V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Mleczan wapnia (E327)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 14 lipca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 14źródła
  • 0badań

Mleczan wapnia (E327) to sól wapniowa kwasu mlekowego. Mówiąc prościej, to nic innego jak cząsteczka zbudowana z kwasu mlekowego i wapnia. 

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Mleczan wapnia

Alternatywne nazwy:

E327

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Reakcja kwasu mlekowego z węglanem lub wodorotlenkiem wapnia

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Gdzie występuje:

Dżemy, kabanosy, sery, suplementy diety

 


W pigułce

  • Mleczan wapnia to bezpieczny dodatek do żywności (E327) pełniący funkcję regulatora kwasowości
  • Mleczan wapnia można znaleźć najczęściej w produktach mięsnych, napojach, warzywach kwaszonych, cukierkach
  • Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w naszej diecie
  • Mleczan wapnia jest bezpieczny w spożyciu, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być stosowany przez kobiety ciężarne

Mleczan wapnia - co to jest

Mleczan wapnia powstaje w wyniku neutralizacji kwasu mlekowego węglanem wapnia lub wodorotlenkiem wapnia.

Kwas mlekowy obecny w mleczanie wapnia jest naturalnym związkiem powstającym w wyniku przemian metabolicznych w organizmie człowieka.

Mleczan wapnia występuje w postaci białego lub kremowego proszku bądź granulek i jest praktycznie pozbawiony zapachu. Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

Nazwa „mleczan” pochodzi od kwasu mlekowego (wytwarzanego przez bakterie) występującego w tym składniku, jednakże nie ma żadnego związku z mlekiem i z tego też względu mleczan wapnia może być spożywany przez wegetarian/wegan.

Mleczan wapnia - zastosowanie

Mleczan wapnia stosowany jest jako dodatek do żywności i występuje pod numerem E327. Pełni funkcję regulatora kwasowości.

Mleczan wapnia posiada również właściwości stabilizujące, zagęszczające i jest pożywką dla drożdży.

W badaniach naukowych ich autorzy wykazali, że jest on też skuteczny w utrzymaniu jędrności świeżych warzyw i owoców podczas ich przechowywania.

Mleczan wapnia może być też wykorzystywany do wzbogacania produktów spożywczych w wapń.

Unijne prawo pozwala na dodawanie mleczanu wapnia do żywności na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie ma konkretnych ograniczeń co do ilości jego stosowania. Może być on dodawany w dawce niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu. Mleczan wapnia można stosować m.in. w takich produktach jak:

  • Dżemy i galaretki
  • Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (lub bez)
  • Sery niedojrzewające
  • Sery topione
  • Mięso przetworzone poddane i niepoddane obróbce cieplnej
  • Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa
  • Lody
  • Owoce i warzywa suszone
  • Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance
  • Owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach
  • Masła orzechowe i produkty do smarowania z orzechów
  • Przetworzone produkty z ziemniaków
  • Wyroby kakaowe i czekoladowe o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
  • Śniadaniowe przetwory zbożowe
  • Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Mleczan wapnia jest źródłem wapnia w diecie

Mleczan wapnia jest jedną z form chemicznych wapnia stosowaną jako suplement diety.

Spożycie mleczanu wapnia wiąże się z dostarczeniem naszemu organizmowi pewnych ilości wapnia. 1 gram mleczanu wapnia zawiera ok. 130-180 mg wapnia. Jednakże w większości przypadków, mleczan wapnia dodawany jest do produktów spożywczych w niewielkich ilościach i z tego względu niewiele spożywamy wraz z nim wapnia.

Wapń zawarty w mleczanie wapnia, to ten sam wapń, który znajduje się w innych formach wapnia, np. w chlorku wapnia, cytrynianie wapnia, czy też w węglanie wapnia. To również ten sam wapń, który możemy znaleźć w mleku, czy też żółtym serze.

Mleczanowi wapnia można przypisać te same właściwości prozdrowotne, co wapniowi. Trzeba tylko pamiętać, że w tej cząsteczce jest stosunkowo niewielka ilość tego składnika.

Uważa się, że mleczan wapnia jest jedną z lepszych form pod względem przyswajalności wapnia w naszym organizmie. Jednakże naukowcy raczej skłaniają się ku stwierdzeniu, że różnice w biodostępności wapnia z różnych preparatów są stosunkowo niewielkie i nie mają praktycznego znaczenia.

Mleczan wapnia - szkodliwość

Mleczan wapnia można zaliczyć do grupy jednych z najbardziej bezpiecznych dodatków do żywności.

Mleczan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia i z tego też względu nie ustalono dla niego limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Mleczan wapnia posiada status GRAS – substancji powszechnie uznanej za bezpieczną.

W doświadczeniu na szczurach naukowcy stwierdzili, że mleczan wapnia nie ma działania rakotwórczego.

Dotychczas badacze nie odnotowali żadnych skutków ubocznych na skutek stosowania mleczanu wapnia.

Mleczan wapnia - w ciąży

W literaturze naukowej nie istnieją żadne badania naukowe, które wskazywałyby na szkodliwy wpływ mleczanu wapnia na zdrowie kobiet w ciąży.

W oparciu o aktualny stan wiedzy nie ma też żadnych przesłanek, na podstawie których można byłoby sądzić o jego niekorzystnym oddziaływaniu na przebieg ciąży.

Wobec powyższego można stwierdzić, że mleczan wapnia jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i spożywany w postaci produktów spożywczych, do których został dodany nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Mleczan wapnia - kupowanie i przechowywanie

W przypadku suplementów diety, mleczan wapnia nie jest najpopularniejszą formą wapnia i dlatego też trudno jest go znaleźć na sklepowych półkach. Jednakże dostępny jest w sklepach internetowych. Koszt 1 opakowania zawierającego 250 tabletek to ok. 50 zł.

Mleczan wapnia w postaci proszku, dopuszczony do stosowania w żywności można znaleźć również w sklepach internetowych. Za jedno opakowanie (1 kg) będzie trzeba zapłacić ok. 25 zł. Jest to ten sam związek, który występuje w suplementach diety.

Mleczan wapnia zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Pytania i odpowiedzi

  • Czy mleczan wapnia jest produktem wegetariańskim/wegańskim?

    Tak, mleczan wapnia powstaje z kwasu mlekowego otrzymywanego z bakterii oraz węglanu lub wodorotlenku wapnia. Stąd nie jest on produktem pochodzenia zwierzęcego.


Kategorie: Regulatory kwasowości, Składniki mineralne, Suplementy diety



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter