Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 19 lutego 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 11źródła
  • 2badań

Sól wapniowo - disodowa (EDTA) to dodatek do żywności o symbolu E385, pełniący funkcję przeciwutleniacza, konserwantu i środka sekwestrującego (chelatującego). Przedłuża trwałość produktów spożywczych oraz zapobiega zmianom ich smaku i zapachu.

Bezpieczeństwo:

Bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

Neutralny


W pigułce

  • Sól wapniowo - disodowa (EDTA, E385) to przeciwutleniacz, konserwant i sekwestrant stosowany powszechnie w majonezach, sosach, produktach konserwowych i puszkowanych, a także margarynach z obniżoną zawartością tłuszczu.
  • ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla EDTA wynosi 2,5 mg/ kg masy ciała/ dobę.
  • EDTA spożywana w zwyczajowych ilościach razem z dietą, jest uznana za substancję w pełni bezpieczną, nie powiązaną z działaniem rakotwórczym i genotoksycznym.
  • Wysokie ilości EDTA (niemożliwe do przyjęcia w standardowej diecie) mogą powodować biegunkę, spadek apetytu, zaburzenia wydalania moczu oraz niedobory składników mineralnych.
  • EDTA może być spożywany w niewielkich ilościach przez kobiety w ciąży.

Co to jest sól wapniowo-disodowa EDTA?

Sól wapniowo - disodowa oznaczona skrótem EDTA to substancja syntetyczna, sól kwasu etylenodiaminotetraoctowego (kwasu wersenowego). Ma postać białego proszku lub kryształków bez smaku i zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się natomiast w etanolu. EDTA ma właściwości higroskopijne - oznacza to, że pochłania wilgoć z otoczenia .

EDTA jest przeciwutleniaczem, konserwantem i sekwestrantem

Sól wapniowo - disodowa EDTA jest sekwestrantem i posiada działanie chelatujące - wiąże jony metali (np. żelaza, wapnia, miedzi, magnezu), zapobiegając icj utlenieniu. Właściwość ta jest szczególnie istotna w majonezie, który zawiera białka jaja bogate w jony żelaza.

W efekcie dodatek EDTA (E385) do produktów przedłuża ich trwałość, konserwuje je, wpływa na utrzymanie konsystencji i struktury, zapobiega jełczeniu tłuszczów oraz zmianie koloru czy utracie zapachu i smaku. Sól wapniowo - disodowa bardzo często jest stosowana razem z innymi konserwantami, ponieważ zwiększa ich skuteczność.

EDTA - szkodliwość

Sól wapniowo - disodowa (E385) spożywana w niewielkich ilościach jest uznana za substancję bezpieczną . Nie wykazano, aby EDTA działał rakotwórczo lub gentoksycznie . Związek ten nie wpływa także na rozrodczość .

ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla EDTA wynosi 2,5 mg/ kg masy ciała/ dobę . Zgodnie z danymi szacunkowymi FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) codzienne spożycie EDTA wraz z żywnością jest o wiele niższe niż ustalony próg ADI.

Spożycie wysokich dawek EDTA może powodować biegunkę, zmniejszenie apetytu, zaburzenia wydalania moczu, a także potencjalne niedobory składników mineralnych (żelaza, cynku) w organizmie. Jednakże uważa się, że dostarczenie takich ilości soli wapniowo - disodowej wraz z dietą jest praktycznie niemożliwe .

EDTA w ciąży

W badaniach na zwierzętach nie wykazano, aby EDTA miał szkodliwy wpływ rozwój płodu. Substancja ta nie jest powiązana z większym ryzykiem wad wrodzonych .

W literaturze można odnaleźć opis przypadku kobiety ciężarnej poddanej terapii chelatującej z EDTA na skutek zatrucia ołowiem z 1964 roku. Dziecko urodziło się bez wad wrodzonych . Niemniej jednak brakuje badań na większą skalę, oceniających bezpieczeństwo stosowania EDTA przez kobiety ciężarne.

Spożycie niewielkich ilości soli wapniowo - disodowej, znajdujących się zwyczajowo w produktach spożywczych, jest prawdopodobnie bezpieczne i nie wiąże się  negatywnymi skutkami dla dziecka.

EDTA - zastosowanie

Sól wapniowo - disodowa EDTA, ze względu na swoje właściwości wiązania jonów metali, jest stosowana w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w:

  • produkcji żywności jako dodatek oznaczony symbolem E385,
  • medycynie w terapii chelatującej do leczenia zatruć metalami ciężkimi (np. ołowiem, kadmem, bizmutem, wanadem),
  • produkcji leków,
  • produkcji kosmetyków do stabilizowania emulsji, np. w szamponach, płynach do kąpieli, odżywkach do włosów,
  • detergentach do prania,
  • chemii analitycznej,
  • odkażaniu powierzchni radioaktywnych,
  • zmniejszaniu twardości wody,
  • rozpuszczaniu kamienia,
  • bieleniu papieru,
  • barwieniu tkanin .

W jakich produktach spożywczych można znaleźć EDTA?

E385 można znaleźć w:

  • majonezie i innych sosach i emulsjach,
  • margarynie o niskiej zawartości tłuszczu,
  • warzywach, roślinach strączkowych i grzybach konserwowych pakowanych w metalowe puszki,
  • konserwach rybnych,
  • mrożonych owocach morza .

 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter