Chlorella
Ostatnia aktualizacja: 09 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 12badań
Chlorella (Chlorella vulgaris) to mikroskopijna, jednokomórkowa, słodkowodna, zielona alga. Jest ona szeroko stosowana jako suplement diety ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą. Chlorella została odkryta w 1890 roku przez holenderskiego badacza Martinusa Willema Beijerincka.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Spirulina |
Alternatywne nazwy: | Chlorella vulgaris |
Grupa: | Suplementy diety |
Bogata w: | Białko, witamina B12, witamina A, witamina K, luteina, żelazo. |
Właściwości: | Obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia odporność, ma działanie przeciwutleniające. |
Przeciwwskazania: | Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i immunosupresyjne powinny zachować ostrożność podczas stosowania chlorelli. |
W pigułce
- Chlorella to jadalna mikroalga, która jest pomocna w redukcji ciśnienia krwi i obniżaniu stężenia cholesterolu
- Spożywanie chlorelli może wiązać się z poprawą odporności
- Najlepiej, aby spożywać dziennie ok. 4-8 g chlorelli
- Chlorella jest dobrym źródłem witamin (B12, K1) i żelaza
- Chlorella dostarcza wysokie ilości luteiny (związku z grupy karotenoidów)
- Chlorella zawiera wysokie ilości wartościowego białka, zawierającego niezbędne aminokwasy
- Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia, jednak może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami
- Na obecną chwilę nie istnieją żadne przeciwwskazania do spożywania chlorelli w trakcie ciąży
Chlorella – właściwości
Chlorella obniża ciśnienie tętnicze krwi
Analiza 19 badań naukowych opublikowana na łamach czasopisma Clinical Nutrition w 2018 roku wykazała, że suplementacja chlorellą może skutecznie przyczyniać się do obniżenia zarówno skurczowego (o 4,51 mmHg), jak i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 1,64 mmHg).
Powyższe dane oznaczają, że stosowanie chlorelli może być uzasadnione szczególnie w przypadku osób będących w stanie przednadciśnieniowym lub cierpiących już na nadciśnienie tętnicze.
Dl uzyskania zadowalającego efektu należy stosować minimum 4 g chlorelli dziennie przez ok. 8 tygodni lub dłużej.
Chlorella poprawia poziom cholesterolu
Chlorella może być korzystnym składnikiem w diecie osób zmagających się wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Aktualny stan wiedzy jednoznacznie pokazuje, że regularne stosowanie chlorelli może przyczyniać się do istotnej poprawy profilu lipidowego krwi.
Opublikowana metaanaliza dowiodła, że chlorella obniża poziom:
- Cholesterolu całkowitego (o 9,09 mg/dl)
- "Złego" cholesterolu LDL (o 8,32 mg/dl)
Jednocześnie odnotowano, że chlorella nie miała znaczącego wpływu na stężenie triglicerydów i "dobrego" cholesterolu HDL.
Chlorella wzmacnia odporność
Naukowcy zaobserwowali, że trwająca 4 tygodnie suplementacja chlorellą spowodowała wzrost wydzielania immunglobulin wydzielniczych klasy A. Na tej podstawie przypuszcza się, że chlorella może poprawiać funkcje immunologiczne (odpornościowe) błony śluzowej.
W przeprowadzonych badaniach randomizowanych zaobserwowano, że chlorella działa immunostymulująco. Odnotowano, że po podawaniu chlorelli nastąpił wzrost limfocytów NK (ang. Natural Killers), a także zwiększona została produkcja interferonu gamma, interleukiny 12 (IL-12), interleukiny 1-beta (IL-1b), które są zaangażowane w procesy odpornościowe.
Chlorella poprawia zdrowie osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
Szerek wykonanych badań naukowych pokazał, że stosowanie chlorelli może przynieść korzyści zdrowotne dla pacjentów cierpiących na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD, ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease).
Na podstawie otrzymanych wyników sformułowane zostały następujące wnioski:
- Chlorella poprawia czynności wątroby (obniża stężenie enzymów wątrobowych)
- Chlorella poprawia glikemię (przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi i stężenia hemoglobiny glikowanej A1c)
- Chlorella łagodzi insulinooporność (obniża wartości wskaźnika HOMA-IR)
- Chlorella działa przeciwzapalnie (obniża stężenie białka C-reaktywnego; CRP)
- Chlorella poprawia profil lipidowy krwi
Chlorella ma silne działanie przeciwutleniające
Doświadczenie przeprowadzone na zwierzętach pokazało, że podawanie chlorelli spowodowało obniżenie markerów stresu oksydacyjnego, takich jak malondialdehyd (MDA), a także przyczyniło się do wzrostu pojemności przeciwutleniajączej osocza. Dodatkowo zaobserwowano wzrost poziomu enzymów przeciwutleniających - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), katalazy (CAT) i zredukowanego glutationu (GSH).
Działanie przeciwutleniające chlorelli potwierdzono również w badaniach z udziałem ludzi. Odnotowano, że suplementacja chlorellą w dawce 6,3 g przez 6 tygodni spowodowała wzrost poziomu przeciwutleniaczy w osoczu - witaminy C (o 44,4%) i alfa-tokoferolu (15,7%), jak również endogennych enzymów przeciwutleniających - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej.
Chlorella – skład
Chlorella jest źródłem białka
Spośród makroskładników znajdujących się w chlorelli, najwięcej znajduje się białka - aż ok. 50-70 g/100 g.
Białko chlorelli zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy (tzw. aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wywtarzać). Są to:
- Arginina - 3,16 g/100 g
- Fenyloalanina - 2,54 g/100 g
- Histydyna - 0,99 g/100 g
- Izoleucyna - 1,96 g/100 g
- Leucyna - 4,3 g/100g
- Lizyna - 3,02 g/100 g
- Metionina - 1,22 g/100 g
- Treonina - 2,45 g/100 g
- Tryptofan - 1,04 g/100 g
- Walina - 3,04 g/100 g
Chlorella zawiera "wegańską" witaminę B12
Jak wiadomo, chlorella jest produktem pochodzenia roślinnego, która jest dopuszczona do spożywania przez wegetarian i wegan.
Początkowo uważano, że chlorella nie zawiera znaczących ilości witaminy B12 i/lub, że witamina B12 obecna w niej występuje w nieaktywnej formie (podobnie jak spirulina). Jednakże informacje te zostały zweryfikowane w ostatnich latach i na podstawie aktualnego stanu wiedzy można jednoznacznie stwierdzić, że chlorella może być dobrym źródłem witaminy B12 wśród wegetarian i wegan. Jednakże stosowanie chlorelli przez osoby będące na restrykcyjnych dietach roślinnych nie powinno zwalaniać z suplementacji witaminą B12 wśród tych osób.
Zawartość witaminy B12 w chlorelli może być zróżnicowana i wahać się w zakresie ok. 50-230 µg/100 g.
Chlorella jest bogatym źródłem witaminy A i luteiny (karotenoidów)
Jedną z istotnych grup składników obecnych w chlorelli są karotenoidy. Spośród nich głównym związkiem jest luteina, której przypisuje się m.in. korzystny wpływ na zdrowie oczu.
W 100 g chlorelli może znajdować się ok. 100-350 mg luteiny.
Chlorella to również obfite źródło witaminy A, która może znajdować się w ilościach na poziomie 58333-76923 IU.
Chlorella dostarcza wysokie ilości witaminy K
Poza wspomnianą witaminą B12 i witaminą A, chlorella jest zasobna w witaminę K1, która jest związana m.in. z procesami krzepnięcia krwi.
W 100 gramach chlorelli znajduje się aż 865 µg witaminy K1.
Chlorella zawiera wysokie ilości żelaza
Chlorella charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza. Jednakże poziom tego składnika może wahać się w zależności od wybranego produktu.
Dane wskazują, że chlorella może zawierać nawet 160-240 mg żelaza w 100 g produktu.
Poza żelazem, w chlorelli znajdują się jeszcze inne składniki mineralne. Są to głównie:
- Sód (38,1 mg/100 g)
- Fosfor (1610 mg/100 g)
- Wapń (748 mg/100 g)
- Potas (991 mg/100 g)
- Magnez (357 mg/100 g)
Chlorella – przeciwwskazania
Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia i dobrze tolerowana, jednak w pojedynczych przypadkach może powodować wystąpienie działań niepożądanych, takich jak biegunka, wzdęcia, skurcze brzycha, zielone stolce.
Niektóre osoby mogą wykazywać objawy alergiczne po spożyciu chlorelli.
Chlorella może zaburzać działanie niektórych leków
Nie zostało to udokumentowane w badaniach, jednakże przypuszcza się, że chlorella może nie być dobrym rozwiązaniem dla osób, które przyjmują leki z grupy immunosupresantów (hamujących aktywność układu odpornościowego). Wynika to z tego, że chlorella ma działanie przeciwstawne - pobudza działanie układu immunologicznego.
