Brukiew
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 9badań
Brukiew (Brassica napus L.) to roślina korzeniowa należąca do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Znana jest także pod nazwami szwedzka rzepa, karpiel, kwaki, czy kwaczek. Nie cieszy się zbyt dużą popularnością w Polsce, a szkoda, ponieważ włączenie jej do diety może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia.
W pigułce
- Brukiew dostarcza dużo błonnika pokarmowego, witamin (C, witaminy z grupy B) i minerałów (potas, fosfor, mangan, magnez, wapń i miedź).
- Brukiew jest doskonałym źródłem glukozynolanów - związków o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych.
- Brukiew może odgrywać ważną rolę w profilaktyce wielu przewlekłych chorób dietozależnych, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości i nowotworów.
- Brukiew (zwłaszcza surowa) może u niektórych osób powodować gazy i wzdęcia.
- Umiar w spożyciu surowej brukwi powinny zachować osoby z chorobami jelit oraz tarczycy.
Brukiew to warzywo korzeniowe powstałe na skutek skrzyżowania rzepy i kapusty. Posiada okrągły, lekko spłaszczony kształt, twardą skórkę o kremowo - fioletowym zabarwieniu i żółty miąższ.
Brukiew - wartości odżywcze
Brukiew jest doskonałym źródłem składników odżywczych. To niskokaloryczne warzywo obfituje w witaminę C, witaminy z grupy B oraz takie minerały jak potas, fosfor, mangan, magnez, wapń i miedź. Brukiew - jak wszystkie warzywa krzyżowe - słynie z wysokiej zawartości glukozynolanów (tioglikozydów) oraz karotenoidów (luteiny i zeaksantyny).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na szklankę pokrojonej w kostkę surowej brukwi (140 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 52 kcal | ||
Białko | 1,51 g | ||
Tłuszcz | 0,22 g | ||
Węglowodany | 12,1 g | ||
Błonnik pokarmowy | 3,22 g (12% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina C | 35 mg (44% RWS) | Potas | 427 mg (21% RWS) |
Kwas foliowy | 29,4 μg (15% RWS) | Fosfor | 74,2 mg (11% RWS) |
Witamina B1 | 0,13 mg (11% RWS) | Mangan | 0,18 mg (9% RWS) |
Niacyna | 0,14 mg (10% RWS) | Magnez | 28 mg (7% RWS) |
Witamina B6 | 0,98 mg (6% RWS) | Wapń | 60,2 mg (7% RWS) |
Indeks glikemiczny dla brukwi jest wysoki i wynosi 70 (IG = 70), zaś ładunek glikemiczny tego warzywa jest niski i wynosi 6,1 (ŁG = 6,1) .
Brukiew - właściwości
Wysoka zawartość składników odżywczych w brukwi (błonnika pokarmowego, glukozynolanów, potasu, witaminy C) sprawia, że warzywo to może w znaczący sposób przyczynić się do profilaktyki chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości, a także nowotworów. Regularne spożycie brukwi może także wpłynąć pozytywnie na pracę jelit oraz odporność organizmu.
Brukiew może działać przeciwnowotworowo
Spożycie warzyw kapustnych, do których zalicza się brukiew, jest powiązane z mniejszym ryzykiem wielu nowotworów, m.in. raka prostaty, trzustki, piersi i jelita grubego . Korzyść ta wynika z wysokiej zawartości glukozynolanów (tioglikozydów) i związków powstających na skutek ich rozpadu - izotiocyjanin. Substancje te neutralizują lub eliminują czynniki rakotwórcze i mutagenne dzięki czemu hamują rozwój nowotworów w komórkach ciała człowieka .
Brukiew może wspomagać pracę przewodu pokarmowego
Jedna porcja brukwi (ok. 140 g) dostarcza 3,2 g błonnika pokarmowego co stanowi ok. 12% zalecanego dziennego spożycia dla tego składnika. Włączenie brukwi do diety może zatem przyczynić się do regulacji pasażu jelitowego i zapobiegać występowaniu zaparć.
Brukiew zwiększa odporność
Brukiew jest doskonałym źródłem witaminy C (1 porcja pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 44%), która wpływa korzystnie na układ immunologiczny człowieka. Badania wskazują, że wysokie dawki witaminy C mogą skracać czas trwania przeziębienia, aczkolwiek nie wpływają na częstość ich występowania .
Brukiew może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych
Metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że większe spożycie warzyw krzyżowych (kapustnych) zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 . Glukozynolany obecne w brukwi działają przeciwzapalnie i kardioprotekcyjnie , zaś potas ma właściwości hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi) .
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w brukwi sprawia, że regularne spożycie tego warzywa może dawać korzyści w zakresie obniżenia poziomu cholesterolu, profilaktyki wielu chorób przewlekłych (m.in. chorób serca, cukrzycy typu 2, nowotworów) oraz wspomagać walkę z nadmiarem kilogramów.
Brukiew - przeciwwskazania
Brukiew może być spożywana przez większość osób - w niezwykle rzadkich przypadkach warzywo to może wywoływać reakcję alergiczną.
Brukiew może powodować wzdęcia
U niektórych osób spożycie brukwi (zwłaszcza na surowo) może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia i gazy. Osoby z chorobami jelit (np. zespół jelita drażliwego, stany zapalne jelit) prawdopodobnie będą zmuszone zrezygnować ze spożycia bukwi.
Brukiew a choroby tarczycy
Umiar w spożyciu brukwi na surowo powinny zachować osoby z chorobami tarczycy (np. choroba Hashimoto), ponieważ glukozynolany zaliczane są do substancji goitrogennych (wolotwórczych). Mogą one wpływać na metabolizm jodu i zaburzać syntezę hormonów tarczycy prowadząc do przerostu tego gruczołu.
Gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia znacząco zmniejsza zawartość substancji goitrogennych, stąd brukiew poddana obróbce termicznej nie wymaga ograniczenia w diecie osób z chorobami tarczycy .
Jak jeść brukiew?
Brukiew (bez skórki) można jeść zarówno na surowo jak i ugotowaną, duszoną, smażoną lub pieczoną. Cechuje się ona słodko - gorzkim, przyjemnym smakiem, przypominającym połączenie smaku rzodkiewki i kalarepy. Z powodzeniem może zastąpić większość warzyw korzeniowych, np. ziemniaki, marchew, czy rzepę. Równie dobrze łączy się z nimi w potrawach.
Brukiew świetnie sprawdzi się jako składnik:
- surówki do obiadu (np. z jabłkiem i tartym chrzanem),
- puree (zamiast ziemniaków),
- zapiekanek warzywnych,
- zup (np. pokrojona w kostkę),
- gulaszów i duszonych warzyw.
Liście brukwi można wykorzystać jako dodatek do świeżych sałatek.
Gdzie kupić brukiew?
Brukiew najłatwiej będzie dostać w warzywniakach, na targach lub bezpośrednio u rolinka.
porada
Kupując brukiew wybierz jędrne, ciężkie warzywo bez pęknięć na skórze. Przechowuj ją w lodówce lub w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
Więcej podobnych treści
Skorzonera (wężymord)
Skorzonera (wężymord) to warzywo korzeniowe przypominające w smaku szparagi. Czy skorzonera jest ...
- Paulina Styś-Nowak
- 07 września 2023
Rabarbar
Rabarbar to warzywo bogate w liczne wartości odżywcze. Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien go uni...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 września 2023
Fasola
Fasola to jedna z najczęściej spożywanych roślin strączkowych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy wa...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 września 2023
Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe o niesamowitych wartościach odżywczych. Jakie ma właściwości zdro...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 września 2023
Salsefia
Salsefia to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy jest zdrowa...
- Paulina Styś-Nowak
- 19 września 2023
Szparagi
Szparagi to zdrowe warzywo bogate w składniki odżywcze. Jakie posiadają właściwości? Jak przygoto...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 września 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168454/nutrients
- https://glycemic-index.net/rutabaga-fodder-beets/
- Vanessa Rungapamestry i wsp.: Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates. Proc Nutr Soc, 2007, 66(1), 69-81.
- Ben Liu i wsp.: Cruciferous vegetables intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis. Int J Urol, 2012, 19(2), 134-41.
- Xiaojiao Liu i wsp.: Cruciferous vegetables intake is inversely associated with risk of breast cancer: a meta-analysis. Breast, 2013, 22(3), 309-13.
- Q J Wu i wsp.: Cruciferous vegetables intake and the risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Ann Oncol, 2013, 24(4), 1079-87.
- Harri Hemilä i wsp.: Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev, 2013, 2013(1), CD000980.
- Joanna Kapusta-Duch i wsp.: The beneficial effects of Brassica vegetables on human health. Rocz Panstw Zakl Hig, 2012;63(4):389-95., 63(4), 389-95.
- Li-yi Li i wsp.: Cruciferous vegetable consumption and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis. World J Surg Oncol, 2015, 13, 44.
- Aristea Binia i wsp.: Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens, 2015, 33(8), 1509-20.
- Xiujuan Jia i wsp.: Consumption of citrus and cruciferous vegetables with incident type 2 diabetes mellitus based on a meta-analysis of prospective study. Prim Care Diabetes, 2016, 10(4), 272-80.
- Tommaso Filippini i wsp.: The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol, 2017, 230, 127-135.
- Rachael Mira McLean i wsp.: Potassium. Adv Food Nutr Res, 2021;96:89-121., 96, 89-121.
- Ramla Muhammad Kamal i wsp.: Beneficial Health Effects of Glucosinolates-Derived Isothiocyanates on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules, 2022, 27(3), 624.
- Anqi Zhao i wsp.: Is Bitterness Only a Taste? The Expanding Area of Health Benefits of Brassica Vegetables and Potential for Bitter Taste Receptors to Support Health Benefits. Nutrients, 2022, 14(7), 1434.
- Jiaye Long i wsp.: Cruciferous Vegetable Intake and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Urol Int, 2023;107(7):723-733., 107(7), 723-733.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.