowanym w 2020 roku raporcie, Panel ekspertów EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) uznał, że spożywanie astaksantyny w postaci suplementów diety w ilości 8 mg/dzień jest bezpieczne dla zdrowia.
Dla astaksantyny ustalono nową wartość ADI (dopuszczalnego dziennego pobrania) na poziomie 0,2 mg/kg/dzień. Wcześniej wynosiła ona 0,034 mg/kg/dzień.
Astaksantyna a ciąża
Astaksantyna wydaje się być składnikiem bezpiecznym dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Jednakże ze względu na brak wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania, nie zaleca się spożywania astaksantyny w trakcie ciąży lub w okresie laktacji.
Więcej podobnych treści
Cholina
Cholina, nazywana również witaminą B4 to składnik niezbędny dla człowieka. Wpływa korzystnie na u...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek o właściwościach przeciwutleniających, należący do grupy polif...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Kwas chlorogenowy
Kwas chlorogenowy to jeden z przedstawicieli kwasów fenolowych (polifenoli). Jego bogatym źródłem...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Limonen
Limonen to związek z grupy monoterpenów, który naturalnie występuje w cytrusach i nadaje im chara...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Spis badań i źródeł
- http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.5993
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF
- I Higuera-Ciapara i wsp.: Astaxanthin: a review of its chemistry and applications. Crit Rev Food Sci Nutr, 2006;46(2):185-96., 46(2), 185-96.
- Sorin Ursoniu i wsp.: Lipid profile and glucose changes after supplementation with astaxanthin: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Med Sci, 2015, 11(2), 253-66.
- Wei Xia i wsp.: The effects of astaxanthin supplementation on obesity, blood pressure, CRP, glycemic biomarkers, and lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res, 2020, 161, 105113.
- https://www.fda.gov/industry/color-additive-inventories/summary-color-additives-use-united-states-foods-drugs-cosmetics-and-medical-devices
- https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcam/13/2/13_57/_article/-char/en
- Ranga Rao Ambati i wsp.: Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. Mar Drugs., 2014, 12(1), 128–152.
- Kumi Tominaga i wsp.: Protective effects of astaxanthin on skin deterioration. J Clin Biochem Nutr., 2017, 61(1), 33–39.
- Giuseppe Giannaccare i wsp.: Clinical Applications of Astaxanthin in the Treatment of Ocular Diseases: Emerging Insights. Mar Drugs., 2020, 18(5), 239.
- Gene A Spiller i wsp.: Safety of an astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis algal extract: a randomized clinical trial. J Med Food, Spring, 6(1), 51-6.
- https://www.researchgate.net/publication/267947293_The_Effects_of_a_Dietary_Supplement_Containing_Astaxanthin_on_Skin_Condition
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.