Gingerol
Ostatnia aktualizacja: 12 września 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 0badań
Gingerol, a właściwie gingerole to grupa związków chemicznych, zaliczanych do polifenoli, które występują głównie w korzeniu imbiru. Najważniejszym gingerolem jest 6-gingerol.
Gingerole nadają imbirowi charakterystyczny, nieco gryzący i ostry smak.
Wydaje się, że swoje właściwości zdrowotne imbir zawdzięcza właśnie gingerolom.
Gingerolom, w tym głównie 6-gingerolowi przypisuje się działanie:
- Przeciwutleniające
- Przeciwzapalne
- Antynowotworowe
Pod wpływem obróbki termicznej lub długotrwałego przechowywania, gingerole mogą przekształcać się do innych związków - shoagoli.
Więcej podobnych treści
Luteina
Luteina jest związkiem naturalnie występującym w produktach roślinnych i żółtko jaja, który korzy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 listopada 2019
Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa-liponowy może obniżać poziomu cholesterolu i wspomagać leczenie cukrzycy, a także polin...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 lipca 2020
Geraniol
Geraniol to składnik wielu olejków eterycznych, który charakteryzuje się słodkim, różanym zapache...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 września 2020
Kwas galusowy
Kwas galusowy to jeden z kwasów fenolowych, który występuje w wielu roślinach, w tym w owocach, w...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 września 2020
Naringenina
Naringenina to związek należący do polifenoli, którego najlepszym źródłem w diecie są cytrusy (gł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 września 2020
Teobromina
Teobromina to składnik aktywny z grupy alkaloidów występujący głównie w kakao i czekoladzie. Ma d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- Shaopeng Wang i wsp.: Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun, 2014, 9(7), 1027-30.
- Rosália Maria Tôrres de Lima i wsp.: Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytother Res, 2018, 32(10), 1885-1907.
- Nafiseh Shokri Mashhadi i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med., 2013, 4(Suppl 1), S36–S42.
- Qian-Qian Mao i wsp.: Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods., 2019, 8(6), 185.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.