Witamina K właściwości
Ostatnia aktualizacja: 13 sierpnia 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 20źródła
- 33badań
Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje naturalnie w dwóch formach: filochinonu (witamina K1) i menachinonu (witamina K2). Może być również syntetyzowana sztucznie i nosi wówczas nazwę menadionu (witamina K3). Witaminie K przypisuje się szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka.
W pigułce
- Witamina K1 jest odpowiedzialna przede wszystkim za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi (działanie prozakrzepowe)
- Witamina K2 wpływa korzystnie na gęstość mineralną kości i hamuje ich rozpad
- Witamina K2 zapobiega zwapnieniu (usztywnieniu) naczyń krwionośnych
- W Japonii stosuje się mega dawki witaminy K2 MK-4 (w postaci leku) w leczeniu osteoporozy
- Witamina K hamuje rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów
- Witamina K może poprawiać funkcje poznawcze u osób starszych
Zobacz też: Witamina D - objawy niedoboru, właściwości zdrowotne, źródła
Witamina K – krzepnięcie krwi
Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi
Witamina K pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Jest ona odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi.
Witamina K jest niezbędna do wytworzenia aktywnych, wątrobowych czynników krzepnięcia krwi, które zapewniają właściwą krzepliwość krwi. Dlatego też mówi się, że witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne
Do wspomnianych czynników krzepnięcia krwi, których działanie uzależnione jest od witaminy K należą: czynnik II, VII, IX i X.
Niedobór witaminy K w diecie może być przyczyną wystąpienia samoistnych krwawień, które są szczególnie niebezpieczne u noworodków i mogą bezpośrednio zagrażać ich życiu. Dlatego też w wielu krajach na świecie wprowadzono działania profilaktyczne polegające na domięśniowym lub doustnym podaniu witaminy K u nowonarodzonych dzieci.
Uważa się, że za procesy krzepnięcia krwi odpowiada przede wszystkim witamina K1.
Witamina K - zdrowie kości
Witamina K zwiększa gęstość mineralną kości
W wielu opracowaniach naukowych niejednokrotnie stwierdzano, że witamina K korzystnie wpływa na układ kostny człowieka.
Zauważono, że witamina K zwiększa mineralizację kości. Dla zapewnienia prawidłowej budowy kości niezbędne jest, aby osteokalcyna (rodzaj białka) związała się z jonami wapnia, tworząc hydroksyapatyt będący podstawowym budulcem kości. Jednakże, aby doszło do takiego wiązania (wbudowania wapnia do struktury kości), cząsteczka osteokalcyny musi ulec aktywacji (procesowi zwanemu γ-karboksylacją), w której istotną rolę odgrywa właśnie witamina K.
Inaczej mówiąc: witamina K jest potrzebna do przeprowadzenia modyfikacji białek, żeby mogły one wiązać wapń i wbudowywać go w kości.
Dodatkowo witamina K zmniejsza resorpcję („rozpuszczanie”) kości w wyniku hamowania aktywności osteoklastów (tzw. komórek kościogubnych).
Ponadto witamina K hamuje działanie cytokin (cząsteczek) prozapalnych, przyczyniających się do odwapnienia kości.
Licznie przeprowadzone badania dowiodły, że niskie spożycie witaminy K może być przyczyną mniejszej mineralizacji kości.
Wyniki metaanalizy przeprowadzonej przez Fang i współpracowników dowiodły, że suplementacja witaminą K może zwiększać gęstość mineralną kości (BMD, ang. bone mineral density) w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Jednocześnie nie zaobserwowano takiego działania w przypadku szyjki kości udowej.
Knapen i współpracownicy przeprowadzili doświadczenie, w którym 244 kobietom w wieku pomenopauzalnym podawano codziennie 180 µg witaminy K2mk7 w postaci kapsułek lub placebo przez okres 3 lat. Autorzy badania zaobserwowali, że u kobiet, które spożywały witaminę K nastąpił mniejszy spadek zawartości mineralnej kości (BMC) oraz gęstości mineralnej kości (BMD) w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i szyjce kości udowej, w porównaniu do kobiet z grupy placebo.
W innym doświadczeniu, wykonanym z udziałem osób w wieku 50-65 lat wykazano, że 12-miesięczna suplementacja witaminą K2 MK-4 w dawce 1,5 mg/dzień (1500 µg) w znacznym stopniu spowolniła utratę gęstości kości przedramienia.
Wyższą dawkę (15 mg/dzień) witaminy K2 MK-4 podawano pacjentom cierpiącym na przewlekłą chorobę nerek, którzy stosowali jednocześnie lek z grupy glikokortykosteroidów. Efektem ubocznym działania glikokortykosteroidów jest zwiększona resorpcja (rozpad) kości. Po zakończonej suplementacji trwającej 12 miesięcy zaobserwowano, że u grupy pacjentów przyjmujących witaminę K2 nie doszło do utraty gęstości kości, co miało z kolei miejsce w przypadku osób otrzymujących placebo.
W innym badaniu zauważono, że dzienna suplementacja witaminą K1 w ilości 5 mg przez 2-4 lat u kobiet z osteopenią (stan obniżonej gęstości kości) nie chroni przed zmniejszeniem gęstości mineralnej kości.
Korzystnego działania na zdrowie kości nie wykazano również w doświadczeniu, w którym 452 osobom starszym w wieku 60-80 lat podawano witaminę K1 w dawce 500 µg/dzień.
Witamina K zmniejsza ryzyko złamań
W opublikowanej na łamach czasopisma Medicine metaanalizie (pracy obejmującej wiele badań) z 2017 r. wykazano, że osoby, które spożywają wyższe ilości witaminy K cechują się niższym ryzykiem złamań kości.
Obszerna analiza wielu badań naukowych wykazała również, że witamina K2 zapobiega złamaniom kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym cierpiących na osteoporozę.
Wykazano też, że niedobór witaminy K w diecie może zwiększać ryzyko złamań i rozwoju osteoporozy.
Nie ustalono odpowiedniej dawki witaminy K dla wzmocnienia kości
Aktualne wytyczne dotyczące zalecanego, wystarczającego poziomu spożycia witaminy K (ok. 60 µg / dzień) odnoszą się wyłącznie do potrzeb związanych z jej właściwościami przeciwzakrzepowymi. Mówiąc w skrócie - spożycie zalecanej dawki witaminy K pozwoli spełniać jej rolę w procesach krzepnięcia krwi, jednakże jest niewystarczające, aby mogła ona wykazywać inne działanie prozdrowotne.
Niestety, dotychczasowo nie określono oficjalnie takiej dawki witaminy K, która byłaby wystarczająca na pełnienie przez nią pozostałych ważnych funkcji.
Jednakże w jednym z badań stwierdzono, że dzienne spożycie witaminy K2mk7 na poziomie równym lub powyżej 100 µg może być wystarczające dla wspomnianej γ-karboksylacji (aktywacji) osteokalcyny, niezbędnej do prawidłowej budowy kości.
Z kolei w innych badaniach wykazano, że maksymalna aktywacja tych białek (osteokalcyny) zachodzi przy spożyciu filochinonu (witaminy K1) na poziomie 1000 µg (1 mg) dziennie.
W Japonii stosuję się mega dawki witaminy K w leczeniu osteoporozy
Jako ciekawostkę warto dodać, że pewna odmiana witaminy K2 (K2 MK-4; menatetreon) jest stosowana w wysokich dawkach (45 mg/dzień) w Japonii, jako lek wykorzystywany w leczeniu osteoporozy.
W wykonanym doświadczeniu z udziałem 325 kobiet w wieku pomenopauzalnym, jednej grupie kobiet podawano właśnie menatetreon w wspomnianej dawce 45 mg/dzień przez 3 lata. Druga grupa kobiet otrzymywała placebo. Po zakończeniu doświadczenia zaobserwowano, że kobiety, które przyjmowały witaminę K cechowały się wyższą zawartością mineralną kości (BMC, ang. bone mineral content) i większą szerokością szyjki kości udowej, w porównaniu do kobiet otrzymujących placebo. Dodatkowo, u kobiet, które spożywały witaminę K nie nastąpiło zmniejszenie wytrzymałości kości biodrowej, które z kolei odnotowano w grupie placebo.
Należy podkreślić, że pomimo obiecujących wyników badań skuteczność takiej terapii jest wciąż kontrowersyjna i wymaga przeprowadzenia dalszych badań.
Połączenie witaminy K i D wzmacnia kości
Wielokrotnie udowodniono, że dla zdrowia kości, najbardziej skuteczne jest spożywaniu wysokich dawek witaminy K w połączeniu z witaminą D.
Uważa się, że witamina D i K mają działanie synergiczne (współdziałają ze sobą). Obydwa te składniki wpływają na białka związane z wapnieniem kości i tkanek miękkich. Witamina D przyczynia się do syntezy osteokalcyny, a witamina K uaktywnia ją, co umożliwia wbudowywanie wapnia do kości.
W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że witamina K w połączeniu z witaminą D dają lepszy efekt w kontekście zwiększenia gęstości mineralnej kości i zahamowania utraty masy kostnej, niż w przypadku stosowania ich osobno.
Witamina K - choroba zwyrodnieniowa stawów
Witamina K zmniejsza ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów
W badaniach wykonanych z udziałem 719 osób w wieku 60 lat lub powyżej stwierdzono, że im wyższe było spożycie witaminy K, tym rzadziej występowała choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych. Dodatkowo u osób spożywających wyższe ilości witaminy K rzadziej obserwowano zwężenie przestrzeni stawu kolanowego.
Shea i wsp. w przeprowadzonych badaniach, w których uczestniczyło 791 osób starszych stwierdzili, że uczestnicy, którzy cechowali się niskim poziomem witaminy K1 we krwi mieli o 70% wyższe ryzyko wystąpienia uszkodzenia chrząstki stawowej. Co więcej, niski poziom witaminy K1 we krwi był związany z ponad 2,5-krotnie wyższym ryzykiem wystąpienia uszkodzeń łąkotki.
Misra i wsp. wykazali, że niedobór witaminy K był związany z 1,5-krotnie wyższym ryzykiem rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego i z aż ponad 2-krotnym ryzykiem wystąpienia uszkodzeń chrząstki.
W innym badaniu obserwacyjnym zauważono, że osoby z niskim poziomem witaminy K w osoczu charakteryzowały się większą częstością występowania objawów choroby zwyrodnieniowej stawów w obrębie ręki i kolana.
Z drugiej strony, wyniki badania randomizowanego przeprowadzonego przez Neogi i wsp. wykazały brak ogólnego wpływu witaminy K na częstość występowania choroby zwyrodnieniowej stawów ręki.
Witamina K - wpływ na naczynia krwionośne
Witamina K zmniejsza zwapnienie naczyń krwionośnych
W naczyniach krwionośnych odkładają się sole wapniowo-fosforanowe, w wyniku czego tracą swoją elastyczność. Konsekwencją tego może być rozwój chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina D wpływa na produkcję białek (MGP), które w formie „nieaktywnej” mogą przyczyniać się do niekorzystnego zjawiska, jakim jest kalcyfikacja (zwapnienie) naczyń krwionośnych. Obecność witaminy K pozwala na uaktywnienie tych cząsteczek, zapobiegając w ten sposób szkodliwemu działaniu witaminy D.
Witamina K aktywuje cząsteczki MGP (rodzaj białek, z ang. matrix Gla protein), które hamują procesy zwapnienia (tzw. kalcyfikacji) naczyń krwionośnych. Aktywowane cząsteczki MGP wiążą jony wapnia i fosforu, nie pozwalając na ich odkładanie się w naczyniach krwionośnych, utrzymując w ten sposób elastyczność tętnic. Bez obecności witaminy K, cząsteczki MGP nie mogą pełnić wspomnianych funkcji.
Dlatego też niedobór witaminy K może być przyczyną zwiększenia ryzyka zwapnienia tętnic, co w dalszej kolejności może skutkować rozwojem nadciśnienia tętniczego krwi i wystąpieniem udarów mózgu oraz zawałów.
W wielu badaniach zaobserwowano, że osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe – warfarynę (które hamują „regenerację” witaminy K, a tym samym jej aktywność) cechują się wyższym ryzykiem zwapnienia naczyń krwionośnych. Trzeba również podkreślić, że nie u wszystkich pacjentów nastąpi kalcyfikacja naczyń. Zależy to od uwarunkowań genetycznych, diety i stosowanych innych leków, w tym antybiotyków, salicylanów, leków hipotensyjnych, a także suplementacji witaminą D. Potwierdza to działanie witaminy K zapobiegające zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Warto wspomnieć, że stosowanie warfaryny (antagonisty witaminy K) u kobiet w I trymestrze ciąży może prowadzić do tzw. embriopatii warfarynowej – stanu patologicznego noworodka objawiającego się m.in. zwapnieniem i niedorozwojem kości kończyn oraz chrząstek stawowych, co może być przyczyną wystąpienia karłowatości.
Witamina K - choroby sercowo-naczyniowe
Analiza wyników pochodzących z obszernego badania o nazwie The Rotterdam Study wykazała, że im więcej osoby spożywały witaminy K2, tym mniejsze miały ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i niższa była wśród nich śmiertelność. Jednakże takiego związku nie zaobserwowano w przypadku spożycia witaminy K1.
Do podobnych wniosków doszli Zwakenberg i współpracownicy, którzy na podstawie badania (EPIC-NL), którym objęto 33 289 osób stwierdzili, że wysokie spożycie witaminy K2 jest związane z niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Wydaje się, że działanie zapobiegające zwapnieniu tętnic oraz potencjalne obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych związane są przede wszystkim z obecnością witaminy K2.
Witamina K - funkcje poznawcze
Witamina K poprawia zdolności poznawcze
Na podstawie badań obserwacyjnych zauważono, że osoby starsze, które spożywały większe ilości witaminy K (393,8 ug/dzień) rzadziej skarżyły się na problemy z pamięcią, w porównaniu do osób spożywających mniejsze ilości witaminy K (298 ug/dzień). Dodatkowo wykazano, że im wyższe było spożycie witaminy K, tym lepsze rezultaty osiągnięto w kwestionariuszu mierzącym pogorszenie się pamięci związane z wiekiem (MAC-Q, ang. Memory Assessment Clinic-Q).
W innym doświadczeniu stwierdzono, że osoby w wieku 70-85 lat, które miały wyższe stężenie filochinonu (witaminy K1) we krwi, cechowały się lepszą werbalną pamięcią epizodyczną. Z drugiej strony takiej zależności nie stwierdzono dla innych badanych parametrów, takich jak: funkcje wykonawcze, niewerbalna pamięć epizodyczna i prędkość przetwarzania.
Chouet i wsp. zaobserwowali, że osoby starsze, które miały wyższy poziom witaminy K1 we krwi charakteryzowały się lepszymi wynikami uzyskanymi w kwestionariuszu służącym do rozpoznawania otępień (MMSE, ang. Mini-Mental State Examination).
Leki blokujące działanie witaminy K mogą osłabiać funkcje poznawcze u osób starszych
W przeprowadzonym badaniu prospektywnym stwierdzono, że stosowanie antagonistów witaminy K (np. leków, które zmniejszają „aktywność” witaminy K) przez osoby starsze wiązało się z uzyskaniem gorszych wyników w zakresie funkcji wykonawczych. Z drugiej strony nie odnotowano wpływu antagonistów witaminy K na wyniki uzyskane w kwestionariuszu badającym występowanie otępień (MMSE).
Z kolei w doświadczeniu wykonanym przez Ferlanda i wsp., którym objęto 7133 osoby starsze w wieku równym lub powyżej 65 lat wykazano, że stosowanie antagonistów witaminy K nie ma szkodliwego wpływ na funkcje poznawcze.
Witamina K - insulinoooporność
Witamina K raczej nie ma istotnego wpływu na insulinooporność
Badania przeprowadzone przez Choi i wsp. z udziałem 42 zdrowych, młodych mężczyzn wykazały, że suplementacja witaminą K2 (menatetreon) w dawce 30 mg/dzień przez 4 tygodnie spowodowała zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. .
W badaniu randomizowanym z podwójnie ślepą próbą stwierdzono, że suplementacja witaminą K1 w ilości 500 ug/dzień przez 36 miesięcy przyczyniła się do obniżenia wartości wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR, ang. homeostatic model assessment of insulin resistance) wśród mężczyzn. Jednocześnie nie stwierdzono wpływu witaminy K na insulinooporność u badanych kobiet.
Wyniki opublikowanej metaanalizy z 2017 roku, obejmującej 1077 osób wskazują, że suplementacja witaminą K nie ma wpływu na insulinooporność. Nie wykazano również znaczenia witaminy K w obniżeniu stężenia glukozy i stężenia insuliny na czczo.
Opracowanie 13 badań naukowych potwierdziło, że suplementacja witaminą K nie ma wpływu na wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR) oraz nie wpływa na poziom glukozy i insuliny na czczo. Wykazano jedynie korzystny efekt witaminy K na współczynnik wrażliwości na insulinę, który dostarcza informacji, o ile nastąpi spadek poziomu glukozy we krwi po podaniu 1 jednostki insuliny.
Więcej podobnych treści
Przyczyny i objawy niedoboru Witaminy K + jak badać i leczyć
Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi i mineralizację kości. Jej brak wys...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2021
Witamina K (najważniejsze informacje)
Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Ponadto wpływa korzystnie na stan kości i układ ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 września 2020
Selen właściwości
- Żaneta Michalak
- 09 maja 2021
Kwas foliowy: dawkowanie
Kwas foliowy powinien spożywać każdy z nas. Jednak niektóre osoby wymagają wyższych dawek tej wit...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Kwas foliowy niedobór
Kwas foliowy jest znany głównie ze swojego wpływu na rozwój układu nerwowego i powstawanie krwine...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Kwas foliowy właściwości
Kwas foliowy głównie kojarzony jest z suplementacją jego przed oraz w trakcie ciąży. Natomiast kw...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Spis badań i źródeł
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5877,witaminy-d-i-k-a-zlamania-kosci.html
- http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.psjd-483a3837-31ca-45dc-8150-eed60f103d18/c/Pediatria_4.2015_Wawrzyniak_Witaminy.pdf
- https://academic.oup.com/jcem/article/93/4/1217/2826351
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- Angela M Cheung i wsp.: Vitamin K Supplementation in Postmenopausal Women with Osteopenia (ECKO Trial): A Randomized Controlled Trial. PLoS Med., 2008, 5(10), 1–12.
- T Neogi i wsp.: Vitamin K in hand osteoarthritis: results from a randomised clinical trial. Ann Rheum Dis., 2008, 67(11), 1570–1573.
- Wei Ling Lau i wsp.: Phosphate and Vascular Calcification: Emerging Role of the Sodium-Dependent Phosphate Cotransporter PiT-1. Thromb Haemost., 2010, 104(3), 464–470.
- Devyani Misra i wsp.: Vitamin K Deficiency Is Associated with Incident Knee Osteoarthritis. Am J Med., 2013, 126(3), 243–248.
- Caren M. Gundberg i wsp.: Vitamin K-Dependent Carboxylation of Osteocalcin: Friend or Foe?1,2. Adv Nutr., 2012, 3(2), 149–157.
- M. Kyla Shea i wsp.: Vitamin K Status and Vascular Calcification: Evidence from Observational and Clinical Studies1,2. Adv Nutr., 2012, 3(2), 158–165.
- Elke Theuwissen i wsp.: The Role of Vitamin K in Soft-Tissue Calcification1. Adv Nutr., 2012, 3(2), 166–173.
- Jun Iwamoto i wsp.: Vitamin K2 Therapy for Postmenopausal Osteoporosis. Nutrients., 2014, 6(5), 1971–1980.
- Hai-fei Chen i wsp.: Treatment of vitamin K-dependent coagulation factor deficiency and subarachnoid hemorrhage. World J Emerg Med., 2011, 2(1), 73–76.
- U Gröber i wsp.: Vitamin K: an old vitamin in a new perspective. Dermatoendocrinol., 2014, 6(1), e968490.
- James J DiNicolantonio i wsp.: The health benefits of vitamin K. Open Heart., 2015, 2(1), e000300.
- Stephanie G. Harshman i wsp.: The Role of Vitamin K in Chronic Aging Diseases: Inflammation, Cardiovascular Disease, and Osteoarthritis. Curr Nutr Rep., 2016, 5(2), 90–98.
- Gerry Kurt Schwalfenberg i wsp.: Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. J Nutr Metab., 2017, 2017, 6254836.
- Adriana J. van Ballegooijen i wsp.: The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol., 2017, 2017, 7454376.
- Solmaz Akbari i wsp.: Vitamin K and Bone Metabolism: A Review of the Latest Evidence in Preclinical Studies. Biomed Res Int., 2018, 2018, 4629383.
- Y Somekawa i wsp.: Use of vitamin K2 (menatetrenone) and 1,25-dihydroxyvitamin D3 in the prevention of bone loss induced by leuprolide. J Clin Endocrinol Metab, 1999, 84(8), 2700-4.
- Takahisa Ushiroyama i wsp.: Effect of continuous combined therapy with vitamin K(2) and vitamin D(3) on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women. Maturitas, 2002, 41(3), 211-21.
- Neil C Binkley i wsp.: A high phylloquinone intake is required to achieve maximal osteocalcin gamma-carboxylation. Am J Clin Nutr, 2002, 76(5), 1055-60.
- Djuro Josic i wsp.: Preparation of vitamin K-dependent proteins, such as clotting factors II, VII, IX and X and clotting inhibitor protein C. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci, 2003, 790(1-2), 183-97.
- Johanna M Geleijnse i wsp.: Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr, 2004, 134(11), 3100-5.
- Nobuhiro Sasaki i wsp.: Vitamin K2 inhibits glucocorticoid-induced bone loss partly by preventing the reduction of osteoprotegerin (OPG). J Bone Miner Metab, 2005;23(1):41-7., 23(1), 41-7.
- Tuhina Neogi i wsp.: Low vitamin K status is associated with osteoarthritis in the hand and knee. Arthritis Rheum, 2006, 54(4), 1255-61.
- M Kyla Shea i wsp.: Vitamin K and vitamin D status: associations with inflammatory markers in the Framingham Offspring Study. Am J Epidemiol, 2008, 167(3), 313-20.
- Makiko Yoshida i wsp.: Effect of vitamin K supplementation on insulin resistance in older men and women. Diabetes Care, 2008, 31(11), 2092-6.
- Hiroyuki Oka i wsp.: Association of low dietary vitamin K intake with radiographic knee osteoarthritis in the Japanese elderly population: dietary survey in a population-based cohort of the ROAD study. J Orthop Sci, 2009, 14(6), 687-92.
- Yanfu Fang i wsp.: Effect of vitamin K on bone mineral density: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Bone Miner Metab, 2012, 30(1), 60-8.
- Hyung Jin Choi i wsp.: Vitamin K2 supplementation improves insulin sensitivity via osteocalcin metabolism: a placebo-controlled trial. Diabetes Care, 2011, 34(9), e147.
- Jun Iwamoto i wsp.: Menatetrenone for the treatment of osteoporosis. Expert Opin Pharmacother, 2013, 14(4), 449-58.
- M H J Knapen i wsp.: Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int, 2013, 24(9), 2499-507.
- Noriko Koitaya i wsp.: Low-dose vitamin K2 (MK-4) supplementation for 12 months improves bone metabolism and prevents forearm bone loss in postmenopausal Japanese women. J Bone Miner Metab, 2014, 32(2), 142-50.
- Nancy Presse i wsp.: Vitamin K status and cognitive function in healthy older adults. Neurobiol Aging, 2013, 34(12), 2777-83.
- Martí Juanola-Falgarona i wsp.: Dietary intake of vitamin K is inversely associated with mortality risk. J Nutr, 2014, 144(5), 743-50.
- Z-B Huang i wsp.: Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int, 2015, 26(3), 1175-86.
- M K Shea i wsp.: The association between vitamin K status and knee osteoarthritis features in older adults: the Health, Aging and Body Composition Study. Osteoarthritis Cartilage, 2015, 23(3), 370-8.
- Justine Chouet i wsp.: Dietary Vitamin K Intake Is Associated with Cognition and Behaviour among Geriatric Patients: The CLIP Study. Nutrients, 2015, 7(8), 6739-50.
- Guylaine Ferland i wsp.: Vitamin K Antagonists and Cognitive Function in Older Adults: The Three-City Cohort Study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2016, 71(10), 1356-62.
- Naoko Inaba i wsp.: Low-Dose Daily Intake of Vitamin K(2) (Menaquinone-7) Improves Osteocalcin γ-Carboxylation: A Double-Blind, Randomized Controlled Trials. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2015;61(6):471-80., 61(6), 471-80.
- M J Sankar i wsp.: Vitamin K prophylaxis for prevention of vitamin K deficiency bleeding: a systematic review. J Perinatol, 2016, 36 Suppl 1(Suppl 1), S29-35.
- Sabine R Zwakenberg i wsp.: Vitamin K intake and all-cause and cause specific mortality. Clin Nutr, 2017, 36(5), 1294-1300.
- Guangliang Hao i wsp.: Vitamin K intake and the risk of fractures: A meta-analysis. Medicine (Baltimore), 2017, 96(17), e6725.
- Naeti Suksomboon i wsp.: Effect of vitamin K supplementation on insulin sensitivity: a meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes, 2017, 10, 169-177.
- Maria Fusaro i wsp.: Vitamin K and bone. Clin Cases Miner Bone Metab, May-Aug, 14(2), 200-206.
- Antoine Brangier i wsp.: Vitamin K Antagonists and Cognitive Decline in Older Adults: A 24-Month Follow-Up. Nutrients, 2018, 10(6), 666.
- Hitesh Verma i wsp.: Effect of Vitamin K Supplementation on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2019;19(1):13-25., 19(1), 13-25.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512216300196
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.