Chlorella

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Chlorella

Ostatnia aktualizacja: 09 listopada 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 13źródła
  • 12badań

Chlorella (Chlorella vulgaris) to mikroskopijna, jednokomórkowa, słodkowodna, zielona alga. Jest ona szeroko stosowana jako suplement diety ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą. Chlorella została odkryta w 1890 roku przez holenderskiego badacza Martinusa Willema Beijerincka.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Spirulina

Alternatywne nazwy:

Chlorella vulgaris

Grupa:

Suplementy diety

Bogata w:

Białko, witamina B12, witamina A, witamina K, luteina, żelazo.

Właściwości:

Obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia odporność, ma działanie przeciwutleniające.

Przeciwwskazania:

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i immunosupresyjne powinny zachować ostrożność podczas stosowania chlorelli.

 


W pigułce

  • Chlorella to jadalna mikroalga, która jest pomocna w redukcji ciśnienia krwi i obniżaniu stężenia cholesterolu
  • Spożywanie chlorelli może wiązać się z poprawą odporności
  • Najlepiej, aby spożywać dziennie ok. 4-8 g chlorelli
  • Chlorella jest dobrym źródłem witamin (B12, K1) i żelaza
  • Chlorella dostarcza wysokie ilości luteiny (związku z grupy karotenoidów)
  • Chlorella zawiera wysokie ilości wartościowego białka, zawierającego niezbędne aminokwasy
  • Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia, jednak może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami
  • Na obecną chwilę nie istnieją żadne przeciwwskazania do spożywania chlorelli w trakcie ciąży

Chlorella – właściwości

Chlorella obniża ciśnienie tętnicze krwi

Analiza 19 badań naukowych opublikowana na łamach czasopisma Clinical Nutrition w 2018 roku wykazała, że suplementacja chlorellą może skutecznie przyczyniać się do obniżenia zarówno skurczowego (o 4,51 mmHg), jak i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 1,64 mmHg).

Powyższe dane oznaczają, że stosowanie chlorelli może być uzasadnione szczególnie w przypadku osób będących w stanie przednadciśnieniowym lub cierpiących już na nadciśnienie tętnicze.

Dl uzyskania zadowalającego efektu należy stosować minimum 4 g chlorelli dziennie przez ok. 8 tygodni lub dłużej.

Chlorella poprawia poziom cholesterolu

Chlorella może być korzystnym składnikiem w diecie osób zmagających się wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.

Aktualny stan wiedzy jednoznacznie pokazuje, że regularne stosowanie chlorelli może przyczyniać się do istotnej poprawy profilu lipidowego krwi.

Opublikowana metaanaliza dowiodła, że chlorella obniża poziom:

  • Cholesterolu całkowitego (o 9,09 mg/dl)
  • "Złego" cholesterolu LDL (o 8,32 mg/dl)

Jednocześnie odnotowano, że chlorella nie miała znaczącego wpływu na stężenie triglicerydów i "dobrego" cholesterolu HDL.

Chlorella wzmacnia odporność

Naukowcy zaobserwowali, że trwająca 4 tygodnie suplementacja chlorellą spowodowała wzrost wydzielania immunglobulin wydzielniczych klasy A. Na tej podstawie przypuszcza się, że chlorella może poprawiać funkcje immunologiczne (odpornościowe) błony śluzowej.

W przeprowadzonych badaniach randomizowanych zaobserwowano, że chlorella działa immunostymulująco. Odnotowano, że po podawaniu chlorelli nastąpił wzrost limfocytów NK (ang. Natural Killers), a także zwiększona została produkcja interferonu gamma, interleukiny 12 (IL-12), interleukiny 1-beta (IL-1b), które są zaangażowane w procesy odpornościowe.

Chlorella poprawia zdrowie osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby

Szerek wykonanych badań naukowych pokazał, że stosowanie chlorelli może przynieść korzyści zdrowotne dla pacjentów cierpiących na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD, ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease).

Na podstawie otrzymanych wyników sformułowane zostały następujące wnioski:

  • Chlorella poprawia czynności wątroby (obniża stężenie enzymów wątrobowych)
  • Chlorella poprawia glikemię (przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi i stężenia hemoglobiny glikowanej A1c)
  • Chlorella łagodzi insulinooporność (obniża wartości wskaźnika HOMA-IR)
  • Chlorella działa przeciwzapalnie (obniża stężenie białka C-reaktywnego; CRP)
  • Chlorella poprawia profil lipidowy krwi

Chlorella ma silne działanie przeciwutleniające

Doświadczenie przeprowadzone na zwierzętach pokazało, że podawanie chlorelli spowodowało obniżenie markerów stresu oksydacyjnego, takich jak malondialdehyd (MDA), a także przyczyniło się do wzrostu pojemności przeciwutleniajączej osocza. Dodatkowo zaobserwowano wzrost poziomu enzymów przeciwutleniających - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), katalazy (CAT) i zredukowanego glutationu (GSH).

Działanie przeciwutleniające chlorelli potwierdzono również w badaniach z udziałem ludzi. Odnotowano, że suplementacja chlorellą w dawce 6,3 g przez 6 tygodni spowodowała wzrost poziomu przeciwutleniaczy w osoczu - witaminy C (o 44,4%) i alfa-tokoferolu (15,7%), jak również endogennych enzymów przeciwutleniających - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej.

Chlorella – skład

Chlorella jest źródłem białka

Spośród makroskładników znajdujących się w chlorelli, najwięcej znajduje się białka - aż ok. 50-70 g/100 g.

Białko chlorelli zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy (tzw. aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wywtarzać). Są to:

  • Arginina - 3,16 g/100 g
  • Fenyloalanina - 2,54 g/100 g
  • Histydyna - 0,99 g/100 g
  • Izoleucyna -  1,96 g/100 g    
  • Leucyna  -  4,3 g/100g
  • Lizyna - 3,02 g/100 g
  • Metionina - 1,22 g/100 g    
  • Treonina - 2,45 g/100 g
  • Tryptofan - 1,04 g/100 g
  • Walina - 3,04 g/100 g

Chlorella zawiera "wegańską" witaminę B12

Jak wiadomo, chlorella jest produktem pochodzenia roślinnego, która jest dopuszczona do spożywania przez wegetarian i wegan.

Początkowo uważano, że chlorella nie zawiera znaczących ilości witaminy B12 i/lub, że witamina B12 obecna w niej występuje w nieaktywnej formie (podobnie jak spirulina). Jednakże informacje te zostały zweryfikowane w ostatnich latach i na podstawie aktualnego stanu wiedzy można jednoznacznie stwierdzić, że chlorella może być dobrym źródłem witaminy B12 wśród wegetarian i wegan. Jednakże stosowanie chlorelli przez osoby będące na restrykcyjnych dietach roślinnych nie powinno zwalaniać z suplementacji witaminą B12 wśród tych osób.

Zawartość witaminy B12 w chlorelli może być zróżnicowana i wahać się w zakresie ok. 50-230 µg/100 g.

Chlorella jest bogatym źródłem witaminy A i luteiny (karotenoidów)

Jedną z istotnych grup składników obecnych w chlorelli są karotenoidy. Spośród nich głównym związkiem jest luteina, której przypisuje się m.in. korzystny wpływ na zdrowie oczu.

W 100 g chlorelli może znajdować się ok. 100-350 mg luteiny.

Chlorella to również obfite źródło witaminy A, która może znajdować się w ilościach na poziomie 58333-76923 IU.

Chlorella dostarcza wysokie ilości witaminy K

Poza wspomnianą witaminą B12 i witaminą A, chlorella jest zasobna w witaminę K1, która jest związana m.in. z procesami krzepnięcia krwi.

W 100 gramach chlorelli znajduje się aż 865 µg witaminy K1.

Chlorella zawiera wysokie ilości żelaza

Chlorella charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza. Jednakże poziom tego składnika może wahać się w zależności od wybranego produktu. 

Dane wskazują, że chlorella może zawierać nawet 160-240 mg żelaza w 100 g produktu.

Poza żelazem, w chlorelli znajdują się jeszcze inne składniki mineralne. Są to głównie:

zdrowe

Chlorella – przeciwwskazania

Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia i dobrze tolerowana, jednak w pojedynczych przypadkach może powodować wystąpienie działań niepożądanych, takich jak biegunka, wzdęcia, skurcze brzycha, zielone stolce.

Niektóre osoby mogą wykazywać objawy alergiczne po spożyciu chlorelli

Chlorella może zaburzać działanie niektórych leków

Nie zostało to udokumentowane w badaniach, jednakże przypuszcza się, że chlorella może nie być dobrym rozwiązaniem dla osób, które przyjmują leki z grupy immunosupresantów (hamujących aktywność układu odpornościowego). Wynika to z tego, że chlorella ma działanie przeciwstawne - pobudza działanie układu immunologicznego.

Podczas stosowania chlorelli szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę), powodujące spowolnienie krzepnięcia krwi. Z kolei w chlorelli występują wysokie ilości witaminy K, która działa antagonistycznie (odwrotnie) i powoduje większą krzepliwość krwi. W ten sposób chlorella może zmniejszać skuteczność wspomnianej warfaryny. Jednoczesne przyjmowanie chlorelli może wymagać korekty dawki stosowanej warfaryny - oczywiście po konsultacji z lekarzem.

Chlorellę można stosować w ciąży

Badanie przeprowadzone z udziałem ludzi pokazało, że stosowanie chlorelli w ilości 6 g/dzień podczas ciąży (od 12-18 tygodnia) było dobrze tolerowane i nie powodowało wystąpienia działań niepożądanych, zarówno u matek, jak i ich potomstwa.

Spożywanie chlorelli przez kobiety ciężarne może skutkować zielonkawym zabarwieniem mleka matki, jednak nie powinno być to przyczyną niepokoju.

Chlorella - jak stosować?

Jednoznacznie nie ustalono dawki chlorelli, która warto spożywać w ciągu dnia.

Jednakże opierając się na wynikach badań naukowych, skuteczne może okazać się stosowanie chlorelli w ilości ok. 4-8 g dziennie.

Chlorella – jaka najlepsza?

Wegetarianie i weganie kupujący chlorellę powinni zwrócić uwagę, czy w składzie kapsułki nie znajduje się otoczka żelatynowa. Jak wiadomo, żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego i nie jest dopuszczona do spożywania przez osoby stosujące restrykcyjne diety roślinne.

Ze względu na fakt, że chlorella posiada ścianę komórkową, która może utrudniać trawienie i wchłanianie składników odżywczych, producenci suplementów diety sugerują wybierać preparaty zawierające chlorellę z rozerwanymi ścianami komórkowymi.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/580776/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/584249/nutrients
  • Sun Hee Lee i wsp.: Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition, 2010, 26(2), 175-83.
  • Shiro Nakano i wsp.: Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women. Plant Foods Hum Nutr, 2010, 65(1), 25-30.
  • Takeshi Otsuki i wsp.: Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutr J, 2011, 10, 91.
  • Jung Hyun Kwak i wsp.: Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J, 2012, 11, 53.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter