Węglan wapnia (E170)
Ostatnia aktualizacja: 11 grudnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 0badań
Węglan wapnia to powszechnie stosowany dodatek do żywności oznaczony symbolem E170. Oprócz tego jest składnikiem suplementów diety, mających na celu uzupełnienie niedoborów wapnia, a także leków stosowanych podczas zgagi.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
W pigułce
- Węglan wapnia (E170) to dodatek do żywności, w której pełni rolę barwnika, stabilizatora, regulatora kwasowości, a także substancji przeciwzbrylającej.
- Węglan wapnia można znaleźć przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, lodach, pieczywie, warzywach i owocach konserwowych, serach dojrzewających i konserwach rybnych.
- Węglan wapnia jest substancją bezpieczną, nie dającą niepożądanych skutków ubocznych.
- Nie ustalono ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla węglanu wapnia.
- Węglan wapnia dostarcza wapń ( 1 g węglanu wapnia = 400 mg wapnia) i często jest stosowany w suplementach diety, mających na celu dostarczenie tego minerału.
- Węglan wapnia może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Co to jest węglan wapnia?
Węglan wapnia (CaCO3) to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą kwasu węglowego i wapnia. Jego zwyczajowa nazwa to kalcyt. Ma postać białych lub przezroczystych kryształków, słabo rozpuszczalnych w wodzie. Nie posiada zapachu .
Węglan wapnia jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie związków. Występuje naturalnie w skorupie ziemskiej, w skałach (dolomicie, kredzie), a także minerałach (kalcycie i aragonicie). Jest składnikiem skorup jaj i muszli, a także wielu roślin (np. jarmużu i brokułów) .
Węglan wapnia otrzymuje się podczas wydobycia wapienia (tzw. mielony węglan wapnia), lub wytwarza przemysłowo w wyniku rozkładu kamienia wapiennego do tlenku wapnia, a następnie ponownej karbonizacji (wytrącony węglan wapnia). Wytrącony węglan wapnia jest czystszy niż mielony .
Węglan wapnia - właściwości i działanie
Węglan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności o symbolu E170, pełni rolę regulatora kwasowości, środka przeciwzbrylającego, stabilizatora i barwnika.
Węglan wapnia jest źródłem wapnia w diecie
Spożycie produktów zawierających węglan wapnia (E170) wiąże się z przyswojeniem pewnych ilości wapnia przez organizm. Warto jednak pamiętać, że ilość węglanu wapnia stosowanego w produkcji żywności jest niewielka, dlatego też produkty z jego dodatkiem dostarczają niewiele wapnia.
Węglan wapnia jest jedną z najczęściej stosowanych form chemicznych wapnia obecną w suplementach diety . W jednym gramie węglanu wapnia znajduje się 400 mg wapnia. Węglan wapnia zawiera tak samo wartościowy wapń jak produkty będące naturalnym źródłem tego minerału (np. produkty mleczne), a także posiada taki sam wpływ na zdrowie. Związek ten bierze udział chociażby w budowie kości i zębów, skurczach mięśni, procesach krzepnięcia krwi, czy w regulacji równowagi kwasowo - zasadowej.
wiem więcej!
Węglan wapnia - szkodliwość
Węglan wapnia jest substancją w pełni bezpieczną. W badaniach toksykologicznych, przeprowadzonych na zwierzętach, nie wykazano żadnych dowodów toksyczności węglanu wapnia. Związek ten nie działa rakotwórczo i genotoksycznie, a także nie wpływa na rozrodczość. Zarówno wapń jak i węglan, są naturalnymi składnikami organizmu oraz metabolitami człowieka, zwierząt i roślin, zaś suplementy zawierające węglan wapnia posiadają bogatą historię zastosowania .
Węglan wapnia nie posiada właściwości alergizujących i nie jest związany z reakcjami nadwrażliwości.
W związku z wysokim poziomem bezpieczeństwa węglanu wapnia, nie ustalono dla niego limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Węglan wapnia w ciąży
Węglan wapnia jest substancją bezpieczną w ciąży . Jak dotąd nie wykazano, aby związek ten wiązał się z negatywnymi skutkami dla ciężarnej oraz dziecka.
Produkty spożywcze, zawierające E170 mogą być zatem spożywane przez kobiey w ciąży i karmiące piersią.
Węglan wapnia - zastosowanie
Węglan wapnia cechuje się szerokim zakresem zastosowania, m.in. w:
- przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności o symbolu E170,
- farmakologii jako suplement diety stosowany w ramach profilaktyki niedoboru wapnia, a także składnik leków na zgagę i refluks żołądkowo - przełykowy (węglan wapnia zobojętnia kwas solny),
- medycynie jako bufor fosforanowy w hemodializach,
- budownictwie jako składnik cementu, kamienia budowlanego, wapna palonego,
- produkcji kosmetyków (pudru, cieni, podkładów, past do zębów),
- rolnictwie jako składnik nawozów wapiennych i pasz dla zwierząt,
- zmiękczaniu i oczyszczaniu wody,
- produkcji wybielaczy,
- produkcji pigmentów,
- produkcji papieru i szkła .
W jakich produktach można znaleźć węglan wapnia (E170)?
Unijne prawo pozwala na dodawanie węglanu wapnia do żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu, bez konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania.
Węglan wapnia można znaleźć w wielu produktach, m.in.:
- wyrobach cukierniczych (ciastkach i cukierkach),
- lodach,
- pieczywie,
- gumach do żucia,
- chipsach,
- warzywach i owocach konserwowych,
- pastach rybnych,
- serach dojrzewających,
- soli,
- soku winogronowym .
Więcej podobnych treści
Żółcień pomarańczowa FCF (E110)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Żółcień chinolinowa (E104)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Poliole
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Indygotyna (E132)
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Azorubina (E122)
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Calcium-carbonate
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2318
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562303/
- Douglas C. Bauer i wsp.: clinical practice. N Engl J Med., 2013, 369(16), 1537–1543.
- Olivier Lamy i wsp.: Calcium revisited: part II calcium supplements and their effects. Bonekey Rep., 2014, 3, 579.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.