Mleczan wapnia (E327)
Ostatnia aktualizacja: 10 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 0badań
Mleczan wapnia to sól wapniowa kwasu mlekowego. Jako dodatek do żywności (E327) pełni funkcję regulatora kwasowości i substancji zagęszczającej.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | pozytywny: jest źródłem wapnia |
Nazwy: | mleczan wapnia, E327 |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | regulator kwasowości, substancja zagęszczająca i stabilizująca |
Występowanie w żywności: | dżemy, kabanosy, sery, przetwory warzywne i owocowe, płatki śniadaniowe, suplementy diety |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Mleczan wapnia to bezpieczny dodatek do żywności (E327) pełniący funkcję regulatora kwasowości.
- Mleczan wapnia można znaleźć najczęściej w produktach mięsnych, napojach, warzywach kwaszonych, cukierkach.
- Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w naszej diecie.
- Mleczan wapnia jest bezpieczny w spożyciu, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być stosowany przez kobiety ciężarne
Co to jest mleczan wapnia?
Mleczan wapnia to cząsteczka zbudowana z kwasu mlekowego i wapnia. Powstaje on w wyniku neutralizacji kwasu mlekowego węglanem wapnia lub wodorotlenkiem wapnia. Mleczan wapnia występuje w postaci białego lub kremowego proszku bądź granulek i jest praktycznie pozbawiony zapachu. Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie.
Kwas mlekowy obecny w mleczanie wapnia jest naturalnym związkiem powstającym w wyniku przemian metabolicznych w organizmie człowieka.
Nazwa „mleczan” pochodzi od kwasu mlekowego (wytwarzanego przez bakterie) występującego w tym składniku, jednakże nie ma żadnego związku z mlekiem - mleczan wapnia może być spożywany przez wegetarian i wegan .
Mleczan wapnia - właściwości
Mleczan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności i występuje pod numerem E327. Pełni przede wszystkim funkcję regulatora kwasowości . Mleczan wapnia posiada również właściwości stabilizujące, zagęszczające i jest pożywką dla drożdży .
W badaniach naukowych wykazano, że jest on też skuteczny w utrzymaniu jędrności świeżych warzyw i owoców podczas ich przechowywania.
Mleczan wapnia może być też wykorzystywany do wzbogacania produktów spożywczych w wapń.
Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w diecie
Mleczan wapnia jest jedną z form chemicznych wapnia stosowaną jako suplement diety. Spożycie 1 gramu mleczanu wapnia wiąże się z dostarczeniem naszemu organizmowi ok. 130-180 mg wapnia. Jednakże w większości przypadków, mleczan wapnia dodawany jest do produktów spożywczych w niewielkich ilościach i z tego względu niewiele wapnia spożywamy wraz z nim .
Wapń zawarty w mleczanie wapnia, to ten sam wapń, który znajduje się w innych formach wapnia, np. w chlorku wapnia, cytrynianie wapnia, czy też w węglanie wapnia. To również ten sam wapń, który możemy znaleźć w mleku, czy też żółtym serze.
Mleczanowi wapnia można przypisać te same właściwości prozdrowotne, co wapniowi. Trzeba tylko pamiętać, że w tej cząsteczce jest stosunkowo niewielka ilość tego składnika.
Uważa się, że mleczan wapnia jest jedną z lepszych form pod względem przyswajalności wapnia w naszym organizmie. Jednakże naukowcy raczej skłaniają się ku stwierdzeniu, że różnice w biodostępności wapnia z różnych preparatów są stosunkowo niewielkie i nie mają praktycznego znaczenia .
Mleczan wapnia - szkodliwość
Mleczan wapnia podawany jako suplement diety, nie powoduje żadnych skutków uboczny dla osób dorosłych. Nie powinno się go podawać dzieciom, które nie są w stanie wyprodukować enzymy potrzebne do metabolizmu mleczanów. Mleczanu wapnia nie powinny stosować osoby chore na cukrzycę.
Jeśli chodzi o dodatek do żywności to mleczan wapnia można zaliczyć do grupy jednych z najbardziej bezpiecznych. Posiada on status GRAS , jest bezpieczny dla zdrowia i z tego też względu nie ustalono dla niego limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
W doświadczeniu na szczurach naukowcy stwierdzili, że mleczan wapnia nie ma działania rakotwórczego .
Mleczan wapnia - w ciąży
W literaturze naukowej nie istnieją żadne badania naukowe, które wskazywałyby na szkodliwy wpływ mleczanu wapnia na zdrowie kobiet w ciąży. Nie ma też żadnych przesłanek, na podstawie których można byłoby sądzić o jego niekorzystnym oddziaływaniu na przebieg samej ciąży.
Mleczan wapnia jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i spożywany w postaci produktów spożywczych, do których został dodany nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Mleczan wapnia - zastosowanie
Mleczan wapnia można stosować m.in. w takich produktach jak:
- dżemy i galaretki,
- fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (lub bez),
- sery niedojrzewające,
- sery topione,
- mięso przetworzone poddane i niepoddane obróbce cieplnej,
- osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa,
- lody,
- owoce i warzywa suszone,
- owoce i warzywa w occie, oleju lub solance,
- owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach,
- masła orzechowe i produkty do smarowania z orzechów,
- przetworzone produkty z ziemniaków,
- wyroby kakaowe i czekoladowe o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru,
- śniadaniowe przetwory zbożowe,
- pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie .
Unijne prawo pozwala na dodawanie mleczanu wapnia do żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie ma konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania. Może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu.
Mleczan wapnia - cena i przechowywanie
W przypadku suplementów diety, mleczan wapnia nie jest najpopularniejszą formą wapnia i dlatego też trudno jest go znaleźć na sklepowych półkach. Jednakże dostępny jest w sklepach internetowych. Koszt 1 opakowania zawierającego 250 tabletek to ok. 50 zł.
Mleczan wapnia w postaci proszku, dopuszczony do stosowania w żywności można znaleźć również w sklepach internetowych. Za jedno opakowanie (1 kg) będzie trzeba zapłacić ok. 25 zł. Jest to ten sam związek, który występuje w suplementach diety.
Mleczan wapnia zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
Więcej podobnych treści
Karmel amoniakalny (E150c)
Karmel klasy III, oznaczany jest symbolem E150c. Pełni w żywności funkcje barwiące. Powstaje w wy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 kwietnia 2020
Barwnik Koszenila (E120): gdzie jest , czy jest szkodliwy?
Czerwony barwnik pozyskiwany z owadów - czerwców kaktusowych. Pierwotnie wykorzystywany do barwie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 grudnia 2019
Wosk carnauba (E903)
Naturalny wosk roślinny wykorzystywany jako substancja nabłyszczająca i powlekająca (E903), stoso...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 grudnia 2019
Sorbinian potasu (E202)
Sorbinian potasu to substancja zapobiegająca rozwojowi pleśni i grzybów, uznawana za najbardziej ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 marca 2020
Węglan sodu (E500)
Węglan sodu (E500) jest składnikiem o właściwościach spulchniających i regulujących kwasowość, do...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2020
Polifosforany (E452)
Polifosforany (E452) to otrzymywane na drodze syntetycznej składniki, które wykorzystywane są naj...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2020
Spis badań i źródeł
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-088.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-088.pdf
- http://www.fruitandvegetable.ucdavis.edu/files/217146.pdf
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate#section=Food-Additives-and-Ingredients
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/calcium_lactate#section=Regulatory-Information
- Douglas C. Bauer i wsp.: clinical practice. N Engl J Med., 2013, 369(16), 1537–1543.
- Olivier Lamy i wsp.: Calcium revisited: part II calcium supplements and their effects. Bonekey Rep., 2014, 3, 579.
- A Maekawa i wsp.: Long-term toxicity/carcinogenicity study of calcium lactate in F344 rats. Food Chem Toxicol, 1991, 29(9), 589-94.
- M S Sheikh i wsp.: Gastrointestinal absorption of calcium from milk and calcium salts. N Engl J Med, 1987, 317(9), 532-6.
Pytania i odpowiedzi
Czy mleczan wapnia jest produktem wegetariańskim/wegańskim?
Tak, mleczan wapnia powstaje z kwasu mlekowego otrzymywanego z bakterii oraz węglanu lub wodorotlenku wapnia. Stąd nie jest on produktem pochodzenia zwierzęcego.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.