Stearynian magnezu

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Stearynian magnezu

Ostatnia aktualizacja: 21 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 10źródła
  • 1badań

Stearynian magnezu to sól magnezowa kwasu stearynowego. Można go znaleźć w większości leków i suplementów diety, a nawet w niektórych produktach spożywczych. Choć wokół stearynianu magnezu narosło wiele mitów, związek ten jest w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka.

Bezpieczeństwo:

 

Bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

Neutralny


W pigułce

  • Stearynian magnezu to dodatek do żywności (E470b) o działaniu przeciwzbrylającym, emulgującym, stabilizującym i wiążącym.
  • Stearynian magnezu można znaleźć w takich produktach jak wyroby cukiernicze, ciasta w proszku, przyprawy i gumy do żucia.
  • Stearynian magnezu jest powszechnie stosowany w lekach i suplementach diety jako środek poślizgowy.
  • Stearynian magnezu jest substancją bezpieczną i spożycie go w ilościach znajdujących się w lekach, suplementach diety i żywności nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.
  • Nie ustalono ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla stearynianu magnezu.

Co to jest stearynian magnezu?

Stearynian magnezu (C36H70MgO4) jest solą magnezową kwasu tłuszczowego (kwasu stearynowego). Ma postać białego, bezzapachowego i tłustego w dotyku proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie. 

Stearynian magnezu powstaje w wyniku reakcji kwasów tłuszczowych ze źródłem magnezu (np. tlenkiem magnezu). Kwasy tłuszczowe pochodzą z tłuszczów jadalnych i składają się głównie z kwasu stearynowego i palmitynowego .

Stearynian magnezu - właściwości

Stearynian magnezu posiada właściwości:

  • emulgujące,
  • wiążące i zagęszczające,
  • przeciwzbrylające,
  • antyadhezyjne i
  • przeciwpieniące .

Stearynian magnezu jest powszechnie stosowany w produkcji suplementów diety i leków w postaci tabletek, kapsułek i proszków. Stanowi on dobry środek poślizgowy i zapobiega przywieraniu leków do powierzchni sprzętu podczas ich produkcji, a także sklejaniu się składników leku wewnątrz kapsułki. Zastosowanie stearynianu magnezu wpływa na jakość i odpowiednie właściwości produkowanych leków - związek ten opóźnia ich rozkład, dzięki czemu są wchłanianie w odpowiednim miejscu w przewodzie pokarmowym. Dodatek stearynianu magnezu do tabletek ułatwia także ich przełykanie .

Stearynian magnezu - szkodliwość

Wokół potencjalnej szkodliwości stearynianu magnezu narosło kilka mitów, które są wynikiem manipulacji danych z dwóch pojedynczych badań i nijak mają się do faktycznego stanu wiedzy na ten temat.

Stearynian magnezu po spożyciu ulega rozkładowi do jonów magnezu i kwasu stearynowego, czyli składników pokarmowych, które spożywamy każdego dnia w niezliczonej ilości produktów spożywczych .

  • Magnez to niezbędny składnik mineralny, biorący udział w wielu reakcjach enzymatycznych zachodzących w organizmie. Występuje powszechnie w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach i orzechach.
  • Kwas stearynowy stanowi  podstawowe źródło energii dla ustroju i występuje w tłuszczach jadalnych (olejach roślinnych, maśle, oleju kokosowym) oraz innych produktach spożywczych, takich jak kakao, jajka, tłuste ryby czy siemię lniane.

Wobec tego stearynian magnezu jest uznawany za substancję w pełni bezpieczną, zaś spożycie go na poziomie występującym w lekach i żywności nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Stearynian magnezu nie wykazuje działania genotoksycznego i rakotwórczego.

Uwaga

uwaga!

Stearynian magnezu stanowi ok. 0,25 - 5% masy tabletki, co stanowi nieporównywalnie małą ilość do ilości magnezu i kwasu stearynowego przyjmowanych razem z dietą.

Nie wykazano, aby stearynian magnezu działał szkodliwie na komórki układu odpornościowego, hamował wchłanianie składników odżywczych czy "zaklejał" jelita.

Stearynian magnezu posiada status GRAS – czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną . Nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla stearynianu magnezu, podobnie jak dla innych soli magnezu .

Stearynian magnezu - zastosowanie

Właściwości stearynianu magnezu sprawiają, że jest on wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu. Związek ten ma swój udział w produkcji m.in.:

  • leków i suplementów diety, jako środek poślizgowy,
  • żywności, jako środek przeciwzbrylający, wiążący i emulgujący o symbolu E470b (sole magnezowe kwasów tłuszczowych)
  • kosmetyków i pudrów dla dzieci,
  • produktów czyszczących,
  • farb i lakierów,
  • gaśnic,
  • smarów do tworzyw sztucznych .

W jakich produktach znajduje się stearynian magnezu?

Stearynian magnezu można znaleźć m.in w:

  • wyrobach cukierniczych,
  • ciastach w proszku,
  • przyprawach,
  • gumach do żucia,
  • słodzikach w tabletkach.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter