Goździki - wszystko co warto wiedzieć
Ostatnia aktualizacja: 07 stycznia 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 12badań
Goździki to powszechne określenie dla popularnej przyprawy otrzymywanej z suszonych pąków goździkowca korzennego, inaczej nazywanego czapetką pachnącą (Syzygium aromaticum). Największymi producentami goździków na świecie są Indonezja, Indie, Malezja, Sri Lanka, Madagaskar, Brazylia i Tanzania. Goździki mają wiele nietypowych zastosowań i właściwości - sprawdziliśmy je.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Goździki |
Grupa: | Przyprawy |
Kalorie: | 274 kcal/100 g |
Bogate w: | Eugenol |
Właściwości: | Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, działanie łagodzące ból zębów, korzystny wpływ na zdrowie wątroby, możliwe działanie przeciwwrzodowe |
W ciąży: | Nie ma przeciwskazań do spożywania w formie przyprawy. Zaleca się nie przyjmować preparatów na bazie goździków (np. olejku goździkowego) |
Przeciwwskazania: | Ostrość podczas spożywania preparatów na bazie goździków (np. olejku goździkowego) powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe |
Jak przechowywać: | Goździki najlepiej przechowywać w całości, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu |
Cena: | 1,20-1,50 za opakowanie (10 g) |
W pigułce
- Goździki to popularna przyprawa, której najważniejszym składnikiem jest eugenol (związek z grupy polifenoli)
- Goździki posiadają silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- Żucie goździków może łagodzić ból zębów
- Goździki mogą prawdopodobnie działać ochronnie na wątrobę i działać przeciwwrzodowo
- Goździki w formie przyprawy mogą być spożywane przez kobiety ciężarne. Jednakże ze względu na brak badań naukowych, nie zaleca się stosowania preparatów na bazie goździków w trakcie ciąży
- Podczas stosowania preparatów na bazie goździków (np. olejku goździkowego) powinny zachować ostrożność osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe
Jakie wartości odżywcze dostarczają goździki?
Goździki dostarczają znikomych ilości kalorii
Pomimo, że wartość energetyczna goździków jest stosunkowo wysoka, bo wynosi 274 kcal/100 g, to biorąc pod uwagę to, że są one spożywane w niewielkich ilościach, nie dostarczają one zbyt wielu kalorii.
Przy założeniu, że wraz z wybraną potrawą spożywamy 1 g goździków (choć w rzeczywistości jest to pewnie i mniej), to taka porcja przyprawy dostarcza zaledwie 2,7 kcal.
Goździki nie są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych
Co prawda w goździkach obecne są składniki mineralne w stosunkowo wysokich ilościach, to ze względu na to, że są spożywane w niewielkich ilościach, nie są dobrym źródłem tych związków.
Na największą uwagę zasługuje tutaj mangan, którego w goździkach znajduje się bardzo dużo - 60,13 mg/100 g.
Zawartość pozostałych składników mineralnych w 100 g goździków kształtuje się następująco:
- Wapń - 632 mg
- Żelazo - 11,83 mg
- Magnez - 259 mg
- Fosfor - 104 mg
- Potas - 1020 mg
- Sód - 277 mg
- Cynk - 2,32 mg
- Miedź - 0,37 mg
- Selen - 7,2 µg
W goździkach znajdują się śladowe ilości witamin z grupy B:
- Tiamina - 0,16 mg
- Ryboflawina - 0,22 mg
- Kwas pantotenowy - 0,51 mg
- Witamina B6 - 0,39 mg
- Kwas foliowy - 25 µg
Goździki zawierają również witaminę E - 8,82 mg/100 g i witaminę K - 141,8 µg/100 g.
Goździki są źródłem polifenoli
Goździki zawierają wysokie ilości związków bioaktywnych zaliczanych do polifenoli.
Najważniejszym składnikiem obecnym w goździkach jest eugenol, który odpowiada za wiele właściwości tej przyprawy.
W goździkach znajdują się jeszcze inne związki fenolowe, w tym m.in.:
- Kwas galusowy
- Kwas kawowy
- Kwas ferulowy
- Kwas elagowy
- Kwas salicylowy
- Kempferol
- Kwercetyna
Jakie właściwości mają goździki?
Goździki mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że goździki mają zastosowanie w hamowaniu rozwouj takich bakterii jak:
- Escherichia coli
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
Dodatkowo naukowcy zaobserwowali, że olejek eteryczny z goździków i eugenol w nim zawarty zapobiegają rozwojowi bakterii:
- Listeria monocotygoenes
- Staphylococcus epidermidis
- Proteus vulgaris
- Pseudomonas aeruginosa
Na podstawie aktualnego stanu wiedzy można również wskazać, że olejek goździkowy hamuje rozwój grzybów z gatunków:
- Mucor sp.
- Microsporum gypseum
- Fusarium monoliforme
- Trichophytum monoliforme
- Trichophytum rubrum
- Aspergillus sp.
- Fusarium oxysporum
Goździki na ból zębów
Naukowcy donoszą, że goździki mogą działać przeciwbólowo. A wszystko to za sprawą obecnego w nich eugenolu.
Powszechnie goździki stosuję się w celu łagodzenia bólu zębów. Zazwyczaj pomocne okazuje się żucie goździków. Można je także stosować na gardło.
Należy jednak pamiętać, że goździki nie zawsze są skuteczne w uśmierzaniu bólu i zazwyczaj ich działanie jest tylko tymczasowe. Stosowanie goździków na ból zęba nie powinno zastąpić wizyty u dentysty. U niektórych osób na skutek takiego stosowania goździków może pojawić się opuchlizna.
Goździki działają ochronnie na wątrobę
W badaniach wykonanych na modelach zwierzęcych naukowcy zaobserwowali, że goździki mogą działać hepatoochronnie, czyli mogą chronić wątrobę przed niekorzystnymi czynnikami.
Dla przykładu, w 2017 roku opublikowano wyniki badania, które pokazały, że polifenole obecne w goździkach mogą chronić wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu. Naukowcy zaobserwowali, że u zwierząt, które otrzymywały te związki nastąpił wzrost aktywności enzymów przeciwutleniających i obniżenie poziomu czynników zapalnych.
W innych pracach zauważono również, że eugenol obecny w goździkach może wspomagać wątrobę w metabolizowaniu ksenobiotyków, czyli neutralizowaniu substancji obcych dla naszego organizmu.
Dodatkowo w badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że składnik ten może zmniejszać stłuszczenie i zapalenie wątroby, jak również obniżać korzystnie aktywność enzymów wątrobowych.
Potencjalne właściwości przeciwnowotworowe
Doświadczenia przeprowadzone na liniach komórkowych (in vitro) pokazały, że goździki i składniki w nich zawarte mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, w tym:
- Raka piersi
- Raka przełyku
- Raka szyjki macicy
- Raka jelita grubego
Działanie przeciwwrzodowe
W medycynie tradycyjnej goździki stosowano w leczeniu wrzodów.
Badanie przeprowadzone na zwierzętach wydaje się potwierdzać właściwości przeciwwrzodowe goździków.
Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie goździków przyczyniało się do zmniejszenia liczby owrzodzeń oraz powierzchni wrzodów.
Należy jednak podkreślić, że nie przeprowadzono dotychczas badań z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić takie działanie goździków.
Goździki redukują zapach czosnku
Czosnek jest wartościowym składnikiem naszej diety, ponieważ wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne.
Jednakże niektóre osoby odstrasza jego zapach, którzy utrzymuje się nawet kilkanaście godzin po jego spożyciu.
Jednym ze sposobów, aby zredukować zapach czosnku po spożyciu jest żucie goździków.
Skutki uboczne i przeciwwskazania
Goździki są ogólnie bezpieczne dla zdrowia i nie powodują żadnych skutków ubocznych.
Warto jednak zaznaczyć, że niektóre osoby mogą być uczulone na goździki i w związku z tym należy je wówczas wykluczyć z diety.
Interakcje z lekami
Należy wiedzieć, że związki w nich obecne (głównie eugenol) mogą spowalniać krzepnięcie krwi.
Stąd jednoczesne spożywanie wysokich ilości goździków (w tym szczególnie olejku goździkowego) i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych może zwiększać ryzyko krwawienia i powstawania sinikaków.
Do leków spowalniających krzepnięcie krwi można zaliczyć m.in.:
- Aspirynę
- Ibuprofen
- Heparynę
- Warfarynę
- Naproksen
- Diklofenak
Goździki w ciąży
Goździki jako przyprawa są bezpieczne dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Nie ma konieczności eliminowania ich z diety w trakcie ciąży lub w okresie laktacji.
Jednakże ze względu na brak danych, nie zaleca się stosowania preparatów z goździkami (np. olejku goździkowego) przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Jak spożywać goździki?
Goździki są spożywane głównie jako przyprawa. Komponują się z wieloma różnymi potrawami i najczęśćiej dodawane są do takich produktów i dań jak:
- Kompoty
- Konfitury
- Ponczo
- Grzane wino
- Potrawy mięsne (np. baranina, dziczyzna)
- Kapusta kiszona
- Ciasta i ciasteczka
- Produkty marynowane
Przechowywanie
Goździki powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Goździki najlepiej przechowywać w całości (a nie zmielone). Wówczas mają dłuższą przydatność do spożycia, a związki aktywne w nich zawarte cechują się wyższą aktywnością.
Jakość goździków można sprawdzić umieszczając je w szklance wypełnionej wodą. Gożdziki o wyższej jakości powinny unosić się na wodzie w pionie, za te mniej świeże będą unosić się w poziomie lub będą opadać na dno.
Więcej podobnych treści
Oregano
Oregano (inaczej lebiodka pospolita lub dziki majeranek) to jedna z najpopularniejszych przypraw....
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 października 2020
Czosnek
Czosnek to roślina o leczniczych właściwościach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. P...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Kardamon
Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która nie tylko wzbogaca potrawy, ale również wzmacnia ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 czerwca 2021
Tymianek
- Paulina Styś-Nowak
- 24 stycznia 2023
Czosnek niedźwiedzi
- Paulina Styś-Nowak
- 09 marca 2023
Rozmaryn
Jakie właściwości posiada rozmaryn? Jakie mogą być skutki uboczne wysokiego spożycia rozmarynu? C...
- 18 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/71964
- http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-695X2009000200006
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171321/nutrients
- https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2006.01308.x
- E O Agbaje i wsp.: Gastrointestinal effects of Syzigium aromaticum (L) Merr. & Perry (Myrtaceae) in animal models. Nig Q J Hosp Med, Jul-Sep, 18(3), 137-41.
- Vinay Dwivedi i wsp.: Comparative anticancer potential of clove (Syzygium aromaticum)--an Indian spice--against cancer cell lines of various anatomical origin. Asian Pac J Cancer Prev, 2011;12(8):1989-93., 12(8), 1989-93.
- Hidetomo Iwano i wsp.: Effect of dietary eugenol on xenobiotic metabolism and mediation of UDP-glucuronosyltransferase and cytochrome P450 1A1 expression in rat liver. Int J Food Sci Nutr, 2014, 65(2), 241-4.
- Diego Francisco Cortés-Rojas i wsp.: Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pac J Trop Biomed., 2014, 4(2), 90–96.
- Haizhou Liu i wsp.: Clove Extract Inhibits Tumor Growth and Promotes Cell Cycle Arrest and Apoptosis. Oncol Res., 2014;, 21(5), 247–259.
- Parvinnesh S. Kumar i wsp.: Anticancer potential of Syzygium aromaticum L. in MCF-7 human breast cancer cell lines. Pharmacognosy Res., 2014, 6(4), 350–354.
- A. Kumarswamy i wsp.: Multimodal management of dental pain with focus on alternative medicine: A novel herbal dental gel. Contemp Clin Dent., 2016, 7(2), 131–139.
- Azadeh Nikousaleh i wsp.: Antioxidant components and properties of dry heat treated clove in different extraction solvents. J Food Sci Technol., 2016, 53(4), 1993–2000.
- D Pérez-Conesa i wsp.: Inhibition and inactivation of Listeria monocytogenes and Escherichia coli O157:H7 colony biofilms by micellar-encapsulated eugenol and carvacrol. J Food Prot, 2006, 69(12), 2947-54.
- Yujie Fu i wsp.: Antimicrobial activity of clove and rosemary essential oils alone and in combination. Phytother Res, 2007, 21(10), 989-94.
- Inder Singh Rana i wsp.: Evaluation of antifungal activity in essential oil of the Syzygium aromaticum (L.) by extraction, purification and analysis of its main component eugenol. Braz J Microbiol, 2011, 42(4), 1269-77.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.