Gingerol
Ostatnia aktualizacja: 12 września 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 0badań
Gingerol, a właściwie gingerole to grupa związków chemicznych, zaliczanych do polifenoli, które występują głównie w korzeniu imbiru. Najważniejszym gingerolem jest 6-gingerol.
Gingerole nadają imbirowi charakterystyczny, nieco gryzący i ostry smak.
Wydaje się, że swoje właściwości zdrowotne imbir zawdzięcza właśnie gingerolom.
Gingerolom, w tym głównie 6-gingerolowi przypisuje się działanie:
- Przeciwutleniające
- Przeciwzapalne
- Antynowotworowe
Pod wpływem obróbki termicznej lub długotrwałego przechowywania, gingerole mogą przekształcać się do innych związków - shoagoli.
Spis badań i źródeł
Kategorie: Żywienie
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.