Koperek
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 15źródła
- 13badań
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) to jednoroczna roślina należąca do selerowatych (Apiaceae). Zwyczajowo nazywany jest koperkiem lub koprem. Koperek jest cenionym zielem przyprawowym w polskiej kuchni, chętnie dodawanym do wielu potraw i przetworów.
Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagania trawienia, choć korzyści te nie zostały do końca potwierdzone w literaturze naukowej.
W pigułce
- Koperek jest bardzo dobrym źródłem witamin (C, kwasu foliowego, A, B2) oraz składników mineralnych (manganu, żelaza, potasu i wapnia).
- Nasiona i liście koperku zawierają flawonoidy oraz olejek eteryczny, będący źródłem licznych związków bioaktywnych.
- Koperek stosowany w postaci suplementów wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz zmniejsza insulinooporność.
- Koperek hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów.
- Napar z nasion kopru ogrodowego może skrócić czas trwania porodu.
- Koperek prawdopodobnie działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i może zmniejszać stany zapalne w przypadku choroby refluksowej.
- Brakuje dowodów potwierdzających korzystny wpływ koperku na trawienie.
- Koperek nie wspomaga procesu laktacji.
- Koperek nie zapobiega kolkom niemowlęcym i nie powinien być podawany w formie naparu małym dzieciom.
- Koperek w rzadkich przypadkach może powodować reakcje alergiczne, wymioty i biegunkę.
- Koperek może być spożywany przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny zażywać suplementów zawierających ekstrakt z kopru ogrodowego.
Koper ogrodowy jest niezwykle aromatycznym zielem, które składa się ze smukłych łodyg dorastających na wysokość ok. 120 cm, pierzastych liści i płaskich, owalnych nasion, będących w praktyce owocami. W okresie wegetacji (pomiędzy lipcem a wrześniem) rozwija żółte kwiaty, tworzące baldachowate kwiatostany .
Koper ogrodowy pochodzi prawdopodobnie z Azji, a obecnie uprawiany jest na całym świecie. Jego łacińska nazwa Anethum graveolens wywodzi się od greckich słów "athenos" - wiotki, "gravis" - ciężki i "olens" - pachnący. Koper był znany i wykorzystywany już w starożytności, np. w medycynie ajurwedyjskiej jako roślina o właściwościach wiatropędnych i moczopędnych. Stosowany był powszechnie u niemowląt w celu łagodzenia bólu kolkowego i wzdęć, zaś u matek karmiących na poprawę laktacji. Żucie nasion kopru ogrodowego umożliwiało z kolei zmniejszenie nieświeżego oddechu .
Koperek - wartości odżywcze
Koperek składa się w 88,1% z wody, 7,2% z węglowodanów, 3,5% z białka, oraz 1,2% tłuszczu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 łyżeczkę posiekanego koperku (4 g):
- Kalorie - 1,72 kcal
- Białko - 0,14 g
- Tłuszcz - 0,4 g
- Węglowodany - 0,28 g
- Błonnik pokarmowy - 0,08 g
Koperek jest niskokaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny (IG)
Wartość energetyczna 100 g koperku wynosi 43 kcal. Jedna porcja (1 łyżeczka = 4 g) dostarcza zaledwie 1,74 kcal.
Koperek posiada niski indeks glikemiczny, ponieważ wynosi on 25 (IG = 25). Koperek jest produktem o niskim ładunku glikemicznym, wynoszącym 1,6 (ŁG = 1,6) .
Koperek - witaminy i składniki mineralne
Koperek zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jednak ostateczna ilość składników odżywczych, którą uzyskamy na skutek dodania zwyczajowej, niewielkiej porcji koperku do posiłku, jest niska.
Zawartość witamin w łyżeczce koperku (4 g):
- Witamina C - 3,4 mg (4% RWS)
- Kwas foliowy - 6 µg (3% RWS)
- Witamina A - 15,44 µg (2% RWS)
- Ryboflawina - 0,01 mg (1% RWS)
Zawartość składników mineralnych w łyżeczce koperku (4 g):
- Mangan - 0,05 mg (2,5% RWS)
- Żelazo - 0,26 mg (2% RWS)
- Potas - 29,52 mg (1,5% RWS)
- Wapń - 8,32 mg (1% RWS)
Koperek - składniki aktywne
Zarówno nasiona jak i liście kopru ogrodowego zawierają olejki eteryczne, obfitujące w liczne związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym. Do głównych terpenów, występujących w olejku eterycznym koperku należą limonen, karwon, α-fellandren i sabinen.
Koper ogrodowy jest doskonałym źródłem flawonoidów (m.in. kwercetyny i izoramnetyny), wykazujących wysoką aktywność przeciwutleniającą .
Koperek - właściwości
Koperek obniża poziom cholesterolu
Na podstawie przeglądu badań z 2022 roku naukowcy wykazali, że suplementacja koprem jest związana ze znaczącym obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (tzw. "zły" cholesterol) i triglicerydów. Jednocześnie zaobserwowano także wpływ kopru na spadek poziomu cholesterolu frakcji HDL (tzw. "dobry" cholesterol), co nie jest korzystnym zjawiskiem .
Z kolei inna metaanaliza (2022 rok) wykazała, że suplementacja koprem znacząco obniża stężenie cholesterolu LDL. Jednak nie stwierdzono istotnego wpływu na cholesterol całkowity, triglicerydy, a także cholesterol HDL. Badacze zauważyli, że stosowanie kopru w wysokich dawkach przez dłuższy czas miało najkorzystniejszy wpływ na wartości profilu lipidowego .
Koperek zmniejsza insulinooporność
W badaniu z udziałem chorych na cukrzycę typu 2 wykazano, że suplementacja 3 g proszku z koperku dziennie istotnie obniżyła poziom insuliny we krwi, HOMA-IR (wskaźnik insulinooporności), cholesterol LDL oraz cholesterol całkowity. Nastąpiło także zmniejszenie objawów żołądkowo - jelitowych na skutek prowadzonej suplementacji .
Przegląd badań z 2022 roku wykazał, że suplementacja koprem w wysokich dawkach (1500 mg/dobę) ma znaczący wpływ na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Niższe dawki nie dawały takiego efektu, aczkolwiek odnotowano spadek poziomu insuliny w surowicy krwi oraz HOMA-IR. Naukowcy wnioskują, że suplementacja koprem Anethum graveolens może wywierać korzystny wpływ na insulinoopornośc .
Koperek działa antybakteryjnie i antygrzybiczo
Koper posiada dobrze udokumentowane działanie antybakteryjne wobec takich bakterii jak Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Mycobacterium, Staphylococcus aureus . Olejek eteryczny z koperku wykazuje wysoką aktywność przeciwko pleśni Aspergillus niger oraz drożdżom Saccharomyces cerevisiae i Candida albicans .
Koperek może wspierać procesy trawienia
Nasiona kopru od wieków były stosowane w medycynie ludowej jako produkt wspomagający procesy trawienia, zapobiegający wzdęciom i bólom brzucha. Warto jednak zaznaczyć, że póki co efekty te nie zostały potwierdzone w badaniach naukowych z udziałem ludzi.
Istnieją pojedyncze badania oceniające wpływ kopru ogrodowego na trawienie u zwierząt. W jednym z nich naukowcy odnotowali, że ekstrakt z nasion kopru wykazuje ochronne działanie na błonę śluzową żołądka i zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, co wskazywałoby na jego przeciwwrzodowe działanie . W innym badaniu wykazano ochronne działanie ekstraktu z nasion kopru na uszkodzenia błony śluzowej i zapalenie u szczurów z refluksowym zapaleniem przełyku. Ekstrakt z kopru hamował stany zapalne oraz zmniejszał poziom markerów stanu zapalnego (białek zapalnych i cytokin) .
Podsumowanie
Powszechnie znane działanie kopru, polegające na wspieraniu procesów trawienia oraz zapobieganiu wzdęciom, nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych.
Koper może skracać czas porodu
Na podstawie dwóch badań z udziałem rodzących kobiet wykazano, że gotowane nasiona kopru ogrodowego mogą stanowić skuteczny sposób na przyspieszenie porodu. Podaż naparu z nasion kopru przyczynia się do znaczącego skrócenia czasu trwania pierwszego i drugiego etapu porodu .
Koper ogrodowy nie wpływa na produkcję mleka
Choć koper ogrodowy w literaturze popularnonaukowej często opisywany jest jako produkt stymulujący laktację (galaktogog), to dostępne dane naukowe nie wspierają tego twierdzenia. Nie wykazano, aby koper ogrodowy stymulował produkcję mleka u kobiet karmiących piersią. Również d-karwon - główny składnik kopru - nie posiada takich właściwości .
Koper ogrodowy nie leczy kolek niemowlęcych
Koper ogrodowy w medycynie ludowej był stosowany u niemowląt w celu zmniejszenia dyskomfortu związanego z kolkami niemowlęcymi. Nie mniej jednak nie istnieją żadne dane naukowe, które wskazywałyby na takie zastosowanie kopru.
Co istotne, koper ogrodowy o nie to samo co koper włoski (fenkuł). W popularnych herbatkach koperkowych dla niemowląt, mających na celu uporanie się z kolkami, występuje właśnie ten drugi. Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN herbaty z kopru włoskiego nie należy podawać dzieciom przed ukończeniem 4 roku życia.
Koperek - przeciwwskazania
Koper ogrodowy jest uznawany za bezpieczny, dobrze tolerowany produkt.
W rzadkich przypadkach może powodować reakcje alergiczne skóry (szczególnie na skutek kontaktu ze świeżym koperkiem), wymioty, biegunkę, świąd jamy ustnej, obrzęk gardła i pokrzywkę .
Kobiety w ciąży oraz małe dzieci mogą spożywać koperek jako dodatek do potraw. Z uwagi na brak badań, nie zaleca się aby kobiety ciężarne oraz karmiące piersią suplementowały ekstrakt z kopru.
Koperek - zastosowanie
Każdy z elementów morfologicznych kopru ogrodowego ma swoje zastosowanie:
- liście (tzw. koperek) są chętnie wykorzystywane do posypywania potraw, w tym gotowanych ziemniaków, sałatek, sosów, zup, twarogu, mięs czy ryb,
- łodygi wraz z kwiatostanami (baldachami) stanowią podstawowy składnik marynaty do kiszenia ogórków,
- nasiona (suche owoce kopru zwane rozłupkami) posiadają wyrazisty zapach i smak przypominający kminek, służą do przyprawiania potraw, ale także mają zastosowanie w aromaterapii i ziołolecznictwie .
Z nasion, liści i łodyg kopru ogrodowego pozyskiwany jest olejek koperkowy, który zawiera olejki eteryczne wykorzystywane jako aromat w przemyśle spożywczym, a także do aromatyzowania detergentów i kosmetyków (np. mydeł, past do zębów). Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne olejek koperkowy może pełnić funkcję konserwantu .
Jak przechowywać koperek?
Świeży koperek, pozbawiony korzonek i długich łodyg, wystarczy umieścić w suchym słoiku (całkowity brak wody zarówno w słoiku jak i na koperku jest bardzo ważny). Zakręcony słoik przechowujemy w ten sposób w lodówce, zaś sam koperek pozostaje świeży nawet do dwóch tygodni.
Koperek można również posiekać, dokładnie osuszyć i zamrozić. Koperek w zamrażarce można przechowywać do 6 miesięcy. Nie wymaga wcześniejszego rozmrażania przed dodaniem go do potraw.
