Anyż
Ostatnia aktualizacja: 17 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 19badań
Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum L.) jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych, uznawaną za jedną z najstarszych wykorzystywanych w medycynie tradycyjnej. Wysoka zawartość składników bioaktywnych w anyżu sprawia, że roślina ta wykazuje wysoki potencjał prozdrowotny.
W pigułce
- Anyż jest dobrym źródłem witamin (A, C, z grupy B) i składników mineralnych (wapń, magnez, cynk, potas, miedź czy żelazo).
- Anyż, dzięki właściwościom obniżającym stężenie glukozy we krwi, znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy typu 2 .
- Anyż wykazuje właściwości łagodzące ból, a także działa pozytywnie na układ pokarmowy, zmniejszając częstotliwość i nasilenie zaparć.
- Anyż łagodzi występowanie nudności w przebiegu chemioterapii.
- Anyż hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
- Anyż może zmniejszać objawy menopauzy oraz przyspieszać gojenie się ran.
- Preparartów z anyżu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży oraz podczas laktacji.
- Anyż może powodować występowanie alergii.
Anyż występuje przede wszystkim w okolicach Morza Śródziemnego, Azji Zachodniej, Bliskiego Wschodu, w Meksyku, Egipcie oraz Hiszpanii, ale rzadko można go spotkać rosnącego dziko . Nasiona anyżu są bardzo aromatyczne i lekko słodkie. Od czasów starożytnych jego owoce wykorzystuje się jako środek aromatyzujący, wspomagający trawienie, przeciwdziałający powstawaniu gazów, zwiększający laktację a także hamujący skurcze (zwłaszcza przewodu pokarmowego) .
W medycynie anyż znajduje zastosowanie w łagodzeniu problemów neurologicznych, ginekologicznych czy pulmonologicznych. W przemyśle spożywczym używa się go jako składnik herbat, likierów, słodyczy, gum do żucia oraz wyrobów cukierniczych i piekarniczych .
wiem więcej!
Występuje również druga odmiana anyżu, a mianowicie anyż gwiaździsty (Illicium verum), często wykorzystywany jako przyprawa i dodatek w kuchni .
Anyż - wartości odżywcze
W 100 g anyżu znajduje się około 337 kcal. 18% stanowi białko, 16% tłuszcz, a 50% węglowodany. Zawartość błonnika to ok. 16%.
Roślina ta jest bogata w witaminy z grupy B (między innymi B1, B2, B3 oraz B5), oraz witaminy o działaniu antyoksydacyjnym: A i C. Wśród składników mineralnych wyróżnić można wapń, magnez, cynk, potas, miedź czy żelazo .
Należy jednak podkreślić, że anyż jest zwyczajowo spożywany w niewielkich ilościach, stąd w rzeczywistości nie dostarcza on zbyt wielu składników odżywczych.
Składniki bioaktywne w anyżu
Najważniejszym składnikiem bioaktywnym anyżu jest anetol, który odpowiada za jego słodki smak. Anyż zawiera również spore ilości kumaryn, a także różnego rodzaju flawonoidów. Substancje takie jak estragol, p-anisaldehyd, alkohol anyżowy, acetofenon, pinen, czy limonen powodują, że anyż wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie .
Anyż - właściwości
Anyż obniża poziom glukozy we krwi
Cukrzyca typu 2 stanowi coraz większy problem zdrowotny na świecie, a jej leczenie opiera się głównie na poprawie sposobu żywienia. W badaniach z udziałem diabetyków zaobserwowano, że anyż znacząco zmniejsza stężenie glukozy we krwi oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie trzustki, wspomagając tym samym leczenie cukrzycy typu 2. Sugeruje się, że składniki anyżu, wykazujące powyższe działanie to:
- kwas kofeinowy,
- kamfora,
- eugenol,
- mannitol,
- witaminy,
- składniki mineralne .
wiem więcej!
Anyż ma działanie łagodzące ból
Bolesne miesiączkowanie jest częstym problemem, występującym zwłaszcza wśród młodych kobiet. Badacze zaobserwowali, że podawanie wyciągu z anyżu (500 mg) zmniejsza ból w okolicach miednicy lepiej niż kwas mefenamowy (lek z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych) .
Podobny efekt naukowcy odnotowali przy podawaniu mieszanki zawierającej anyż, nasiona selera zwyczajnego oraz szafran uprawny kobietom po porodzie. Eksperci zauważyli, że podawanie 500 mg mieszanki PAC w odstępach 6 godzinnych w okresie poporodowym zmniejsza ból znacznie skuteczniej, niż podawanie kwasu mefenamowego .
Małe badanie kliniczne wykazało, że olejek anyżowy wpływa na zmniejszenie częstotliwości i czasu trwania napadów migreny w porównaniu z placebo . Co ciekawe w jednym z badań na szczurach jego autorzy zaobserwowali, że olejek z anyżu może wykazywać działanie przeciwbólowe porównywalne do aspiryny, a nawet morfiny.
Anyż wspomaga leczenie zaparć
W Brazylii od lat stosuje się kapsułki zawierające anyż w łagodzeniu zaparć. Efekt ten został udowodniony w kilku randomizowanych badaniach klinicznych. Obserwacja przeprowadzona na 20 osobach cierpiących na przewlekłe zaparcia zdiagnozowane zgodnie z kryteriami Amerykańskiego Stowarzyszenia Gastroenterologii pokazała, że podawanie mieszanki fitoterapeutycznej zawierającej między innymi anyż, w istotny sposób zwiększa częstotliwość wypróżnień .
W innym badaniu, wśród kobiet w okresie menopauzy podawanie kapsułek zawierających 12% anyżu spowodowało znaczący spadek częstotliwości występowania przewlekłych zaparć . Z kolei w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS) badacze zaobserwowali, że czterotygodniowa suplementacja olejku anyżowego powoduje zmniejszenie dolegliwości takich jak zaparcia, biegunki czy bóle brzucha .
Anyż wspomaga leczenie nudności
Jednym z przykrych skutków ubocznych chemioterapii są uporczywe nudności. N.P. Gilligan w badaniu przeprowadzonym na 25 pacjentach paliatywnych zauważyła, że podawanie naparu zawierającego anyż, miętę pieprzową, koper włoski oraz rumianek rzymski wpływało znacząco na zmniejszenie nasilenia tej dolegliwości. Warto jednak zaznaczyć, że chorzy przyjmowali również inne preparaty, a grupa badana była zbyt mała, dlatego trudno wyciągnąć jasne wnioski dotyczące skuteczności tego rodzaju preparatów .
Anyż działa przeciwbakteryjne
Według przeprowadzonych badań in vitro, ekstrakty, zwłaszcza metanolowe, oraz olejki eteryczne na bazie anyżu wykazują zdolności hamujące rozwój wielu rodzajów bakterii, w tym Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae czy Pseudomonas aeruginosa. Właściwość ta jest związana głównie z obecnością związków fenolowych w anyżu .
Anyż może łagodzić objawy menopauzy
W 2008 roku badacze przeprowadzili badanie kliniczne, w którym kobiety w okresie menopauzy przez 4 tygodnie suplementowały 3 razy dziennie 100 mg anyżu w formie tabletki. Po miesiącu stosowania anyżu ilość i nasilenie uderzeń gorąca była znacząco mniejsza w porównaniu z grupą kontrolną, przyjmującą placebo. Wyniki wydają się być obiecujące, ale potrzebne są dalsze badania, aby to potwierdzić .
Anyż wspomaga gojenie się ran
W 2019 roku eksperci przeprowadzili badanie na 60 szczurach z cukrzycą, którym laserowo wycięto głębokie rany na plecach, a następnie przez 21 dni podawano im roztwór anyżu (Pimpinella anisum).
Eksperci zaobserwowali, że w porównaniu z antybiotykiem, ekstrakt anyżu powoduje znacznie szybsze zabliźnianie się ran oraz pojawianie się włókien kolagenowych. Po 3 tygodniach rany zamknęły się całkowicie, zmniejszył się stan zapalny oraz zwiększyła się wielkość naczyń krwionośnych w okolicach zranienia. Dalsze badania, zwłaszcza te na ludziach, są jednak konieczne, aby potwierdzić ten efekt .
Anyż - przeciwwskazania
Anyż nie wykazuje właściwości toksycznych, ale uważać na niego muszą osoby wrażliwe na rośliny z rodziny baldaszkowatych (np. koper włoski, kminek, kolendra i koper) oraz osoby uczulone na anetol .
Istnieje również ryzyko wystąpienia alergicznej reakcji krzyżowej u osób nietolerujących roślin z rodziny astrowatych .
Anyż w ciąży
Ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się przyjmowania preparatów zawierających anyż w przez kobiety ciążarne i w trakcie laktacji.
Anyż w kuchni
W kuchni zastosowanie znajduje anyż gwiaździsty i występuje głównie jako przyprawa, w formie zmielonej lub w formie suszonych owoców o kształcie gwiazd.
Do czego pasuje anyż?
Anyż, dzięki swojej słodyczy świetnie równoważy słodkie oraz pikantne potrawy i idealnie komponuje się z owocami morza. Pokrojone łodygi i korzenie mogą być wykorzystane również jako składnik bulionu. Anyż znajduje zastosowanie w daniach, w których wykorzystuje się sos sojowy, cynamon, ziele angielskie, liście laurowe, miętę czy imbir, dlatego też często używa się go w kuchni azjatyckiej.
Jego jesienny, lekko cynamonowy aromat świetnie pasuje do jabłek, śliwek oraz gruszek i wszystkich przetworów z nich wykonanych. Anyż jest również jednym ze składników sosu bearnaise, który dodaje się przede wszystkim do steków, ale także innego rodzaju mięs. W napojach na bazie cytrusów, anyż może stanowić świetny składnik podbijający aromat i słodycz owoców.
Chociaż biedrzeniec anyż wykorzystuje się głównie jako składnik leków, olejek przygotowany z jego owoców dodaje się do różnego rodzaju alkoholi, a także aromatyzowania napojów.
Czym zastąpić anyż?
Anyż nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni, ale można go łatwo zastąpić poprzez zastosowanie lukrecji, nasion kopru włoskiego lub estragon .
Więcej podobnych treści
Lubczyk
- Paulina Styś-Nowak
- 09 marca 2023
Bazylia pospolita
Jakie właściwości ma bazylia pospolita? Czy są przeciwwskazania do jej spożycia? Do czego pasuje ...
- Alina Niezgódka-Klósak
- 05 maja 2023
Gorczyca biała
Jakie właściwości ma gorczyca biała? Kto nie powinien jej spożywać? Do czego pasuje gorczyca?
- Alina Niezgódka-Klósak
- 08 maja 2023
Gałka muszkatołowa
- Alina Niezgódka-Klósak
- 16 marca 2023
Majeranek
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Estragon
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Spis badań i źródeł
- Gilligan N.P., The palliation of nausea in hospice and palliative care patients with essential oils of Pimpinella anisum (aniseed), Foeniculum vulgare var. dulce (sweet fennel), Anthemis nobilis (Roman chamomile) and Mentha x piperita (peppermint), Inernational Journal of Aromatherapy, 2005
- Iannarelli R. i wsp., Aniseed (Pimpinella anisum L.) essential oil reduces pro-inflammatory cytokines and stimulates mucus secretion in primary airway bronchial and tracheal epithelial cell lines, Industrial Crops and Products, 2018
- Lee J. S. i wsp., LeeInsect-repellent activity of PET-based film with star anise essential oil and its pilot-scale production for food packaging, Food Packaging and Shelf Life, 2020
- Nahidi F. i wsp., Effects of Anise Abstract on Menopausal Hot Flashes, Pajoohande, 2008
- Niki S., Leksykon Smaków, 2017
- Rajeshwari i wsp., Comparison of aniseeds and coriander seeds for antidiabetic, hypolipidemic and antioxidant activities, Spatula DD - Peer Reviewed Journal on Complementary Medicine and Drug Discovery, 2011
- S. Masoumeh i wsp., The combination of “Pimpinella anisum, Apium graveolens and Crocus sativus (PAC)” is more effective than “mefenamic acid” on postpartum after-pain, Journal of Herbal Medicine, 2015
- Shobeiri i wsp., The Effect of Fennelin,Vitagnus and Mefenamic Acid in the Treatment of Menstrual Bleeding, Scientific Journal of Hamadan University of Medical Sciences, 2014
- Shojaii A. i wsp., Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum, International Scholarly Research Notices, 2012
- Sun, Wenli & Shahrajabian i wsp., Anise (Pimpinella anisum L.), a dominant spice and traditional medicinal herb for both food and medicinal purposes, Cogent Biology, 2019
- Tas A., Analgesic effect of Pimpinella anisum L. essential oil extract in mice, Indian Veterinary Journal, 2009
- Asie Shojaii i wsp.: Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum . ISRN Pharm., 2012, 2012, 510795.
- Paulo D Picon i wsp.: Randomized clinical trial of a phytotherapic compound containing Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Sambucus nigra, and Cassia augustifolia for chronic constipation. BMC Complement Altern Med, 2010, 10, 17.
- Maryam Mosaffa-Jahromi i wsp.: Efficacy and safety of enteric coated capsules of anise oil to treat irritable bowel syndrome. J Ethnopharmacol, 2016, 194, 937-946.
- Mohammad Hashemnia i wsp.: Wound healing activity of Pimpinella anisum methanolic extract in streptozotocin-induced diabetic rats. J Wound Care, 2019, 28(Sup10), S26-S36.
- Paria Eliasvandi i wsp.: Effect of an herbal capsule on chronic constipation among menopausal women: A randomized controlled clinical trial. Avicenna J Phytomed, 2019, 9(6), 517-529.
- Marta SŁowianek i wsp.: New allergens from spices in the Apiaceae family: anise Pimpinella anisum L. and caraway Carum carvi L. Cent Eur J Immunol, 2020;45(3):241-247., 45(3), 241-247.
- Fatemeh Lavaee i wsp.: The Effect of Pimpinella Anisum and Origanum Vulgare Extracts Against Streptococcus Sanguinis, Streptococcus Mutans, and Streptococcus Salivarius. J Dent (Shiraz), 2022, 23(2), 113-120.
- E Jensen-Jarolim i wsp.: Characterization of allergens in Apiaceae spices: anise, fennel, coriander and cumin. Clin Exp Allergy, 1997, 27(11), 1299-306.
- https://www.allergyresources.co.uk/Aniseed.php
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118324656
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.