Fosforan wapnia (E341)

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Fosforan wapnia (E341)

Ostatnia aktualizacja: 10 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 0badań

Fosforan wapnia (E341) to dodatek do żywności stosowany w celu przedłużenia trwałości produktów oraz nadania im odpowiedniej kwasowości. Związek ten wykorzystuje się także w suplementach diety, będących dodatkowym źródłem wapnia do organizmu. 

Bezpieczeństwo:

Bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

Neutralny


W pigułce

  • Fosforan wapnia (E341) to powszechnie stosowany dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość, przeciwzbrylającym i wiążącym jony metali.
  • Fosforan wapnia można znaleźć w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w pieczywie, przetworach zbożowych, wyrobach cukierniczych i napojach.
  • Fosforan wapnia jest substancją bezpieczną, nie dającą niepożądanych skutków ubocznych.
  • ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla fosforanu wapnia wynosi 40 mg/kg masy/dzień w przeliczeniu na fosfor.
  • Fosforan wapnia jest stosowany w suplementach diety, mających na celu uzupełnienie niedoborów wapnia.
  • Fosforan wapnia może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Co to jest fosforan wapnia?

Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczne, sole wapniowe kwasu fosforowego. Mają postać bezwonnego i pozbawionego smaku białego proszku, który nierozpuszcza się w wodzie .

Istnieją trzy formy fosforanu wapnia:

  • Fosforan monowapniowy - E341(i),
  • Fosforan dwuwapniowy - E341(ii),
  • Fosforan trójwapniowy - E341(iii).

Fosforany wapnia występują naturalnie w przyrodzie w skałach (np. oksydapatycie, woelicherycie, fosofrycie, apatycie). Sam fosforan trójwapniowy jest składnikiem kości i zębów w postaci hydroksyapatytu. Fosforany wapnia (E341) stosowane jako dodatki do żywności pozyskuje się na drodze syntezy chemicznej .

Fosforan wapnia - właściwości

Fosforan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności o symbolu E341, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości i środka przedłużającego trwałość produktów. Substancja ta zapobiega jełczeniu tłuszczów i hamuje rozwój bakterii, pleśni i grzybów. Fosforan wapnia posiada również właściwości chelatujące (wiążące jony metali) ,dzięki czemu zwiększa aktywność przeciwutleniaczy i zapobiega zmianom barwy produktów spożywczych. W produktach sypkich wykazuje działanie przeciwzbrylające.

Fosforan wapnia jest źródłem wapnia i fosforu w diecie

Spożycie produktów zawierających fosforan wapnia (E341) wiąże się z przyswojeniem niewielkich ilości wapnia i fosforu przez organizm. Oba składniki pełnią istotną rolę w budowie kości i zębów, a także biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.

Fosforan wapnia stosowany jest także w suplementach diety, które mają na celu zapobieganie niedoborom wapnia, np. w przypadku kobiet w ciąży, lub wegan. Wśród innych form chemicznych wapnia stosowanych suplementach diety wymienia się m.in.:

zdrowe

Fosforan wapnia - szkodliwość

Fosforan wapnia stosowany jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną, która nie przyczynia się do występowania działań niepożądanych. Nie wykazano, aby związek ten działał genotoksycznie i rakotwórczo.

Limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla fosforanu wapnia (i innych fosforanów) ustalono na poziomie 40 mg/kg masy/dzień w przeliczeniu na fosfor .

Dawka toksyczna dla doustnego przyjęcia fosforanu wapnia wynosi >2 g/kg masy ciała. Taka ilość jest niemożliwa do pobrania na skutek spożycia żywności lub suplementów diety w rekomendowanych dawkach .

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała fosforan wapnia na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .

Fosforan wapnia w ciąży

Jak dotąd nie wykazano, aby spożycie fosforanu wapnia wiązało się z negatywnymi skutkami dla ciężarnej oraz dziecka.

Produkty spożywcze, zawierające E341 mogą być  spożywane przez kobiey w ciąży i karmiące piersią.

Fosforan wapnia - zastosowanie

Fosforan wapnia cechuje się szerokim zakresem zastosowania, m.in.:

  • w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności o symbolu E341,
  • w produkcji suplementów diety stosowanych w ramach profilaktyki niedoboru wapnia,
  • jako składnik leków na zgagę i refluks żołądkowo - przełykowy (fosforan wapnia zobojętnia kwas solny),
  • w pastach do zębów jako źródło wapnia i fosforu,
  • do produkcji nawozów sztucznych, związków fosforanowych, szkła mlecznego, porcelany, ceramiki i emalii,
  • w paszach dla zwierząt,
  • w przemyśle włókienniczym,
  • do produkcji materiałów luminescencyjnych .

W jakich produktach można znaleźć fosforan wapnia (E341)?

Unijne prawo pozwala na stosowanie fosforanu wapnia w żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu, bez konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania. 

Fosforan wapnia można znaleźć w wielu produktach, m.in.:

  • napojach bezalkoholowych i napojach energetycznych,
  • miodach pitnych,
  • winach owocowych,
  • mleku UHT,
  • mleku w proszku,
  • śmietance,
  • serach świeżych i topionych,
  • wyrobach piekarniczych,
  • proszku do pieczenia,
  • płatkach śniadaniowych,
  • słodyczach,
  • przetworach mięsnych i rybnych,
  • sosach, zupach i bulionach .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter