Pasternak
Ostatnia aktualizacja: 18 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 3badań
Pasternak (Pastinaca sativa) to warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych (Apiaceae), przypominające z wyglądu przerośniętą pietruszkę. Pasternak zasługuje na szczególne miejsce w diecie, ponieważ cechuje się przyjemnym smakiem i imponującymi wartościami odżywczymi.
W pigułce
- Pasternak obfituje w witaminy (kwas foliowy, witamina K, C, E, B5, B1, B6, B2, niacyna), składniki mineralne (mangan, potas, miedź, fosfor, magnez, cynk, wapń, żelazo, selen) i błonnik pokarmowy.
- Pasternak jest dobrym źródłem polifenoli i innych związków aktywnych (m.in. furanokumaryn).
- Regularne spożycie pasternaku może przyczynić się do pozytywnego wpływu na stan zdrowia i działać ochronnie wobec wielu dietozależnych chorób przewlekłych (cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, otyłości, nowotworów).
- Pasternak może powodować alergię pokarmową.
Pasternak pochodzi z Europy i Azji, skąd został rozpowszechniony na cały świat. Był powszechnie stosowany w perskiej medycynie jako warzywo o właściwościach m.in. przeczyszczających, moczopędnych, wzmacniających libido, a także niszczący kamienie nerkowe. Ugotowany pasternak stosowano także w leczeniu bólu głowy, zapaleń jamy ustnej, oczu i skóry, a także chorób płuc, wątroby i śledziony .
Długi, kremowy korzeń pasternaku posiada słodkawy, lekko orzechowy smak dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany w kuchni na całym świecie.
Pasternak a pietruszka - czym się różnią?
Choć pasternak łatwo pomylić z pietruszką, jest kilka cech, które je różnicują:
- korzeń pasternaku jest sporo większy od korzenia pietruszki i posiada charakterystyczne zgłębienie u nasady,
- pasternak jest sprzedawany bez liści, ponieważ zawierają one substancje fototoksyczne,
- pasternak przypomina w smaku marchew - jest słodszy od pietruszki i dzięki temu może być jedzony solo.
Pasternak - wartości odżywcze
Pasternak to niskokaloryczne warzywo o wysokiej gęstości odżywczej. Dostarcza duże ilości witamin (kwas foliowy, witamina K, C, E, B5, B1, B6, B2, niacyna), minerałów (mangan, potas, miedź, fosfor, magnez, cynk, wapń, żelazo, selen), związków aktywnych (furanokumaryny, kumaryny, flawonoidy, poliacetyleny, terpeny) i błonnika pokarmowego .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję pasternaku (130 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 99,8 kcal | ||
Białko | 1,6 g | ||
Tłuszcz | 0,4 g | ||
Węglowodany | 23,9 g | ||
Błonnik pokarmowy | 6,52 g (26% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Kwas foliowy | 87,1 μg (44% RWS) | Mangan | 0,73 mg (36% RWS) |
Witamina K | 29,25 μg (39% RWS) | Potas | 487,5 mg (24% RWS) |
Witamina C | 22,1 mg (28% RWS) | Miedź | 0,16 mg (16% RWS) |
Witamina E | 1,94 mg (16% RWS) | Fosfor | 92,3 mg (10% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,78 mg (13% RWS) | Magnez | 37,7 mg (7% RWS) |
Witamina B1 | 0,12 mg (11% RWS) | Cynk | 0,77 mg (8% RWS) |
Witamina B6 | 0,12 mg (8% RWS) | Wapń | 46,8 mg (6% RWS) |
Niacyna | 0,91 mg (6% RWS) | Żelazo | 0,77 mg (5% RWS) |
Witamina B2 | 0,07 mg (5% RWS) | Selen | 2,34 μg (4% RWS) |
Gotowany pasternak może mieć zarówno niski jak i wysoki indeks glikemiczny. Dane literaturowe podają IG dla pasternaku w przedziale od 52 do 97 .
Pasternak - właściwości
Pasternak to niezwykle zdrowe warzywo o imponujących wartościach odżywczych, które warto dodawać do codziennych posiłków. Obfitość składników odżywczych w pasternaku, takich jak witaminy, polifenole i błonnik pokarmowy sprawia, że jego regularne spożycie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych.
wiem więcej!
Pasternak jest wykorzystywany do produkcji preparatów stosowanych w leczeniu chorób skóry (m.in. bielactwa i łuszczycy) .
Pasternak dba o jelita
Jedna porcja pasternaku (130g) dostarcza aż 6,5 g błonnika pokarmowego, co stanowi 1/4 zalecanego dziennego spożycia dla tego składnika. Odpowiednia podaż błonnika w diecie jest niezwykle ważna dla funkcji jelit, ponieważ zapobiega zaparciom, wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową oraz zmniejsza ryzyko takich schorzeń jak hemoroidy czy nowotwory przewodu pokarmowego .
Pasternak może wspomagać proces odchudzania
Pasternak może także stanowić cenny dodatek do diety odchudzającej - jako warzywo o niskiej wartości energetycznej, a wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, może zwiększać uczucie sytości i przyczyniać się do redukcji ilości spożywanych kalorii.
Pasternak a płodność
W tradycyjnej medycynie irańskiej pasternak uznawany jest za środek stymulujący owulację, zwiększający jakość nasienia i płodność. Zgodnie z tym może on znaleźć zastosowanie jako czynnik wspomagający leczenie niepłodności u kobiet i mężczyzn.
Niestety brakuje badań klinicznych, które potwierdzałyby lub wykluczały wpływ pasternaku na płodność człowieka .
Pasternak - przeciwwskazania
Pasternak, podobnie jak inne rośliny z rodziny selerowatych, może być przyczyną reakcji alergicznej. Osoby, które po spożyciu pasternaku zaobserwowały u siebie niepokojące objawy powinny skonsultować się z alergologiem.
Kumaryny obecne w pasternaku mogą nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryny). Dlatego też osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zachować umiar w spożyciu pasternaku.
Pasternak może zwiększać wrażliwość na promieniowanie UV
Rolą furanokumaryn występujących w soku pasternaku jest ochrona rośliny przed roślinożercami. Związki te posiadają właściwości fototoksyczne, co oznacza, że mogą powodować nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne (promienie UV) i zwiększać ryzyko oparzeń słonecznych na skórze.
W praktyce jest mało prawdopodobne, aby spożyć doustnie jednorazowo takie ilości pasternaku, które spowodowałoby przyjęcie na tyle wysokiej dawki furanokumaryn, aby wywołać efekt toksyczny. W literaturze można spotkać jedynie opisy przypadków miejscowego zapalenia skóry na skutek kontaktu soku z dzikiego pasternaku z powierzchnią skóry i późniejszą ekspozycją na promienie słoneczne .
uwaga!
Dziki pasternak można spotkać na łąkach i przy poboczach dróg. Posiada żółto - zielone kwiaty zebrane w szypułkowe baldachy, przypominające kwiaty kopru włoskiego. Dotykanie soku z dzikiego pasternaku przy jednoczesnej ekspozycji na słońce może spowodować poważne oparzenia.
Jak jeść pasternak?
Pasternak, podobnie jak inne warzywa korzeniowe, doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Można go z powodzeniem dodawać wszędzie tam gdzie zwyczajowo stosuje się marchew, korzeń pietruszki, brukiew czy ziemniaki. Pasternak nadaje się do gotowania, gotowania na parze, pieczenia, grillowania i smażenia.
Pasternak można także spożywać na surowo. Surowy pasternak posiada bardziej ziemisty, mniej słodki smak niż po ugotowaniu.
Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pasternaku w kuchni:
- pokrój pasternak w kostkę i dodaj do ulubionej zupy,
- dodaj go do warzywnej zapiekanki lub gulaszu,
- pokrój w plasterki i ugotuj razem z marchewką i brokułami na parze,
- ugotuj na parze i rozgnieć na gładkie puree z odrobiną masła,
- zetrzyj na tarce i przygotuj z niego placki,
- pokrój w cienkie słupki na frytki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku,
- zetrzyj na tarce i dodaj do surówki z marchewki i jabłka.
Więcej podobnych treści
Brukiew
Brukiew to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy warto...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 września 2023
Fasola
Fasola to jedna z najczęściej spożywanych roślin strączkowych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy wa...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 września 2023
Salsefia
Salsefia to warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy jest zdrowa...
- Paulina Styś-Nowak
- 19 września 2023
Szparagi
Szparagi to zdrowe warzywo bogate w składniki odżywcze. Jakie posiadają właściwości? Jak przygoto...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 września 2023
Dlaczego warto jeść sałatę?
Sałata to popularne na całym świecie warzywo liściaste. Jakie są rodzaje sałaty? Jakie wartości o...
- Paulina Styś-Nowak
- 30 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170417/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=parsnip&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- James W Anderson i wsp.: Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev, 2009, 67(4), 188-205.
- Lingli Sun i wsp.: Dietary fiber intake reduces risk for Barrett's esophagus and esophageal cancer. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017, 57(13), 2749-2757.
- Yu Ma i wsp.: Dietary fiber intake and risks of proximal and distal colon cancers: A meta-analysis. Medicine (Baltimore), 2018, 97(36), e11678.
- Bryan L Stegelmeier i wsp.: Wild parsnip (Pastinaca sativa)-induced photosensitization. Toxicon, 2019, 167, 60-66.
- Fatemeh Hakimi i wsp.: The Parsnip (Pastinaca sativa L), A Proposed Remedy as to a Fertile Agent in the Viewpoint of Iranian Traditional Medicine. Curr Drug Discov Technol, 2020;17(5):711-715., 17(5), 711-715.
- Hoorieh Mohammadi Kenari i wsp.: Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pastinaca sativa. J Pharmacopuncture, 2021, 24(1), 14-23.
- Daniele Nucci i wsp.: Dietary Fiber Intake and Risk of Pancreatic Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Int J Environ Res Public Health, 2021, 18(21), 11556.
- G. Harvey Anderson i wsp.: White Vegetables: Glycemia and Satiety1,2. Adv Nutr., 2013, 4(3), 356S–367S.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.