Mleczan wapnia (E327)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 0badań
Mleczan wapnia (E327) to sól wapniowa kwasu mlekowego. Mówiąc prościej, to nic innego jak cząsteczka zbudowana z kwasu mlekowego i wapnia.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Mleczan wapnia |
Alternatywne nazwy: | E327 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja kwasu mlekowego z węglanem lub wodorotlenkiem wapnia |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Dżemy, kabanosy, sery, suplementy diety |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości |
W pigułce
- Mleczan wapnia to bezpieczny dodatek do żywności (E327) pełniący funkcję regulatora kwasowości
- Mleczan wapnia można znaleźć najczęściej w produktach mięsnych, napojach, warzywach kwaszonych, cukierkach
- Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w naszej diecie
- Mleczan wapnia jest bezpieczny w spożyciu, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być stosowany przez kobiety ciężarne
wiem więcej!
Mleczan wapnia - co to jest
Mleczan wapnia powstaje w wyniku neutralizacji kwasu mlekowego węglanem wapnia lub wodorotlenkiem wapnia.
Kwas mlekowy obecny w mleczanie wapnia jest naturalnym związkiem powstającym w wyniku przemian metabolicznych w organizmie człowieka.
Mleczan wapnia występuje w postaci białego lub kremowego proszku bądź granulek i jest praktycznie pozbawiony zapachu. Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie.
Nazwa „mleczan” pochodzi od kwasu mlekowego (wytwarzanego przez bakterie) występującego w tym składniku, jednakże nie ma żadnego związku z mlekiem i z tego też względu mleczan wapnia może być spożywany przez wegetarian/wegan.
Mleczan wapnia - zastosowanie
Mleczan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności i występuje pod numerem E327. Pełni funkcję regulatora kwasowości.
Mleczan wapnia posiada również właściwości stabilizujące, zagęszczające i jest pożywką dla drożdży.
W badaniach naukowych ich autorzy wykazali, że jest on też skuteczny w utrzymaniu jędrności świeżych warzyw i owoców podczas ich przechowywania.
Mleczan wapnia może być też wykorzystywany do wzbogacania produktów spożywczych w wapń.
Unijne prawo pozwala na dodawanie mleczanu wapnia do żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie ma konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania. Może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu. Mleczan wapnia można stosować m.in. w takich produktach jak:
- Dżemy i galaretki
- Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (lub bez)
- Sery niedojrzewające
- Sery topione
- Mięso przetworzone poddane i niepoddane obróbce cieplnej
- Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa
- Lody
- Owoce i warzywa suszone
- Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance
- Owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach
- Masła orzechowe i produkty do smarowania z orzechów
- Przetworzone produkty z ziemniaków
- Wyroby kakaowe i czekoladowe o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Śniadaniowe przetwory zbożowe
- Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w diecie
Mleczan wapnia jest jedną z form chemicznych wapnia stosowaną jako suplement diety.
Spożycie mleczanu wapnia wiąże się z dostarczeniem naszemu organizmowi pewnych ilości wapnia. 1 gram mleczanu wapnia zawiera ok. 130-180 mg wapnia. Jednakże w większości przypadków, mleczan wapnia dodawany jest do produktów spożywczych w niewielkich ilościach i z tego względu niewiele spożywamy wraz z nim wapnia.
Wapń zawarty w mleczanie wapnia, to ten sam wapń, który znajduje się w innych formach wapnia, np. w chlorku wapnia, cytrynianie wapnia, czy też w węglanie wapnia. To również ten sam wapń, który możemy znaleźć w mleku, czy też żółtym serze.
Mleczanowi wapnia można przypisać te same właściwości prozdrowotne, co wapniowi. Trzeba tylko pamiętać, że w tej cząsteczce jest stosunkowo niewielka ilość tego składnika.
Uważa się, że mleczan wapnia jest jedną z lepszych form pod względem przyswajalności wapnia w naszym organizmie. Jednakże naukowcy raczej skłaniają się ku stwierdzeniu, że różnice w biodostępności wapnia z różnych preparatów są stosunkowo niewielkie i nie mają praktycznego znaczenia.
