Estragon
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 20badań
Estragon zwyczajny (Artemisia dracunculus L.) to wieloletnia roślina, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Znany jest także pod nazwą bylica draganek lub bylica estragon.
Powszechnie wykorzystuje się go do przyprawiania potraw, w aromaterapii i medycynie.
W pigułce
- Estragon to roślina bogata w wiele składników bioaktywnych: flawonoidów, kwasów fenolowych, kumaryn, terpenów i alkamidów.
- Estragon posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Estragon zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.
- Estragon może łagodzić ból i działać przeciwdepresyjnie, choć potwierdzenie tych właściwości wymaga większej ilości badań.
- Estragon stosowany jako przyprawa jest w pełni bezpieczny, również dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz małych dzieci.
- Nie zaleca się stosowania leków i innych preparatów z estragonem podczas ciąży i w okresie laktacji.
Estragon pochodzi z Azji Środkowej, Europy Południowo - Wschodniej oraz Ameryki Północnej, a obecnie jest uprawiany w wielu krajach, w tym w Polsce. Jest niezwykle popularny w kuchni francuskiej, gdzie nadano mu miano "króla ziół". To właśnie stamtąd pochodzi najpopularniejsza odmiana estragonu, wykorzystywana do przyprawiania potraw. Olejek eteryczny z estragonu wykorzystywany jest także w zabiegach aromaterapii oraz do produkcji kosmetyków (szamponów, perfum, kremów i balsamów).
Łacińska nazwa estragonu pochodzi od słowa "dracunculus", które oznacza "małego smoka". Ma ona związek z kształtem liści estragonu, przypominającym smocze języki.
Roślina ta jest od dawna stosowana w tradycyjnej medycynie azjatyckiej jako środek leczniczy o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i nasennych. Estragon jest powszechnie wykorzystywany w terapii chorób przewodu pokarmowego, robaczycy czy padaczki .
Estragon - wartości odżywcze
100 g suszonych liści estragonu dostarcza 295 kcal. Jako, że estragon dodaje się do posiłków w bardzo małych ilościach, jedna porcja (1 łyżeczka = 0,6 g) zawiera zaledwie 1,77 kcal .
Suszone liście estragonu są bogatym źródłem:
- witamin: B6, B2, kwasu foliowego, C, niacyny, A, B1,
- składników mineralnych: manganu, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu i cynku,
- błonnika pokarmowego .
Mimo to, estragon nie stanowi znaczącego źródła składników odżywczych w odniesieniu do całej diety, gdyż stosuje się go w niewielkich ilościach.
Składniki bioaktywne w estragonie
Głównym składnikiem ziela i liści estragonu, odpowiedzialnym za właściwości funkcjonalne tej rośliny, jest olejek eteryczny. Dominującym związkiem w olejku eterycznym estragonu jest estragol (metylochawikol) i stanowi on aż 40 - 85% wszystkich substancji.
Inne związki olejku eterycznego estragolu, które występują w znaczących ilościach to elemicyna (do. 57%), sabinen (ok. 35%) oraz metyloeugenol (ok. 25%) .
Liście estragonu, oprócz olejku eterycznego, zawierają także flawonoidy (m.in. kwercetyna, kemferol, luteolina), kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy i wanilinowy), kumaryny, alkamidy i garbniki (związki nadające gorycz) .
Estragon - właściwości
Jednym z podstawowych zastosowań estragonu w medycynie tradycyjnej były choroby przewodu pokarmowego. Jednakże działanie to póki co nie zostało potwierdzone w badaniach naukowych.
Estragon działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
Naukowcy wykazali, że ekstrakty oraz olejek z ziela estragonu działa przeciwko wielu bakteriom, m.in.: Staphylococcus aureus, S. epidermidis, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, B. cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, S. typhimurium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Shigella flexneri , S. marcescens, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella spp .
Stwierdzono także przeciwgrzybiczą aktywność estragonu wobec grzybów Penicillum oraz Candida albicans .
Estragon zmniejsza insulinooporność
Naukowcy wykazali w badaniach na zwierzętach, że ekstrakt z estragonu posiada działanie przeciwcukrzycowe oraz zapobiega oporności na insulinę wywołanej dietą .
W badaniu klinicznym z udziałem 24 osób z rozpoznaną upośledzoną tolerancją glukozy wykazano, że suplementacja estragonem (1000 mg przed śniadaniem i kolacją) skutkowała znaczącycym spadkiem wydzielania insuliny w porówaniu do grupy otrzymującej placebo. Dodatkowo zaobserwowano obniżenie skurczowego ciśnienia krwi oraz wzrost poziomu cholesterolu HDL (tzw. "dobry" cholesterol) .
Choć potrzeba więcej badań w tym zakresie, można przypuszczać, że estragon zmniejsza ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Estragon może łagodzić ból
Badania na zwierzętach pozwalają potwierdzić przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości estragonu, niezwykle cenione w medycynie tradycyjnej .
Póki co brakuje badań klinicznych z udziałem ludzi, które umożliwiłyby ostateczne wykazanie przeciwbólowego działania ekstraktów z estragonu.
Estragon może działać przeciwdepresyjnie
Naukowcy wykazali w badaniach na zwierzętach, że estragon może zmniejszać lęk i zwiększać odporność na depresję . Przeciwdepresyjne właściwości estragonu wynikają prawdopodobnie z obecności związków flawonoidowych, takich jak kwas kawowy, kwas chlorogenowy, luteolina i kwercetyna
Estragon - przeciwwskazania
Estragon stosowany jako przyprawa jest w pełni bezpiecznym produktem. Również olejek eteryczny z estragonu jest uznany przez FDA (Agencja Żywności i Leków) za produkt bezpieczny .
Reakcja alergiczna na estragon występuje bardzo rzadko, choć potencjalnie jest możliwa.
W badaniach na zwierzętach wykazano, że główne składniki olejku eterycznego estragonu - estragol i eugenol metylowy - wykazują działanie genotoksyczne i rakotwórcze . Niemniej jednak, w badaniach zastosowano wysokie dawki, niemożliwe do spożycia przez człowieka razem z estragonem w formie przyprawy oraz mało prawdopodobne do spożycia w formie wyciągów zawartych w lekach . Ponadto, zastosowanie odpowiednich technik produkcji gwarantuje zminimalizowanie ilości szkodliwych substancji w ekstraktach otrzymywanych z estragonu .
Mimo to, nie zaleca się długotrwałego stosowania leków i suplementów diety, zawierających olejek eteryczny z estragonu. Krótkotrwałe stosowanie tych preparatów nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Estragon w ciąży i podczas karmienia piersią
Estragon może być bezpiecznie stosowany do przyprawiania potraw przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Z uwagi na brak badań, nie zaleca się stosowania podczas ciąży i laktacji wyrobów farmaceutycznych, zawierających wyciągi lub olejek eteryczny z estragonu.
Estragon w kuchni
Estragon jest niezwykle wszechstronnym ziołem, które posiada subtelny, ziołowy smak, pasujący do wielu potraw. Do przyprawiania można używać estragon zarówno świeży jak i suszony. Skład estragonu przyprawowego obejmuje suszone liście i kwitnące wierzchołki .
Do czego pasuje estragon?
Estragon bardzo dobrze współgra z:
- pieczonymi rybami,
- pieczonymi mięsami, szczególnie drobiem i wołowiną,
- jajkami, np. jajecznicą, omletem lub pastą jajeczną,
- pieczonymi warzywami,
- sosami typu pesto i aioli,
- zupami i gulaszami.
Można go także wykorzystać do marynowania i kiszenia warzyw, np. kapusty, ogórków czy dyni. We Francji stanowi nieodzowny składnik musztardy Dijon.
Świeży estragon najlepiej dodawać już do ugotowanej potrawy, dzięki temu będzie wyczuwalny jego łagodny smak. Dodatek estragonu podczas gotowania potrawy sprawia, że staje się on bardziej gorzki.
porada
Estragon jest zalecany na diecie ubogiej w sód, ponieważ poprawia smak potraw i umożliwia zmniejszenie ilości dodanej soli.
Czym zastąpić estragon?
Zamiast estragonu można wykorzystać inne popularne zioła, a w tym tymianek, oregano, bazylię, kolendrę czy natkę pietruszki. Przyprawy te, choć posiadają inny smak i aromat, stanowią równie dobry dodatek do wielu potraw.
Więcej podobnych treści
Gałka muszkatołowa
- Alina Niezgódka-Klósak
- 16 marca 2023
Majeranek
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Cząber
Jakie właściwości ma cząber? Kto powinien na niego uważać? Do czego pasuje? Czym można go zastąpić?
- Martyna Szałankiewicz
- 19 kwietnia 2023
Kminek
Jakie właściwości ma kminek? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Czym różni się od kumi...
- Martyna Szałankiewicz
- 13 kwietnia 2023
Liść laurowy
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Ziele angielskie
Na co pomaga ziele angielskie? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Czy ziele angielskie...
- Martyna Szałankiewicz
- 19 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-589-en.html&sw=Zingiber+Officinal+%D9%88+Aloysia+Citrodora+%D9%88+Artemisia+Dracunculus
- https://brieflands.com/articles/jjnpp-13720.html
- https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/76454499/117.sahu-libre.pdf?1639643986=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DEvaluatio_of_a_Tidiabetic_a_D_a_Tihyperl.pdf&Expires=1678093700&Signature=S2Cl-iWL58~ysu1ZwFkCoKZUo3PlVWqJWAdJlQ1doYrAlc5UOD~-VZBl5Zm0bt2jYXv7L1bjSKYQdRT0QUBl4kyCgX5QJ3iZVY8FLVaXssbQDi8AsPINqRhWtkB~V3K3fJNyA2QOOtKtYsmwOOx5LoSFcA0xKoq9zelzyJ0AZCA~3paRKAeW0z0dva-~kgpu4-jOT~~8t2HBrkDLBAgYBK~JIBC64dnfRhzH1sFqkjbSOEhr7x612sdKdxWnkSp51waiwEYmg8yv60ej5C6015U6Iw~4fxJbwnhsl0smMvCXXc9MJVIjZGqZiGcuIBVpHvQNSeihNdWDYq3spH20Iw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170937/nutrients
- https://food.ec.europa.eu/system/files/2016-10/fs_food-improvement-agents_flavourings-out102.pdf
- https://food.ec.europa.eu/system/files/2016-10/fs_food-improvement-agents_flavourings-out104.pdf
- David M Ribnicky i wsp.: Toxicological evaluation of the ethanolic extract of Artemisia dracunculus L. for use as a dietary supplement and in functional foods. Food Chem Toxicol, 2004, 42(4), 585-98.
- D M Ribnicky i wsp.: Antihyperglycemic activity of Tarralin, an ethanolic extract of Artemisia dracunculus L. Phytomedicine, 2006, 13(8), 550-7.
- Fabrice Nesslany i wsp.: Risk assessment of consumption of methylchavicol and tarragon: the genotoxic potential in vivo and in vitro. Mutat Res, 2010, 696(1), 1-9.
- Dmitry Obolskiy i wsp.: Artemisia dracunculus L. (tarragon): a critical review of its traditional use, chemical composition, pharmacology, and safety. J Agric Food Chem, 2011, 59(21), 11367-84.
- Stefanie Weinoehrl i wsp.: Comparative evaluation of two different Artemisia dracunculus L. cultivars for blood sugar lowering effects in rats. Phytother Res, 2012, 26(4), 625-9.
- Masoud Maham i wsp.: Antinociceptive effect of the essential oil of tarragon (Artemisia dracunculus). Pharm Biol, 2014, 52(2), 208-12.
- Akram Eidi i wsp.: Antinociceptive and anti-inflammatory effects of the aerial parts of Artemisia dracunculus in mice. Pharm Biol, 2016;54(3):549-54., 54(3), 549-54.
- Shahraki Mohammad Reza i wsp.: The Nociceptive and Anti-Inflammatory Effects of Artemisia dracunculus L. Aqueous Extract on Fructose Fed Male Rats. Evid Based Complement Alternat Med, 2015;2015:895417., 2015, 895417.
- Miriam Méndez-Del Villar i wsp.: Effect of Artemisia dracunculus Administration on Glycemic Control, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion in Patients with Impaired Glucose Tolerance. J Med Food, 2016, 19(5), 481-5.
- Seyyed Meysam Abtahi Froushani i wsp.: Estragole and methyl-eugenol-free extract of Artemisia dracunculus possesses immunomodulatory effects. Avicenna J Phytomed, 2016, 6(5), 526-534.
- Yongmei Yu i wsp.: An Extract of Russian Tarragon Prevents Obesity-Related Ectopic Lipid Accumulation. Mol Nutr Food Res, 2018, 62(8), e1700856.
- Jun Wang i wsp.: An Extract of Artemisia dracunculus L. Promotes Psychological Resilience in a Mouse Model of Depression. Oxid Med Cell Longev, 2018, 2018, 7418681.
- Reza Jahani i wsp.: Evaluation and comparison of the antidepressant-like activity of Artemisia dracunculus and Stachys lavandulifolia ethanolic extracts: an in vivo study. Res Pharm Sci, 2019, 14(6), 544-553.
- Maria-Ioana Socaciu i wsp.: Formulation and Characterization of Antimicrobial Edible Films Based on Whey Protein Isolate and Tarragon Essential Oil. Polymers (Basel), 2020, 12(8), 1748.
- Magdalena Majdan i wsp.: Inhibition of Neutrophil Functions and Antibacterial Effects of Tarragon ( Artemisia dracunculus L.) Infusion-Phytochemical Characterization. Front Pharmacol, 2020, 11, 947.
- Halina Ekiert i wsp.: Artemisia dracunculus (Tarragon): A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology. Front Pharmacol, 2021, 12, 653993.
- B Vandanmagsar i wsp.: Bioactive compounds from Artemisia dracunculus L. activate AMPK signaling in skeletal muscle. Biomed Pharmacother, 2021, 143, 112188.
- https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/cpg-sec-525750-spices-definitions
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464616302298
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2014.963167
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.