Fasola
Ostatnia aktualizacja: 30 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 16źródła
- 21badań
Fasola (Phaseolus L.) to rodzaj rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae), która pochodzi z Ameryki Południowej i Północnej. Stanowi najważniejszą i najczęściej spożywaną roślinę strączkową na świecie.
W pigułce
- Fasola dostarcza dużych ilości białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz polifenoli.
- Regularne spożycie fasoli zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych nowotworów.
- Fasola wspomaga rozwój korzystnego mikrobiomu w jelitach, dzięki czemu wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.
- Fasola może powodować nadmierną produkcję gazów i wzdęcia, stąd nie zaleca się jej u osób z chorobami jelit (zespół jelita drażliwego, stany zapalne) oraz osób przebywających na diecie łatwostrawnej lub low-FODMAP.
- Odlewanie wody, w której moczyła się fasola i gotowanie jej w świeżej wodzie umożliwia usunięcie znaczących ilości substancji wzdymających, a tym samym zredukowanie dyskomfortu jelitowego.
- Fasola może być przyczyną alergii pokarmowej.
Odmiany fasoli
Na całym świecie występuje kilkaset odmian fasoli, różniących się między sobą wielkością, kształtem, zabarwieniem i wartościami odżywczymi. Do celów spożywczych uprawia się ok. 20 gatunków, wśród których można wymienić m.in.:
- fasolę białą (np. fasola jaś, fasola cannellini, fasola perłowa, fasola limeńska),
- fasolę czerwoną,
- fasolę czarną,
- fasolę mung (złota fasola) cechująca się drobnymi nasionami o zielonym kolorze,
- fasolę adzuki o czerwono - brązowej barwie,
- fasolę pinto o beżowym kolorze z brązowymi plamkami,
- fasolę flażoletkę (flageolet) o jasnozielonym zabarwieniu,
- fasolę czarne oczko, która ma kremowy kolor i czarną plamkę,
- fasolę wielokwiatową, którą można spożywać w formie strąków jak i suszonych ziaren,
- fasolę szparagową jedzoną w postaci całych strąków.
Fasola - wartości odżywcze
Wszystkie odmiany suszonej fasoli cechują się wysoką zawartością białka i są podstawowym źródłem tego składnika pokarmowego na diecie wegańskiej. Jako nieliczne z produktów roślinnych dostarczają znaczących ilości aminokwasu lizyny, który nie jest syntetyzowany w organizmie i musi pochodzić z żywności.
Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, ponieważ obfituje w składniki mineralne (m.in. potas, mangan, żelazo, magnez, cynk), wiaminy (m.in. kwas foliowy, witaminę B1, witaminę K) oraz polifenole (garbniki, kwasy fenolowe, flawonoidy) o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dodatkowo fasola zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, w tym błonnika rozpuszczalnego i skrobi opornej .
uwaga!
Fasola jest także źródłem substancji antyodżywczych, czyli takich które mogą zakłócać trawienie i ograniczać wchłanianie składników odżywczych. W fasoli wstępują lektyny, inhibitory proteaz, fityniany i szczawiany. Długie namaczanie suszonych ziaren fasoli i gotowanie jej do miękkości powoduje inaktywację większości lektyn i inhibitorów proteaz, a także zmniejszenie działania fitynianów.
Wartości odżywcze w trzech najpopularniejszych w Polsce odmianach fasoli w przeliczeniu na porcję (1 szklanka = ok. 180 g) ugotowanych nasion :
fasola biała | fasola czerwona | fasola czarna | |
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 249 kcal | 225 kcal | 227 kcal |
Białko | 17,4 g | 15,3 g | 15,2 g |
Tłuszcz | 0,6 g | 0,9 g | 0,9 g |
Węglowodany | 44,9 g | 40,4 g | 40,8 g |
Błonnik pokarmowy | 11,3 g | 13,1 g | 15 g |
Składniki mineralne | |||
Mangan | 1,14 mg (57% RWS) | 0,86 mg (43% RWS) | 0,8 mg (40% RWS) |
Miedź | 0,52 mg (52% RWS) | 0,44 mg (44% RWS) | 0,38 mg (38% RWS) |
Potas | 1009 mg (50% RWS) | 725,4 mg (36% RWS) | 639 mg (32% RWS) |
Żelazo | 6,66 mg (48% RWS) | 5,29 mg (38% RWS) | 3,78 mg (27% RWS) |
Magnez | 113,4 mg (30% RWS) | 81 mg (22% RWS) | 126 mg (34% RWS) |
Fosfor | 203,4 mg (29% RWS) | 255,6 mg (37% RWS) | 252 mg (36% RWS) |
Cynk | 2,48 mg (25% RWS) | 1,93 mg (19% RWS) | 2,02 mg (20% RWS) |
Wapń | 162 mg (20% RWS) | 50,4 mg (6% RWS) | 48,6 mg (6% RWS) |
Selen | 2,34 μg (4% RWS) | 2,16 μg (4% RWS) | 2,16 μg (4% RWS) |
Witaminy | |||
Kwas foliowy | 145,8 μg (73% RWS) | 234 μg (117% RWS) | 268,2 μg (134% RWS) |
Witamina B1 | 0,21 mg (19% RWS) | 0,29 mg (26% RWS) | 0,44 mg (40% RWS) |
Witamina E | 1,69 mg (14% RWS) | 0,05 mg (1% RWS) | 1,57 mg (13% RWS) |
Witamina B6 | 0,17 mg (12% RWS) | 0,22 mg (15% RWS) | 0,12 mg (9% RWS) |
Witamina K | 6,3 μg (8% RWS) | 15,12 μg (20% RWS) | 5,94 μg (8% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,41 mg (7% RWS) | 0,4 mg (7% RWS) | 0,44 mg (7% RWS) |
Witamina B2 | 0,08 mg (6% RWS) | 0,1 mg (8% RWS) | 0,11 mg (8% RWS) |
Niacyna | 0,25 mg (2% RWS) | 1,04 mg (7% RWS) | 0,91 mg (6% RWS) |
porada
Fasola podczas gotowania podwaja swoją objętość i masę. Aby uzyskać porcję 180 g nasion ugotowanej fasoli należy użyć ok. 90 g nasion suchych.
Indeks glikemiczny fasoli jest niski i wynosi od 20 do 37. Ładunek glikemiczny dla fasoli zawiera się w przedziale 3 - 6, stąd warzywo to jest szczególnie polecane dla diabetyków .
Fasola - właściwości
Fasola to niezwykle wartościowy produkt, który powinien mieć swoje stałe miejsce w urozmaiconej, zdrowej diecie. Regularne spożycie fasoli może zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości, a nawet działać ochronnie wobec niektórych nowotworów.
Zaleca się, aby co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu zamiast obiadowych dań mięsnych wybrać potrawę, w której źródło białka pochodzi właśnie z roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu, soi) .
porada
Amerkańskie wytyczne zalecają spożycie ok. 3 szklanek ugotowanych roślin strączkowych tygodniowo, czyli. ok. 1/2 szklanki każdego dnia .
Fasola działa przeciwcukrzycowo
Fasola - jako produkt niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy - stanowi cenne uzupełnienie diety osób chorych na cukrzycę. Naukowcy podkreślają pozytywny wpływ spożycia błonnika pokarmowego w profilaktyce cukrzycy typu 2 oraz redukcji poziomu glukozy u osób, które już cierpią na cukrzycę .
Dodanie filiżanki roślin strączkowych do codziennej diety osób z cukrzycą typu 2 dało lepszy efekt zdrowotny (obniżenie poziomu glukozy i redukcja ciśnienia krwi) w porównaniu do spożycia większej ilości błonnika pokarmowego pochodzącego z pełnoziarnistych produktów pszennych . W 4 - miesięcznym badaniu z udziałem 90 osób chorych na cukrzycę odnotowano złagodzenie powikłań tej choroby po suplementacji ekstraktem z białej fasoli .
Fasola zapobiega chorobom serca
Metaanaliza 23 badań klinicznych wykazała, że spożycie fasoli zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia o 11%, a samej choroby niedokrwiennej serca o 22% . Spożycie roślin strączkowych wiąże się z niższym poziomem cholesterolu całkowitego, frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), glukozy na czczo i HOMA-IR (wskaźnik insulinooporności), a także z lepszą kontrolą ciśnienia krwi .
Optymalne korzyści dla układu sercowo - naczyniowego daje spożycie roślin strączkowych (w tym fasoli, ciecierzycy i soczewicy) na poziomie 400 g na tydzień .
Fasola ma właściwości przeciwnowotworowe
Związki aktywne wstępujące w fasoli wykazują silne właściwości przeciwutleniające i mogą wspomagać organizm w walce z komórkami nowotworowymi .
Na podstawie metaanalizy z 2022 roku naukowcy ustalili, że zwiększenie spożycia roślin strączkowych o 100 g na dzień koreluje z obniżeniem ryzyka raka jelita grubego o 21% . Zgodnie w wynikami metaanalizy z 2023 roku, dawka od 8 - 40 g na dzień nasion strączków działa ochronnie wobec raka wątroby . W innym badaniu oszacowano zmniejszenie ryzyka raka prostaty o 3,7% na każde spożyte 20 g dziennie roślin strączkowych .
Fasola może wspomagać odchudzanie
Włączenie fasoli do diety o ujemnym bilansie energetycznym może wspomóc utratę nadmiernej masy ciała. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka w fasoli wpływa na wyższe poczucie sytości i mniejszą chęć podjadania między głównymi posiłkami . W efekcie przestrzeganie diety odchudzającej staje się łatwiejsze.
Dodatkowo w białej fasoli znajdują się związki, które zmniejszają wchłanianie i trawienie węglowodanów poprzez hamowanie enzymu alfa-amylazy. W przeprowadzonych do tej pory badaniach klinicznych zaobserwowano, że w porównaniu do placebo, zastosowanie suplementów diety z fasoli przyczynia się do niewielkiego, ale istotnego klinicznie spadku masy ciała (średnio o 2,6 kg) w krótkim lub średnim okresie czasu .
Fasola wspiera zdrowe jelita
Fasola zawiera fruktooligosacharydy - rodzaj błonnika pokarmowego, który w szczególny sposób wspiera zdrowie jelit . Badania na zwierzętach wykazały, że spożycie różnych odmian fasoli może zwiększać liczbę pożytecznych bakterii jelitowych oraz poprawiać funkcjonowanie nabłonka jelitowego .
Fasola - przeciwwskazania
Fasola może być powodem wystąpienia alergii pokarmowej . Jeśli po spożyciu fasoli obserwujesz u siebie niepokojące objawy, skonsultuj się z alergologiem.
Fasola może powodować dyskomfort jelitowy
Fasola u niektórych osób może powodować wzdęcia. Jest to związane z wysoką zawartością oligosacharydów (rafinoza, stachioza i werbaskoza), czyli węglowodanów które fermentują w jelitach i przyczyniają się do wytwarzania gazów. Z tego powodu fasola jest niezalecana u osób:
- ze stanami zapalnymi jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna),
- z zespołem jelita drażliwego,
- stosujących dietę łatwostrawną,
- stosujących dietę low-FODMAP (dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli).
U osób zdrowych potencjalne wzdęcia po spożyciu fasoli nie powinny stanowić przeciwwskazania do jej spożycia. Regularna konsumpcja fasoli przyczynia się do redukcji dyskomfortu jelitowego wraz upływem czasu.
Ilości oligosacharydów w fasoli można także znacząco obniżyć (nawet o 76%) na skutek namaczania jej przed gotowaniem i wylewania wody, w której się moczyła . Gotowanie fasoli w wodzie, w której się moczyła nie wpływa na zmniejszenie zawartości oligosacharydów, a może nawet zwiększać ich ilość .
wiem więcej!
Wadą oligosacharydów jest powodowanie dyskomfortu jelitowego u ludzi i zwierząt, jednak posiadają one także istotne zalety. Wykazano, że oligosacharydy wpływają korzystnie na jelito grube, pełnią funkcje prebiotyczne (przyczyniają się do wzrostu pożytecznych bakterii w jelitach), a także działają przeciwcukrzycowo i kardioprotekcyjnie .
Fasola w puszce zawiera dużo sodu
Z uwagi na szybkość przygotowania dużą popularnością cieszy się fasola w puszce. Niestety konserwowe rośliny strączkowe zawierają dużo sodu, którego ilość powinna być ograniczana w zdrowej, zbilansowanej diecie. Umiar w spożyciu fasoli z puszki powinny zachować przede wszystkim osoby z nadciśnieniem tętniczym.
porada
Jeśli wolisz jeść fasolę z puszki pamiętaj o dokładnym opłukaniu jej z zalewy pod bieżącą wodą. W ten sposób można zmniejszyć zawartość sodu w fasoli aż o 40% .
Jak gotować fasolę?
Prawidłowe ugotowanie fasoli umożliwia zredukowanie ilości substancji antyodżywczych (lektyn, fitynianów) oraz oligosacharydów, które powodują nadmierną produkcję gazów.
- Suche nasiona fasoli opłukaj pod bieżącą wodą i zalej sporą ilością wody - odstaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc).
- Wylej wodę, w której moczyła się fasola. Nasiona opłukaj ponownie pod bieżącą wodą.
- Namoczoną fasolę zalej dużą ilością świeżej wody i gotuj do miękkości przez 30 - 60 minut (czas gotowania można znacząco się różnić w zależności od rodzaju i wielkości nasion fasoli). Zbierz pianę, która powstała na początku gotowania fasoli.
- Aby fasola miała miękką skórkę, warto posolić ją dopiero pod koniec gotowania.
porada
Podczas gotowania fasoli i innych roślin strączkowych można dodać do wody szczyptę sody oczyszczonej. Dzięki temu nasiona szybciej zmiękną.
Z ugotowanej fasoli, a także fasoli z puszki (dokładnie opłukanej pod bieżącą wodą) można przygotować różnorodne potrawy, począwszy od dań obiadowych, zup, sałatek i past kanapkowych, a skończywszy na ciastach i deserach.