Czy mleczan wapnia jest szkodliwy?
Mleczan wapnia podawany jako suplement diety, nie powoduje żadnych skutków uboczny dla osób dorosłych. Nie powinno się go podawać dzieciom, które nie są w stanie wyprodukować enzymy potrzebne do metabolizmu mleczanów. Mleczan wapnia nie powinni stosować osoby chore na cukrzycę.
Jeśli chodzi o dodatek do żywności to mleczan wapnia można zaliczyć do grupy jednych z najbardziej bezpiecznych. Posiada on status GRAS , jest bezpieczny dla zdrowia i z tego też względu nie ustalono dla niego limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
W doświadczeniu na szczurach naukowcy stwierdzili, że mleczan wapnia nie ma działania rakotwórczego.
Mleczan wapnia - w ciąży
W literaturze naukowej nie istnieją żadne badania naukowe, które wskazywałyby na szkodliwy wpływ mleczanu wapnia na zdrowie kobiet w ciąży.
W oparciu o aktualny stan wiedzy nie ma też żadnych przesłanek, na podstawie których można byłoby sądzić o jego niekorzystnym oddziaływaniu na przebieg ciąży.
Wobec powyższego można stwierdzić, że mleczan wapnia jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i spożywany w postaci produktów spożywczych, do których został dodany nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Mleczan wapnia - kupowanie i przechowywanie
W przypadku suplementów diety, mleczan wapnia nie jest najpopularniejszą formą wapnia i dlatego też trudno jest go znaleźć na sklepowych półkach. Jednakże dostępny jest w sklepach internetowych. Koszt 1 opakowania zawierającego 250 tabletek to ok. 50 zł.
Mleczan wapnia w postaci proszku, dopuszczony do stosowania w żywności można znaleźć również w sklepach internetowych. Za jedno opakowanie (1 kg) będzie trzeba zapłacić ok. 25 zł. Jest to ten sam związek, który występuje w suplementach diety.
Mleczan wapnia zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
Więcej podobnych treści
Chlorek wapnia (E509)
Jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności (E509), który stosowany jest jako stabilizator ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 kwietnia 2020
Fosforan potasu (E340)
Dodatek do żywności (E340) pełniący funkcje regulatora kwasowości i substancji przeciwzbrylającej...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 maja 2020
Kwas mlekowy (E270)
Kwas mlekowy to substancja regulująca kwasowość i konserwująca (E270). Powstaje w wyniku aktywnoś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 grudnia 2019
Kwas cytrynowy (E330)
Kwas cytrynowy (E330), popularnie nazywany jest kwaskiem cytrynowym. Jest dodawany do produktów, ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 maja 2020
Różeniec górski
Różeniec górski (Rhodiola rosea), inaczej arktyczny korzeń, to roślina lecznicza, która redukuje ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 lipca 2020
Ashwagandha
Ashwagandha, inaczej indyjski żeń szeń, to jeden z adaptogenów, który wpływa korzystnie na sen, d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 lipca 2020
Spis badań i źródeł
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-088.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-088.pdf
- http://www.fruitandvegetable.ucdavis.edu/files/217146.pdf
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate#section=Food-Additives-and-Ingredients
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate#section=Regulatory-Information
- Douglas C. Bauer i wsp.: clinical practice. N Engl J Med., 2013, 369(16), 1537–1543.
- Olivier Lamy i wsp.: Calcium revisited: part II calcium supplements and their effects. Bonekey Rep., 2014, 3, 579.
- A Maekawa i wsp.: Long-term toxicity/carcinogenicity study of calcium lactate in F344 rats. Food Chem Toxicol, 1991, 29(9), 589-94.
- M S Sheikh i wsp.: Gastrointestinal absorption of calcium from milk and calcium salts. N Engl J Med, 1987, 317(9), 532-6.
Pytania i odpowiedzi
Czy mleczan wapnia jest produktem wegetariańskim/wegańskim?
Tak, mleczan wapnia powstaje z kwasu mlekowego otrzymywanego z bakterii oraz węglanu lub wodorotlenku wapnia. Stąd nie jest on produktem pochodzenia zwierzęcego.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.