Rabarbar
Ostatnia aktualizacja: 07 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 22badań
Rabarbar (Rheum L.), znany także pod nazwą rzewień, to roślina z rodziny rdestowatych (Polygonaceae Juss.). Choć dodawany jest przede wszystkim do potraw na słodko (ciast, deserów lub kompotów), jest on tak naprawdę warzywem. Rabarbar cechuje się licznymi wartościami odżywczymi, jednak niektórzy powinni na niego uważać.
W pigułce
- Rabarbar to warzywo bogate w błonnik pokarmowy, witaminę K, witaminę C, potas, wapń, mangan, polifenole i kwasy organiczne (w tym kwas szczawiowy).
- Składniki aktywne rabarbaru wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i działają ochronnie na układ krążenia.
- Rabarbar jest bogaty w antrachinony, substancje o działaniu przeczyszczającym stosowane w przypadku przewlekłych zaparć.
- Korzeń rabarbaru zawiera substancje o działaniu estrogennym, dzięki czemu ekstrakty z niego pozyskiwane wykazują skuteczność w łagodzeniu objawów menopauzy.
- Z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek, a ograniczać osoby z reumatyzmem, dną moczanową, osteoporozą, a także małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
- Najwięcej szczawianów zawierają liście rabarbaru - spożycie ich stwarza ryzyko zatrucia, objawiające się biegunką i wymiotami. Zaleca się zatem wykorzystanie samych łodyg tego warzywa.
Rabarbar pochodzi z południowo - wschodniej Azji. Na świecie występuje ok. 60 gatunków rabarbaru, przy czym w Polsce najczęściej uprawiany jest rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum). Warzywo to jest byliną o okazałych liściach i długiej łodydze w kolorach od zielonego, poprzez różowy do czerwonego. Ogonki liściowe, które stanowią jadalną część rabarbaru, cechują się kwaskowatym, cierpkim smakiem .
Sezon na rabarbar trwa zwykle od kwietnia do czerwca.
Rabarbar - wartości odżywcze
Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witaminy K, witaminy C, potasu, wapnia i manganu. W mniejszych ilościach dostarcza także miedź, magnez, oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na szklankę pokrojonego surowego rabarbaru (120g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 25,6 kcal | ||
Białko | 1,1 g | ||
Tłuszcz | 0,24 g | ||
Węglowodany | 5,54 | ||
Cukry | 1,34 g | ||
Błonnik pokarmowy | 2,2 g (8% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina K | 35,7 μg (48% RWS) | Potas | 351 mg (18% RWS) |
Witamina C | 9,79 mg (12% RWS) | Wapń | 104,9 mg (13% RWS) |
Witamina B2 | 0,04 mg (3% RWS) | Mangan | 0,24 mg (12% RWS) |
uwaga!
Taka sama waga rabarbaru ugotowanego z cukrem (120 g = 1/2 szklanki) zawiera o wiele więcej kalorii (139 kcal) i cukrów prostych (35 g), co odpowiada 7 łyżeczkom cukru! Gotowany rabarbar nadal jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wapnia i witaminy K. Podczas obróbki termicznej spada w nim znacząco ilość manganu, potasu i witaminy C .
Rabarbar jest dobrym źródłem związków bioaktywnych, do których zalicza się polifenole (m.in. resweratrol, antocyjany, garbniki) i kwasy organiczne (kwas jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy). To właśnie kwasy organiczne odpowiadają za niezwykle cierpki smak rabarbaru.
Indeks i ładunek glikemiczny rabarbaru jest niski - wynoszą odpowiednio 15 (IG = 15) i 0,4 (ŁG = 0,4) .
Rabarbar - właściwości
Właściwości rabarbaru wynikają z wysokiej zawartości prozdrowotnych składników pokarmowych takich jak błonnik, witamina K, polifenole i inne związki aktywne. To dzięki nim warzywo to może łagodzić objawy menopauzy, wpływać korzystnie na układ krążenia, pracę jelit czy zdrowie kości.
Rabarbar wpływa pozytywnie na układ krążenia
Spożywanie żywności bogatej w błonnik pokarmowy wiąże się z poprawą parametrów profilu lipidowego, obniżeniem poziomu glukozy, spadkiem ciśnienia tętniczego krwi oraz mniejszym ryzykiem rozwoju chorób sercowo - naczyniowych i cukrzycy typu 2 . Rabarbar oprócz błonnika pokarmowego jest także bogatym źródłem związków aktywnych (m.in. polifenoli) o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwcukrzycowych i kardioprotekcyjnych .
W 6 - miesięcznym badaniu z udziałem chorych na miażdzycę ustalono, że suplementacja rabarbarem przyczyniła się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych .
Stosowanie kapsułek z 400 mg ekstraktu z łodyg rabarbaru przez pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2 skutkowało znaczącym spadkiem wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi, a także obniżeniem poziomu glukozy na czczo i hemoglobiny glikowanej (HbA1c) .
Rabarbar wpływa na pracę jelit
Rabarbar jest powszechnym składnikiem suplementów diety i mieszanek ziołowych przeznaczonych do wspomagania terapii zaparć i zaburzeń żołądkowo jelitowych. Wynika to z wysokiej zawartości antrachinonów w rzewieniu, czyli substancji o udokumentowanych właściwościach przeczyszczających .
W badaniu z udziałem ludzi wykazano, że suplementacja ekstraktu z rabarbaru przyczynia się do zwiększenia częstotliwości oddawania stolca oraz poprawy jego konsystencji i w efekcie łagodzi przewlekłe zaparcia. Właściwość ta wynika prawdopodobnie z wpływu ekstraktu z rabarbaru na wzrost liczebności bakterii jelitowych wytwarzających maślan i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) .
Co ciekawe, wysoką skutecznością w łagodzeniu zaparć wykazała się także terapia polegająca na przyklejeniu plastra z proszkiem z rabarbaru na pępek .
wiem więcej!
Wysokie dawki rabarbaru i zawartych w nich antrachinonów działają przeczyszczająco, zaś niskie dawki wykazują efekt przeciwbiegunkowy z uwagi na obecność garbników.
Rabarbar może łagodzić objawy menopauzy
Rabarbar zawiera związki o budowie i działaniu zbliżonym do ludzkich estrogenów. Są to głównie hydroksystilbeny i ich pochodne takie jak rapontycyna, rapontygenina, resweratrol i piceatannol. Substancje te występują w ekstrakcie pozyskiwanych z korzenia rabarbaru (ERr 731) i stanowią składnik suplementów diety zalecanych w celu łagodzenia objawów menopauzy .
Na podstawie badań klinicznych z udziałem kobiet naukowcy wykazali, że w porównaniu do placebo ekstrakt ERr 731 znacząco zmniejsza częstość występowania objawów menopauzy (w tym uderzenia gorąca) oraz obniża ich stopień nasilenia . Potwierdzono także skuteczność ekstraktu z rabarbarbaru w redukcji stanów lękowych związanych z menopauzą .
uwaga!
Częste spożycie łodyg rabarbaru nie ma wpływu na łagodzenie objawów menopauzy, ponieważ hydroksystilbeny występują w ekstraktach pozyskiwanych z korzenia tej rośliny.
Rabarbar może wpływać pozytywnie na kości i stawy
Rabarbar jest doskonałym źródłem witaminy K niezbędnej do zachowania zdrowych kości i stawów . Choć warzywo to zawiera także znaczące ilości wapnia, składnik ten ma ograniczoną przyswajalność z uwagi na wysoką zawartość szczawianów w rabarbarze.
Rabarbar - przeciwwskazania
Rabarbar - jako bogate źródło szczawianów - stwarza ryzyko pogorszenia funkcji nerek na skutek odkładania się kryształków szczawianów w tym narządzie. Problem ten dotyczy przede wszystkim osób z chorobami nerek (w tym kamicy nerkowej) i może wystąpić w sytuacji spożycia dużych ilości rabarbaru .
Z uwagi na wysoką ilość szczawianów rabarbar powinny ograniczyć także chorzy na reumatyzm, dnę moczanową i osteoporozę oraz małe dzieci.
Kiedy rabarbar jest trujący?
Największe ilości szczawianów występują w liściach rabarbaru, dlatego należy spożywać wyłącznie łodygi tego warzywa. W rzadkich przypadkach spożycie liści rabarbaru (nie łodyg) może powodować zatrucie objawiające się m.in. bólem brzucha, wymiotami, biegunką i problemami z przełykaniem .
Z uwagi na dodatek do rabarbaru znacznych ilości cukru, warzywo to powinno być jedzone z umiarem przez osoby chore na cukrzycę.
Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą spożywać łodygi rabarbaru, jednak powinny być to niewielkie ilości. Nadmiar szczawianów w diecie ogranicza wchłanianie składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza) co jest szczególnie niekorzystnym zjawiskiem w przypadku ciąży i laktacji.
Z uwagi na wysoką zawartość antrachinonów o działaniu przeczyszczającym, nie zaleca się stosowania suplementów diety zawierających ekstrakt z korzenia rabarbaru przez kobiety karmiące piersią. Istnieje prawdopodobieństwo przenikania antrachinonów do mleka matki i ich przeczyszczającego działania u niemowląt .
Jak jeść rabarbar?
Rabarbar z uwagi na swój cierpki smak jest najczęściej gotowany z dużą ilością cukru. Posiekane łodygi rabarbaru bez liści dodaje się do kompotów, dżemów, koktajli, babeczek, ciast, tart, deserów i sosów. Można wykorzystać go także do produkcji wina.
Rabarbar można jeść także na surowo, lecz z uwagi na kwaśny smak jest to rzadko praktykowane rozwiązanie.
porada
Rabarbar o czerwonych łodygach zwykle posiada słodszy smak, dzięki czemu można dodać do niego mniej cukru.
Jeśli nie uda Ci się wykorzystać wszystkich zakupionych łodyg rabarbaru możesz je pokroić w plasterki, podzielić na porcje i zamrozić.
Więcej podobnych treści
Warzywa
Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Poznaj listę wszystkich warzyw, które warto włąc...
- Martyna Szałankiewicz
- 05 września 2023
Skorzonera (wężymord)
Skorzonera (wężymord) to warzywo korzeniowe przypominające w smaku szparagi. Czy skorzonera jest ...
- Paulina Styś-Nowak
- 07 września 2023
Brukiew
Brukiew to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy warto...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 września 2023
Fasola
Fasola to jedna z najczęściej spożywanych roślin strączkowych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy wa...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 września 2023
Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe o niesamowitych wartościach odżywczych. Jakie ma właściwości zdro...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 września 2023
Salsefia
Salsefia to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy jest zdrowa...
- Paulina Styś-Nowak
- 19 września 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.discoveryjournals.org/medicalscience/current_issue/v23/n96/A4.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168169/nutrients
- https://glycemic-index.net/rhubarb/
- S L Booth i wsp.: Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr, 2000, 71(5), 1201-8.
- H JACOBZINER i wsp.: Rhubarb poisoning. N Y State J Med, 1962, 62, 1676-8.
- Tuhina Neogi i wsp.: Low vitamin K status is associated with osteoarthritis in the hand and knee. Arthritis Rheum, 2006, 54(4), 1255-61.
- Marianne Heger i wsp.: Efficacy and safety of a special extract of Rheum rhaponticum (ERr 731) in perimenopausal women with climacteric complaints: a 12-week randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Menopause, 2006, 13(5), 744-59.
- Marietta Kaszkin-Bettag i wsp.: The special extract ERr 731 of the roots of Rheum rhaponticum decreases anxiety and improves health state and general well-being in perimenopausal women. Menopause, 2007, 14(2), 270-83.
- Yun-Fang Liu i wsp.: Treatment with rhubarb improves brachial artery endothelial function in patients with atherosclerosis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Am J Chin Med, 2007;35(4):583-95., 35(4), 583-95.
- Ilona Hasper i wsp.: Long-term efficacy and safety of the special extract ERr 731 of Rheum rhaponticum in perimenopausal women with menopausal symptoms. Menopause, 2009, 16(1), 117-31.
- Marietta Kaszkin-Bettag i wsp.: Efficacy of the special extract ERr 731 from rhapontic rhubarb for menopausal complaints: a 6-month open observational study. Altern Ther Health Med, 2008, 14(6), 32-8.
- Marietta Kaszkin-Bettag i wsp.: Confirmation of the efficacy of ERr 731 in perimenopausal women with menopausal symptoms. Altern Ther Health Med, 2009, 15(1), 24-34.
- Jyh-Lurn Chang i wsp.: Rheum rhaponticum Extract (ERr 731): Postmarketing Data on Safety Surveillance and Consumer Complaints. Integr Med (Encinitas), 2016, 15(3), 34-9.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000922/
- Fahimeh Shojaei Shad i wsp.: Study of the effect of the essential oil (extract) of rhubarb stem (shoot) on glycosylated hemoglobin and fasting blood glucose levels in patients with type II diabetes. Biomedicine (Taipei), 2018, 8(4), 24.
- Andrew N Reynolds i wsp.: Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med, 2020, 17(3), e1003053.
- Lin Wei i wsp.: Topical therapy with rhubarb navel plasters in patients with chronic constipation: Results from a prospective randomized multicenter study. J Ethnopharmacol, 2021, 264, 113096.
- Hong Xiang i wsp.: What we already know about rhubarb: a comprehensive review. Chin Med, 2020, 15, 88.
- Ilaria Baruffaldi i wsp.: Increasing daily fibre intake positively affects glycaemic control and cardiometabolic factors and reduces premature mortality in people with pre-diabetes and type 1 and type 2 diabetes. Evid Based Nurs, 2021, 24(4), 124.
- Andrew N Reynolds i wsp.: Dietary fibre in hypertension and cardiovascular disease management: systematic review and meta-analyses. BMC Med, 2022, 20(1), 139.
- Oleksandra Liudvytska i wsp.: A Review on Rhubarb-Derived Substances as Modulators of Cardiovascular Risk Factors-A Special Emphasis on Anti-Obesity Action. Nutrients, 2022, 14(10), 2053.
- Audrey M Neyrinck i wsp.: Constipation Mitigation by Rhubarb Extract in Middle-Aged Adults Is Linked to Gut Microbiome Modulation: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial. Int J Mol Sci, 2022, 23(23), 14685.
- Han Gao i wsp.: Underlying beneficial effects of Rhubarb on constipation-induced inflammation, disorder of gut microbiome and metabolism. Front Pharmacol, 2022, 13, 1048134.
- Abed Ghavami i wsp.: Soluble Fiber Supplementation and Serum Lipid Profile: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr, 2023, 14(3), 465-474.
- Oleksandra Liudvytska i wsp.: Rheum rhaponticum and Rheum rhabarbarum Extracts as Modulators of Endothelial Cell Inflammatory Response. Nutrients, 2023, 15(4), 949.
- Jameel M Al-Khayri i wsp.: Stilbenes, a Versatile Class of Natural Metabolites for Inflammation-An Overview. Molecules, 2023, 28(9), 3786.
- https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10096493&AN=127413815&h=pke4fqsWgeFuPSSlzvXj5%2fxnugGEm99BFl0vvDJxrzCKIdnRjGN0o%2fT8b9LZjbgzUBN2Mgtmy5VS9aBjsymS6g%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10096493%26AN%3d127413815
- Devyani Misra i wsp.: Vitamin K Deficiency Is Associated with Incident Knee Osteoarthritis. Am J Med., 2013, 126(3), 243–248.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.