Fosforan wapnia (E341)
Ostatnia aktualizacja: 10 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 0badań
Fosforan wapnia (E341) to dodatek do żywności stosowany w celu przedłużenia trwałości produktów oraz nadania im odpowiedniej kwasowości. Związek ten wykorzystuje się także w suplementach diety, będących dodatkowym źródłem wapnia do organizmu.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
W pigułce
- Fosforan wapnia (E341) to powszechnie stosowany dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość, przeciwzbrylającym i wiążącym jony metali.
- Fosforan wapnia można znaleźć w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w pieczywie, przetworach zbożowych, wyrobach cukierniczych i napojach.
- Fosforan wapnia jest substancją bezpieczną, nie dającą niepożądanych skutków ubocznych.
- ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla fosforanu wapnia wynosi 40 mg/kg masy/dzień w przeliczeniu na fosfor.
- Fosforan wapnia jest stosowany w suplementach diety, mających na celu uzupełnienie niedoborów wapnia.
- Fosforan wapnia może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Co to jest fosforan wapnia?
Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczne, sole wapniowe kwasu fosforowego. Mają postać bezwonnego i pozbawionego smaku białego proszku, który nierozpuszcza się w wodzie .
Istnieją trzy formy fosforanu wapnia:
- Fosforan monowapniowy - E341(i),
- Fosforan dwuwapniowy - E341(ii),
- Fosforan trójwapniowy - E341(iii).
Fosforany wapnia występują naturalnie w przyrodzie w skałach (np. oksydapatycie, woelicherycie, fosofrycie, apatycie). Sam fosforan trójwapniowy jest składnikiem kości i zębów w postaci hydroksyapatytu. Fosforany wapnia (E341) stosowane jako dodatki do żywności pozyskuje się na drodze syntezy chemicznej .
Fosforan wapnia - właściwości
Fosforan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności o symbolu E341, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości i środka przedłużającego trwałość produktów. Substancja ta zapobiega jełczeniu tłuszczów i hamuje rozwój bakterii, pleśni i grzybów. Fosforan wapnia posiada również właściwości chelatujące (wiążące jony metali) ,dzięki czemu zwiększa aktywność przeciwutleniaczy i zapobiega zmianom barwy produktów spożywczych. W produktach sypkich wykazuje działanie przeciwzbrylające.
Fosforan wapnia jest źródłem wapnia i fosforu w diecie
Spożycie produktów zawierających fosforan wapnia (E341) wiąże się z przyswojeniem niewielkich ilości wapnia i fosforu przez organizm. Oba składniki pełnią istotną rolę w budowie kości i zębów, a także biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.
Fosforan wapnia stosowany jest także w suplementach diety, które mają na celu zapobieganie niedoborom wapnia, np. w przypadku kobiet w ciąży, lub wegan. Wśród innych form chemicznych wapnia stosowanych suplementach diety wymienia się m.in.:
- węglan wapnia,
- mleczan wapnia,
- chlorek wapnia,
- wodorotlenek wapnia,
- cytrynian wapnia.
Fosforan wapnia - szkodliwość
Fosforan wapnia stosowany jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną, która nie przyczynia się do występowania działań niepożądanych. Nie wykazano, aby związek ten działał genotoksycznie i rakotwórczo.
Limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla fosforanu wapnia (i innych fosforanów) ustalono na poziomie 40 mg/kg masy/dzień w przeliczeniu na fosfor .
Dawka toksyczna dla doustnego przyjęcia fosforanu wapnia wynosi >2 g/kg masy ciała. Taka ilość jest niemożliwa do pobrania na skutek spożycia żywności lub suplementów diety w rekomendowanych dawkach .
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała fosforan wapnia na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .
Fosforan wapnia w ciąży
Jak dotąd nie wykazano, aby spożycie fosforanu wapnia wiązało się z negatywnymi skutkami dla ciężarnej oraz dziecka.
Produkty spożywcze, zawierające E341 mogą być spożywane przez kobiey w ciąży i karmiące piersią.
Fosforan wapnia - zastosowanie
Fosforan wapnia cechuje się szerokim zakresem zastosowania, m.in.:
- w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności o symbolu E341,
- w produkcji suplementów diety stosowanych w ramach profilaktyki niedoboru wapnia,
- jako składnik leków na zgagę i refluks żołądkowo - przełykowy (fosforan wapnia zobojętnia kwas solny),
- w pastach do zębów jako źródło wapnia i fosforu,
- do produkcji nawozów sztucznych, związków fosforanowych, szkła mlecznego, porcelany, ceramiki i emalii,
- w paszach dla zwierząt,
- w przemyśle włókienniczym,
- do produkcji materiałów luminescencyjnych .
W jakich produktach można znaleźć fosforan wapnia (E341)?
Unijne prawo pozwala na stosowanie fosforanu wapnia w żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu, bez konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania.
Fosforan wapnia można znaleźć w wielu produktach, m.in.:
- napojach bezalkoholowych i napojach energetycznych,
- miodach pitnych,
- winach owocowych,
- mleku UHT,
- mleku w proszku,
- śmietance,
- serach świeżych i topionych,
- wyrobach piekarniczych,
- proszku do pieczenia,
- płatkach śniadaniowych,
- słodyczach,
- przetworach mięsnych i rybnych,
- sosach, zupach i bulionach .
Więcej podobnych treści
Azorubina (E122)
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Stearynian magnezu
Czy stearynian magnezu jest szkodliwy? Po co dodaje się go do leków i żywności? Gdzie występuje s...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 maja 2023
Acesulfam K (E950)
Acesulfam K to sztuczny, bezkaloryczny słodzik owiany złą sławą. Jak acesulfam K wpływa na zdrowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 grudnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Calcium-phosphate
- Minjung Song i wsp.: New Analytical Approach for The Determination of Calcium Phosphate Dibasic and Tribasic in Processed Food by Comparison of Ion Chromatography With High-Performance Liquid Chromatography. Foods, 2020, 9(3), 248.
- EFSA Panel on Food Additives and Flavourings (FAF) i wsp.: Re-evaluation of phosphoric acid-phosphates - di-, tri- and polyphosphates (E 338-341, E 343, E 450-452) as food additives and the safety of proposed extension of use. EFSA J, 2019, 17(6), e05674.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.1217
- https://www.chemicalbook.com/ProductChemicalPropertiesCB3125692_EN.htm
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.