Jak dawkować Witaminę E i która jest najlepsza?
Ostatnia aktualizacja: 30 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 30źródła
- 16badań
Witamina E to grupa związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, do których zalicza się tokoferole i tokotrienole. Występuje naturalnie w żywności. Oferowana jest również w szerokiej gamie suplementów, w postaci różnych form chemicznych i w zróżnicowanych dawkach. Czy warto ją suplementować, gdzie szukać jej w diecie i kto powinien monitorować jej poziom?
W pigułce
- Zapotrzebowanie na witaminę E ustalone na poziomie zaleconego dziennego spożycia wynosi 12 mg/dobę
- Do głównych źródeł witaminy E należą: tłuszcze roślinne (oleje, margaryna, masło), produkty zbożowe (otręby pszenne, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty), orzechy (migdały, orzechy laskowe, arachidowe) oraz warzywa (jarmuż, brokuły, kapusta włoska, papryka)
- Suplementacja witaminy E nie jest zalecana osobom zdrowym, w tym kobietom ciężarnym i karmiącym
- Witamina E może być przydatna w leczeniu katarakty, trądziku, niektórych chorób zapalnych
- Wyższe zapotrzebowanie na witaminę E może występować w przypadku: mukowiscydozy, zespołu krótkiego jelita, przewlekłej choroby wątrobowo-żółciowej, choroby Leśniowskiego - Crohna, niedoczynności zewnątrzwydzielniczej trzustki, chorób wątroby oraz niektórych zaburzeń genetycznych
- Warto spożywać witaminę E w połączeniu z witaminą C, koenzymem Q i selenem
- Przeciwwskazaniem do przyjmowania witaminy E jest stosowanie doustnych leków przeciwzakrzepowych, estrogenów oraz chemioterapia i radioterapia
Witamina E - jak dawkować?
Zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od wielu czynników takich jak: płeć, wiek, stan fizjologiczny, istniejące choroby przewodu pokarmowego, interakcje między składnikami diety czy rodzaj spożywanego tłuszczu.
Zalecane dzienne spożycie (RDA, ang. Recommended Dietary Allowances) witaminy E wynosi 12 mg/dobę.
Płeć i wiek |
Dawka witaminy E (mg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 4 |
0,5-1,0 | 5 |
Dzieci | |
1-3 lat | 6 |
4-6 lat | 6 |
7-9 lat | 7 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 10 |
13-15 lat | 10 |
16-18 lat | 10 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 8 |
13-15 lat | 8 |
16-18 lat | 8 |
Mężczyźni | |
>19 lat | 10 |
Kobiety | |
>19 lat | 8 |
Kobiety karmiące | 11 |
Kobiety ciężarne | 10 |
Tłuszcz zwiększa wchłanianie witaminy E
Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego jej efektywne wchłanianie wymaga obecności tłuszczu. Niestety ilość i jakość tłuszczu zapewniająca najkorzystniejszą absorpcję nie jest znana. Wchłanianie witaminy E ze zwyczajowej diety szacuje się na około 75%.
Suplementacja witaminy E w ciąży i laktacji nie jest zalecana
Suplementacja witaminy E nie jest rekomendowana w czasie ciąży i laktacji.
Natomiast zgodnie z zaleceniami spożycie witaminy E w ciąży powinno być wyższe i wynosić 10 mg równoważnika tokoferolu/dobę (w porównaniu do 8 mg/dobę u kobiet nie będących w ciąży); w czasie laktacji powinno wynosić 11 mg.
Suplementacja witaminy E u niemowląt i dzieci nie jest rekomendowana
Badania wykazały, że podawanie suplementów witaminy E u wcześniaków może przynieść pewne korzyści, ale jednocześnie może zwiększać ryzyko zakażeń zagrażających życiu, takich jak sepsa. Obecne dowody nie popierają suplementacji witaminy E w dużych dawkach u wcześniaków.
Doustne związki witaminy E były stosowane od dziesięcioleci w leczeniu wielu chorób u dzieci takich jak: mukowiscydoza, cholestaza (zastój żółci), hipobetalipoproteinemia (choroba genetyczna, w której dochodzi do obniżenia stężenia cholesterolu LDL i białka abetalipoproteiny B) czy pęcherzowe oddzielanie się naskórka.
Brakuje jednak danych dotyczących bezpieczeństwa i skutków długoterminowych takich terapii. Badania nie dostarczają wystarczających dowodów na skuteczność suplementacji witaminy E u dzieci ze schorzeniami wątroby i przewodu żółciowego. U zdrowych dzieci nie zaleca się suplementacji witaminy E.
Suplementacja witaminy E u dorosłych
Suplementacja witaminy E może przynosić korzyści w przypadku:
- Katarakty
- Trądziku
- Niektórych chorób zapalnych (RZS, zapalenie okrężnicy w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit)
- Cukrzycy typu 2
Natomiast prawdopodobnie nie ma wpływu w przypadku choroby Alzheimera i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Kto może wymagać wyższych ilości witaminy E?
Witamina E dostarczana wraz z dietą w większości przypadków pokrywa dzienne zapotrzebowanie, więc jej niedobór w organizmie pojawia się rzadko.
W niektórych chorobach istnieje zwiększone ryzyko niedoboru witaminy E. Monitorowanie witaminy E może być konieczne w przypadku:
- Mukowiscydozy: u osób z mukowiscydozą nie dochodzi do wydzielania enzymów trzustkowych, które odpowiadają za absorpcję witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)
- Zespołu krótkiego jelita
- Przewlekłej cholestatycznej choroby wątrobowo-żółciowej: prowadzi do zmniejszenia przepływu żółci i tworzenia się miceli, które są potrzebne do wchłaniania witaminy E
- Choroby Leśniowskiego-Crohna, niedoczynności zewnątrzwydzielniczej trzustki, chorób wątroby
- Celiakii
- Rzadkich schorzeń takich jak: mutacja w białku transportującym tokoferol zaburzającym metabolizm tłuszczu czy izolowany zespół niedoboru witaminy E
Nie należy przekraczać górnego tolerowanego poziomu spożycia
Należy zachować ostrożność podczas suplementacji witamin i nie przekraczać maksymalnych bezpiecznych poziomów spożycia (ang. UL - Tolerable Upper Intake Levels) określonych przez EFSA (European Food Safety Organisation).
Wiek |
Dawka witaminy E (mg/dzień) |
---|---|
0-1 lat | - |
1-3 lat | 100 |
4-6 lat | 120 |
7-10 lat | 160 |
11-14 lat | 220 |
15-17 lat | 260 |
Dorośli | 300 |
Kobiety w ciąży | 300 |
Kobiety karmiące | 300 |
Witamina E - gdzie występuje?
Najwięcej witaminy E występuje w olejach, zbożach i orzechach
Witaminę E syntetyzują jedynie rośliny, lecz występuje ona zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.
Głównym źródłem witaminy E są:
- Tłuszcze roślinne - szczególnie olej z zarodków pszenicy, słonecznikowy, krokoszowy, margaryna, masło
- Produkty zbożowe - otręby pszenne, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty
- Orzechy - migdały, orzechy laskowe, arachidowe
- Niektóre warzywa - jarmuż, brokuły, kapusta włoska, papryka
Zapotrzebowanie na witaminę E stosunkowo łatwo pokryć jest wraz z dietą. Przykładowo sama garść orzechów laskowych (30 g) dostarcza zalecaną dzienną ilość tej witaminy.
Suplementy witaminy E występują w postaci kapsułek, kropel i proszku
Na rynku suplementy witaminy E dostępne są w różnych formach: kapsułkach, kroplach, płynie, proszku.
Zawartość witaminy E w suplementach waha się zazwyczaj między 100-300 mg w pojedynczej dawce.
Witamina E często sprzedawana jest wraz z witaminą A, bądź w postaci suplementu multiwitaminowego.
Witamina E występuje w kosmetykach
Witamina E wraz z witaminą A wchodzą w skład maści ochronnych.
Witamina E chroni warstwę tłuszczową naskórka, wzmacnia tkankę łączną, poprawia ukrwienie skóry.
Natomiast witamina A jest pomocna w odnawianiu komórek naskórka, działa jako filtr UV, kontroluje skórną florę bakteryjną, a także opóźnia fotostarzenie się skóry.
Witaminy te wykorzystywane są ze względu na zdolność regeneracji powierzchniowych uszkodzeń tkanek.
Wszystkie te właściwości sprawiają iż kremy ochronne z witaminą E i A są polecane dla skór suchych, wrażliwych i narażonych na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
Witamina E może być stosowana jako lek
Witamina E jako lek występuje pod nazwą Vitaminum E (firmy Hasco oraz Medana). Sprzedawana jest w postaci doustnych kropli (300 mg/ml) lub tabletek (100-400mg).
Leki te są dostępne bez recepty. Cena za jedno opakowanie waha się w granicach 7-10 zł.
uwaga!
Witamina E firmy Medana zawiera kwas arachidowy jako substancję pomocniczą. Osoby z alergią na orzeszki ziemne lub soję nie powinny stosować tego leku
Witamina E - która najlepsza?
Najwyższą aktywnością biologiczną cechuje się alfa-tokoferol
Witamina E składa się z tokoferoli i tokotrienoli, które posiadają różną aktywność biologiczną. Jeśli przyjąć, iż aktywność alfa- tokoferolu jest równa 1, aktywność pozostałych form względem alfa-tokoferolu jest niższa i wynosi: dla β-tokoferolu - 0,4; γ-tokoferolu - 0,01, α-tokotrienolu - 0,3 , β-tokotrienolu - 0,05, γ-tokotrienolu - 0,01.
Alfa-tokoferol pochodzący ze źródeł roślinnych zawiera tylko pojedynczy naturalnie występujący stereoizomer RRR-α-tokoferol.
Jednak większość suplementów diety zawiera chemicznie zsyntetyzowaną racemiczną mieszaninę 8 możliwych stereoizomerów α-tokoferolu (RRR, RRS, RSR, RSS, SRR, SSR, SRS iSSS), powszechnie określaną jako all-rac-α-tokoferol.
Witamina E - interakcje z innymi składnikami
Witamina E współdziała z witaminą C, koenzymem Q i selenem
Witamina C i koenzym Q mogą wspierać antyoksydacyjne właściwości witaminy E. Przekształcają utleniony alfa- tokoferol z powrotem do stanu zredukowanego oraz zwiększają stabilność witaminy E.
W podwójnie ślepej próbie kontrolowanej placebo u 11 osób palących i 13 niepalących, którym podawano α-tokoferol i γ-tokoferol, suplementacja witaminą C zmniejszyła częstość utraty witaminy E w osoczu.
Selen działa agonistycznie (współdziała) w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami, w szczególności z witaminą E. Z badań na zwierzętach wywnioskowano, iż selen może zapobiegać niektórym objawom niedoboru witaminy E.
Witamina E zmniejsza ilość witaminy K w organizmie
Witamina E może zmniejszać ilość witaminy K w organizmie, jednakże mechanizm tego działania nie jest do końca poznany.
W badaniu przeprowadzonym wśród osób dorosłych z prawidłowym krzepnięciem krwi, suplementowano 1000 IU (670 mg) RRR-α-tokoferolu dziennie przez 12 tygodni. Doprowadziło to do zmniejszenia γ-karboksylacji protrombiny, czynnika zależnego od witaminy K w kaskadzie krzepnięcia krwi.
uwaga!
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna oraz osoby z niedoborem witaminy K, nie powinny przyjmować suplementów witaminy E bez nadzoru medycznego z powodu zwiększonego ryzyka krwawienia
Czy witamina E zwiększa ilość witaminy A w organizmie?
Często można spotkać się ze twierdzeniem, iż witamina E może zwiększać wchłanianie, wykorzystanie i magazynowanie witaminy A. Tymczasem dane dotyczące wzajemnego wpływu witamin E i A są nieliczne, niejednoznaczne i pochodzą z badań sprzed wielu lat:
- Korzystne współdziałanie witamin E i A wykazał Moore i wsp. w latach 40: witamina E w diecie szczurów doprowadziła do zwiększenia wchłaniania i magazynowania witaminy A.
- W badaniu Nierenberg i wsp. poziom witaminy E zmienił się nieznacznie wśród osób przyjmujących beta karoten , natomiast w połączeniu beta-karotenu z kwasem askorbinowym poziom witaminy E wzrósł znacząco.
- W badaniu Goodman i wsp. 6-letnia suplementacja beta-karotenu oraz witaminy A (25 000 IU / dzień) i beta-karotenu (30 mg / dzień) spowodowała nieznaczny, ale istotny statystycznie wzrost alfa-tokoferolu.
- Brak wzajemnego wpływu witamin E i A zaobserwowano w badaniu na świniach.
- W badaniu Willet WC i wsp. 16 tygodniowa suplementacja beta-karotenu (prowitaminy A) u 59 zdrowych osób również nie wpływała na poziom alfa-tokoferolu.
- Negatywną interakcję między witaminami E i A zaobserwowano w analizach z lat 80. W badaniach na kurczakach wysokie spożycie witaminy A powodowało zmniejszenie ilości tokoferolu w osoczu. Postawiono hipotezę, iż witamina E działa jako przeciwutleniacz chroniąc witaminę A w proksymalnej części jelita. W rezultacie część witaminy E ulega degradacji.
- W badaniu Xu MJ. I wsp. przeprowadzonym na myszach i ludziach długotrwałe przyjmowanie beta-karotenu (15-60 mg/dobę) prowadziło do zmniejszenie stężenia alfa-tokoferolu w osoczu krwi.
Rozbieżności między badaniami mogą wynikać z wielu czynników takich jak różnice w zastosowanych dawkach czy czas trwania badania.
Wyniki uzyskane na zwierzętach laboratoryjnych nie mogą zostać bezpośrednio przeniesione na ludzi, ponieważ stosowane dawki były bardzo wysokie, a metabolizm witaminy A i β-karotenu nie jest porównywalny u ludzi i zwierząt laboratoryjnych.
Witamina E - przeciwwskazania
Witamina E może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego jej suplementację należy skonsultować z lekarzem.
Witamina E może powodować niedobór witaminy K
Witamina E działa antagonistycznie (przeciwstawnie) do witaminy K, co ma szczególne znaczenie u osób stosujących doustne leki przeciwzakrzepowe lub estrogeny. Niedobór witaminy K może powodować wystąpienie krwawień oraz powikłań krwotocznych.
Witamina E nie jest zalecana w terapii nowotworowej
Przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych w czasie chemioterapii lub radioterapii nowotworu może zmniejszać skuteczność tych zabiegów.
Więcej podobnych treści
Kwas foliowy: dawkowanie
Kwas foliowy powinien spożywać każdy z nas. Jednak niektóre osoby wymagają wyższych dawek tej wit...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Witamina B6 dawkowanie
Witamina B6 (pirydoksyna) powinna być przez nas codziennie dostarczana w określonych ilościach. N...
- Żaneta Szymańska
- 14 sierpnia 2020
Witamina D dawkowanie
Głównym źródłem witaminy D jest produkcja skórna w wyniku działania promieni słonecznych. Jednak ...
- dr n.med. Marta Pełczyńska
- 14 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- Kostowski W., Herman Z.S.: Farmakologia. Podstawy farmakoterapii. Warszawa: PZWL, 2010.
- Kunachowicz H., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.
- Kunachowicz H., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.
- Marcin Molski, Chemia piękna. Wydawnictwo PWN, 2009.
- Z. Zachwieja, Interakcje leków z pożywieniem. MedPharm Polska, 2016
- http://www.biochemj.org/content/34/8-9/1321
- http://www.hasco-lek.pl/assets/Uploads/Vitaminum-E-Hasco-krople-ulotka.pdf
- http://www.who.int/elena/titles/vitamine_preterm/en/
- http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal18_23092010.pdf
- https://academic.oup.com/ps/article/77/5/666/1493776
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pub.rejestrymedyczne.csioz.gov.pl/Pobieranie.ashx?type=8701-u
- https://www.cochrane.org/pl/CD004069/suplementacja-witaminy-e-w-ciazy
- https://www.dovepress.com/potential-role-of-coenzyme-q10-in-health-and-disease-conditions-peer-reviewed-fulltext-article-NDS
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4149
- https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf
- Tone Westergren i wsp.: Dosage and formulation issues: oral vitamin E therapy in children. Eur J Clin Pharmacol., 2010, 66(2), 109–118.
- Bartosz Romańczuk i wsp.: Analysis of the concentration of vitamin E in erythrocytes of patients with celiac disease. Prz Gastroenterol., 2016, 11(4), 282–285.
- A P Feranchak i wsp.: Prospective, long-term study of fat-soluble vitamin status in children with cystic fibrosis identified by newborn screen. J Pediatr, 1999, 135(5), 601-10.
- I Chowers i wsp.: Long-term assessment of combined vitamin A and E treatment for the prevention of retinal degeneration in abetalipoproteinaemia and hypobetalipoproteinaemia patients. Eye (Lond), 2001, 15(Pt 4), 525-30.
- Scott W Leonard i wsp.: Incorporation of deuterated RRR- or all-rac-alpha-tocopherol in plasma and tissues of alpha-tocopherol transfer protein--null mice. Am J Clin Nutr, 2002, 75(3), 555-60.
- Rawiwan Roongpraiwan i wsp.: Effect of oral vitamin E supplementation in children with cholestasis. J Med Assoc Thai, 2002, 85 Suppl 4, S1199-205.
- M J Xu i wsp.: Reduction in plasma or skin alpha-tocopherol concentration with long-term oral administration of beta-carotene in humans and mice. J Natl Cancer Inst, 1992, 84(20), 1559-65.
- L P Brion i wsp.: Vitamin E supplementation for prevention of morbidity and mortality in preterm infants. Cochrane Database Syst Rev, 2003;(4):CD003665., (4), CD003665.
- Sarah L Booth i wsp.: Effect of vitamin E supplementation on vitamin K status in adults with normal coagulation status. Am J Clin Nutr, 2004, 80(1), 143-8.
- Richard S Bruno i wsp.: Faster plasma vitamin E disappearance in smokers is normalized by vitamin C supplementation. Free Radic Biol Med, 2006, 40(4), 689-97.
- Olivier Sorg i wsp.: Retinoids in cosmeceuticals. Dermatol Ther, Sep-Oct, 19(5), 289-96.
- Daniele Pastori i wsp.: Vitamin E serum levels and bleeding risk in patients receiving oral anticoagulant therapy: a retrospective cohort study. J Am Heart Assoc, 2013, 2(6), e000364.
- F G Abawi i wsp.: Interactions of vitamins A, D3, E, and K in the diet of broiler chicks. Poult Sci, 1989, 68(11), 1490-8.
- Michael Bonello i wsp.: A Case of Ataxia with Isolated Vitamin E Deficiency Initially Diagnosed as Friedreich's Ataxia. Case Rep Neurol Med, 2016;2016:8342653., 2016, 8342653.
- Emma Martínez-Moneo i wsp.: Deficiency of fat-soluble vitamins in chronic pancreatitis: A systematic review and meta-analysis. Pancreatology, Nov-Dec, 16(6), 988-994.
- Peter O Okebukola i wsp.: Vitamin E supplementation in people with cystic fibrosis. Cochrane Database Syst Rev, 2017, 3(3), CD009422.
- A Teriaky i wsp.: Prevalence of fat-soluble vitamin (A, D, and E) and zinc deficiency in patients with cirrhosis being assessed for liver transplantation. Acta Gastroenterol Belg, Apr-Jun, 80(2), 237-241.
- Ewa Sapiejka i wsp.: Vitamin E status and its determinants in patients with cystic fibrosis. Adv Med Sci, 2018, 63(2), 341-346.
- W C Willett i wsp.: Vitamins A, E, and carotene: effects of supplementation on their plasma levels. Am J Clin Nutr, 1983, 38(4), 559-66.
- L E Anderson Sr i wsp.: The effect of excessive dietary vitamin A on performance and vitamin E. J Anim Sci, 1995, 73(4), 1093-8.
- G E Goodman i wsp.: The effect of long-term beta-carotene and vitamin A administration on serum concentrations of alpha-tocopherol. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, Jul-Aug, 3(5), 429-32.
- B S Wilfond i wsp.: Severe hemolytic anemia associated with vitamin E deficiency in infants with cystic fibrosis. Implications for neonatal screening. Clin Pediatr (Phila), 1994, 33(1), 2-7.
- M G Traber i wsp.: Efficacy of water-soluble vitamin E in the treatment of vitamin E malabsorption in short-bowel syndrome. Am J Clin Nutr, 1994, 59(6), 1270-4.
- D W Nierenberg i wsp.: Steady-state serum concentration of alpha tocopherol not altered by supplementation with oral beta carotene. The Polyp Prevention Study 1 Group. J Natl Cancer Inst, 1994, 86(2), 117-20.
- Y Shirakata i wsp.: High-dose tocopherol acetate therapy in epidermolysis bullosa siblings of the Cockayne-Touraine type. J Dermatol, 1993, 20(11), 723-5.
- B M Winklhofer-Roob i wsp.: Long-term oral vitamin E supplementation in cystic fibrosis patients: RRR-alpha-tocopherol compared with all-rac-alpha-tocopheryl acetate preparations. Am J Clin Nutr, 1996, 63(5), 722-8.
- https://www.researchgate.net/publication/23483104_Vitamin_E_and_K_interactions_-_A_50-year-old_problem
- https://www.researchgate.net/publication/236658877_Selenium-vitamin_E_interactions_does_11_equal_more_than_2
- https://www.researchgate.net/publication/269767180_Antioxidant_Supplementation_on_Cancer_Risk_and_During_Cancer_Therapy_An_Update
- https://www.researchgate.net/publication/305382487_A_New_Old_Treatment_for_Vitamin_E_Deficiency_in_Cholestasis
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.