Geraniol

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 14 sierpnia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 11źródła
  • 0badań

Geraniol (trans-3,7-dimetylookta-2,6-dien-1-ol) to związek chemiczny z grupy alkoholi terpenowych, który stanowi składnik wielu różnych olejków eterycznych.

Geraniol - źródła

Geraniol występuje w dziesiątkach olejków eterycznych, pochodzących m.in. z:

  • Trawy cytrynowej
  • Gałki muszkatołowej
  • Lawendy
  • Jaśminu
  • Kolendry
  • Marchwi
  • Eukaliptusa
  • Cytrusów (mandarynki, bergamotki, cytryny, pomarańczy)
  • Cynamonu
  • Imbiru
  • Rozmarynu
  • Szałwii hiszpańskiej (nasion chia)
  • Rumianku
  • Melisy

Geraniol - właściwości

Na podstawie przeprowadzonych badań in vitro oraz z udziałem zwierząt, geraniolowi przypisuje się właściwości:

  • Przeciwzapalne
  • Antydrobnoustrojowe (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze)
  • Przeciwutleniające
  • Antykancerogenne
  • Neuroprotekcyjne
  • Hepatoprotekcyjne (ochronne wobec wątroby)
  • Kardioprotekcyjne

Jednakże odnotowane właściwości zdrowotne muszą zostać jeszcze potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.

Geraniol - bezpieczeństwo

Geraniol posiada status GRAS, czyli związku powszechnie uznanego za bezpieczny dla zdrowia.

W teorii, geraniol nie powinien wykazywać jakichkolwiek zdolności uczulających.  Odnotowano jednak pojedyncze przypadki wystąpienia reakcji alergicznej na skutek kontaktu z geraniolem (w postaci skórki cytrynowej i olejku cytrynowego).

Z drugiej strony warto podkreślić, że geraniol znajduje się na liście 26 alergenów zapachowych, których obecność musi być podana na etykietach kosmetyków i detergentów (na terenie UE).

Geraniol - zastosowanie

Geraniol jest wykorzystywany do produkcji preparatów odstraszających owady i zwalczających m.in. komary, muchy, mrówki, pchły, kleszcze, karaluchy. Dodatkowo związek ten wykazuje właściwości przyciągające dobroczynne owady, np. pszczoły.

Geraniol charakteryzuje się słodkim zapachem, zbliżonym do róży, z wyczuwalną nutą cytrusów i z tego względu jest stosowany do produkcji różnych kosmetyków, takich jak perfumy, kremy, mydła, szampony, pasty do zębów. Niejednokrotnie dodawany jest również jako składnik środków czyszczących.

Z geraniolu produkuje się inne związki zapachowe, takie jak cytronellol i cytral.

Geraniol wykorzystuje się również do wytwarzania niektórych produktów spożywczych, w tym słodyczy, lodów, deserów.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Związki bioaktywne



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter