Żółcień chinolinowa (E104)
Ostatnia aktualizacja: 15 lutego 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 2badań
Żółcień chinolinowa to barwnik spożywczy oznaczony symbolem E104. Jest dodawana do żywności, kosmetyków, a nawet leków, aby nadać im żółtą barwę.
Żółcień chinolinowa wchodzi w skład tzw. szóstki z Southampton, czyli syntetycznych barwników, powiązanych z nadpobudliwością u dzieci.
Bezpieczeństwo: | Podejrzany |
Wpływ na zdrowie: | Negatywny: może powodować nadpobudliwość u dzieci i wywoływać reakcje alergicze u osób wrażliwych |
W pigułce
- Żółcień chinolinowa to barwnik (E104) nadający produktom żółty kolor.
- Dzienne bezpieczne spożycie (ADI) dla żółcieni chinolinowej wynosi 0,5 mg/kg masy ciała/ dobę.
- Żółcień chinolinowa nie jest powiązana z działaniem rakotwórczym i genotoksycznym.
- Żółcień chinolinowa, razem z innymi barwnikami syntetycznymi, może być przyczyną nadpobudliwości dzieci.
- Spożycie produktów z żółcienią chinolinową może u osób wrażliwych powodować wystąpienie reakcji alergicznej w postaci pokrzywki, nieżytu nosa i astmy.
- Brakuje badań, oceniających bezpieczeństwo stosowania żółcieni chinolinowej u kobiet w ciąży.
Co to jest żółcień chinolinowa?
Żółcień chinolinowa to organiczny związek chemiczny, barwnik chinoftalonowy, będący mieszaniną pochodnych kwasu mono-, di- i trisulfonowego. Znany jest pod wieloma nazwami, z których najpopularniejsze to: żółcień kwasowa 3, żółcień chinolinowa WS oraz D&C Yellow No. 10
Ma postać zielonkawo - żółtego, bezzapachowego proszku lub granulek. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając żółtą barwę roztworu. Żółcień chinolinowa stosowana w przemyśle pozyskiwana jest na drodze syntezy chemicznej w reakcji sulfonowania.
Żółcień chinolinowa - szkodliwość
Żółcień chinolinowa nie została powiązana z działaniem genotoksycznym czy rakotwórczym.
ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla żółcieni chinolinowej wynosi 0,5 mg/ kg masy ciała/ dobę. Poziom ten został zmniejszony z 10 mg / kg masy ciała dobę w 2009 roku przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).
Zgodnie z danymi szacunkowymi, średnie narażenie na żółcień cholinową z diety dla europejskich dzieci w wieku 1 - 10 lat wynosi 0,45 - 2,0 mg/ kg masy ciała/ dobę, zaś w skrajnych przypadkach może być to nawet 4,1 mg/ kg masy ciała/ dobę. W przypadku osób dorosłych pijących umiarkowane ilości napojów, średnia ilość spożywanej żółcieni chinolinowej wynosi 0,5 mg/ kg masy ciała/ dobę. Z kolei dorośli spożywający duże ilości napojów bezalkoholowych narażeni są na żółcień chinolinową w dawce 1,2 mg/ kg masy ciała/ dobę .
Jak widać, osoby spożywające duże ilości słodyczy oraz napojów bezalkoholowych, które to stanowią największe źródło żółcieni chinolinowej, przekraczają w znaczącym stopniu ustalony próg ADI, mówiący o granicy bezpiecznego spożycia dla danej substancji.
uwaga!
Żółcień chinolinowa jest zakazana do stosowania w żywności w USA, Japonii i Norwegii.
Żółcień chinolinowa może powodować reakcje alergiczne
Żółcień chinolinowa u osób wrażliwych może być przyczyną reakcji alergicznej w postaci pokrzywki, nieżytu nosa i astmy. Objawy te występowały jako wynik spożycia żółcieni chinolinowej wraz z innymi barwnikami syntetycznymi i były obserwowane w bardzo rzadkich przypadkach. Co istotne, u osób wrażliwych skutki uboczne spożycia barwników mogą pojawiać się nawet przy niewielkich ich ilościach, mieszczących się w zakresie ustalonego ADI .
Żółcień chinolinowa może powodować nadpobudliwość u dzieci
Żółcień chinolinowa, a także inne barwniki określane mianem szóstki z Southampton, mogą sprzyjać nadpobudliwości u dzieci .
Naukowcy wykazali, że spożycie produktów, zawierających mieszaninę sztucznych barwników (w tym żółcień chinolinową) w połączeniu z konserwantem benzoesanem sodu (E211) przyczynia się do nadaktywności u dzieci w wieku 3 i 8-9 lat, przypominającej zachowania charakterystyczne dla ADHD (m.in. zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość ruchową, niepokój) .
W wyniku ponownej analizy dostępnych danych w 2009 roku, eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) nie potwierdzili związku między wpływem substancji barwiących na zachowanie u dzieci .
Mimo to, unijne rozporządzenie z nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. nakazuje producentom żywności zamieścić na etykiecie produktu spożywczego, zawierającego jeden z barwników tzw. szóstki z Southampton informację o możliwym szkodliwym wpływie danego barwnika na aktywność i skupienie uwagi u dzieci .
Do barwników tych należą:
- żółcień chinolinowa (E 104),
- żółcień pomarańczowa FCF (E110)
- azorubina/karmoizyna (E 122),
- pąs 4R (E 124),
- tartrazyna (E 102),
- czerwień allura (E 129).
Żółcień chinolinowa w ciąży
Jak dotąd nie przeprowadzono badań, oceniających wpływ żółcieni chinolinowej na rozwój płodu i dziecka. Barwnik ten występuje przede wszystkim w mocno przetworzonych produktach, które warto maksymalnie ograniczyć w diecie ciężarnych. Dzięki temu zostaje zminimalizowane ryzyko narażenia na żółcień chinolinową dla kobiet w ciąży.
Żółcień chinolinowa - zastosowanie
Żółcień chinolinowa znajduje się w:
- produktach spożywczych: lukrach, posypkach i polewach do ciast, gumach do żucia, lodach, żelkach, cukierkach, galaretkach, ciastkach i innych wyrobach cukierniczych, deserach mlecznych, dżemach i marmoladach, musztardzie, serach topionych, gotowych sosach, napojach gazowanych i niegazowanych, napojach izotonicznych, napojach alkoholowych ,
- lekach i suplementach diety: syropach, tabletkach do ssania na ból gardła, otoczkach tabletek, żelkach i lizakach witaminowych
- kosmetykach: szminkach, pastach do zębów, mydłach, farbach do włosów.
Barwnik ten stosuje się także do barwienia tkanin, takich jak jedwab, wełna czy nylon.
Więcej podobnych treści
Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Węglan wapnia (E170)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Poliole
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Indygotyna (E132)
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Azorubina (E122)
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1329
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/pl/TXT/?uri=CELEX:32008R1333
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Quinoline-Yellow
- David W Schab i wsp.: Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials. J Dev Behav Pediatr, 2004, 25(6), 423-34.
- Mark D Miller i wsp.: Potential impacts of synthetic food dyes on activity and attention in children: a review of the human and animal evidence. Environ Health, 2022, 21(1), 45.
- Mariana Vieira Dos Santos Kraemer i wsp.: Food additives in childhood: a review on consumption and health consequences. Rev Saude Publica, 2022, 56, 32.
- https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/091112
- https://www.elsevier.com/books/colour-additives-for-foods-and-beverages/scotter/978-1-78242-011-8
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.