Poliole
Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 5badań
Poliole (alkohole cukrowe, alkohole wielowodorotlenowe, cukrole) to grupa dodatków do żywności stosowana jako naturalne, zdrowsze zamienniki cukru. Można tu wymienić znane wszystkim związki, takie jak ksylitol czy erytrytol.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny w zalecanych ilościach. Negatywny w nadmiarze: mogą działać przeczyszczająco. |
W pigułce
- Poliole to związki, stanowiące zdrowszą alternatywę dla cukru i syropu glukozowo - fruktozowego.
- Poliole mogą być stosowane przez diabetyków oraz osoby na diecie niskokalorycznej, ponieważ dostarczają mniej kalorii i mają niższy indeks glikemiczny.
- Poliole nie powodują próchnicy.
- Poliole mogą wpływać na skład mikroflory jelitowej.
- Poliole są bezpiecznymi substancjami jeśli są spożywane w rozsądnych ilościach.
- Nadmiar polioli (za wyjątkiem erytrytolu) może powodować wzdęcia, gazy, ból brzucha i dyskomfort w jamie brzusznej.
- Poliole mogą być stosowane w ciąży.
Czym są poliole?
Z chemicznego punktu widzenia poliole przypominają cząsteczkę alkoholu, jednak posiada ona więcej grup hydroksylowych (-OH). Alkohole cukrowe - pomimo swojej nazwy - nie są ani cukrem, ani alkoholem. Ich odmienny metabolizm sprawia, że nie powodują upojenia alkoholowego a także nie wpływają na wzrost poziomu glukozy we krwi w takim stopniu jak zwykły cukier. Ponadto charakteryzują się niższą kalorycznością i uznawane są za zdrowszą alternatywę dla cukru .
Do polioli, znajdujących się na liście dozwolonych substancji stosowanych w żywności, zalicza się:
- sorbitol (E420),
- mannitol (E421),
- izomalt (E953),
- maltitol (E965),
- laktitol (E966),
- ksylitol (E967),
- erytrytol (E968).
Poliole - właściwości
Poliole dostarczają mniej kalorii i mają niższy indeks glikemiczny niż cukier
Poliole są niskokalorycznymi słodzikami, charakteryzującymi się różnymi stopniami słodkości i niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do cukru. W poniższej tabeli znajduje się zestawienie kaloryczności, indeksu glikemicznego oraz poziomu słodkości dla poszczególnych polioli.
Wartość energetyczna dla 1 g cukru stołowego (sacharozy) wynosi 4 kcal, zaś indeks glikemiczny 68 (IG = 68).
Poliole | Wartość energetyczna w 1 gramie |
Indeks glikemiczny | Stopień słodkości w stosunku do cukru (sacharozy) |
---|---|---|---|
ksylitol | 2,4 kcal | 13 | 100% |
sorbitol | 2,4 kcal | 9 | 50 - 70% |
izomalt | 2 - 2,4 kcal | 9 | 40 - 50% |
maltitol | 2,1 - 2,4 kcal | 35 | 60 - 90% |
laktitol | 2 - 2,4 kcal | 6 | 30 - 50% |
erytrytol | 0 - 0,2 kcal | 0 | 60 - 80% |
mannitol | 1,6 - 2,4 kcal | 0 | 40 - 60% |
Chociaż poliole zawierają mniej kalorii niż cukier, jednocześnie cechują się niższym stopniem słodkości. W przypadku niektórych związków konieczne jest zastosowanie większej ilości, aby uzyskać taki sam efekt słodzenia, co w ostatecznym rozrachunku nie wpłynie na znaczące obniżenie kaloryczności produktu.
Niemniej jednak, część polioli (np. ksylitol, erytrytol) będzie lepszym wyborem zamiast cukru dla osób, które planują zmniejszenie wartości energetycznej diety i redukcję masy ciała .
Poliole nie zwiększają poziomu glukozy we krwi
Poliole cechują się niskim indeksem glikemicznym i nie wpływają na gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, tak jak ma to miejsce w przypadku cukru stołowego. Wynika to z niskiego stopnia wchłaniania polioli z jelita cienkiego do krwioobiegu. Z tego względu związki te mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę oraz stosujące dietę niskowęglowodanową .
Poliole nie powodują próchnicy
Wysokie spożycie cukru jest dobrze potwierdzoną przyczyną próchnicy zębów.
Badania wykazały, że poliole, a w szczególności erytrytol, ksylitol i sorbitol, nie przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Zastosowanie wspomnianych polioli w produktach spożywczych zamiast cukru może zmniejszyć częstość występowania próchnicy .
Poliole wpływają na skład flory jelitowej
Poliole należą do niskostrawnych węglowodanów, które nie są całkowicie wchłaniane w jelicie cienkim. Przemieszczają się do jelita grubego, w którym stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych. Naukowcy wykazali, że niektóre poliole wpływają na skład mikroflory jelitowej. Dla przykładu izomalt i maltitol zwiększają ilość bifidobakterii u osób zdrowych, przez co można przypisać im właściwości prebiotyczne .
Poliole - szkodliwość
Poliole - spożywane w umiarkowanych ilościach - są w pełni bezpiecznymi związkami dla większości osób.
Z racji braku dowodów na szkodliwość polioli, nie ustalono ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla tych substancji.
Nie mniej jednak, nadmiar polioli w diecie może powodować skutki uboczne nawet u zdrowych osób.
Poliole działają przeczyszczająco
Nadmierne spożycie polioli daje efekt przeczyszczający i może być przyczyną objawów ze strony przewodu pokarmowego, w szczególności wzdęć, bólu brzucha i biegunki .
Z tego powodu poliole (za wyjątkiem erytrytolu) zaliczane są do FODMAP, czyli grupy związków fermentujących, zwiększających ciśnienie osmotyczne w przewodzie pokarmowym i powiązanych z nasileniem dolegliwości u osób z chorobami jelit. Erytrytol jest z reguły dobrze tolerowany i w większości przypadków może być spożywany na diecie low FODMAP .
Poliole nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na:
- nieswoiste zapalenia jelit,
- zespół jelita nadwrażliwego (IBS).
wiem więcej!
Poliole w ciąży
Poliole mogą być spożywane w rozsądnych ilościach przez kobiety w ciąży .
Poliole - zastosowanie
Poliole są powszechnie dodawane do produktów spożywczych, w celu nadania im słodkiego smaku. Ich główną funkcją jest zmniejszenie negatywnych skutków spożycia cukru oraz syropu glukozowo - fruktozowego. Związki te, stosowane jako substytut cukru, umożliwiają wprowadzenie na rynek wielu produktów, które będą dobre dla diabetyków i osób przebywających na diecie odchudzającej.
Inną istotną funkcją niektórych polioli (np. mannitolu i izomaltu) jest ich działanie wypełniające i nadające teksturę .
Poliole można znaleźć m.in w:
- płatkach śniadaniowych,
- mieszankach do przygotowywania placuszków, naleśników i innych wypieków,
- słodyczach: lodach, czekoladach, cukierkach, ciastkach i ciastach,
- lukrach i polewach,
- dżemach, konfiturach, marmoladach,
- napojach,
- gumach do żucia.
uwaga!
Żywność z dodatkiem polioli jest opisana jako produkty "niskowęglowodanowe", "bez dodatku cukru", lub "bez cukru".
Poliole stosowane są jako składnik leków, witamin i suplementów diety, a także past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.
Najczęściej stosowane poliole
Ksylitol
Określany jest często jako cukier brzozowy, ponieważ otrzymuje się go z kory brzozy. Występuje naturalnie w owocach, warzywach, owsie i grzybach. Jest jednym z najczęściej stosowanych polioli, gdyż posiada smak najbardziej zbliżony do smaku sacharozy. Dostarcza ok. 40% mniej kalorii w porównaniu do cukru stołowego.
Ksylitol najlepiej spożywać w dawce 15 - 40 g na dobę - większa ilość może spowodować wystąpienie biegunki.
wiem więcej!
Maltitol
Maltitol występuje naturalnie w wielu warzywach i owocach, m.in. w kukurydzy, ziemniakach, pszenicy czy cykorii. Cechuje się poziomem słodkości porównywalnym do sacharozy. Zawiera mniej kalorii niż cukier (2,4 kcal/g vs 4 kcal/g), a także posiada niższy indeks glikemiczny (35 vs 68).
Maltitol spożywany w dawce 0,3-0,8 g/kg masy ciała nie działa przeczyszczająco, Oznacza to, że osoba o wadze 60 kg może spożywać ok. 20 - 50 g malitotolu na dobę.
wiem więcej!
Erytrytol
Występuje powszechnie w żywności: grzybach, gruszkach, winogornach, sosie sojowym, winie i piwie. Jako jedyny związek z grupy polioli jest szybko wchłaniany w jelicie cienkim, następnie trafia do tkanek gdzie ulega minialnemu metabolizmowi i zostaje wydalany razem z moczem. W efekcie erytrytol nie jest w ogóle fermentowany przez bakterie mikroflory jelitowej i nie daje skutków ubocznych w postaci wzdęć i biegunek. Ponadto nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ani nie dostarcza kalorii .
wiem więcej!
Sorbitol
Sorbitol występuje naturalnie w niewielkich ilościach w owocach (m.in w gruszkach, jabłkach, śliwkach, jagodach, nektarynkach). W porównaniu do stołowego cukru, sorbitol zawiera o 30% mnie kalorii i jest o połowę mniej słodki.
Nadmiene ilości sorbitolu (>30g/dobę) mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.
wiem więcej!
Izomalt
Izomalt nie występuje naturalnie w przyrodzie. Dostarcza o połowę mniej kalorii w porównaniu do cukru oraz cechuje się o połowę mniejszym poziomem słodkości. Często jest stosowany w połączeniu z innymi słodzikami, co umożliwia zwiększenie słodkości produku (tzw. działanie synergistyczne).
Izomalt jest dobrze tolerowany w dawce 10 - 20g/dobę. Więsza ilość może dawać efekt przeczyszczający.
wiem więcej!
Więcej podobnych treści
Węglan wapnia (E170)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Żółcień chinolinowa (E104)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Indygotyna (E132)
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Azorubina (E122)
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Fosforan wapnia (E341)
Czy fosforan wapnia jest szkodliwy? Jakie posiada właściwości i zastosowanie? W jakich produktach...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 maja 2023
Spis badań i źródeł
- https://dbc.wroc.pl/Content/116436/Ciekanska_Lesiow_Rola_substancji_slodzacych_w_tym_polioli.pdf
- K K Mäkinen i wsp.: Similarity of the effects of erythritol and xylitol on some risk factors of dental caries. Caries Res, 2005, 39(3), 207-15.
- Geoffrey Livesey i wsp.: Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutr Res Rev, 2003, 16(2), 163-91.
- Kauko K Mäkinen i wsp.: Sugar alcohols, caries incidence, and remineralization of caries lesions: a literature review. Int J Dent, 2010;2010:981072., 2010, 981072.
- Riina Runnel i wsp.: Effect of three-year consumption of erythritol, xylitol and sorbitol candies on various plaque and salivary caries-related variables. J Dent, 2013, 41(12), 1236-44.
- Sisko Honkala i wsp.: Effect of erythritol and xylitol on dental caries prevention in children. Caries Res, 2014;48(5):482-90., 48(5), 482-90.
- Francisco Javier Ruiz-Ojeda i wsp.: Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Adv Nutr, 2019, 10(suppl_1), S31-S48.
- Tom Rice i wsp.: A review of polyols - biotechnological production, food applications, regulation, labeling and health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(12):2034-2051., 60(12), 2034-2051.
- Zachary A Sorrentino i wsp.: An Erythritol-Sweetened Beverage Induces Satiety and Suppresses Ghrelin Compared to Aspartame in Healthy Non-Obese Subjects: A Pilot Study. Cureus, 2020, 12(11), e11409.
- Nontokozo Z Msomi i wsp.: Suitability of sugar alcohols as antidiabetic supplements: A review. J Food Drug Anal, 2021, 29(1), 1-14.
- Eliza Pope i wsp.: Sugar substitutes during pregnancy. Can Fam Physician., 2014, 60(11), 1003–1005.
- Kauko K. Mäkinen i wsp.: Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals. Int J Dent., 2016, 2016, 5967907.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.