Dlaczego warto jeść sałatę?

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Dlaczego warto jeść sałatę?

Ostatnia aktualizacja: 31 stycznia 2024

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 6źródła
  • 4badań

Sałata (Lactuca sativa L.) to jedno z najczęściej spożywanych warzyw liściastych na całym świecie. Jest wykorzystywana jako uniwersalna baza wielu sałatek, a także dodatek do kanapek i domowych dań typu fast-food.

 


W pigułce

  • Sałata to niskokaloryczne warzywo dostarczające dużo witamin (zwłaszcza A i K) i związków bioaktywnych (flawonoidów, karotenoidów i chlorofilu).
  • Sałata zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu jest powszechnym produktem na diecie odchudzającej.
  • Regularne spożycie sałaty wiąże się z pozytywnym wpływem na stan zdrowia i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów.

Sałata to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Istnieje ponad 100 rodzajów sałat, różniących się między sobą smakiem, kolorem, kształtem, rozmiarami, a także zawartością składników odżywczych . Podstawowe odmiany obejmują:

  • sałatę masłową, która posiada miękkie liście o ciemnozielonym kolorze i delikatnym smaku,
  • sałatę lodową, cechującą się grubymi i chrupiącymi liśćmi zebranymi w zwartą główkę,
  • sałatę liściastą, w przypadku której dekoracyjne, kędzierzawe liście ułożone są luźno na łodydze; wyróżnia się trzy główne typy sałaty liściastej: zieloną, czerwoną i dębolistną,
  • sałatę rzymską, która ma chrupiące liście o lekko gorzkawym smaku zebrane w podłużną głowę,
  • sałatę łodygową, posiadającą długi, sztywny pęd, z którego wyrastają zielone lub czerwone liście o lekko gorzkim smaku .

Jakie wartości odżywcze ma sałata?

Sałata to bogate w wodę, niskokaloryczne warzywo, cechujące się wysoką zawartością witamin - szczególnie K i A. Sałata dostarcza także cennych związków bioaktywnych, takich jak polifenole, karotenoidy i chlorofil. Sałata o czerwonym zabarwieniu ma zdecydowanie wyższą zawartość związków fenolowych w porównaniu do sałaty zielonej .

Dzięki temu, że sałata jest spożywana głównie na surowo, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i bioaktywnych w porównaniu do warzyw gotowanych.

Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję zielonej sałaty (50 g) :

Wartości odżywcze
Kalorie 7,5 kcal
Białko 0,68 g
Tłuszcz 0,08 g
Węglowodany 1,44 g
Błonnik pokarmowy 0,65 g
Witaminy i składniki mineralne
Witamina K 63  μg (84% RWS)             Mangan            0,13 mg (6% RWS)
Witamina A 185 μg (23% RWS) Potas 97 mg (5% RWS)
Kwas foliowy 19 μg (9% RWS) Żelazo 0,43 mg (3% RWS)
Witamina C 4,6 mg (6% RWS) Wapń 18 mg (2% RWS)
Witamina B6 0,05 mg (3% RWS) Fosfor 14,5 mg (2% RWS)
Witamina B1 0,04 mg (3% RWS) Magnez 6,5 mg (2% RW

Dlaczego warto jeść sałatę?

Zawartość i kombinacja związków bioaktywnych w sałacie sprawia, że warzywo to wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Regularne spożycie sałat może działać ochronnie na układ krążenia, a także zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób nowotworowych .

Sałata świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, ponieważ w małej ilości kalorii (ok. 15 kcal/100 g) pozwala dostarczyć znaczących ilości błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Dodatkowo sałata nie obciąża nadmiernie przewodu pokarmowego i można spożywać ją na diecie lekkostrawnej.

Wiedza

wiem więcej!

Wysokie spożycie nie tylko sałaty, ale wszystkich zielonych warzyw liściastych takich jak jarmuż, szpinak, cykoria, rukola, rukiew wodna czy roszponka, wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych i cukrzycy typu 2    .

Jak przechowywać sałatę?

Sałata to delikatne warzywo, które szybko traci świeżość. Aby przedłużyć przydatność liści sałaty do spożycia należy je dokładnie umyć, osuszyć i przechowywać w lodówce (optymalna temperatura wynosi 3 - 5 stopni C).

Pojedyncze liście sałaty warto owinąć w ręcznik papierowy (będzie pochłaniał nadmiar wilgoci) i przechowywać niezbyt stłoczone w zamkniętym pojemniku. W przypadku całej główki można odciąć jedynie łodygę, owinąć miejsce po niej ręcznikiem papierowym i umieścić w lodówce.

 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Twoja opinia została już zapisana w naszym systemie


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter