Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)
Ostatnia aktualizacja: 19 lutego 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 11źródła
- 2badań
Sól wapniowo - disodowa (EDTA) to dodatek do żywności o symbolu E385, pełniący funkcję przeciwutleniacza, konserwantu i środka sekwestrującego (chelatującego). Przedłuża trwałość produktów spożywczych oraz zapobiega zmianom ich smaku i zapachu.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
W pigułce
- Sól wapniowo - disodowa (EDTA, E385) to przeciwutleniacz, konserwant i sekwestrant stosowany powszechnie w majonezach, sosach, produktach konserwowych i puszkowanych, a także margarynach z obniżoną zawartością tłuszczu.
- ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla EDTA wynosi 2,5 mg/ kg masy ciała/ dobę.
- EDTA spożywana w zwyczajowych ilościach razem z dietą, jest uznana za substancję w pełni bezpieczną, nie powiązaną z działaniem rakotwórczym i genotoksycznym.
- Wysokie ilości EDTA (niemożliwe do przyjęcia w standardowej diecie) mogą powodować biegunkę, spadek apetytu, zaburzenia wydalania moczu oraz niedobory składników mineralnych.
- EDTA może być spożywany w niewielkich ilościach przez kobiety w ciąży.
Co to jest sól wapniowo-disodowa EDTA?
Sól wapniowo - disodowa oznaczona skrótem EDTA to substancja syntetyczna, sól kwasu etylenodiaminotetraoctowego (kwasu wersenowego). Ma postać białego proszku lub kryształków bez smaku i zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się natomiast w etanolu. EDTA ma właściwości higroskopijne - oznacza to, że pochłania wilgoć z otoczenia .
EDTA jest przeciwutleniaczem, konserwantem i sekwestrantem
Sól wapniowo - disodowa EDTA jest sekwestrantem i posiada działanie chelatujące - wiąże jony metali (np. żelaza, wapnia, miedzi, magnezu), zapobiegając icj utlenieniu. Właściwość ta jest szczególnie istotna w majonezie, który zawiera białka jaja bogate w jony żelaza.
W efekcie dodatek EDTA (E385) do produktów przedłuża ich trwałość, konserwuje je, wpływa na utrzymanie konsystencji i struktury, zapobiega jełczeniu tłuszczów oraz zmianie koloru czy utracie zapachu i smaku. Sól wapniowo - disodowa bardzo często jest stosowana razem z innymi konserwantami, ponieważ zwiększa ich skuteczność.
EDTA - szkodliwość
Sól wapniowo - disodowa (E385) spożywana w niewielkich ilościach jest uznana za substancję bezpieczną . Nie wykazano, aby EDTA działał rakotwórczo lub gentoksycznie . Związek ten nie wpływa także na rozrodczość .
ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla EDTA wynosi 2,5 mg/ kg masy ciała/ dobę . Zgodnie z danymi szacunkowymi FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) codzienne spożycie EDTA wraz z żywnością jest o wiele niższe niż ustalony próg ADI.
Spożycie wysokich dawek EDTA może powodować biegunkę, zmniejszenie apetytu, zaburzenia wydalania moczu, a także potencjalne niedobory składników mineralnych (żelaza, cynku) w organizmie. Jednakże uważa się, że dostarczenie takich ilości soli wapniowo - disodowej wraz z dietą jest praktycznie niemożliwe .
EDTA w ciąży
W badaniach na zwierzętach nie wykazano, aby EDTA miał szkodliwy wpływ rozwój płodu. Substancja ta nie jest powiązana z większym ryzykiem wad wrodzonych .
W literaturze można odnaleźć opis przypadku kobiety ciężarnej poddanej terapii chelatującej z EDTA na skutek zatrucia ołowiem z 1964 roku. Dziecko urodziło się bez wad wrodzonych . Niemniej jednak brakuje badań na większą skalę, oceniających bezpieczeństwo stosowania EDTA przez kobiety ciężarne.
Spożycie niewielkich ilości soli wapniowo - disodowej, znajdujących się zwyczajowo w produktach spożywczych, jest prawdopodobnie bezpieczne i nie wiąże się negatywnymi skutkami dla dziecka.
EDTA - zastosowanie
Sól wapniowo - disodowa EDTA, ze względu na swoje właściwości wiązania jonów metali, jest stosowana w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w:
- produkcji żywności jako dodatek oznaczony symbolem E385,
- medycynie w terapii chelatującej do leczenia zatruć metalami ciężkimi (np. ołowiem, kadmem, bizmutem, wanadem),
- produkcji leków,
- produkcji kosmetyków do stabilizowania emulsji, np. w szamponach, płynach do kąpieli, odżywkach do włosów,
- detergentach do prania,
- chemii analitycznej,
- odkażaniu powierzchni radioaktywnych,
- zmniejszaniu twardości wody,
- rozpuszczaniu kamienia,
- bieleniu papieru,
- barwieniu tkanin .
W jakich produktach spożywczych można znaleźć EDTA?
E385 można znaleźć w:
- majonezie i innych sosach i emulsjach,
- margarynie o niskiej zawartości tłuszczu,
- warzywach, roślinach strączkowych i grzybach konserwowych pakowanych w metalowe puszki,
- konserwach rybnych,
- mrożonych owocach morza .
Więcej podobnych treści
Czerwień koszenilowa (E124)
- Paulina Styś-Nowak
- 09 marca 2023
Żółcień pomarańczowa FCF (E110)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Węglan wapnia (E170)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Żółcień chinolinowa (E104)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Poliole
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Indygotyna (E132)
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/386
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF
- https://journalejnfs.com/index.php/EJNFS/article/view/142
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Edetate-calcium-disodium
- J Heimbach i wsp.: Safety assessment of iron EDTA [sodium iron (Fe(3+)) ethylenediaminetetraacetic acid]: summary of toxicological, fortification and exposure data. Food Chem Toxicol, 2000, 38(1), 99-111.
- B L OSER i wsp.: Safety evaluation studies of calcium EDTA. Toxicol Appl Pharmacol, 1963, 5, 142-62.
- C R ANGLE i wsp.: LEAD POISONING DURING PREGNANCY. FETAL TOLERANCE OF CALCIUM DISODIUM EDETATE. Am J Dis Child, 1964, 108, 436-9.
- J L Schardein i wsp.: Teratogenesis studies with EDTA and its salts in rats. Toxicol Appl Pharmacol, 1981, 61(3), 423-8.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=172.120
- https://www.federalregister.gov/documents/2006/03/08/06-2106/ethylenediaminetetraacetic-acid-chemicals-exemptions-from-the-requirement-of-a-tolerance
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.