Podczas stosowania chlorelli szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę), powodujące spowolnienie krzepnięcia krwi. Z kolei w chlorelli występują wysokie ilości witaminy K, która działa antagonistycznie (odwrotnie) i powoduje większą krzepliwość krwi. W ten sposób chlorella może zmniejszać skuteczność wspomnianej warfaryny. Jednoczesne przyjmowanie chlorelli może wymagać korekty dawki stosowanej warfaryny - oczywiście po konsultacji z lekarzem.
Chlorellę można stosować w ciąży
Badanie przeprowadzone z udziałem ludzi pokazało, że stosowanie chlorelli w ilości 6 g/dzień podczas ciąży (od 12-18 tygodnia) było dobrze tolerowane i nie powodowało wystąpienia działań niepożądanych, zarówno u matek, jak i ich potomstwa.
Spożywanie chlorelli przez kobiety ciężarne może skutkować zielonkawym zabarwieniem mleka matki, jednak nie powinno być to przyczyną niepokoju.
Chlorella - jak stosować?
Jednoznacznie nie ustalono dawki chlorelli, która warto spożywać w ciągu dnia.
Jednakże opierając się na wynikach badań naukowych, skuteczne może okazać się stosowanie chlorelli w ilości ok. 4-8 g dziennie.
Chlorella – jaka najlepsza?
Wegetarianie i weganie kupujący chlorellę powinni zwrócić uwagę, czy w składzie kapsułki nie znajduje się otoczka żelatynowa. Jak wiadomo, żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego i nie jest dopuszczona do spożywania przez osoby stosujące restrykcyjne diety roślinne.
Ze względu na fakt, że chlorella posiada ścianę komórkową, która może utrudniać trawienie i wchłanianie składników odżywczych, producenci suplementów diety sugerują wybierać preparaty zawierające chlorellę z rozerwanymi ścianami komórkowymi.
Więcej podobnych treści
Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa-liponowy może obniżać poziomu cholesterolu i wspomagać leczenie cukrzycy, a także polin...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 lipca 2020
Spirulina
Co to jest Spirulina? Jej wartości odżywcze i właściwości (na podstawie badań). Jak ją stosować?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 lipca 2020
Berberyna
Berberyna jest naturalnym alkaloidem (pochodzącym m.in. z berberysu), stosowanym jako suplement d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 sierpnia 2020
Koenzym Q10
Koenzym Q10 (inaczej ubichinol lub ubichinon) to związek witaminopodobny odpowiedzialny za prawid...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 sierpnia 2020
Żeń-szeń
Żeń szeń (Panax ginseng) to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych na świecie. Redukuje z...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 sierpnia 2020
Bakopa (Brahmi)
Brahmi, inaczej nazywane bakopą drobnolistną to popularne zioło stosowane w Ajurwedzie. Ma ono po...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/580776/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/584249/nutrients
- Sun Hee Lee i wsp.: Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition, 2010, 26(2), 175-83.
- Shiro Nakano i wsp.: Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women. Plant Foods Hum Nutr, 2010, 65(1), 25-30.
- Takeshi Otsuki i wsp.: Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutr J, 2011, 10, 91.
- Jung Hyun Kwak i wsp.: Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J, 2012, 11, 53.
- Yunes Panahi i wsp.: Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized clinical trial. Hepatogastroenterology, 2012, 59(119), 2099-2103.
- Taiki Miyazawa i wsp.: Chlorella is an effective dietary source of lutein for human erythrocytes. J Oleo Sci, 2013;62(10):773-9., 62(10), 773-9.
- Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani i wsp.: The Effect of Chlorella vulgaris Supplementation on Liver En-zymes, Serum Glucose and Lipid Profile in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Health Promot Perspect, 2014, 4(1), 107-15.
- Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani i wsp.: Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clin Nutr, 2017, 36(4), 1001-1006.
- Aziz A Fallah i wsp.: Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr, 2018, 37(6 Pt A), 1892-1901.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882/
- A B Sikiru i wsp.: Chlorella vulgaris supplementation effects on performances, oxidative stress and antioxidant genes expression in liver and ovaries of New Zealand White rabbits. Heliyon, 2019, 5(9), e02470.
- https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.jafc.6b03550
- Nurhazirah Zainul Azlan i wsp.: Chlorella vulgaris Improves the Regenerative Capacity of Young and Senescent Myoblasts and Promotes Muscle Regeneration. Oxid Med Cell Longev., 2019, 2019, 3520789.
- https://www.sunchlorella.co.uk/products/nutrition-benefits-full
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.