Polifosforany (E452)
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 19źródła
- 0badań
Polifosforany (E452) to sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasu fosforowego. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są jako dodatek do żywności o właściwościach stabilizujących i emulgujących.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Polifosforany |
Alternatywne nazwy: | E452 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja chemiczna kwasu fosforowego z odpowiednimi węglanami |
MTDI (dopuszczalne spożycie): | 70 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor) |
Szkodliwość: | Nie wywołuje żadnych skutków ubocznych |
Gdzie występuje: | Produkty mięsne (w tym paczkowane), produkty rybne, owoce morza, sery topione |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja stabilizująca, emulgująca, sekwestrant |
W pigułce
- Polifosforany (E452) stosowane są jako substancje dodatkowe w produkcji żywności, w której pełnią funkcje stabilizujące, wiążące i emulgujące
- Polifosforany (E452) przyczyniają się do większej soczystości i kruchości mięsa. Zapobiegają zmianom jego barwy. Hamują również wyciek soków podczas rozmrażania i gotowania mięsa
- Poza produktami mięsnymi, polifosforany (E452) wykorzystywane są do produkcji serów topionych i niektórych napojów alkoholowych
- Polifosforany (E452) nie wywołują żadnych negatywnych efektów po spożyciu produktów spożywczych, które je zawierają
Co to są polifosforany?
Polifosforany są wykorzystywanew przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności. Na etykietach produktów widnieją pod numerem E452.
Do grupy polifosforanów należą takie substancje, jak:
- Polifosforan sodu (E452i)
- Polifosforan potasu (E452ii)
- Polifosforan sodowo-wapniowy (E452iii)
- Polifosforan wapnia (E452iv)
Najczęściej stosowanym rodzajem polifosforanów jest polifosforan sodu. Polifosforany potasu i wapnia są mniej popularne.
Polifosforany pełnią w żywności funkcje stabilizujące, emulgujące, a także wiążące jony metali.
Najkorzystniejsze właściwości technologiczne osiąga się przy połączeniu polifosforanów z trifosforanami (E451) i difosforanami (E450). Dlatego też bardzo często na etykietach produktów spożywczych można spotkać wszystkie te trzy grupy związków jednocześnie.
Polifosforany to związki fosforu otrzymywane w wieloetapowym procesie. Ich pierwotnym źródłem jest fosforyt (rodzaj skały osadowej), z którego pozyskuje się fosfor, który następnie zostaje poddany wielu reakcjom chemicznym finalnie prowadzącym do powstania polifosforanów. Polifosforany są zwykle połączeniem kwasu fosforowego i różnych węglanów.
Polifosforany występują w postaci białych lub bezbarwnych płatków, granulek bądź proszku pozbawionych zapachu. Cechują się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie.
Czy polifosforany są szkodliwe?
Polifosforany są składnikami bezpiecznymi dla zdrowia, gdy są spożywane w ilościach stosowanych powszechnie w żywności. Na dzień dzisiejszy nikt nie odnotował żadnych skutków ubocznych po ich spożyciu w postaci produktów spożywczych, do których zostały dodane.
Polifosforany posiadają status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczną.
Dla polifosforanów eksperci ustalili maksymalne tolerowane dzienne spożycie (MTDI) na poziomie 70 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor). Podany poziom spożycia dotyczy łącznie wszystkich dodatków do żywności zawierających fosforany.
Istnieją pewne spekulacje, że polifosforany mogą hamować wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. wapnia. Jednakże szereg badań wykazał, że związki te w praktyce nie mają znaczącego wpływu na biodostępność innych składników.
W doświadczeniach przeprowadzonych na zwierzętach naukowcy wykazali, że fosforany mogą powodować problemy z nerkami, w tym przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Jednakże co jest bardzo istotne – taki efekt może wystąpić tylko w przypadku bardzo wysokich dawek, znacznie wyższych, niż ilości fosforanów, które występują w żywności.
