Stearynian magnezu
Ostatnia aktualizacja: 21 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 1badań
Stearynian magnezu to sól magnezowa kwasu stearynowego. Można go znaleźć w większości leków i suplementów diety, a nawet w niektórych produktach spożywczych. Choć wokół stearynianu magnezu narosło wiele mitów, związek ten jest w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka.
Bezpieczeństwo:
| Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
W pigułce
- Stearynian magnezu to dodatek do żywności (E470b) o działaniu przeciwzbrylającym, emulgującym, stabilizującym i wiążącym.
- Stearynian magnezu można znaleźć w takich produktach jak wyroby cukiernicze, ciasta w proszku, przyprawy i gumy do żucia.
- Stearynian magnezu jest powszechnie stosowany w lekach i suplementach diety jako środek poślizgowy.
- Stearynian magnezu jest substancją bezpieczną i spożycie go w ilościach znajdujących się w lekach, suplementach diety i żywności nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.
- Nie ustalono ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla stearynianu magnezu.
Co to jest stearynian magnezu?
Stearynian magnezu (C36H70MgO4) jest solą magnezową kwasu tłuszczowego (kwasu stearynowego). Ma postać białego, bezzapachowego i tłustego w dotyku proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie.
Stearynian magnezu powstaje w wyniku reakcji kwasów tłuszczowych ze źródłem magnezu (np. tlenkiem magnezu). Kwasy tłuszczowe pochodzą z tłuszczów jadalnych i składają się głównie z kwasu stearynowego i palmitynowego .
Stearynian magnezu - właściwości
Stearynian magnezu posiada właściwości:
- emulgujące,
- wiążące i zagęszczające,
- przeciwzbrylające,
- antyadhezyjne i
- przeciwpieniące .
Stearynian magnezu jest powszechnie stosowany w produkcji suplementów diety i leków w postaci tabletek, kapsułek i proszków. Stanowi on dobry środek poślizgowy i zapobiega przywieraniu leków do powierzchni sprzętu podczas ich produkcji, a także sklejaniu się składników leku wewnątrz kapsułki. Zastosowanie stearynianu magnezu wpływa na jakość i odpowiednie właściwości produkowanych leków - związek ten opóźnia ich rozkład, dzięki czemu są wchłanianie w odpowiednim miejscu w przewodzie pokarmowym. Dodatek stearynianu magnezu do tabletek ułatwia także ich przełykanie .
Stearynian magnezu - szkodliwość
Wokół potencjalnej szkodliwości stearynianu magnezu narosło kilka mitów, które są wynikiem manipulacji danych z dwóch pojedynczych badań i nijak mają się do faktycznego stanu wiedzy na ten temat.
Stearynian magnezu po spożyciu ulega rozkładowi do jonów magnezu i kwasu stearynowego, czyli składników pokarmowych, które spożywamy każdego dnia w niezliczonej ilości produktów spożywczych .
- Magnez to niezbędny składnik mineralny, biorący udział w wielu reakcjach enzymatycznych zachodzących w organizmie. Występuje powszechnie w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach i orzechach.
- Kwas stearynowy stanowi podstawowe źródło energii dla ustroju i występuje w tłuszczach jadalnych (olejach roślinnych, maśle, oleju kokosowym) oraz innych produktach spożywczych, takich jak kakao, jajka, tłuste ryby czy siemię lniane.
Wobec tego stearynian magnezu jest uznawany za substancję w pełni bezpieczną, zaś spożycie go na poziomie występującym w lekach i żywności nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Stearynian magnezu nie wykazuje działania genotoksycznego i rakotwórczego.
uwaga!
Stearynian magnezu stanowi ok. 0,25 - 5% masy tabletki, co stanowi nieporównywalnie małą ilość do ilości magnezu i kwasu stearynowego przyjmowanych razem z dietą.
Nie wykazano, aby stearynian magnezu działał szkodliwie na komórki układu odpornościowego, hamował wchłanianie składników odżywczych czy "zaklejał" jelita.
Stearynian magnezu posiada status GRAS – czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną . Nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla stearynianu magnezu, podobnie jak dla innych soli magnezu .
Stearynian magnezu - zastosowanie
Właściwości stearynianu magnezu sprawiają, że jest on wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu. Związek ten ma swój udział w produkcji m.in.:
- leków i suplementów diety, jako środek poślizgowy,
- żywności, jako środek przeciwzbrylający, wiążący i emulgujący o symbolu E470b (sole magnezowe kwasów tłuszczowych)
- kosmetyków i pudrów dla dzieci,
- produktów czyszczących,
- farb i lakierów,
- gaśnic,
- smarów do tworzyw sztucznych .
W jakich produktach znajduje się stearynian magnezu?
Stearynian magnezu można znaleźć m.in w:
- wyrobach cukierniczych,
- ciastach w proszku,
- przyprawach,
- gumach do żucia,
- słodzikach w tabletkach.
Więcej podobnych treści
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Fosforan wapnia (E341)
Czy fosforan wapnia jest szkodliwy? Jakie posiada właściwości i zastosowanie? W jakich produktach...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 maja 2023
Acesulfam K (E950)
Acesulfam K to sztuczny, bezkaloryczny słodzik owiany złą sławą. Jak acesulfam K wpływa na zdrowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 grudnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/4275
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:31995L0002&from=DA
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/11177
- Alija Uzunović i wsp.: Effect of magnesium stearate concentration on dissolution properties of ranitidine hydrochloride coated tablets. Bosn J Basic Med Sci, 2007, 7(3), 279-83.
- Cheryl A Hobbs i wsp.: Magnesium stearate, a widely-used food additive, exhibits a lack of in vitro and in vivo genotoxic potential. Toxicol Rep, 2017, 4, 554-559.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1440
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.