Chlorofil
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 13badań
Chlorofil to naturalny, zielony barwnik występujący we wszystkich roślinach, niezbędny do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Jak wskazują dostępne dane naukowe, związek ten posiada niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
W pigułce
- Chlorofil to zielony barwnik, występujący we wszystkich roślinach, z czego w największym stężeniu w zielonych warzywach liściastych.
- Chlorofil posiada silną aktywność przeciwnowotworową, ponieważ zmniejsza wchłanianie czynników rakotwórczych (np. aflatoksyn lub składników dymu tytoniowego).
- Chlorofil wspomaga gojenie się ran, zmniejsza trądzik oraz zapobiega uszkodzeniom skóry wywołanym promieniowaniem słonecznym.
- Chlorofil może być pomocny w leczeniu niedokrwistości.
- Chlorofil może przyczyniać się do szybszej utraty masy ciała, poprzez wpływ na odczucie sytości.
- Chlorofil może być pozyskiwany z zielonych warzyw lub z suplementów diety.
- Spożycie chlorofilu jest bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych.
- Spożycie dużych dawek suplementów z chlorofiliną może dawać łagodne skutki uboczne.
- Suplementy diety z chlorofiliną nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Czym jest chlorofil?
Chlorofil ro roślinny barwnik, odpowiedzialny za pochłanianie światła w procesie fotosyntezy.
Wyróżnia się wiele rodzajów chlorofili, z czego do najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie należą chlorofil a i chlorofil b. Związki te różnią się między sobą w niewielkim stopniu budową chemiczną, która sprawia, że każdy z nich pochłania światło o nieco innych długościach fal. Chlorofil c i chlorofil d występują wyłącznie w glonach morskich.
Chlorofil, oprócz licznych zastosowań terapeutycznych, stosowany jest także jako barwnik przy produkcji żywności oznaczony symbolem E140. Z chlorofilu otrzymuje się także inne zielone barwniki: kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141).
Chlorofil do picia
Chlorofil do picia w formie suplementu diety cieszy się obecnie ogromną popularnością i jest promowany na szereg różnych schorzeń i dolegliwości.
Warto wiedzieć, że w produktach oferujących płynny chlorofil znajduje się chlorofilina - półsyntetyczna mieszanina rozpuszczalnych w wodzie soli sodowo-miedziowych pochodzących z chlorofilu. Podczas syntezy chlorofiliny atom magnezu z chlorofilu zostaje zastąpiony miedzią (lub innymi metalami). Dzieje się tak dlatego, że sam chlorofil jest związkiem niestabilnym, zaś jego pozyskanie z naturalnych źródeł wiąże się z dużo wyższymi kosztami .
Co istotne, chlorofilina ma praktycznie takie same właściwości jak chlorofil.
Chlorofil w płynie stosuje się jako dodatek do wody, soków lub koktajli. Zwykle zaleca się pić go 3 razy dziennie do głównych posiłków. Dobowa dawka chlorofiliny sodowo-miedziowej podczas standardowej suplementacji wynosi 50 - 200 mg. Warto jednak pamiętać, że póki co nie ustalono zalecanej dawki chlorofilu i może się ona znacząco różnić w zależności od wybranego suplementu diety.
Preparaty zawierające chlorofilinę mogą występować również w formie kropel, proszku lub tabletek. Do znaczących źródeł chlorofilu sprzedawanych w formie suplementów należy także chlorella.
Chlorofil - właściwości
Chlorofil pomaga walczyć z rakiem
Zarówno chlorofil jak i chlorofilina wykazują znaczącą aktywność przeciwnowotworową . Związki te są w stanie tworzyć ścisłe kompleksy molekularne z niektórymi substancjami rakotwórczymi (np. aflatoksyną i substancjami znajdującymi się w dymie tytoniowym), dzięki czemu nie docierają one do komórek organizmu .
W badaniu klinicznym z udziałem ludzi wykazano, że suplementacja 100 mg chlorofiliny 3 razy dziennie przez 4 miesiące zapobiega rozwojowi raka wątroby. W porównaniu z osobami przyjmującymi placebo, u osób suplementujących chlorofilinę doszło do zmniejszenia stężenia biomarkera aflatoksyny w moczu o 55%. Warto wiedzieć, że zwiększona zawartość ocenianego biomarkera koreluje z większym ryzykiem raka wątroby .
Naukowcy ustalili, że chlorofilina jest bezpiecznym i skutecznym środkiem, chroniącym przed rakotwórczym działaniem aflatoksyny pochodzącej z diety (aflatoksyna to rodzaj mikotoksyn wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Aspergillus, występujących często na orzeszkach ziemnych, zbożach i nasionach soi przechowywanych w nieodpowiednich warunkach) .
Podsumowanie
Chlorofil posiada właściwości przeciwnowotworowe. Jednak potrzeba więcej badań z udziałem ludzi, aby dokładnie ocenić ochronny zakres działania chlorofilu w przypadku raka.
Chlorofil może wspomagać odchudzanie
Jedną z najczęściej wymienianych zalet płynnego chlorofilu jest wspomaganie odchudzania.
Przegląd 8 badań z udziałem ludzi wykazał, że tylakoidy (białka błonowe ekstrahowane z zielonych liści, np. szpinaku, które obfitują w chlorofil i karotenoidy) wpływają na sygnały sytości, przez co zmniejszają apetyt i prawdopodobnie mogą przyczynić się do mniejszego spożycia pokarmu .
W 12 tygodniowym badaniu z udziałem 38 kobiet z nadwagą zaobserwowano, że suplementacja 5 g tylakoidów przyspiesza utratę masy ciała, zmniejsza apetyt na słodycze oraz prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol). Średnia utrata masy ciała u osób suplementujących tylakoidy wynosiła 5 kg, zaś w grupie z placebo 3,5 kg .
Podsumowanie
Suplementy diety, zawierające chlorofil mogą przyczyniać się do szybszej utraty masy ciała. Warto jednak pamiętać, że jak dotąd nie przeprowadzono badań, które oceniałyby takie działanie samego chlorofilu lub jego pochodnych.
Chlorofil działa ochronnie na wątrobę
Chlorofil usprawnia procesy detoksykacyjne wątroby, a więc wspomaga jej naturalną zdolność do usuwania toksyn z organizmu . Pozytywne działanie chlorofilu na wątrobę wynika także z ochrony przed szkodliwym wpływem aflatoksyn spożywanych w żywności .
Chlorofil wpływa pozytywnie na skórę
W niewielkim badaniu z udziałem ludzi stwierdzono przeciwtrądzikowe działanie żelu z chlorofiliną . Preparat z chlorofilem wykazywał także korzystny wpływ u osób z uszkodzeniami skóry na skutek oddziaływania promieni słonecznych .
Wiele starszych badań dowiodło, że chlorofilina przyspiesza gojenie się ran. Maści z chlorofiliną były stosowane w leczeniu ran otwartych u ludzi, owrzodzeń i odleżyn. Obecnie dostępne są preparaty zawierające papainę, mocznik i chlorofilinę, zalecane na odkażanie ran i przyspieszenie ich gojenia .
Podsumowanie
Chlorofil i chlorofilina wykazują działanie terapeutyczne w leczeniu chorób skóry.
Chlorofil redukuje przykre zapachy
Doustne preparaty zawierające kompleksy miedziowych chlorofilin, są dostępne jako suplementy diety przeznaczone do stosowania w celu zmniejszania zapachu kału u osób z kolostomią, ileostomią oraz u osób nietrzymających moczu.
Właściwość ta została odkryta w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku, gdy miejscowe stosowanie chlorofilin usuwało nieprzyjemny zapach z ran .
Chlorofil na niedokrwistość
Budowa chemiczna chlorofilu i chlorofiliny jest bardzo podobna do budowy hemoglobiny. Z tego powodu przypuszcza się, że płynny chlorofil może skutecznie wspomagać terapię niedokrwistości.
Właściwość ta została potwierdzona w jednym badaniu klinicznym z udziałem 72 pacjentów poddawanych hemodializie podtrzymującej, cierpiących jednocześnie na anemię. 3 - miesięczna podaż chlorofilu sodowo-żelazawego przyczyniła się do poprawy takich parametrów jak hemoglobina, hematokryt i ferrytyna .
Chlorofil - naturalne źródła
Choć chlorofil występuje we wszystkich roślinach, największą jego zawartością cechują się warzywa o zielonym zabarwieniu oraz niektóre algi morskie.
Do najbogatszych źródeł chlorofilu zalicza się:
- zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, sałata, roszponka, rukiew wodna, rukola, boćwina, natka pietruszki,
- spirulina,
- chlorella,
- lucerna,
- trawa pszeniczna,
- fasolka szparagowa,
- groszek cukrowy,
- por,
- kapusta pekińska.
Co istotne, zawartość chlorofilu w świeżych warzywach zmniejsza się na skutek ich gotowania, a nawet zamrażania. Wykazano, że ilość chlorofilu w szpinaku zmniejszyła się o 35% podczas rozmrażania lub siekania świeżego szpinaku, a następnie strata ta wzrosła do 50% po ugotowaniu i gotowaniu na parze .
porada
Jeśli planujesz wzbogacić swoją dietę w jak największą ilość chlorofilu pochodzenia naturalnego, jedz dużo surowych warzyw liściastych. Możesz przygotowywać z nich sałatki lub zielone koktajle.
Chlorofil - przeciwwskazania
Zarówno chlorofil jak i chlorofilina należą do bezpiecznych substancji, których spożycie nie wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi.
W rzadkich przypadkach suplementy zawierające chlorofilinę mogą powodować:
- zielone zabarwienie moczu i kału,
- żółte lub czarne zabarwienie języka,
- łagodną biegunkę,
- mdłości i wymioty .
Miejscowe stosowanie preparatów z chlorofiliną na rany może przyczynić się do wystąpienia łagodnego pieczenia i swędzenia.
Chlorofil może wchodzić w interakcję z lekami zwiększającymi wrażliwość na światło słoneczne, przez co nasila ich działanie i stwarza ryzyko poparzeń słonecznych .
Brakuje badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania suplementów z chlorofiliną przez kobiety w ciąży i karmiące piersią .
Więcej podobnych treści
Czystek
Jakie właściwości ma czystek? Na co go stosować? Jak przygotować herbatę z czystka? Czy są skutki...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 kwietnia 2023
Tran
Czy tran jest zdrowy? Kiedy należy brać tran? Kto nie może pić tranu? Czym różni się tran od olej...
- Paulina Styś-Nowak
- 08 maja 2023
Garbniki
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Farnezol
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Saponiny
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Kwas elagowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2004.tb09947.x
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-metallo-chlorophyll-derivatives
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-metallo-chlorophyll-derivatives#reference44
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-metallo-chlorophyll-derivatives#reference49
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.13169
- P A Egner i wsp.: Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin-DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer. Proc Natl Acad Sci U S A, 2001, 98(25), 14601-6.
- Patricia A Egner i wsp.: Chemoprevention with chlorophyllin in individuals exposed to dietary aflatoxin. Mutat Res, 2003, 523-524, 209-16.
- Dorothy Weir i wsp.: Relative delivery efficiency and convenience of spray and ointment formulations of papain/urea/chlorophyllin enzymatic wound therapies. J Wound Ostomy Continence Nurs, 2006, 33(5), 482-90.
- Tammie J McQuistan i wsp.: Cancer chemoprevention by dietary chlorophylls: a 12,000-animal dose-dose matrix biomarker and tumor study. Food Chem Toxicol, 2012, 50(2), 341-52.
- Caroline Montelius i wsp.: Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women. Appetite, 2014, 81, 295-304.
- Monya L Sigler i wsp.: Assessment of the safety and efficacy of topical copper chlorophyllin in women with photodamaged facial skin. J Drugs Dermatol, 2015, 14(4), 401-4.
- Thomas J Stephens i wsp.: Pilot Study of Topical Copper Chlorophyllin Complex in Subjects With Facial Acne and Large Pores. J Drugs Dermatol, 2015, 14(6), 589-92.
- X F Xu i wsp.: Effects of sodium ferrous chlorophyll treatment on anemia of hemodialysis patients and relevant biochemical parameters. J Biol Regul Homeost Agents, 2016, 30(1), 135-40.
- Kateřina Vaňková i wsp.: Chlorophyll-Mediated Changes in the Redox Status of Pancreatic Cancer Cells Are Associated with Its Anticancer Effects. Oxid Med Cell Longev, 2018, 2018, 4069167.
- Ali Amirinejad i wsp.: Effects of thylakoid intake on appetite and weight loss: a systematic review. J Diabetes Metab Disord, 2019, 19(1), 565-573.
- Shibo Sun i wsp.: Chlorophyllin Inhibits Mammalian Thioredoxin Reductase 1 and Triggers Cancer Cell Death. Antioxidants (Basel), 2021, 10(11), 1733.
- C H Yun i wsp.: Non-specific inhibition of cytochrome P450 activities by chlorophyllin in human and rat liver microsomes. Carcinogenesis, 1995, 16(6), 1437-40.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.