Więcej podobnych treści
Rabarbar
Rabarbar to warzywo bogate w liczne wartości odżywcze. Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien go uni...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 września 2023
Brukiew
Brukiew to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy warto...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 września 2023
Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe o niesamowitych wartościach odżywczych. Jakie ma właściwości zdro...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 września 2023
Salsefia
Salsefia to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy jest zdrowa...
- Paulina Styś-Nowak
- 19 września 2023
Szparagi
Szparagi to zdrowe warzywo bogate w składniki odżywcze. Jakie posiadają właściwości? Jak przygoto...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 września 2023
Dlaczego warto jeść sałatę?
Sałata to popularne na całym świecie warzywo liściaste. Jakie są rodzaje sałaty? Jakie wartości o...
- Paulina Styś-Nowak
- 30 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175237/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175242/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175249/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=beans&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-6_en
- Keila da Silva Queiroz i wsp.: Soaking the common bean in a domestic preparation reduced the contents of raffinose-type oligosaccharides but did not interfere with nutritive value. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2002, 48(4), 283-9.
- Marilyn L Barrett i wsp.: A proprietary alpha-amylase inhibitor from white bean (Phaseolus vulgaris): a review of clinical studies on weight loss and glycemic control. Nutr J, 2011, 10, 24.
- David J A Jenkins i wsp.: Effect of legumes as part of a low glycemic index diet on glycemic control and cardiovascular risk factors in type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial. Arch Intern Med, 2012, 172(21), 1653-60.
- Sandeep Kumar i wsp.: Clinical complications of kidney bean (Phaseolus vulgaris L.) consumption. Nutrition, 2013, 29(6), 821-7.
- Sandeep Kumar i wsp.: Phytohemagglutinins augment red kidney bean (Phaseolus vulgaris L.) induced allergic manifestations. J Proteomics, 2013, 93, 50-64.
- Siying S Li i wsp.: Dietary pulses, satiety and food intake: a systematic review and meta-analysis of acute feeding trials. Obesity (Silver Spring), 2014, 22(8), 1773-80.
- Xiuli Dan i wsp.: A hemagglutinin isolated from Northeast China black beans induced mitochondrial dysfunction and apoptosis in colorectal cancer cells. Biochim Biophys Acta, 2016, 1863(9), 2201-11.
- Nerea Becerra-Tomás i wsp.: Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clin Nutr, 2018, 37(3), 906-913.
- Jie Li i wsp.: Legume intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Oncotarget, 2017, 8(27), 44776-44784.
- Jennifer M Monk i wsp.: Navy and black bean supplementation primes the colonic mucosal microenvironment to improve gut health. J Nutr Biochem, 2017, 49, 89-100.
- Marc P McRae i wsp.: Dietary Fiber Intake and Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med, 2018, 17(1), 44-53.
- Jennifer M Monk i wsp.: Navy and black bean supplementation attenuates colitis-associated inflammation and colonic epithelial damage. J Nutr Biochem, 2018, 56, 215-223.
- Jennifer M Monk i wsp.: Navy bean supplemented high-fat diet improves intestinal health, epithelial barrier integrity and critical aspects of the obese inflammatory phenotype. J Nutr Biochem, 2019, 70, 91-104.
- Ruth Nolan i wsp.: It's No Has Bean: A Review of the Effects of White Kidney Bean Extract on Body Composition and Metabolic Health. Nutrients, 2020, 12(5), 1398.
- Yongfei Wang i wsp.: Detection of Lectin Protein Allergen of Kidney Beans ( Phaseolus vulgaris L.) and Desensitization Food Processing Technology. J Agric Food Chem, 2021, 69(49), 14723-14741.
- Eileen Bogweh Nchanji i wsp.: Do Common Beans ( Phaseolus vulgaris L.) Promote Good Health in Humans? A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical and Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2021, 13(11), 3701.
- Dinakaran Elango i wsp.: Raffinose Family Oligosaccharides: Friend or Foe for Human and Plant Health?. Front Plant Sci, 2022, 13, 829118.
- Shaoyue Jin i wsp.: Nuts and legumes consumption and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. Eur J Epidemiol, 2022, 37(6), 569-585.
- Yuqi Dou i wsp.: Effect of Fructooligosaccharides Supplementation on the Gut Microbiota in Human: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2022, 14(16), 3298.
- Yuwei Feng i wsp.: White common bean extract remodels the gut microbiota and ameliorates type 2 diabetes and its complications: A randomized double-blinded placebo-controlled trial. Front Endocrinol (Lausanne), 2022, 13, 999715.
- Vânia Mendes i wsp.: Intake of legumes and cardiovascular disease: A systematic review and dose-response meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2023, 33(1), 22-37.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37288088/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37349735/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37447221/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37711348/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK469839/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713300/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070695/
- https://www.researchgate.net/publication/232197873_Beans_and_Good_Health
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691400773X
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523048931
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.