Kumin (kmin rzymski)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Kumin (kmin rzymski)

Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 7źródła
  • 10badań

Kumin to powszechne określenie dla nasion należących do aromatycznej rośliny o nazwie kmin rzymski (Cuminum cyminum), zaliczanej do rodziny selerowatych (Apiaceae), pochodzącej ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Największym producentem kuminu na świecie są Indie.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Kumin

Nazwa alternatywna:

Kmin rzymski

Grupa:

Przyprawy

Kalorie:

375 kcal/100 g

Bogaty w:

Kwasy fenolowe (np. kwas p-kumarowy, kwas galusowy), kwercetyna, kuminaldehyd, cymen, kupinal, β-terpinen, β-pinen

Właściwości:

Obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego, wspomaganie odchudzania, redukowanie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą; możliwe działanie moczopędne, wiatropędne i łagodzące niestrawność.

W ciąży:

Nie ma przeciwwskazań do spożywania.


W pigułce

  • Kumin (inaczej kmin rzymski) to popularna potrawa cechująca się ostrym, wyrazistym smakiem
  • Spożywanie kuminu może wspomagać odchudzanie i obniżać stężenie cholesterolu we krwi
  • Kumin może poprawiać niektóre parametry krwi u osób z cukrzycą
  • Kmin rzymski przyczynia się do łagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego (IBS)
  • Prawdopodobnie kumin może być pomocny w leczeniu niestrawności
  • Kumin jest bezpieczny dla zdrowia, ale przy jego spożyciu ostrożność powinny zachować osoby z chorobami układu oddechowego i wrzodami
  • Kmin rzymski może być spożywany przez kobiety ciężarne i karmiące piersią
  • Kumin (kmin rzymski) jest mylnie nazywany kminkiem, Są to dwie zupełnie inne przyprawy

Jakie wartości odżywcze ma kumin?

Kumin nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych

Co prawda w kuminie znajdują się różne składniki, w tym białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, to jednak nie można tego produktu traktować jako dobre źródło tych związków. Wynika to z faktu, że kumin jako przyprawę spożywamy w bardzo niewielkich ilościach.

Zazwyczaj do potraw (przewidzianych dla 4 osób) dodaje się 1 łyżeczkę kuminu (ok. 4 g). Oznacza to, że wraz z przyprawioną w ten sposób potrawą spożywamy zaledwie 1 g.

Wobec tego, poniższą wartość odżywczą należy potraktować wyłącznie czysto informacyjnie.

Zawartość podstawowych makroskładników kszałtuje się następująco:

  • Białko - 17,81 g/100 g
  • Tłuszcz - 22,27 g/100 g
  • Węglowodany - 44,24 g/100 g
  • Błonnik pokarmowy - 10,5 g/100 g

W kuminie stwierdzono obecność składników mineralnych takich, jak:

  • Wapń - 931 mg/100 g
  • Żelazo - 66,36 mg/100 g
  • Magnez - 366 mg/100 g
  • Fosfor - 499 mg/100 g
  • Potas - 1788 mg/100 g
  • Sód - 168 mg/100 g
  • Cynk - 4,8 mg/100 g
  • Miedź - 0,87 mg/100 g
  • Mangan - 3,3 mg/100 g
  • Selen - 5,2 µg/100 g

Podobnie w przypadku witamin, kumin zawiera ich śladowe ilości:

W kuminie znajdują się związki z grupy polifenoli

Analiza chemiczna składu nasion kuminu wykazała, że są one źródłem związków bioaktywnych - polifenoli. Wśród najobficiej występujących składników należy wymienić:

Kumin zawiera różne związki lotne

W nasionach kuminu stwierdzono obecność olejku eterycznego (na poziomie ok. 2-4,5%), który odpowiada głównie za aromat przyprawy. W składzie takiego olejku znajduje się szereg różnych związków chemicznych. Są to głównie:

  • Kuminaldehyd
  • Cymen
  • Kuminal
  • β-terpinen
  • β-pinen
  • Safranal

Jakie właściwości ma kmin rzymski?

