Piperyna
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 4badań
Piperyna to główny składnik pieprzu czarnego, zaliczany do grupy alkaloidów. To właśnie piperyna odpowiada za piekący i ostry smak pieprzu. Związek ten został po raz pierwszy wyizolowany z ekstraktu z pieprzu przez Hansa Christiana Ørsteda w 1819 roku.
W pigułce
- Piperyna to związek bioaktywny obecny w pieprzu
- Piperyna ułatwia wchłanianie kurkuminy, koenzymu Q10, beta karotenu oraz niektórych witamin i składników mineralnych
- Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, brakuje dowodów naukowych, które mogłyby potwierdzić działanie odchudzające piperyny
Piperyna - właściwości
Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy i koenzymu Q10
Przeprowadzone badania pokazały, że stosowanie piperyny może skutecznie zwiększać biodostępność kurkuminy - najważniejszego składnika obecnego w kurkumie.
Zgodnie z opublikowanyi danymi, piperyna może zwiększać poziom wchłaniania kurkuminy nawet 20-krotnie (o 2000%).
W innym doświadczeniu odnotowano, że piperyna przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania koenzymu Q10 (o 30%).
Piperyna może zwiększać przyswajanie witamin i składników mineralnych
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, piperyna może poprawiać wchłanianie takich składników jak:
Piperyna a odchudzanie
Powszechnie przyjęło się uważać, że piperyna ma silne właściwości wspomagające odchudzanie.
Jednakże opinia ta wynika przede wszystkim z agresywnej promocji suplementów diety przez marketingowców.
Co prawda kilka badań naukowych przeprowadzonych na zwierzętach pokazało, że suplementacja piperyną może obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, to dotychczas nie stwierdzono takiego efektu w przypadku ludzi.
Dlatego też na dzień dzisiejszy nie można potwierdzić, że piperyna ma znaczący wpływ na wspomaganie odchudzania.
Piperyna - źródła
Naturalnym źródłem piperyny jest pieprz
Piperyna jest składnikiem bioaktywnym pieprzu.
Zawartość piperyny w pieprzu waha się na poziomie ok. 2-9%.
Piperyna jest sprzedawana jako suplement diety
Piperynę można spożywać również w formie suplementów diety.
Wybierając preparaty z piperyną warto zwrócić uwagę, czy na opakowaniu podana jest zawartość tego składnika.
Piperyna - szkodliwość
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że piperyna charakteryzuje się niską toksycznością i nie powoduje żadnych istotnych skutków ubocznych.
Stwierdzono też, że piperyna nie ma działania genotoksycznego.
Ostrożność podczas przyjmowania piperyny powinny zachować osoby cierpiące na choroby układu trawiennego, ponieważ związek ten może podrażniać błonę śłuzową przewodu pokarmowego.
Piperyny nie powinny stosować osoby z alergią na pieprz.
Piperyna - interakcje z lekami
Dane zamieszczone w literaturze naukowej wskazują, że piperyna może zwiększać biodostępność niektóych leków, m.in. takich jak:
- Ryfampucyna
- Sulfadiazyna
- Tetracykliny
- Fenytoina
Stąd, dla bezpieczeństwa, osoby przyjmujące leki nie powinny jednocześnie stosować piperyny.
Piperyna - w ciąży
Ze względu na brak badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania piperyny w trakcie ciąży, nie zaleca się stosowania tego składnika przez kobiety ciężarne.
Więcej podobnych treści
Teobromina
Teobromina to składnik aktywny z grupy alkaloidów występujący głównie w kakao i czekoladzie. Ma d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Cholina
Cholina, nazywana również witaminą B4 to składnik niezbędny dla człowieka. Wpływa korzystnie na u...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Astaksantyna
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów i jednocześnie barwnik, naturalnie występujący w mik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Kolagen
Na co pomaga kolagen? Gdzie występuje? Jaki suplement kolagenu wybrać i jak go stosować? Czy są p...
- Paulina Styś-Nowak
- 16 maja 2023
Treonian magnezu
Treonian magnezu to jedna z form chemicznych magnezu, stosowana jako suplement diety. Jego najważ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 lutego 2021
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek o właściwościach przeciwutleniających, należący do grupy polif...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12246
- V Badmaev i wsp.: Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. J Nutr Biochem, 2000, 11(2), 109-13.
- Taiki Miyazawa i wsp.: Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β. Nutr Metab (Lond), 2018, 15, 12.
- C K Atal i wsp.: Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potent inhibitor of drug metabolism. J Pharmacol Exp Ther, 1985, 232(1), 258-62.
- G Shoba i wsp.: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med, 1998, 64(4), 353-6.
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1886/pdf
- https://www.mdpi.com/2076-3417/9/20/4270/pdf
- Shreya S. Shah i wsp.: Effect of piperine in the regulation of obesity-induced dyslipidemia in high-fat diet rats. Indian J Pharmacol., 2011, 43(3), 296–299.
- Navin Atal i wsp.: Bioenhancers: Revolutionary concept to market. J Ayurveda Integr Med., 2010, 1(2), 96–99.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.