Kminek
Ostatnia aktualizacja: 19 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 12badań
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) to roślina zielna należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jako przyprawa cieszy się powszechnym uznaniem ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Posiada także wiele cennych właściwości prozdrowotnych i leczniczych, przez co z powodzeniem wykorzystywana jest m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym.
W pigułce
- Kminek to popularna przyprawa o charakterystycznym lekko piekącym i korzennym smaku.
- Nasiona kminku są źródłem błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, miedzi, magnezu oraz fosforu.
- Nasiona kminku zawierają olejek eteryczny, a także są źródłem antyoksydantów (m.in. kwasu kawowego, kwercetyny, likopenu).
- Połączenie olejku kminkowego oraz olejku z mięty pieprzowej łagodzi objawy dyspeptyczne oraz dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego (IBS).
- Spożywanie kminku może przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
- Kminek może działać przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie oraz przeciwdrgawkowo.
- Kminku nie powinny spożywać osoby z chorobami wątroby, zapaleniem dróg żółciowych, kamicą żółciową, chorobami oraz stanami zapalnymi nerek.
- Nie zaleca się spożywania dużych ilości kminku kobietom w ciąży, karmiącym piersią i małym dzieciom z uwagi na brak badań potwierdzających bezpieczeństwo takich praktyk.
Kminek zwyczajny to jedno z najstarszych znanych ludzkości ziół, pochodzące z Afryki Północnej, z której później przywędrowało do Azji oraz Europy.
Pierwsze dowody na jego istnienie pochodzą sprzed 5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie oraz mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego wykorzystywali nasiona kminku w ziołolecznictwie jako środek wspomagający trawienie . W ludowej medycynie krajów europejskich kminek stosowany był na łagodzenie wzdęć, przy bólach brzucha, zaparciach oraz nudnościach. Wykorzystywano go również jako środek do maskowania oddechu alkoholowego oraz zwalczania pasożytów. W irańskiej medycynie ludowej uważa się, że nasiona kminku mają działanie przeciwpadaczkowe. Z kolei mieszkańcy Indonezji stosują połączenie liści kminku z czosnkiem w leczeniu zapalnej egzemy .
Polska, poza Holandią oraz Niemcami, jest jednym z trzech głównych światowych producentów kminku. Do największych jego importerów należą Stany Zjednoczone, Szwajcaria i Austria. Główne produkty przetworzone z kminku to całe nasiona, olejek, oleożywica i proszek .
Kminek- wartości odżywcze
Kminek jest bogatym źródłem błonnika, składników mineralnych (szczególnie wapnia, żelaza, miedzi, magnezu oraz fosforu) i witamin (głównie C oraz z grupy B). 100 g nasion tej przyprawy dostarcza 333 kcal, 19,8 g białka, 14,6 g tłuszczu oraz 49,9 g węglowodanów złożonych. Jednak ze względu na niskie spożycie kminku w codziennej diecie (zwyczajowa porcja to 1 łyżeczka, czyli około 4 g), ilość dostarczonych składników odżywczych jest niewielka .
Składniki bioaktywne w kminku
Kminek zawiera dużo związków bioaktywnych. Dominującymi substancjami są przewutleniacze, w tym flawonoidy (m.in. kemferol, kwercetyna), karotenoidy (luteina, zeaksantyna, likopen) i kwasy fenolowe (kwas kawowy).
W kminku znajdują się również prozdrowotne olejki eteryczne, należące do grupy terpenów i monoterpenów- karwon, limonen oraz mircen .
Kminek- właściwości
Kminek łagodzi dyspepsję czynnościową
Najbardziej znanym zastosowaniem kminku jest jego wykorzystanie jako remedium na problemy trawienne. Z opublikowanej w 2019 roku metaanalizy wynika, że połączenie olejku kminkowego i olejku z mięty pieprzowej łagodzi objawy dyspeptyczne, do których należą ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Zastosowanie tych dwóch olejków może mieć właściwosci prokinetyczne i działać synergistycznie w łagodzeniu bólu trzewnego, co daje korzystny efekt terapeutyczny w tego typu schorzeniach .
Kminek łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS)
Istnieją pewne przesłanki naukowe, które wskazują, że stosowanie kminku może łagodzić występowanie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). W badaniu z udziałem 48 pacjentów z IBS z dominującą biegunką naukowcy oceniali skuteczność gorących okładów z kminku oraz gorących i zimnych okładów z oliwy. Dwie trzecie pacjentów odczuło znaczną poprawę związaną z osłabieniem objawów choroby po stosowaniu okładów z kminku .
Kminek może wspomagać odchudzanie
W przeprowadzonym badaniu jego autorzy zaobserwowali, że spożywanie kminku (w formie wody kminkowej powstałej przez hydrodestylację nasion- 20 ml raz dziennie przez 3 miesiące) przyczyniło się do redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością o około 1,5 kg .
W innym badaniu naukowcy wykazali, że konsumpcja ekstraktu z kminku istotnie zmniejsza poziom apetytu , co może mieć korzystny wpływ na uregulowanie masy ciała.
Kminek może obniżać poziom glukozy
Naukowcy wykazali, że suplementacja olejkiem kminkowym zmniejsza poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą . Niemniej na podstawie tych obserwacji nie można formułować jednoznacznych wniosków, ponieważ brakuje badań przeprowadzonych z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić taką skuteczność działania.
Kminek może przyczyniać się do redukcji cholesterolu i trójglicerydów
Przeprowadzone doświadczenie pokazało, że podawanie wodnego ekstraktu z nasion kminku znacząco zmniejszyło poziom cholesterolu i trójglicerdydów w surowicy badanych zwierząt . Niemniej jednak brak jest badań potwierdzających podobne efekty u ludzi.
wiem więcej!
Kminek ma działanie przeciwbakteryjne
W badaniach in vitro naukowcy wykazali, że olejki eteryczne zawarte w nasionach kminku skutecznie hamują wzrost niektórych rodzajów bakterii. Olejek kminkowy, którego głównymi składnikami był limonen wykazał działanie przeciwbakteryjne wobec Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Candida albicans, Aspergillus niger i Listeria innocua. Olejek, którego podstawowymi składnikami były karwon i limonen hamowały wzrost drobnoustrojów takich jak: Salmonella enteritidis, Staphylococcs aureus, Saccharomyces cerevisiae i Aspergillus niger .
Kminek wykazuje działanie przeciwzapalne
W publikacji z 2015 roku badacze dowiedli, że kminek może zmniejszać stan zapalny w organizmie. Naukowcy potwierdzili, że u szczurów otrzymujących olejek eteryczny z kminku (10 mg/kg) i wystawionych na działanie gentamycyny, poziom cytokin prozapalnych (IFN-c, IL-6 i TNF-a) zmniejszył się .
W innym badaniu jego autorzy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu wodno-alkoholowego z kminku oraz olejku eterycznego szczurom z zapaleniem jelita grubego, zredukowało zmiany zapalne zlokalizowane w okrężnicy zwierząt .
Kminek może mieć działanie moczopędne
W przeprowadzonym badaniu eksperci zaobserwowali, że podawanie wodnego ekstraktu z nasion kminku szczurom przez 8 dni, spowodowało u nich wzmożoną diurezę (wydalanie moczu). Na podstawie uzyskanych wyników naukowcy zasugerowali, że kminek może mieć potencjalne działanie moczopędne także u ludzi .
Kminek może działać przeciwdrgawkowo
Eksperyment przeprowadzony na myszach wykazał, że stosowanie olejku eterycznego z kminku zmniejszało u nich napady drgawek mioklonicznych i klonicznych. Badanie to jednak nie zostało wykonane z udziałem ludzi, dlatego nie można sformułować jednoznacznych wniosków .
Kminek- przeciwwskazania
Nie należy stosować preparatu zawierającego olejek kminkowy na uszkodzoną skórę, okolice oczu lub błony śluzowe. Spożywanie kminku i jego ekstraktów nie jest zalecane osobom z chorobami wątroby, zapaleniem dróg żółciowych, kamicą żółciową, chorobami oraz stanami zapalnymi nerek .
Interakcje z lekami
Niektóre źródła wskazują, że kminek może zaburzać działanie:
- leków przeciwcukrzycowych,
- leków uspokajających,
- leków moczopędnych.
Kminek w ciąży
Ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa spożywania, odradza się stosowanie dużych ilości kminku przez kobiety ciężarne, kobiety karmiące i małe dzieci .
Kminek w kuchni
Smak nasion kminku określany jest jako lekko piekący oraz korzenny.
Do czego pasuje kminek?
Jako przyprawa najczęściej wykorzystywany jest do takich produktów i potraw jak:
- pieczywo,
- warzywa, szczególnie kiszone (np. kapusta kiszona),
- bigos,
- sery,
- mięso czerwone,
- zupy (np. kapuśniak, ziemniaczana, grzybowa),
- pasty,
- sałatki,
- wódki (m.in. kminkówka) i likiery (np. alasz).
Kminek dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak:
- majeranek,
- pieprz cayenne,
- czosnek,
- sól,
- pieprz czarny.
porada
Kminek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. szklanym) w chłodnym, ciemnym miejscu.
Czym zastąpić kminek?
Ze względu na charakterystyczny smak i aromat kminku, nie ma jego idealnego zamiennika. Podobne pod względem smakowym mogą być przyprawy takie jak:
- anyż (nasiona),
- kmin rzymski,
- koper włoski (nasiona),
- czarnuszka.
Kminek a kmin rzymski
Kminek (Carum carvi L.) jest dosyć często mylony z kminem rzymskim (Cuminum cyminum), jednakże są to dwa różne rodzaje roślin należące do tej samej rodziny selerowatych (Apiaceae).
Napar z kminku
Według medycyny ludowej napar z kminku jest pomocny przy wielu problemach zdrowotnych, związanych głównie z układem pokarmowym. Stosowany był m.in. w łagodzeniu niestrawności, kolek, wzdęć oraz zwalczaniu pasożytów. Ponadto popularnie uchodzi także za ‘odświeżacz’ oddechu.
Choć kminek ma zasobną historię zastosowania jako panceum na wiele dolegliwości, większość wymienionych właściwości przyprawy nie zostało potwierdzonych w badaniach klinicznych.
Przygotowanie naparu z kminku
- 1 łyżeczkę (około 4 g) nasion kminku rozgnieść w moździerzu lub zmielić, nastepnie przesypać do kubka.
- Zalać zawartość kubka gorącą (nie wrzącą) wodą, przykryć i odstawić na 5-10 minut.
- Odcedzić napar przez drobne sitko.
Więcej podobnych treści
Estragon
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Cząber
Jakie właściwości ma cząber? Kto powinien na niego uważać? Do czego pasuje? Czym można go zastąpić?
- Martyna Szałankiewicz
- 19 kwietnia 2023
Liść laurowy
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Ziele angielskie
Na co pomaga ziele angielskie? Jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Czy ziele angielskie...
- Martyna Szałankiewicz
- 19 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- Mohaddese Mahboubi i wsp.: Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases. Nat Prod Bioprospect., 2019, 9(1), 1–11.
- Committee on Herbal Medicinal Products, European Union, 2015 herbal monograph on Carum carvi L., aetheroleum
- Erjaee H i wsp, Effect of caraway on gentamicin-induced oxidative stress, inflammation and nephrotoxicity in rats, Veterinary Science Development, 2015
- Rakesh K. Joshi i wsp.: Himalayan Aromatic Medicinal Plants: A Review of their Ethnopharmacology, Volatile Phytochemistry, and Biological Activities. Medicines (Basel)., 2016, 3(1), 6.
- Malhotra S.K.,11 Caraway,Handbook of herbs and spices, 2012
- Neveen H i wsp, Renoprotective effects of Caraway (Carum carvi L.) essential oil in streptozotocin induced diabetic rats, Journal of Applied Pharmaceutical Science Vol. 4 (02), pp. 027-033, 2014
- Tarek N i wsp, Comparative chemical and antimicrobial study of nine essential oils obtained from medicinal plants growing in Egypt, Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences, 2014
- Trifan A i wsp, Antioxidant Activity of Essential Oil From Carum Carvi L. Cultivated in North-Eastern Romania, Rev. Med. Chir. Soc. Med. Nat, 2016
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170918/nutrients
- A Lemhadri i wsp.: Cholesterol and triglycerides lowering activities of caraway fruits in normal and streptozotocin diabetic rats. J Ethnopharmacol, 2006, 106(3), 321-6.
- Sanaa Lahlou i wsp.: Diuretic activity of the aqueous extracts of Carum carvi and Tanacetum vulgare in normal rats. J Ethnopharmacol, 2007, 110(3), 458-63.
- Mahnaz Kazemipoor i wsp.: Antiobesity effect of caraway extract on overweight and obese women: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med, 2013;2013:928582., 2013, 928582.
- A Keshavarz i wsp.: Effects of Carum carvi L. (Caraway) extract and essential oil on TNBS-induced colitis in rats. Res Pharm Sci, 2013, 8(1), 1-8.
- Romy Lauche i wsp.: Efficacy of Caraway Oil Poultices in Treating Irritable Bowel Syndrome--A Randomized Controlled Cross-Over Trial. Digestion, 2015;92(1):22-31., 92(1), 22-31.
- Mahnaz Kazemipoor i wsp.: Slimming and Appetite-Suppressing Effects of Caraway Aqueous Extract as a Natural Therapy in Physically Active Women. Phytother Res, 2016, 30(6), 981-7.
- Juanjuan Li i wsp.: A Combination of Peppermint Oil and Caraway Oil for the Treatment of Functional Dyspepsia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med, 2019, 2019, 7654947.
- Alireza Showraki, MD i wsp.: Anticonvulsant Effect of the Aqueous Extract and Essential Oil of Carum Carvi L. Seeds in a Pentylenetetrazol Model of Seizure in Mice. Iran J Med Sci., 2016, 41(3), 200–208.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.