Nasionom kuminu przypisuje się działanie:

  • Ściągające
  • Pobudzające wydzialenie soków trawiennych
  • Łagodzące niestrawności i poprawiające trawienie
  • Antyseptyczne (przeciwdrobnoustrojowe)
  • Wiatropędne
  • Moczopędne
  • Łagodzące biegunki
  • Przeciwzapalne

Z względu na te potencjalne właściwości, kmin rzymski od setek lat jest wykorzystywany w różnych systemach medycyjny tradycyjnej. 

Wymienione właściwości nie były analizowane w badaniach naukowych z udziałem ludzi. Stąd też nie można wskazać, jaka jest w rzeczywistości skuteczność działania kuminu.

Kumin może obniżać stężenie cholesterolu we krwi

Najnowsza analiza badań naukowych opublikowana w 2018 roku w czasopiśmie Phytotherapy Research wykazała, że spożywanie kuminu może przyczyniać się do poprawy profilu lipidowego krwi.

Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie kuminu w różnych formach (jako zmielone nasiona, ekstrakt, olejek eteryczny) spowodowało obniżenie poziomu:

  • Cholesterolu całkowitego (średnio o 10,90 mg/dl)
  • Złego cholestrolu LDL (średnio o 6,94 mg/dl)

Kumin może wspomagać odchudzanie

W dwóch przeprowadzonych badaniach zaobserwowano, że spożywanie kuminu (w formie kapsułki z olejkiem eterycznym lub 3 g sproszkowanych nasion) przyczyniło się do redukcji masy ciała o ok. 1-2 kg.

Wobec tego można uznać, że kumin może stanowić wartościowy składnik diety odchudzającej.

Korzyści zdrowotne kuminu dla osób z zespołem jelita drażliwego (IBS)

Istnieją pewne przesłanki naukowe, które wskazują, że spożywanie kuminu może łagodzić dolegliwości towarzyszące zespołowi jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome).

Naukowcy odnotowali, że podawanie ekstraktu spowodowało zmniejszenie dolegliwości takich, jak:

  • Bóle brzucha
  • Wzdęcia
  • Niepełne wypróżnianie
  • Nieregularne wypróżniania
  • Obecność śluzu w kale

Kumin poprawia stan zdrowia osób z cukrzycą

Przegląd 7 prac naukowych dostarczył obserwacji pozwalających stwierdzić, że stosowanie kuminu przez osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 może wiązać się z pewnymi korzyściami zdrowotnymi:

  • Obniżeniem masy ciała (średnio o 1,74 kg)
  • Obniżeniem stężenia glukozy we krwi na czczo (średnio o 17,82 mg/dl)
  • Redukcją poziomu triglicerydów we krwi (średnio o 21,23 mg/dl)
  • Wzrostem stężenia "dobrego" cholesterolu HDL (śednio o 4,16 mg/dl)

Przeciwwskazania

Kumin jest przyprawą bezpieczną dla zdrowia

Kmin rzymski jest uznawany za dobrze tolerownay przez organizm i ogólnie bezpieczny dla naszego zdrowia.

Skutki uboczne

Pomimo, że kuminjest bezpieczny dla zdrowia, to długotrwałe spożywanie wysokich ilości tej przyprawy może powodować pewne skutki uboczne, najczęściej w postaci:

  • Zwiększonego ryzyka krwawienia
  • Zapalenia skóry
  • Powikłań oddechowych

Zaleca się zachowanie ostrożności podczas stosowania kuminu u niektórych osób:

  • Cierpiących na wrzody żołądka
  • Pacjentów z chorobami układu oddechowego

Jednakże nie oznacza to, że kumin jest zupełnie przeciwwskazany do spożywania przez powyżej wymienione grupy osób.

