Farnezol

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 31 marca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 10źródła
  • 7badań

Farnezol to organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym jako związek wzmacniający zapach. Farnezol może być także stosowany podczas produkcji żywności jako substancja aromatyzująca.


W pigułce

  • Farnezol to związek zapachowy należący do seskwiterpenów.
  • Farnezol posiada silny potencjał prozdrowotny, wynikający głównie z jego właściwości przeciwzapalnych.
  • Farnezol stosowany w kosmetykach może powodować alergię kontaktową.
  • Farnezol spożywany w żywności jako dodatek aromatyzujący jest w pełni bezpieczną substancją.

Farnezol (C15H25OH) pod względem budowy chemicznej jest alifatycznym alkoholem seskwiterpenowym (niesterolowym izoprenoidem). Ma postać bezbarwnej cieczy o delikatnym, kwiatowym zapachu.

Farnezol występuje w olejkach eterycznych wielu roślin, m.in. citronelli, kwiatów gorzkiej pomarańczy (nerola), lipy, akacji, trawy cytrynowej, piżmiana właściwego, czy róży. Związek ten wytwarzany jest także endogennie przez organizmy człowieka i zwierząt, w etapie pośrednim syntezy cholesterolu .

Farnezol - właściwości

W badaniach in vitro oraz na zwierzętach potwierdzono liczne pozytywne właściwości farnezolu. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy farnezol posiada:

  • działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec niektórych bakterii chorobotwórczych, m.in.  Staphylococcus i Streptococcus ,
  • właściwości przeciwzapalne - przyczynia się do zmniejszenia wytwarzania mediatorów stanu zapalnego ,
  • właściwości przeciwnowotworowe, m.in. wobec raka prostaty, piersi, płuc i trzustki  - zmniejsza proliferację (namnażanie się) komórek rakowych i powoduje ich śmierć, hamuje wzrost guzów ,
  • pozytywny wpływ na stan skóry u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry ,
  • korzystne działanie przeciwzapalne w astmie alergicznej  ,
  • potencjalny neuroprotekcyjny wpływ w chorobie Parkinsona - wykazano, że farnezol zapobiega utracie neuronów dopaminergicznych poprzez blokowanie działania proteiny PARIS (parking-interacting substrate) oraz hamuje postęp deficytów poznawczych .

Aby potwierdzić wstępne ustalenia dotyczące prozdrowotnego potencjału farnezolu, konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych z udziałem ludzi.

Farnezol - przeciwwskazania

Farnezol jest alergenem kontaktowym, co oznacza, że u niektórych osób korzystanie z kosmetyków z tym związkiem może wywoływać skórne reakcje alergiczne .

Farnezol stosowany jako aromatyzujący dodatek do żywności jest substancją bezpieczną

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/2583
  • https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Farnesol
  • Axel Schnuch i wsp.: Contact allergy to farnesol in 2021 consecutively patch tested patients. Results of the IVDK. Contact Dermatitis, 2004, 50(3), 117-21.
  • Masako Katsuyama i wsp.: A novel method to control the balance of skin microflora Part 2. A study to assess the effect of a cream containing farnesol and xylitol on atopic dry skin. J Dermatol Sci, 2005, 38(3), 207-13.
  • Chi-Mei Ku i wsp.: Farnesol, a sesquiterpene alcohol in herbal plants, exerts anti-inflammatory and antiallergic effects on ovalbumin-sensitized and -challenged asthmatic mice. Evid Based Complement Alternat Med, 2015;2015:387357., 2015, 387357.
  • C-M Ku i wsp.: Farnesol, a sesquiterpene alcohol in essential oils, ameliorates serum allergic antibody titres and lipid profiles in ovalbumin-challenged mice. Allergol Immunopathol (Madr), 2016, 44(2), 149-59.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter