Gałka muszkatołowa
Ostatnia aktualizacja: 26 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 9badań
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) zwana inaczej gałką muszkatową to przyprawa korzenna otrzymywana z suszonych, sproszkowanych nasion muszkatołowca korzennego. Pochodzi z Moluków zwanych Wyspami Korzennymi (część wschodnia Archipelagu Malajskiego - Indonezja). Do Europy gałkę muszkatołową sprowadzili Arabowie w XII w.
Przyprawę stanowi także osnówka muszkatołowa (osłaniająca nasiona, z których powstaje gałka muszkatołowa) nosząca z arabskiego nazwę macis – czyli kwiat muszkatołowca.
W pigułce
- Gałka muszkatołowa wyróżnia się (wśród innych roślin jadalnych) znaczną zawartością mirystycyny.
- Gałka muszkatołowa ma działanie przeciwbakteryjne (m.in. przeciw E. coli, S. aureus).
- Gałka muszkatołowa wykazuje działanie antyoksydacyjne (inaczej przeciwutleniejące).
- Gałka muszkatołowa może zapobiegać wrzodom żołądka i niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD) - badania na zwierzętach.
- Gałka muszkatołowa (ze względu na zawartość mirystycyny) wykazuje działanie psychotropowe. Spożycie większych ilości gałki muszkatołowej może wywołać objawy halucynogenne.
- U osób z alergią na pyłki roślin zielonych mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu gałki muszkatołowej.
- Niewielkie ilości gałki muszkatołowej w diecie kobiet w ciąży wydają się bezpieczne. Przeciwwskazane natomiast będą suplementy diety zawierające gałkę muszkatołową.
Gałka muszkatołowa - wartości odżywcze
Gałka muszkatołowa zawiera głównie potas, wapń i fosfor oraz witaminę C, kwas foliowy i cholinę. Jednakże standardowo spożywane porcje tej przyprawy dostarcząją śladowe ilości wymienionych mikroelementów. W 100 g gałka muszkatołowa dostarcza ok. 525 kcal. Łyżeczka (ok. 2 g) gałki muszkatołowej dostarczy natomiast ok. 10 kcal.
Składniki bioaktywne w gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa zawiera kwas mirystynowy, trymirystynę, glicerydy kwasów tłuszczowych i olejek eteryczny zawierający mirystycynę, elemicynę, eugenol, safrol.
Wyróżnia się ona (wśród innych roślin jadalnych) znaczną zawartością mirystycyny (13 000 mg/kg). To także główne (znane) źródło w diecie związków aktywnych takich jak elemicyna i safrol.
wiem więcej!
Gałka muszkatołowa - właściwości
Gałka muszkatołowa ma właściwości przeciwbakteryjne
Gałkę muszkatołową wykorzystywano dawniej do konserwowania żywności. Okazuje się, że gałka muszkatołowa (badania in vitro) ma właściwości przeciwbakteryjne (m.in. przeciw E. coli, S. aureus). Na szczególną uwagę zasługuje tutaj elemicyna, która znajduje się w olejku eterycznym gałki muszkatołowej.
Gałka muszkatołowa wykazuje działanie antyoksydacyjne
Gałka muszkatołowa ze względu na zawartość polifenoli może działać też antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Działanie antyoksydacyjne polega na usuwaniu wolnych rodników tlenowych, które nasilają stan zapalny i przyczyniają się do powstawania chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszają proces starzenia organizmu.
W analizie pięciu popularnych przypraw (powszechnie określanych jako antyoksydacyjne) takich jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma i gałka muszkatołowa badacze wykazali, że największy potencjał antyoksydacyjny ma cynamon, następnie imibr i gałka muszkatołowa. Wypada ona tutaj lepiej niż kurkuma, której przypisuje się ogromne właściwości antyoksydacyjne.
Badacze zwracają uwagę na mirystycynę. W jednym z przeglądów systematycznych naukowcy zasugerowali, że ze względu na właściowości przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i psychoaktywne mirystycyna wykazuje ogromny potencjał terapeutyczny. Potrzeba jednak więcej badań klinicznych w tym obszarze.
Gałka muszkatołowa może zapobiegać wrzodom żołądka
W badaniach na modelach zwierzęcych naukowcy uzyskali wyniki wskazujące na silną aktywność ekstraktu z nasion gałki muszkatołowej przeciwko Helicobacter pylori - bakterii odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka.
W wyniku podaży dootrzewnowej ekstraktu z nasion gałki muszkatołowej badacze zaobserwowali zmniejszenie kwasowości oraz objętości soku żołądkowego, co ma istotne znaczenie w profilaktyce choroby wrzodowej, ponieważ tzw. nadkwasota żołądka zwiększa ryzyko powstawania wrzodów żołądka.
wiem więcej!
- Gałkę muszkatołową wykorzystywano dawniej do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych (nadal ceniona w "medycynie ajurwedyjskiej").
Gałka muszkatołowa a niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)
Badacze wykazali, że ekstrakt z gałki muszkatołowej może działać prebiotycznie.
Modulacja mikrobioty jelitowej (wywołana podaniem ekstraktu z gałki muszkatołowej) obniża stężenie cytokin prozapalnych (takich jak TNF-α, IL-6, IL-1β) w wątrobie zwierząt z NAFLD na diecie wysokotłuszczowej (bez modyfikacji dietetycznych).
Naukowcy zaobserwowali także, że wyciąg z gałki muszkatołowej powoduje zmniejszenie stężenia frakcji LDL cholesterolu, trójglicerydów i glukozy (na czczo) oraz stężenie enzymów wątrobowych takich jak AST i ALT u zwierząt z otyłośćią i NAFLD wywołaną dietą wysokotłuszczową.
Są to jednak pojedyncze badania kliniczne, prowadzone na zwierzętach.
uwaga!
Wielokrotne narażenie doustne na różne dawki gałki muszkatołowej przez 7 i 14 dni może wywoływać zależne od czasu trwania i dawki działanie toksyczne na wątrobę (badania naukowe na modelach zwierzęcych).
Gałka muszkatołowa a bóle neuropatyczne
W meetanalizie oceniającej wpływ preparatów roślinnych na zmniejszenie nasilenia bólu neuropatycznego badacze nie wykazali skuteczności gałki muszkatołowej w leczeniu jakichkolwiek stanów bólu neuropatycznego.
wiem więcej!
- Gałka muszkatołowa to także powszechnie znany afrodyzjak. Na modelach zwierzęcych naukowcy zaobserwowali, że doustna podaż ekstraktu z gałki muszkatołowej zwiększa aktywność seksualną u płci męskiej.
- Mirystycyna (substancja czynna znajdująca się w gałce muszkatołowej) to składnik preparatów farmaceutycznych na potencję.
Gałka muszkatołowa - przeciwwskazania
Ryzyko zatrucia
Gałka muszkatołowa (ze względu na zawartość mirystycyny) wykazuje działanie psychotropowe. Spożycie większych ilości gałki muszkatołowej może wywołać objawy halucynogenne.
Jest to informacja dość dobrze rozpowszechniona, a gałka muszkatołowa to ogólnodostępna przyprawa. Istnieje więc duże ryzyko spożycia większych ilości gałki muszkatołowej (celem wywołania halucynacji) wśród młodszej grupy wiekowej (nieletnich).
Alergia na gałkę muszkatołową
U osób z alergią na pyłki roślin zielonych mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu gałki muszkatołowej.
Interakcje z lekami
Gałka muszkatołowa ze względu na zawartość mirystycyny (działającej na ośrodkowy układ nerwowy) może wchodzić w interakcje z lekami psychoaktywnymi.
Gałka muszkatołowa a ciąża
Niewielki ilości gałki muszkatołowej w diecie kobiet w ciąży wydają się bezpieczne. Przeciwwskazane natomiast będą suplementy diety zawierające gałkę muszkatołową.
Gałka muszkatołowa w kuchni
Do czego pasuje gałka muszkatołowa?
W kuchni gałkę muszkatołową wykorzystuje się zarówno do przygotowywania potraw wytrawnych jak i słodkich:
- powszechnie gałkę muszkatołową używa się podczas przygotowywania sosu beszamelowego.
- w kuchni polskiej gałkę muszkatołową często wykorzystuje się do przygotowywania przetworów mięsnych (wyroby wędliniarskie).
- dobrze się sprawdzi takżę jako dodatek do mięsa czerwonego, drobiu, owoców morza oraz serów twardych.
- przyprawę tę często dodaje się także do różnego rodzaju ciastek korzennych.
Czym zastąpić gałkę muszkatołową?
Gałkę muszkatołową charakteryzuje ostry, lekko gorzki smak oraz specyficzny, wyrazisty zapach (korzenny). Jako zamienniki gałki muszkatołowej z powodzeniem można więc wykorzystać imbir, cynamon oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Mleko z gałką muszkatołową na dobry sen
¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej wsypać do ciepłego mleka.
Doprowadzić do wrzenia, dosłodzić miodem naturalnym i wypić przed snem.
Więcej podobnych treści
Anyż
Jakie właściwości posiada anyż? Czy może łagodzić ból? Kto nie powinien go stosować? Jak wykorzys...
- 17 kwietnia 2023
Gorczyca biała
Jakie właściwości ma gorczyca biała? Kto nie powinien jej spożywać? Do czego pasuje gorczyca?
- Alina Niezgódka-Klósak
- 08 maja 2023
Majeranek
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Estragon
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Cząber
Jakie właściwości ma cząber? Kto powinien na niego uważać? Do czego pasuje? Czym można go zastąpić?
- Martyna Szałankiewicz
- 19 kwietnia 2023
Kminek
Jakie właściwości ma kminek? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Czym różni się od kumi...
- Martyna Szałankiewicz
- 13 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2021/11/pf_2021_179-188.pdf
- https://innovareacademics.in/journals/index.php/ijpps/article/view/8552/3809
- https://innovareacademics.in/journals/index.php/ijpps/article/view/8552/3809
- https://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/195/2
- Wenyu Zhao i wsp.: Myristica fragrans Extract Regulates Gut Microbes and Metabolites to Attenuate Hepatic Inflammation and Lipid Metabolism Disorders via the AhR-FAS and NF-κB Signaling Pathways in Mice with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients, 2022, 14(9), 1699.
- G Lavy i wsp.: Nutmeg intoxication in pregnancy. A case report. J Reprod Med, 1987, 32(1), 63-4.
- https://sekrety-zdrowia.org/galka-muszkatolowa-przepisy-lecznicze/
- Tajuddin i wsp.: An experimental study of sexual function improving effect of Myristica fragrans Houtt. (nutmeg). BMC Complement Altern Med., 2005, 5, 16.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445324/
- Rosa Vázquez-Fresno i wsp.: Herbs and Spices- Biomarkers of Intake Based on Human Intervention Studies – A Systematic Review. Genes Nutr., 2019, 14, 18.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146089/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8512857/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9104743/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9280313/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220309732
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.