Interakcje z lekami

Niektóre opracowania naukowe wskazują, że kumin może zakłócać działanie niektórych leków, w tym:

  • Antybiotyków
  • Leków przeciwdrgawkowych
  • Leków przeciwcukrzycowych
  • Leków przeciwzapalnych

Kumin w ciąży

Wbrew niektórym opiniom, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kuminu jako przyprawy w trakcie ciąży lub w okresie karmienia piersią.

Pewne obawy związane ze stosowaniem kuminu w ciąży wynikają z faktu, że setki lat temu był on podawany w wysokich ilościach w celu wywołania poronienia. Trzeba zauważyć, że taka praktyka nie była wykorzystywana w medycynie konwencjonalniej, a wyłącznie w medycynie tradycyjnej.

Do dnia dzisiejszego nie wykazano działania poronnego kuminu.

Zgodnie z powyższym, spożywanie produktów i potraw zawierających kumin nie wpłynie negatywnie na przebieg ciąży. 

Jak spożywać kumin?

Kumin wzbogaca smak różnych potraw

Smak nasion kuminu jest określany jako ciepły, ciężki i ostry, jednocześnie z wyczuwalną nutą goryczy i słodyczy.

Aby wydobyć aromat kminku, niektórzy zalecają go opiekać/prażyć.

Do czego stosować kumin?

Kumin może znaleźć wiele zastosowań kulinarnych i najczęściej wykorzystywany jest jako przyprawa do produktów i potraw takich, jak:

  • Gulasz
  • Jagnięcina
  • Ryby
  • Drób
  • Ryż (np. w postaci pilawu)
  • Ziemniaki
  • Sery
  • Hummus
  • Chili con carne
  • Zupy
  • Pieczywo
  • Marynaty i produkty kiszone
  • Nasiona roślin strączkowych (np. ciecierzyca, soczewica, fasola)
  • Nalewki i likiery

Uważa się, że kmin rzymski dobrze komponuje się z takimi przyprawami, jak:

Warto też zauważyć, że kumin wchodzi w skład różnych mieszanek przyprawowych, np. curry i garam masala.

Czym zastąpić kmin rzymski?

Kumin posiada bardzo charakterystyczny smak, który bardzo trudno zastąpić innymi przyprawami. Z tego względu nie ma dla niego idealnego zamiennika.

Jeżeli jednak nie dysponujesz kuminem, to możesz sięgnąć po przyprawy najbardziej zbliżone pod względem profilu smakowego:

  • Kminek
  • Czarnuszka
  • Koper włoski (nasiona)
  • Kolendra (nasiona)

Wskazówki przy kupowaniu

Kmin rzymski a kminek

Kmin rzymski i kumin to jest to sama przyprawa. Jednakże kumin (kmin rzymski) jest bardzo często błędnie nazywany kminkiem.

Kminek zwyczajny (Carum carvi) to zupełnie inna roślina, choć podobnie jak kumin, zaliczana jest do rodziny selerowatych. W porównaniu do kminu rzymskiego, kminek charakteryzuje się łagodniejszym, delikatniejszym smakiem.

Przyprawy te różnią się również wyglądem. Kumin ma kształt nieco eliptyczny, zaś kminek jest dłuższy i zwęża się ku końcowi.  

Dodatkowo kumin cechuje się zwykle jaśniejszym kolorem.

Kumin - gdzie kupić i ile kosztuje?

Kmin rzymski jest stosunkowo popularną przyprawą i można go kupić w większości sklepów spożywczych oraz zielarskich. Kumin można dostać również w wielu sklepach internetowych.

Sprzedawany jest on jako całe ziarna lub w formie zmielonej.

Kmin rzymski mielony kosztuje 1,9-2,1 zł za opakowanie (15 g). 

Z kolei cena kminu rzymskiego w całości wynosi 1,3-1,5 zł za opakowanie (25 g).

Przechowywanie

Kumin powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach (zaleca się wykorzystanie opakowań szklanych), w suchym miejscu bez dostępu światła.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter