Skorzonera (wężymord)
Ostatnia aktualizacja: 10 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 6badań
Skorzonera (Scorzonera hispanica L.) to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae), znana również pod takimi nazwami jak wężymord, czarny korzeń i szparag zimowy. Choć nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety.
W pigułce
- Skorzonera jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli oraz inuliny.
- Skorzonera może regulować pracę jelit i zmniejszać zaparcia.
- Skorzonera prawdopodobnie wpływa korzystnie na układ krążenia.
- Nie ma przeciwwskazań do spożycia skorzonery.
- Wężymorda można jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej - przypomina w smaku szparagi.
Skorzonera pochodzi z środkowej i południowej Europy oraz Azji. Jej częścią jadalną jest 30 - centymetrowy korzeń o białym miąższu z mlecznym, klejącym sokiem i czarno - brązową skórką. Może być on spożywany zarówno na surowo jak i w postaci przetworzonej: ugotowany, suszony lub konserwowany .
Skorzonera jest znana także pod nazwą wężymord, która odnosi się do stosowania tej rośliny w medycynie ludowej w celu uśmierzenia bólu po ukąszeniu żmii. Proszek ze zmielonego korzenia wężymordu wykorzystywany jest do przygotowania naparu, stanowiącego zamiennik kawy .
Skorzonera - wartości odżywcze
Skorzonera to niskokaloryczne warzywo (ok. 50 kcal w 100 g) dostarczające cenne polisacharydy, w tym inulinę (13 - 16%), pektyny (3 - 5%) oraz błonnik pokarmowy (1,5 - 2,5%). Korzeń wężymordu jest źródłem białka, śladowych ilości tłuszczu (w tym kwasu α-linolenowego z rodziny omega-3), witamin (A, E, C, B1, B2, B3, B9) i składników mineralnych (fosfor, potas, sód, wapń i żelazo).
Skorzonera zawiera także polifenole, seskwiterpenoidy i lignany .
Indeks glikemiczny skorzonery jest niski i wynosi 30 (IG = 30), zaś ładunek glikemiczny równa się 0,3 (ŁG = 0,3) .
Skorzonera - właściwości
Bezpośredni wpływ spożycia skorzonery na stan zdrowia człowieka nie został jak dotąd sprawdzony w badaniach naukowych. Mimo to wężymord zawiera związki aktywne, których właściwości zostały już doskonale poznane. Z uwagi na wysoką zawartość inuliny i polifenoli można przypuszczać, że skorzonera wykazuje działanie kardioprotekcyjne, przeciwcukrzycowe oraz reguluję pracę przewdu pokarmowego.
Skorzonera może wpływać pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego
Korzeń skorzonery jest doskonałym źródłem inuliny - polisacharydu o działaniu prebiotycznym, stymulującym wzrost korzystnej flory bakteryjnej w jelitach oraz regulującym rytm wypróżnień. Włączenie do diety wężymordu może zatem wspomóc organizm w walce z zaparciami .
wiem więcej!
Skorzonera może działać ochronnie na serce
Inulina wpływa także na spadek poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) oraz obniżenie poziomu glukozy we krwi u osób chorujących na cukrzycę typu 2 . Oprócz tego skorzonera jest dobrym źródłem kwasu chlorogenowego - silnego przeciwutleniacza o właściwościach m.in. przeciwzapalnych, przeciwcukrzycowych, kardioprotekcyjnych i neuroprotekcyjnych .
Na tej podstawie można przypuszczać, że regularne spożycie wężymordu będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie kardiometaboliczne człowieka.
Skorzonera - przeciwwskazania
Nie ma przeciwwskazań do spożycia skorzonery. Warzywo to może być jedzone przez dorosłych, dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jak jeść skorzonerę?
Skorzonera przypomina w smaku szparagi i podobnie jak one może być jedzona jako dodatek do dań obiadowych, zup czy sałatek. Skorzonerę można ugotować w wodzie, na parze, upiec, udusić lub usmażyć na maśle. Czas gotowania skorzonery wynosi ok. 25 - 30 minut. Warzywo to nadaje się także do konserwowania i zamrażania.
Skorzonerę wystarczy obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki, lub też przyrządzić w całości. Do tej czynności dobrze jest założyć rękawiczki ochronne, ponieważ podczas obierania wydziela się lepki sok, zaś skórka skorzonery może zabarwić dłonie na brązowy kolor.
Wężymorda można także spożywać na surowo, np. w surówkach. Obrane warzywo warto skropić sokiem z cytryny lub zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny bądź octu żeby nie ciemniało.
Gdzie kupić skorzonerę?
Skorzonera nie jest popularnym warzywem w Polsce. Można dostać ją w okresie jesienno - zimowym w warzywniakach, sklepach ze zdrową żywnością lub supermarketach i coraz częściej w sklepach internetowych.
Cena za kilogram skorzonery wynosi ok. 20 zł.
Więcej podobnych treści
Kukurydza
Czy warto jeść kukurydzę? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości? Czy kukurydza z puszki j...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 lipca 2023
Warzywa
Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Poznaj listę wszystkich warzyw, które warto włąc...
- Martyna Szałankiewicz
- 05 września 2023
Rabarbar
Rabarbar to warzywo bogate w liczne wartości odżywcze. Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien go uni...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 września 2023
Brukiew
Brukiew to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy warto...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 września 2023
Fasola
Fasola to jedna z najczęściej spożywanych roślin strączkowych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy wa...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 września 2023
Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe o niesamowitych wartościach odżywczych. Jakie ma właściwości zdro...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 września 2023
Spis badań i źródeł
- https://glycemic-index.net/scorzonera-kozelec/
- https://publicum.umed.lodz.pl/info.seam?id=AML23788d1c8fb54a13bb40487171fbca97
- D Meyer i wsp.: The bifidogenic effect of inulin and oligofructose and its consequences for gut health. Eur J Clin Nutr, 2009, 63(11), 1277-89.
- Luis Collado Yurrita i wsp.: Effectiveness of inulin intake on indicators of chronic constipation; a meta-analysis of controlled randomized clinical trials. Nutr Hosp, 2014, 30(2), 244-52.
- F Liu i wsp.: Effect of inulin-type fructans on blood lipid profile and glucose level: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr, 2017, 71(1), 9-20.
- https://www.researchgate.net/publication/329372447_Characterization_of_inulin_from_black_salsify_Scorzonera_hispanica_l_for_food_and_pharmaceutical_purposes
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.