Koperek suszony, a także nasiona kopru, najlepiej trzymać w chłodnym miejscu w szczelnie zamykanym pojemniku przez okres 6 - 12 miesięcy.
Więcej podobnych treści
Bakłażan
- Paulina Cieślak
- 24 lutego 2023
Okra
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Kapusta pekińska
- Paulina Styś-Nowak
- 24 lutego 2023
Kukurydza
Czy warto jeść kukurydzę? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości? Czy kukurydza z puszki j...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 lipca 2023
Warzywa
Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Poznaj listę wszystkich warzyw, które warto włąc...
- Martyna Szałankiewicz
- 05 września 2023
Skorzonera (wężymord)
Skorzonera (wężymord) to warzywo korzeniowe przypominające w smaku szparagi. Czy skorzonera jest ...
- Paulina Styś-Nowak
- 07 września 2023
Spis badań i źródeł
- https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/37068047/60-libre.pdf?1427027926=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DTHE_PHARMACOLOGICAL_IMPORTANCE_OF_ANETHU.pdf&Expires=1676986070&Signature=XxcNVZgysltwzjgZeQK7HJoICSuGXQLh1NcdYROUfWA1g0yEdmfZGaqnena1Hk~UQnxveHJuYA1fkd1LK4oC9izMuhG3a~lsgfDbhrGIL38NwLw8CV-WWI1wxmeUUfkSUZRGlHPMTyVXm0xtcpFeaXtu-JQno-gcrvi30XYK2pSTDkEuLvRoozWwaD05JGGo0WFJveVUgFGSwGasHIf8UnoigAawehzrdLIev6Jq3OpXdHavUEVTsZCPeutmjoMAyJVXynJiBY5nq2xfHvdldcBqGrleWggj6GmaiNuhL2x4FKidbeV4~UBiy2u9wdy~05I4XLahWbm23LMpUXLYRA__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172233/nutrients
- https://glycemic-index.net/dill-fresh/
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2005.tb07190.x
- Hossein Hosseinzadeh i wsp.: Effects of Anethum graveolens L. seed extracts on experimental gastric irritation models in mice. BMC Pharmacol, 2002, 2, 21.
- Leopold Jirovetz i wsp.: Composition, quality control, and antimicrobial activity of the essential oil of long-time stored dill (Anethum graveolens L.) seeds from Bulgaria. J Agric Food Chem, 2003, 51(13), 3854-7.
- Michael Stavri i wsp.: The antimycobacterial constituents of dill (Anethum graveolens). Phytother Res, 2005, 19(11), 938-41.
- M Kazemi i wsp.: Phenolic profile, antioxidant capacity and anti-inflammatory activity of Anethum graveolens L. essential oil. Nat Prod Res, 2015;29(6):551-3., 29(6), 551-3.
- Mohammad Taghi Goodarzi i wsp.: The Role of Anethum graveolens L. (Dill) in the Management of Diabetes. J Trop Med, 2016;2016:1098916., 2016, 1098916.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000937/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32503652/
- Forough Talebi i wsp.: Effect of dill (Anethum Graveolens Linn) seed on the duration of labor: A systematic review. Complement Ther Clin Pract, 2020, 41, 101251.
- Seyed Mohammad Mousavi i wsp.: The effects of Anethum graveolens (dill) supplementation on lipid profile and glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2022;62(21):5705-5716., 62(21), 5705-5716.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34681549/
- Masoumeh Sadeghi i wsp.: Anethum graveolens L. (Dill) Effect on Human Lipid Profile: An Updated Systematic Review. Curr Probl Cardiol, 2022, 47(11), 101072.
- https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ie101852u
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501877/
- S. Jana i wsp.: Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice. Pharmacogn Rev., 2010, 4(8), 179–184.
- https://www.phytojournal.com/archives?year=2017&vol=6&issue=2&ArticleId=1175&si=false
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.