Dlaczego warto jeść sałatę?
Ostatnia aktualizacja: 31 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 4badań
Sałata (Lactuca sativa L.) to jedno z najczęściej spożywanych warzyw liściastych na całym świecie. Jest wykorzystywana jako uniwersalna baza wielu sałatek, a także dodatek do kanapek i domowych dań typu fast-food.
W pigułce
- Sałata to niskokaloryczne warzywo dostarczające dużo witamin (zwłaszcza A i K) i związków bioaktywnych (flawonoidów, karotenoidów i chlorofilu).
- Sałata zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu jest powszechnym produktem na diecie odchudzającej.
- Regularne spożycie sałaty wiąże się z pozytywnym wpływem na stan zdrowia i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów.
Sałata to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Istnieje ponad 100 rodzajów sałat, różniących się między sobą smakiem, kolorem, kształtem, rozmiarami, a także zawartością składników odżywczych . Podstawowe odmiany obejmują:
- sałatę masłową, która posiada miękkie liście o ciemnozielonym kolorze i delikatnym smaku,
- sałatę lodową, cechującą się grubymi i chrupiącymi liśćmi zebranymi w zwartą główkę,
- sałatę liściastą, w przypadku której dekoracyjne, kędzierzawe liście ułożone są luźno na łodydze; wyróżnia się trzy główne typy sałaty liściastej: zieloną, czerwoną i dębolistną,
- sałatę rzymską, która ma chrupiące liście o lekko gorzkawym smaku zebrane w podłużną głowę,
- sałatę łodygową, posiadającą długi, sztywny pęd, z którego wyrastają zielone lub czerwone liście o lekko gorzkim smaku .
Jakie wartości odżywcze ma sałata?
Sałata to bogate w wodę, niskokaloryczne warzywo, cechujące się wysoką zawartością witamin - szczególnie K i A. Sałata dostarcza także cennych związków bioaktywnych, takich jak polifenole, karotenoidy i chlorofil. Sałata o czerwonym zabarwieniu ma zdecydowanie wyższą zawartość związków fenolowych w porównaniu do sałaty zielonej .
Dzięki temu, że sałata jest spożywana głównie na surowo, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i bioaktywnych w porównaniu do warzyw gotowanych.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję zielonej sałaty (50 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 7,5 kcal | ||
Białko | 0,68 g | ||
Tłuszcz | 0,08 g | ||
Węglowodany | 1,44 g | ||
Błonnik pokarmowy | 0,65 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina K | 63 μg (84% RWS) | Mangan | 0,13 mg (6% RWS) |
Witamina A | 185 μg (23% RWS) | Potas | 97 mg (5% RWS) |
Kwas foliowy | 19 μg (9% RWS) | Żelazo | 0,43 mg (3% RWS) |
Witamina C | 4,6 mg (6% RWS) | Wapń | 18 mg (2% RWS) |
Witamina B6 | 0,05 mg (3% RWS) | Fosfor | 14,5 mg (2% RWS) |
Witamina B1 | 0,04 mg (3% RWS) | Magnez | 6,5 mg (2% RW |
Dlaczego warto jeść sałatę?
Zawartość i kombinacja związków bioaktywnych w sałacie sprawia, że warzywo to wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Regularne spożycie sałat może działać ochronnie na układ krążenia, a także zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób nowotworowych .
Sałata świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, ponieważ w małej ilości kalorii (ok. 15 kcal/100 g) pozwala dostarczyć znaczących ilości błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Dodatkowo sałata nie obciąża nadmiernie przewodu pokarmowego i można spożywać ją na diecie lekkostrawnej.
Jak przechowywać sałatę?
Sałata to delikatne warzywo, które szybko traci świeżość. Aby przedłużyć przydatność liści sałaty do spożycia należy je dokładnie umyć, osuszyć i przechowywać w lodówce (optymalna temperatura wynosi 3 - 5 stopni C).
Pojedyncze liście sałaty warto owinąć w ręcznik papierowy (będzie pochłaniał nadmiar wilgoci) i przechowywać niezbyt stłoczone w zamkniętym pojemniku. W przypadku całej główki można odciąć jedynie łodygę, owinąć miejsce po niej ręcznikiem papierowym i umieścić w lodówce.
Więcej podobnych treści
Jarmuż
Coraz częściej sięgamy po jarmuż nie tylko ze względu na jego smak ale w również na właściwości p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 03 maja 2020
Karczoch
Karczoch to warzywo stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, wykorzystywane również jako suplement ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 sierpnia 2020
Topinambur
Topinambur, słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.) to warzywo, którego jadalną częścią je...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 września 2020
Czosnek
Czosnek to roślina o leczniczych właściwościach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. P...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Pomidor
Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Są źródłem potasu i likopenu, czy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 06 listopada 2020
Brokuły
Brokuły to warzywo kapustne, które jest bombą prozdrowotnych składników (witaminy C, witaminy K, ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169249/nutrients
- https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12877
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20724400/
- Dagfinn Aune i wsp.: Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017, 46(3), 1029-1056.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34034049/
- Akin Ojagbemi i wsp.: Dietary intakes of green leafy vegetables and incidence of cardiovascular diseases. Cardiovasc J Afr, 2021;32(4):215-223., 32(4), 215-223.
- Min Shi i wsp.: Phytochemicals, Nutrition, Metabolism, Bioavailability, and Health Benefits in Lettuce-A Comprehensive Review. Antioxidants (Basel), 2022, 11(6), 1158.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157516300230
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.