Salsefia
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 5badań
Salsefia (Tragopogon porrifolius) to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych (Asteraceae), przypominające z wyglądu skorzonerę, pietruszkę lub pasternak. Nazywana jest także kozibrodem porolistnym i ostrygą warzywną, ponieważ jej delikatny smak kojarzy się właśnie z ostrygami.
W pigułce
- Salsefia jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, potasu, manganu, fosforu, miedzi i błonnika pokarmowego.
- Salsefia obfituje w składniki aktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym.
- Regularne spożycie salsefii może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i działać ochronnie wobec chorób układu krążenia i nowotworów.
Salsefia - wartości odżywcze
Salsefia to niskokaloryczne warzywo obfitujące w witaminy z grupy B, witaminę C, potas, mangan, fosfor i miedź. O jej właściwościach zdrowotnych decyduje wysoka zawartość substancji bioaktywnych, do których zalicza się przede wszystkim flawonoidy i związki fenolowe .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję salsefii (130 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 109 kcal | ||
Białko | 4,39 g | ||
Tłuszcz | 0,27 g | ||
Węglowodany | 24,7 g | ||
Błonnik pokarmowy | 4,39 g (16% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B6 | 0,36 mg (26% RWS) | Potas | 494 mg (25% RWS) |
Witamina B2 | 0,29 mg (20% RWS) | Mangan | 0,35 mg (17% RWS) |
Kwas foliowy | 33,8 μg (17% RWS) | Fosfor | 97,5 mg (14% RWS) |
Witamina C | 10,4 mg (13% RWS) | Miedź | 0,12 mg (12% RWS) |
Witamina B1 | 0,1 mg (9% RWS) | Wapń | 78 mg (10% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,48 mg (8% RWS) | Magnez | 29,9 mg (8% RWS) |
Niacyna | 0,65 mg (4% RWS) | Żelazo | 0,91 mg (6% RWS) |
Salsefia - właściwości
Salsefia to prozdrowotne warzywo, które jest naturalnym źródłem silnych przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Regularne spożycie salsefii może mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a przede wszystkim zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i otyłości. W badaniu na szczurach odnotowano wpływ spożycia wodnego ekstraktu z salsefii na poprawę parametrów profilu lipidowego oraz zwiększenie poczucia sytości .
Składniki aktywne występujące w salsefii wykazują ochronne działanie wobec chorób nowotworowych. W badaniach na liniach komórkowych wykazano przeciwnowotworowy potencjał ekstraktów z salsefii . Jak dotąd nie sprawdzono wpływu spożycia salsefii na stan zdrowia u ludzi.
Jak jeść salsefię?
Salsefia posiada delikatny, lekko słodki smak i stanowi doskonały zamiennik dla pozostałych warzyw korzeniowych (ziemniaków, marchwi, pietruszki, pasternaku, skorzonery). Można ją gotować w wodzie, na parze, piec, dusić lub smażyć. Salsefię można również jadać na surowo, zwłaszcza jeśli mamy jej młode korzenie.
Salsefię warto dodawać do:
- zup,
- zapiekanek,
- gulaszów,
- sosów mięsno - warzywnych.
Jadalne są również niebiesko - fioletowe kwiaty salsefii, które sprawdzają się jako element dekoracyjny świeżych sałatek i kanapek.
Więcej podobnych treści
Fasola
Fasola to jedna z najczęściej spożywanych roślin strączkowych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy wa...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 września 2023
Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe o niesamowitych wartościach odżywczych. Jakie ma właściwości zdro...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 września 2023
Szparagi
Szparagi to zdrowe warzywo bogate w składniki odżywcze. Jakie posiadają właściwości? Jak przygoto...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 września 2023
Dlaczego warto jeść sałatę?
Sałata to popularne na całym świecie warzywo liściaste. Jakie są rodzaje sałaty? Jakie wartości o...
- Paulina Styś-Nowak
- 30 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169277/nutrients
- Nadine Zeeni i wsp.: Tragopogon porrifolius improves serum lipid profile and increases short-term satiety in rats. Appetite, 2014, 72, 1-7.
- Clara Tenkerian i wsp.: Hepatoprotective, Antioxidant, and Anticancer Effects of the Tragopogon porrifolius Methanolic Extract. Evid Based Complement Alternat Med, 2015;2015:161720., 2015, 161720.
- Fuad Al-Rimawi i wsp.: Anticancer Activity, Antioxidant Activity, and Phenolic and Flavonoids Content of Wild Tragopogon porrifolius Plant Extracts. Evid Based Complement Alternat Med, 2016;2016:9612490., 2016, 9612490.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.