Gingerol

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

    Ostatnia aktualizacja: 12 września 2020

    • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
    • 4źródła
    • 0badań

    Gingerol, a właściwie gingerole to grupa związków chemicznych, zaliczanych do polifenoli, które występują głównie w korzeniu imbiru. Najważniejszym gingerolem jest 6-gingerol.

    Gingerole nadają imbirowi charakterystyczny, nieco gryzący i ostry smak.

    Wydaje się, że swoje właściwości zdrowotne imbir zawdzięcza właśnie gingerolom.

    Gingerolom, w tym głównie 6-gingerolowi przypisuje się działanie:

    • Przeciwutleniające
    • Przeciwzapalne
    • Antynowotworowe

    Pod wpływem obróbki termicznej lub długotrwałego przechowywania, gingerole mogą przekształcać się do innych związków - shoagoli.

    Więcej podobnych treści

    • dr Bartosz Kulczyński

      autor:

      dr Bartosz Kulczyński

      Dietetyk

      Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


    Czy ten artykuł okazał się pomocny?

    Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

    Dziękujemy za oddany głos!

    Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

    Dziękujemy za komentarz!

    Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

    Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

    Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


    Spis badań i źródeł

    • Shaopeng Wang i wsp.: Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun, 2014, 9(7), 1027-30.
    • Rosália Maria Tôrres de Lima i wsp.: Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytother Res, 2018, 32(10), 1885-1907.
    • Nafiseh Shokri Mashhadi i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med., 2013, 4(Suppl 1), S36–S42.
    • Qian-Qian Mao i wsp.: Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods., 2019, 8(6), 185.

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter