Azorubina (E122)

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Azorubina (E122)

Ostatnia aktualizacja: 11 grudnia 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 16źródła
  • 3badań

Azorubina to syntetyczny barwnik spożywczy oznaczony symbolem E122. Można ją znaleźć pod wieloma innymi nazwami, z czego najbardziej popularne to karmoizyna i Food Red 3.

Bezpieczeństwo:

Podejrzany

Wpływ na zdrowie:

Negatywny: może powodować nadpobudliwość u dzieci i wywoływać reakcje alergicze u osób wrażliwych


W pigułce

  • Azorubina to syntetyczny barwnik spożywczy (E122) nadający produktom czerwony kolor.
  • Dzienne bezpieczne spożycie (ADI) dla azorubiny wynosi 4 mg/kg masy ciała/ dobę.
  • Azorubina nie działa rakotwórczo, mutagennie i teratogennie.
  • Azorubina należy do grupy barwników, które mogą powodować nadpobudliwość u dzieci.
  • Azorubina może w rzadkich przypadkach wywoływać reakcje alergiczne.
  • Brakuje danych, umożliwiających ocenę bezpieczeństwa spożycia azorubiny przez kobiety w ciąży.

Co to jest azorubina?

Azorubina to barwnik azowy, sól disodowa o czerwonej, do bordowej barwie. Ma postać proszku lub granulek, które bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie i słabo w etanolu . Jest dodawana do produktów spożywczych poddawanych obróbce cieplnej po fermentacji . Azorubina jest stabilna pod względem zmian pH i temperatury, nie blaknie na skutek działania światła i tlenu .

Azorubina - szkodliwość

Zgodnie z opinią EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) nie ma dowodów na mutagenne, rakotwórcze lub teratogenne działanie azorubiny u ludzi.

ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) dla azorubiny wynosi 4 mg/ kg masy ciała/ dobę .

Na podstawie oceny narażenia na azorubinę w diecie, ustalono, że dzieci spożywające duże ilości słodyczy i napojów mogą przekraczać ustalone ADI dla tego barwnika.

Uwaga

uwaga!

Azorubina jest zakazana jako dodatek do żywności w USA i Japonii.

Azorubina a działanie rakotwórcze

W badaniach na zwierzętach wykazano, że azorubina może działać hepatotoksycznie (uszkadzać komórki wątroby) oraz rakotwórczo . Karmoizyna może zostać zredukowana na skutek działania mikroflory jelitowej do amin aromatycznych, zaś głównym związkiem powstającym w wyniku tej reakcji jest kwas sulfanilowy. Związki azotynów, pochodzące z żywności mogą łączyć się z niektórymi aminokwasami, a następnie przekształcać się w rakotwórcze nitrozoaminy .

Niemniej jednak, w badaniach na modelach komórkowych nie wykazano, aby azorubina była związana z działaniem genotoksycznym i rakotwórczym dla ludzi . Również IARC (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) klasyfikuje barwniki azowe, takie jak karmoizyna, jako substancje rakotwórcze kategorii 3, czyli jako "substancje niemożliwe do zaklasyfikowania jako rakotwórcze dla człowieka".

Azorubina może powodować alergię

W rzadkich sytuacjach azorubina może wywoływać reakcje alergiczne. Wśród potencjalnych objawów wymienia się pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, kłopoty z oddychaniem, zaczerwienie twarzy, świąd i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego    . Zgłoszone do tej pory przypadki nadwrażliwości dotyczyły głównie osób spożywających mieszaninę różnych barwników syntetycznych .

Eksperci podkreślają, że alergia na barwniki u osób wrażliwych może wystąpić nawet przy niewielkim ich spożyciu, mieszczącym się w zakresie ADI.

Azorubina może powodować nadpobudliwość u dzieci

Naukowcy wykazali, że spożycie produktów, zawierających mieszaninę barwników (w tym azorubinę) w połączeniu z konserwantem benzoesanem sodu (E211) przyczynia się do nadaktywności u dzieci w wieku 3 i 8-9 lat

Mimo to, eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) ustalili w 2009 roku, że dostępne dowody naukowe nie potwierdzają związku między barwnikami a skutkami behawioralnymi u dzieci .

Unijne rozporządzenie z nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. nakazuje producentom żywności zamieścić na etykiecie produktu spożywczego zawierającego azorubinę następującą informację: „azorubina/karmoizyna (lub E122) może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”  .

Takie samo oświadczenie musi znaleźć się na produktach zawierających:

  • żółcień chinolinową (E 104),
  • azorubinę/karmoizynę (E 122),
  • pąs 4R (E 124),
  • tartrazynę (E 102),
  • czerwień allura (E 129).

zdrowe

Azorubina w ciąży

Brakuje badań naukowych, umożliwiających ocenę bezpieczeństwa stosowania azorubiny podczas ciąży. Niemniej jednak, kobiety w ciąży powinny spożywać jak najmniej produktów wysoko przetworzonych, a tylko w takich znajdują się syntetyczne barwniki spożywcze, w tym azorubina.

Azorubina - zastosowanie

Azorubina jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, tekstylnym, papierniczym, chemicznym, i farmaceutycznym jako barwnik do:

  • wielu produktów spożywczych (m.in. w galaretkach, dżemach, owocach w puszce, czekoladach, lodach, deserach, marcepanie, syropach owocowych, jogurtach, wyrobach cukierniczych, bułce tartej, napojach aromatyzowanych, gumach do żucia, pastach rybnych, rybach wędzonych, wędlinach, serach, mieszankach przypraw),
  • płynów do płukania ust,
  • leków,
  • kosmetyków (np. farb do włosów),
  • tkanin (wełny, nylonu, jedwabiu),
  • skór,
  • papieru,
  • atramentów,
  • bejc do drewna,
  • aluminium  .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter