Piperyna

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Piperyna

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 4badań

Piperyna to główny składnik pieprzu czarnego, zaliczany do grupy alkaloidów. To właśnie piperyna odpowiada za piekący i ostry smak pieprzu. Związek ten został po raz pierwszy wyizolowany z ekstraktu z pieprzu przez Hansa Christiana Ørsteda w 1819 roku.


W pigułce

  • Piperyna to związek bioaktywny obecny w pieprzu
  • Piperyna ułatwia wchłanianie kurkuminy, koenzymu Q10, beta karotenu oraz niektórych witamin i składników mineralnych
  • Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, brakuje dowodów naukowych, które mogłyby potwierdzić działanie odchudzające piperyny

Piperyna - właściwości

Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy i koenzymu Q10

Przeprowadzone badania pokazały, że stosowanie piperyny może skutecznie zwiększać biodostępność kurkuminy - najważniejszego składnika obecnego w kurkumie.

Zgodnie z opublikowanyi danymi, piperyna może zwiększać poziom wchłaniania kurkuminy nawet 20-krotnie (o 2000%).

W innym doświadczeniu odnotowano, że piperyna przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania koenzymu Q10 (o 30%).

Piperyna może zwiększać przyswajanie witamin i składników mineralnych

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, piperyna może poprawiać wchłanianie takich składników jak:

Piperyna a odchudzanie

Powszechnie przyjęło się uważać, że piperyna ma silne właściwości wspomagające odchudzanie.

Jednakże opinia ta wynika przede wszystkim z agresywnej promocji suplementów diety przez marketingowców.

Co prawda kilka badań naukowych przeprowadzonych na zwierzętach pokazało, że suplementacja piperyną może obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, to dotychczas nie stwierdzono takiego efektu w przypadku ludzi.

Dlatego też na dzień dzisiejszy nie można potwierdzić, że piperyna ma znaczący wpływ na wspomaganie odchudzania.

Piperyna - źródła

Naturalnym źródłem piperyny jest pieprz

Piperyna jest składnikiem bioaktywnym pieprzu.

Zawartość piperyny w pieprzu waha się na poziomie ok. 2-9%.

Piperyna jest sprzedawana jako suplement diety

Piperynę można spożywać również w formie suplementów diety.

Wybierając preparaty z piperyną warto zwrócić uwagę, czy na opakowaniu podana jest zawartość tego składnika.

Piperyna - szkodliwość

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że piperyna charakteryzuje się niską toksycznością i nie powoduje żadnych istotnych skutków ubocznych.

Stwierdzono też, że piperyna nie ma działania genotoksycznego.

Ostrożność podczas przyjmowania piperyny powinny zachować osoby cierpiące na choroby układu trawiennego, ponieważ związek ten może podrażniać błonę śłuzową przewodu pokarmowego.

Piperyny nie powinny stosować osoby z alergią na pieprz.

Piperyna - interakcje z lekami

Dane zamieszczone w literaturze naukowej wskazują, że piperyna może zwiększać biodostępność niektóych leków, m.in. takich jak:

  • Ryfampucyna
  • Sulfadiazyna
  • Tetracykliny
  • Fenytoina

Stąd, dla bezpieczeństwa, osoby przyjmujące leki nie powinny jednocześnie stosować piperyny.

Piperyna - w ciąży

Ze względu na brak badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania piperyny w trakcie ciąży, nie zaleca się stosowania tego składnika przez kobiety ciężarne.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12246
  • V Badmaev i wsp.: Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. J Nutr Biochem, 2000, 11(2), 109-13.
  • Taiki Miyazawa i wsp.: Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β. Nutr Metab (Lond), 2018, 15, 12.
  • C K Atal i wsp.: Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potent inhibitor of drug metabolism. J Pharmacol Exp Ther, 1985, 232(1), 258-62.
  • G Shoba i wsp.: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med, 1998, 64(4), 353-6.
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1886/pdf

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter