Gorczyca biała

Ostatnia aktualizacja: 12 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 5badań

Gorczyca biała (Sinapis alba) to roślina zielna z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), uprawiana powszechnie w Europie, także w Polsce. Choć znana jest głównie jako niezbędna przyprawa musztard, posiada pewne właściwości prozdrowotne.


W pigułce

  • Gorczycę białą wykorzystuje się głównie do produkcji musztard łagodnych.
  • Gorczyca biała wykazuje działanie przeciwbakteryjne (przeciw S. aureus i E. coli).
  • Gorczyca biała może zmniejszać częstość występowania ostrych ataków astmy oskrzelowej u dzieci.
  • Gorczyca biała ma potencjał przeciwnowotworowy wobec ludzkich komórek nerwiaka niedojrzałego i glejaka.
  • Nie potwierdzono korzystnego wpływu gorczycy na dolegliwośći ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, niestrawność).
  • Gorczyca biała zawiera białko alergizujące i może wywołać reakcje anafilaktyczne.
  • Spożycie gorczycy białej z żywnością wydaje się bezpieczne u kobiet w ciąży. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży z alergią na białko gorczycy. 

Gorczyca biała prawdopodobnie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest wykorzystywana na całym świecie głównie do produkcji różnego rodzaju musztard. Poza gorczycą białą, powszechnie znane i stosowane w przemyśle spożywczym są także gorczyca brunatna i czarna. 

Gorczyca biała znajduje zastosowanie także w przemyśle farmaceutycznym. Jako roślina miododajna, jest ceniona również w środowisku pszczelarskim.

Gorczyca biała - wartości odżywcze

Nasiona gorczycy białej w 100 g dostarczają blisko 500 kcal. Gorczyca biała zawiera głównie witaminy z grupy B oraz potas i wapń. Jednakże standardowo spożywane porcje tej rośliny zielnej dostarcząją śladowe ilości wymienionych mikroelementów.

Gorczyca biała zawiera także substancje aktywne biologicznie, charakterystyczne dla roślin z rodziny kapustowatych, czyli glukozynolany . Powszechnie wiadomo, że glukozynolany należą do substancji goitrogennych - blokujących pobieranie jodu przez tarczycę. Nie ma jednak badań naukowych, oceniających wpływ spożycia produktów żywnościowych zawierających gorczycę białą na funkcjonowanie tarczycy .

W nasionach gorczycy białej znajdują się także związki przeciwutleniające - głównie związki fenolowe takie jak kwas 3,4-di-hydroksybenzoesowy, kwas ferulowy i kwas synapinowy .

Gorczyca biała - właściwości

Gorczyca biała może wspomagać terapię astmy

W metaanalizie uwzględniającej dzieci z astmą oskrzelową badacze wykazali, że plastry skórne, które zawierają głównie gorczycę białą zmniejszają częstość występowania ostrych napadów astmy oskrzelowej . Potrzeba jednak więcej badań naukowych w tym obszarze. 

Gorczyca biała ma działanie przeciwbakteryjne 

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z gorczycy białej wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciw S. aureus oraz E. coli. Zaobserwowali także, że potraktowanie sałatek gotowych do spożycia ekstraktem z gorczycy białej może wydłużać ich okres ważności (poprzez działanie przeciwbakteryjne). Badacze sugerują, że gorczyca biała w przyszłości może znaleźć wykorzystanie jako konserwant żywności

Gorczyca biała może zapobiegać rozwojowi otyłości 

Badacze wykazali (na modelach zwierzęcych), że mieszanina zawierająca sproszkowaną gorczycę białą oraz sproszkowane kiełki brokułu hamuje przyrost masy ciała u zwierząt z otyłością wywołaną bisfenolem A. Wykazuje także pozytywny wpływ na profil lipidowy .

Konieczna jest większa ilość badań, a przede wszystkim tych z udziałem ludzi, aby ocenić wpływ gorczycy na profilaktykę otyłości.

Gorczyca biała wykazuje potencjał przeciwnowotworowy

Badacze wykazali, że substancja czynna (izotiocyjanian 4-hydroksybenzylu) pozyskiwana z nasion gorczycy białej działa hamująco na proliferację (rozmnażanie się) komórek ludzkiego nerwiaka niedojrzałego i glejaka . Potrzeba więcej badań naukowych, które ustalą potencjał przeciwnowotworowy gorczycy. 

Gorczyca biała a dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego

Jednym z ludowych zastosowań gorczycy jest terapia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, szczególnie zaparć, wzdęć i niestrawności. Uważa się, że gorczyca działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, zwiększa perystaltykę jelit i pobudza trawienie.

Niemniej jednak brakuje jakichkolwiek badań, które mogłyby potwierdzić lub wykluczyć pozytwyny wływ gorczycy białej na pracę przewodu pokarmowego.

zdrowe

Gorczyca biała - przeciwwskazania

Alergia na gorczycę białą

Gorczyca biała zwiera białko alergizujące. U osób z alergią na gorczycę białą rekacje alergiczne wystąpią prawdopodobnie także po spożyciu innych rodzajów gorczycy. Gorczyca (bez względu na rodzaj) to jeden z czternastu alergenów, o których producenci żywności są zobowiązani poinformować na etykiecie produktu żywnościowego (zgodnie z rozporządzniem (UE) nr 1169/2011)

Interakcje z lekami

Według dostępnej wiedzy gorczyca biała nie wchodzi w interakcje z lekami.

Gorczyca biała a ciąża

Spożywanie małych ilości gorczycy białej występującej w żywności wydaje się bezpieczne. 

Uwaga

uwaga!

Stosowanie zewnętrzne plastrów ziołowych zawierających gorczycę białą lub inną należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. 

Gorczyca biała w kuchni

Do czego pasuje gorczyca biała?

Gorczycę białą wykorzystuje się głównie do produkcji musztard łagodnych. Gorczyca biała znajduje także zastosowanie w produkcji różnego rodzaju warzyw konserwowych (np. ogórki piklowane). Ze względu na delikatnie ostry smak, gorczycę białą wykorzystuje się do przygotowywania różnego rodzaju marynat oraz sosów i dressingów. 

Czym zastąpić gorczycę białą?

Podobny smak do gorczycy białej wykazuje kminek zwyczajny. Podczas konserwowania warzyw gorczycę białą można zastąpić korzeniem chrzanu pospolitego. 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Alina Niezgódka-Klósak


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • Boscariol Rasera, G.; Hilkner, M. H.; de Alencar, S. M.; de Castro, R. J. S. Biologically Active Compounds from White and Black Mustard Grains: An Optimization Study for Recovery and Identification of Phenolic Antioxidants. Ind. Crop Prod. 2019, 135(May), 294–300. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.04.059. [Crossref], [Google Scholar]
  • Halina Jurkowska i wsp.: New aspects of antiproliferative activity of 4-hydroxybenzyl isothiocyanate, a natural H2S-donor. Amino Acids., 2018, 50(6), 699–709.
  • Valentina Boscaro i wsp.: Antiproliferative, Proapoptotic, Antioxidant and Antimicrobial Effects of Sinapis nigra L. and Sinapis alba L. Extracts. Molecules., 2018, 23(11), 3004.
  • Chunlei Wei i wsp.: Acupoint herbal patching during Sanfu Days on reducing frequency of acute asthma attack in children. Medicine (Baltimore)., 2020, 99(5), e18962.
  • Julika Lietzow i wsp.: Biologically Active Compounds in Mustard Seeds: A Toxicological Perspective. Foods., 2021, 10(9), 2089.
  • Xiao Men i wsp.: Anti-Obesogenic Effects of Sulforaphane-Rich Broccoli (Brassica oleracea var. italica) Sprouts and Myrosinase-Rich Mustard (Sinapis alba L.) Seeds In Vitro and In Vivo. Nutrients., 2022, 14(18), 3814.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter