Kwas foliowy: dawkowanie
Ostatnia aktualizacja: 28 lipca 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 33źródła
- 9badań
Kwas foliowy to powszechna, ogólna nazwa dla określenia związków chemicznych wchodzących w skład witaminy B9. Naturalnie w przyrodzie, w surowcach roślinnych i zwierzęcych występują foliany, zaś kwas foliowy jest składnikiem syntetycznym stosowanym w produkcji suplementów diety i wykorzystywanym do wzbogacania żywności. Dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka wymagane jest, aby dostarczać witaminę B9 w odpowiednich ilościach. W niektórych przypadkach, takich jak np. okres ciąży i laktacji obowiązkowe jest przyjmowanie wyższych dawek tego składnika.
W pigułce
- Osoby dorosłe powinny dostarczać codziennie 400 µg kwasu foliowego
- Suplementy diety zawierające kwas foliowy powinny być stosowane przez kobiety planujące ciążę, kobiety ciężarne i karmiące
- Osoby zdrowe nie powinny przekraczać dobowej dawki 1000 µg kwasu foliowego w postaci suplementów diety
- Bogate w foliany są przede wszystkim ciemnozielone warzywa, przetwory zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, wątroba i żółtka jaj
- Kwas foliowy w postaci suplementów diety jest lepiej przyswajalny niż zawarte w żywności foliany
- W przypadku zdiagnozowania anemii megaloblastycznej lub niedokrwistości hemolitycznych należy zwiększyć dawkę kwasu foliowego do ok. 5 mg/dobę
- Stosowanie niektórych leków, np. przeciwpadaczkowych, przeciwdepresyjnych, czy też niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz doustnych środków koncepcyjnych może wymagać zwiększenia ilości przyjmowanego kwasu foliowego
Zobacz też: Kwas foliowy - właściwości zdrowotne, skutki nadmiaru
Kwas foliowy – źródła
Kwas foliowy obecny jest głównie w ciemnozielonych warzywach liściastych żółtku jaj i wątrobie
W przyrodzie dostępnych jest wiele produktów będących dobrym źródłem kwasu foliowego.
W kwas foliowy bogate są przede wszystkim ciemnozielone warzywa, takie jak: jarmuż (120 µg/100 g), natka pietruszki (170 µg/100 g), sałata (75 µg/100 g), szpinak (193 µg/100 g), brokuły (119 µg/100 g), brukselka (130 µg/100 g), brukselka (130 µg/100 g). Wysokie ilości kwasu foliowego zawierają również szparagi (150 µg/100 g).
Źródłem folianów w diecie mogą być suche nasiona roślin strączkowych: bób (145 µg/100 g), fasola biała (187 µg/100 g), groch (151 µg/100 g), soja (280 µg/100 g).
Stosunkowo wysokie ilości kwasu foliowego zawierają przetwory zbożowe, m.in. otręby pszenne (260 µg/100 g), płatki owsiane (86 µg/100 g) i orzechy: migdały (96 µg/100 g), orzechy arachidowe (110 µg/100 g), orzechy włoskie (66 µg/100 g),
Kwas foliowy obecny jest również w surowcach/produktach pochodzenia zwierzęcego. Spośród nich warto wymienić: żółtko jaja (152 µg/100 g), wątrobę wołową (330 µg/100 g) i wątrobę wieprzową (110 µg/100 g).
Warto zauważyć, że w sprzedaży dostępne są również produkty spożywcze wzbogacane w syntetyczny kwas foliowy. Są to zazwyczaj płatki śniadaniowe.
Kwas foliowy - rodzaje
Foliany to ogólna grupa związków należących do witaminy B9, które występują w wielu formach, różniących się między sobą m.in. budową chemiczną i aktywnością biologiczną.
Foliany naturalnie występujące w żywności są bardzo wrażliwie na działanie wysokiej temperatury, tlenu, promieniowania UV i pH środowiska. Podczas przygotowywania i przechowywania posiłków łatwo ulegają w dużym stopniu degradacji lub przemianie do związków trudniej przyswajalnych.
Kwas foliowy to syntetyczna postać witaminy B9, która stosowana jest w suplementach diety. Kwas foliowy wykorzystywany jest również do wzbogacania produktów spożywczych. W porównaniu do naturalnie występujących folianów jest on bardziej odporny na zniszczenie.
Syntetyczny kwas foliowy lepiej wchłania się niż foliany z produktów spożywczych
Od wielu lat przyjmuje się, że biodostępność naturalnych folianów jest dwukrotnie niższa w porównaniu do syntetycznego kwasu foliowego. Dodatkowo kwas foliowy zawarty w suplementach diety jest również lepiej przyswajany od kwasu foliowego obecnego we wzbogaconej żywności.
W literaturze fachowej uważa się, że aby dostarczyć organizmowi 1 ekwiwalent syntetycznego kwasu foliowego, należy spożyć 2 mg folianów z żywności lub 1,7 kwasu foliowego z produktów wzbogacanych.
Warto jednak zauważyć, że wyniki przeprowadzonych w ostatnich latach badań sugerują wyższą biodostępność naturalnych folianów, niż uważano wcześniej
Z drugiej strony istnieją różnice w szybkości metabolizowania (przekształcania) dostarczonych folianów i kwasu foliowego. Wydaje się, że naturalne foliany są efektywniej przekształcane w porównaniu do syntetycznego kwasu foliowego.
Czym jest aktywny kwas foliowy?
Zarówno syntetyczny kwas foliowy jak i naturalnie obecne foliany występują w formie nieaktywnej biologicznie. Dopiero po spożyciu zostają one uaktywnione w organizmie człowieka z udziałem różnych enzymów. To właśnie formy aktywne (o nazwie 5-MTHF; 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF)) pełnią określone funkcje w ustroju. W tym miejscu warto zaznaczyć, że w sprzedaży dostępny jest również aktywny kwas foliowy (5-MTHF).
Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że aktywny kwas foliowy (5-MTHF) jest porównywalnie skuteczny lub nawet skuteczniejszy od zwykłego kwasu foliowego.
Przyjmowanie formy aktywnej kwasu foliowego (5-MTHF) zaleca się przede wszystkim u kobiet w ciąży z podwyższonej i wysokiej grupy ryzyka.
Kwas foliowy – dawkowanie
Zalecana wysokość spożycia kwasu foliowego zależy od płci, wieku i stanu fizjologicznego
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i powinien być regularnie dostarczany wraz z dietą w postaci produktów spożywczych. Jednakże nie każdy powinien przyjmować taką samą wysokość kwasu foliowego.
Ilość kwasu foliowego, jaką powinno się codziennie spożywać uzależniona jest od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego organizmu.
Zapotrzebowanie na kwas foliowy rośnie wraz z wiekiem. Dzieci w wieku 1-9 lat powinny spożywać 150-300 µg kwasu foliowego na dobę. Z kolei starsi chłopcy, w wieku 10-18 lat powinni dostarczać dziennie 250-330 µg witaminy B9. Dla odmiany, dziewczęta w tej samej grupie wiekowej muszą spożywać nieco wyższe ilości kwasu foliowego, które wynoszą 300-400 µg/dzień.
Dla osób dorosłych, zarówno kobiet jak i mężczyzn ustalono rekomendowaną dzienną dawkę kwasu foliowego na poziomie 400 µg.
Najwyższe ilości kwasu foliowego powinny dostarczać kobiety ciężarne i karmiące, które wynoszą odpowiednio 600 i 500 µg/dobę.
Płeć i wiek |
Dawka kwasu foliowego (µg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 65 |
0,5-1,0 | 80 |
Dzieci | |
1-3 lat | 150 |
4-6 lat | 200 |
7-9 lat | 300 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 250 |
13-15 lat | 330 |
16-18 lat | 330 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 300 |
13-15 lat | 400 |
16-18 lat | 400 |
Mężczyźni | |
>18 lat | 400 |
Kobiety | |
>18 lat | 400 |
karmiące | 600 |
w okresie laktacji | 500 |
Ustalono limit spożycia kwasu foliowego
Pomimo, że kwas foliowy jest bezpieczny w spożyciu, to ustalono pewne górne progi spożycia kwasu foliowego w formie syntetycznej, pochodzącej z suplementów diety i produktów wzbogacanych.
Wykazano m.in., że wysokie dawki syntetycznego kwasu foliowego mogą maskować niedobór witaminy B12 w organizmie. Z tego też względu określono limity spożycia kwasu foliowego w postaci suplementów diety, w zależności od wieku. Ograniczenia te wyglądają następująco:
- Dzieci w wieku 1-3 lat – max 300 µg/dzień
- Dzieci w wieku 4-8 lat – max 400 µg/dzień
- Dzieci w wieku 9-13 lat – max 600 µg/dzień
- Młodzież w wieku 14-18 lat – max 800 µg/dzień
- Dorośli w wieku 19+ - max 1000 µg/dzień
- Kobiety ciężarne i karmiące (zdrowe) – max 1000 µg/dzień
Ustalono również, że spożycie folianów wraz z żywnością (niewzbogacaną) nie wymaga limitowania.
Stosowana tradycyjnie dieta nie zapewnia odpowiedniego poziomu spożycia kwasu foliowego
Przeprowadzono wiele badań w Polsce, których celem było określenie wysokości spożycia folianów przez Polaków.
Osoby młode
Na podstawie badań wykonanych w 2009 roku na grupie osób w wieku 22-25 lat stwierdzono, że średnie dzienne spożycie folianów wraz z dietą (bez uwzględnienia suplementów diety) wyniosło 223 µg., co pozwoliło na pokrycie zapotrzebowania na poziomie zaledwie 56%.
Osoby starsze (>60 r.ż.)
Wyniki badań opublikowane w 2004 r. przez Sicińską i wsp. wskazały, że poziom spożycia folianów w 1999 roku wśród mężczyzn wyniósł 208 µg/dzień, zaś u kobiet 258 µg. Oznacza to, że mężczyźni pokryli dzienne zapotrzebowanie na foliany tylko w 52%, a kobiety w 62%.
Badania przeprowadzone w 2006 roku pokazały, że Polacy (łącznie kobiety i mężczyźni) pokrywają zapotrzebowanie na kwas foliowy tylko w 73%. Podobne wyniki uzyskała Malinowska i wsp., którzy stwierdzili, że spożycie folianów w Polsce w latach 2009-2010 wyniosło 71%.
Inne grupy wiekowe
Boylan i wsp. na podstawie analizy częstotliwości spożycia u osób w wieku 45-69 lat w okresie 2002-2005 r. stwierdzili pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy na poziomie 80% (321 µg).
Z kolei Waśkiewicz i wsp. prowadzący badania w latach 2003-2005 wśród osób w wieku 20-74 lat wykazali, że rekomendowana wysokość spożycia na foliany została zapewniona na poziomie 52,5% u kobiet i 64,5% u mężczyzn.
Kwas foliowy - w ciąży
Kobiety w ciąży oraz karmiące wymagają obowiązkowej suplementacji kwasem foliowym
Na brak kwasu foliowego najbardziej narażone są kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Podczas ciąży i laktacji zwiększa się zapotrzebowanie na foliany. Ze względu na fakt, że układ nerwowy płodu (wymagający kwasu foliowego) rozwija się w pierwszych tygodniach ciąży, już w okresie przed zajściem w ciążę należy zadbać o odpowiednie dostarczenie kwasu foliowego, wspomagając się suplementacją.
porada
Według zaleceń, kobiety powinny przyjmować codziennie 400 µg kwasu foliowego w postaci preparatów, na 12 tygodni przed planowaną ciążą
Suplementację kwasem foliowym w dawce 400 µg powinny prowadzić również kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące.
Kobiety z grupy podwyższonego ryzyka przed i w trakcie ciąży powinny przyjmować wyższe dawki kwasu foliowego
W przypadku kobiet będących w grupie podwyższonego ryzyka (u których w poprzedniej ciąży stwierdzono m.in. pojawienie się wad płodu czy też występowanie stanu przedrzucawkowego) zaleca się stosowanie dwukrotnie wyższej dawki kwasu foliowego, która wynosi 800 µg/dzień.
Dodatkowo można rozważyć stosowanie suplementacji kwasem foliowym w wyższych ilościach (800 µg/dzień) u kobiet, u których stwierdzono cukrzycę, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Crohna, celiakię, niewydolność wątroby, otyłość.
Wskazaniem do podawania wyższych ilości kwasu foliowego mogą być też:
- Stosowanie dializoterapii u kobiet z niewydolnością nerek
- Stan po przeprowadzonej operacji bariatrycznej
- Obniżona aktywność enzymu biorącego udział w przemianach kwasu foliowego (MTHFR)
- Stosowanie używek (palenie papierosów i alkoholizm)
- Przyjmowanie niektórych leków, w szczególności: metforminy, metrotreksatu, cholestyraminy, sulfalazyny i środków przeciwpadaczkowych
Niektóre kobiety ciężarne wymagają mega dawek kwasu foliowego
Z kolei u kobiet w grupie podwyższonego ryzyka (u których rodziców lub potomstwa stwierdzono wady cewy nerwowej) zaleca się stosowanie dawki na poziomie 4-5 mg/dzień w okresie planowania ciąży i w I trymestrze ciąży.
Jednakże ze względu na potencjalną szkodliwość wysokich ilości kwasu foliowego na płód, zaleca się w dwóch kolejnych trymestrach oraz do momentu zakończenia laktacji obniżenie dawki do 800 µg/dzień.
Zarówno w przypadku kobiet w grupie wysokiego ryzyka, jak i podwyższonego ryzyka rozważa się zastosowanie aktywnej formy kwasu foliowego.
Pomimo wszelkich zaleceń bazujących na potwierdzonych naukowo źródłach, zasadność stosowania suplementów oraz ich dawkowanie przez kobiety w ciąży i karmiące powinny być uprzednio skonsultowane z lekarzem.
Kwas foliowy - zwiększone zapotrzebowanie
Zwiększone zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy może wynikać też z:
- Stosowania leków (m.in. leków przeciwpadaczkowych, leków przeciwdepresyjnych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, doustnych środków koncepcyjnych, metotreksatu)
- Alkoholizmu
- Długotrwałej dializoterapii
- Zaburzeń wchłaniania (m.in. w przebiegu choroby Crohna, celiakii i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego)
Jednakże dla powyższych sytuacji nie określono konkretnych, zalecanych dawek kwasu foliowego.
Kwas foliowy a anemia megaloblastyczna
Według zaleceń brytyjskich, w przypadku wystąpienia (zdiagnozowania) anemii megaloblastycznej, której podłożem jest niedobór kwasu foliowego, zaleca się podawanie 5 mg kwasu foliowego na dzień przez 4 miesiące. W przypadku współistniejących zaburzeń wchłaniania można zwiększyć dawkę do 15 mg.
Kwas foliowy a hemoliza krwi
W przypadku wystąpienia niedokrwistości hemolitycznej (spowodowanej przyspieszonym rozpadem krwinek czerwonych – erytrocytów) zaleca się stosowanie kwasu foliowego w dawce 5 mg na dzień lub 5 mg na tydzień, w zależności od stosowanej diety i stopnia nasilenia choroby).
Kwas foliowy a polimorfizm genu MTHFR
Gen MTHFR jest odpowiedzialny za produkcję enzymów zaangażowanych w przetwarzanie kwasu foliowego w organizmie człowieka.
Wystąpienie wśród niewielkiej części populacji polimorfizmu wspomnianego genu (zmiany w jego budowie) może rzutować na powstanie enzymów o zmienionym kształcie, a w konsekwencji o zaburzonym funkcjonowaniu. Wówczas część spożywanych folianów wraz z żywnością i część kwasu foliowego w postaci suplementów diety nie może być aktywowana przez organizm, przez co związki te nie mogą spełniać swojej roli.
W takim przypadku należy zwiększyć spożycie folianów/kwasu foliowego lub wykorzystać dostępną w sprzedaży aktywną postać kwasu foliowego (tzw. metylofolian, 5-MTHF).
Kwas foliowy – przeciwwskazania
Istnieje potencjalne niebezpieczeństwo związane z podawaniem kwasu foliowego pacjentom z niezdiagnozowaną niedokrwistością, ponieważ kwas foliowy może utrudniać diagnozę niedokrwistości złośliwej i anemii megaloblastycznej związanej z niedoborem witaminy B12 poprzez łagodzenie objawów hematologicznych, a z drugiej strony pozwalając na „cichy” rozwój niebezpiecznych zmian neurologicznych.
Nieuzasadnione spożycie zbyt wysokich ilości kwasu foliowego może być przyczyną zwiększonej progresji (rozwoju) niektórych typów nowotworów, zwłaszcza u osób ze zmianami przedrakowymi.
Więcej podobnych treści
Witamina C dawkowanie
Witaminę C należy dostarczać regularnie w ilości ok. 50-90 mg/dzień. Jednak coraz częściej mówi s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 czerwca 2020
Jak dawkować Witaminę K?
W zależności od wieku powinniśmy spożywać różne ilości witaminy K. U noworodków obowiązkowo podaj...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 lipca 2021
Witamina B6 dawkowanie
Witamina B6 (pirydoksyna) powinna być przez nas codziennie dostarczana w określonych ilościach. N...
- Żaneta Szymańska
- 14 sierpnia 2020
Jak dawkować Witaminę E i która jest najlepsza?
Witamina E to grupa związków chemicznych nazywanych tokoferolami. Aby dostarczyć jej wymagane ilo...
- Patrycja Nawojowska
- 13 września 2021
Witamina D dawkowanie
Głównym źródłem witaminy D jest produkcja skórna w wyniku działania promieni słonecznych. Jednak ...
- dr n.med. Marta Pełczyńska
- 14 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- Malinowska A., Gawęcki J., Chmurzyńska A.: Ocena pokrycia zapotrzebowania na foliany u osób starszych z Wielkopolski. W: Materiały Konferencyjne IX Krajowe Warsztaty Żywieniowe pt: „Niepożądane reakcje pokarmowe i zaburzenia odżywiania”, 1-3 września 2010, Szczecin, 41.
- Sicińska E.: Sposób żywienia a poziom homocysteiny we krwi osób starszych. Praca doktorska., Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Warszawa, 2004
- http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf
- http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200610-0614.pdf
- http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-sposobu-zywienia-i-suplementacji-u-ludzi-starszych-z-chorobami-sercowonaczyniowymi-z-terenu-warszawy?lang=pl
- https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF03179072
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pzwl.pl/Tabele-skladu-i-wartosci-odzywczej-zywnosci,56121347,p.html
- https://www.jogc.com/article/S1701-2163(15)30258-9/fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114310/
- J E Baggott i wsp.: Inhibition of folate-dependent enzymes by non-steroidal anti-inflammatory drugs.. Biochem J., 1992, 282(Pt 1), 197–202.
- Thorvardur R. Halfdanarson i wsp.: Hematologic manifestations of celiac disease. Blood., 2007, 109(2), 412–421.
- Marie A Caudill i wsp.: Folate bioavailability: implications for establishing dietary recommendations and optimizing status1,2,3,4. Am J Clin Nutr., 2010, 91(5), 1455S–1460S.
- Tale Norbye Wien i wsp.: Cancer risk with folic acid supplements: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open., 2012, 2(1), e000653.
- Mami Hiraoka i wsp.: Genetic polymorphisms and folate status. Congenit Anom (Kyoto)., 2017, 57(5), 142–149.
- F Bamonti-Catena i wsp.: Folate measurements in patients on regular hemodialysis treatment. Am J Kidney Dis, 1999, 33(3), 492-7.
- A E van Ede i wsp.: Homocysteine and folate status in methotrexate-treated patients with rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford), 2002, 41(6), 658-65.
- Bernard J Venn i wsp.: Comparison of the effect of low-dose supplementation with L-5-methyltetrahydrofolate or folic acid on plasma homocysteine: a randomized placebo-controlled study. Am J Clin Nutr, 2003, 77(3), 658-62.
- Yvonne Lamers i wsp.: Supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate or folic acid equally reduces plasma total homocysteine concentrations in healthy women. Am J Clin Nutr, 2004, 79(3), 473-8.
- Renate M Winkels i wsp.: Bioavailability of food folates is 80% of that of folic acid. Am J Clin Nutr, 2007, 85(2), 465-73.
- Mary Ann Johnson i wsp.: If high folic acid aggravates vitamin B12 deficiency what should be done about it?. Nutr Rev, 2007, 65(10), 451-8.
- Lindsay H Allen i wsp.: Causes of vitamin B12 and folate deficiency. Food Nutr Bull, 2008, 29(2 Suppl), S20-34.
- R Prinz-Langenohl i wsp.: [6S]-5-methyltetrahydrofolate increases plasma folate more effectively than folic acid in women with the homozygous or wild-type 677C-->T polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase [6S]-5-methyltetrahydrofolate increases plasma folate more effectively than folic acid in women with the homozygous or wild-type 677C-->T polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase. Br J Pharmacol, 2009, 158(8), 2014-21.
- Sinéad Boylan i wsp.: Dietary habits in three Central and Eastern European countries: the HAPIEE study. BMC Public Health, 2009, 9, 439.
- Anna Waśkiewicz i wsp.: Dietary intake of vitamins B6, B12 and folate in relation to homocysteine serum concentration in the adult Polish population - WOBASZ Project. Kardiol Pol, 2010, 68(3), 275-82.
- Mustafa Yakut i wsp.: Serum vitamin B12 and folate status in patients with inflammatory bowel diseases. Eur J Intern Med, 2010, 21(4), 320-3.
- Michael Linnebank i wsp.: Antiepileptic drugs interact with folate and vitamin B12 serum levels. Ann Neurol, 2011, 69(2), 352-9.
- M N Bassett i wsp.: Folate content and retention in selected raw and processed foods. Arch Latinoam Nutr, 2010, 60(3), 298-305.
- Shu-Chen Chien i wsp.: Folic acid supplementation in end-stage renal disease patients reduces total mortality rate. J Nephrol, Nov-Dec, 26(6), 1097-104.
- Francesco Scaglione i wsp.: Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica, 2014, 44(5), 480-8.
- Vinod Devalia i wsp.: Guidelines for the diagnosis and treatment of cobalamin and folate disorders. Br J Haematol, 2014, 166(4), 496-513.
- Imran Patanwala i wsp.: Folic acid handling by the human gut: implications for food fortification and supplementation. Am J Clin Nutr, 2014, 100(2), 593-9.
- Azita Hekmatdoost i wsp.: Methyltetrahydrofolate vs Folic Acid Supplementation in Idiopathic Recurrent Miscarriage with Respect to Methylenetetrahydrofolate Reductase C677T and A1298C Polymorphisms: A Randomized Controlled Trial. PLoS One, 2015, 10(12), e0143569.
- Anke Weißenborn i wsp.: [A two-faced vitamin : Folic acid - prevention or promotion of colon cancer?]. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz, 2017, 60(3), 332-340.
- US Preventive Services Task Force i wsp.: Folic Acid Supplementation for the Prevention of Neural Tube Defects: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA, 2017, 317(2), 183-189.
- Shaozhong Huang i wsp.: Status of serum vitamin B 12 and folate in patients with inflammatory bowel disease in China. Intest Res, 2017, 15(1), 103-108.
- Yun Pan i wsp.: Associations between Folate and Vitamin B12 Levels and Inflammatory Bowel Disease: A Meta-Analysis. Nutrients, 2017, 9(4), 382.
- Xiao Huang i wsp.: MTHFR Gene and Serum Folate Interaction on Serum Homocysteine Lowering: Prospect for Precision Folic Acid Treatment. Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2018, 38(3), 679-685.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.