Po spożyciu polifosforany ulegają w jelitach trawieniu do mniejszych jednostek – monofosforanów, które są przyswajane wraz z naturalnymi fosforanami.
Polifosforany są bezpieczne dla kobiet ciężarnych
Na podstawie aktualnego stanu wiedzy można z dużym prawdopodobieństwem sądzić, że spożywanie polifosforanów przez kobiety ciężarne nie wiąże się z występowaniem żadnych skutków ubocznych.
Gdzie występują polifosforany?
Polifosforany mogą znajdować się np. w serach topionych, produktach mięsnych paczkowanych (np. salami, boczek, kiełbasy, mięso wędzone, parówki), gotowych daniach (np. fasola w sosie pomidorowym), surimi.
Polifosforany w mięsie
Polifosforany działają jako stabilizatory w produktach mięsnych, gdzie w połączeniu z solą oddziałują z włóknami mięsnymi powodując zatrzymywanie w nich wody i zwiększenie soczystości. Podobny efekt zauważalny jest w przypadku produktów rybnych i owoców morza.
Warto przy tym zauważyć, że polifosforany zatrzymując wodę w mięsie sprawiają, że sprzedawany produkt ma większą masę, a co za tym idzie – wyższą cenę.
Dodanie polifosforanów pomaga również w usuwaniu egzoszkieletu krewetek umożliwiając w ten sposób większy odzysk mięsa.
Polifosforany ograniczają wyciek zamrażalniczy w produktach mrożonych i rozmrażanych, a także zmniejszają utratę wody w mięsie podczas gotowania.
Dodatkowo polifosforany pomagają w rozpuszczaniu białek mięśniowych i zwiększają pH produktów (zmniejszają kwasowość).
Ze względu na zdolność wiązania jonów metali (np. żelaza, miedzi), polifosforany mogą hamować procesy autooksydacji (utleniania) lipidów obecnych w mięsie. Mówiąc prościej – zapobiegają jełczeniu tłuszczu.
Dodatek polifosforanów pozwala na dłuższe zachowanie czerwonej barwy mięsa.
Polifosforany - zastosowanie w serach i winie
W serach topionych, preparatach serowych i sosach na bazie sera polifosforany działają jako sole emulgujące. Przerywają one mostki wapniowe pomiędzy cząsteczkami białka sera, przekształcając nierozpuszczalne kompleksy białek sera w pojedyncze, rozpuszczalne związki. Z kolei powstałe cząsteczki białka mogą następnie emulgować tłuszcz związany z serem w podobny sposób do kazeinianu sodu (E469). W tym przypadku działania takiego niego nie wykazuje jeden z polifosforanów – polifosforan wapnia.
Zastosowanie polifosforanów powoduje zmniejszenie zmętnienia wina, cydru, a także octu.
Rozporządzenie (UE) nr 1129/2011 reguluje, do jakich produktów spożywczych oraz w jakich ilościach można stosować polifosforany.
Polifosforany - gdzie kupić?
Polifosforany nie są szeroko dostępne w sprzedaży. Produkty te można kupić wyłącznie u dystrybutorów lub producentów dodatków do żywności.
Ze względu na fakt, że polifosforany są bardzo higroskopijne (łatwo pochłaniają wilgoć), powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Więcej podobnych treści
Sorbinian potasu (E202)
Sorbinian potasu to substancja zapobiegająca rozwojowi pleśni i grzybów, uznawana za najbardziej ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 marca 2020
Węglan sodu (E500)
Węglan sodu (E500) jest składnikiem o właściwościach spulchniających i regulujących kwasowość, do...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2020
Tartrazyna (E102)
Sztuczny barwnik (E102) nazywany żółcią spożywczą 5. Składnik niebezpieczny, może wywoływać m.in....
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 grudnia 2019
Kwas mlekowy (E270)
Kwas mlekowy to substancja regulująca kwasowość i konserwująca (E270). Powstaje w wyniku aktywnoś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 grudnia 2019
Polirycynooleinian poliglicerolu (E476)
Sztuczny emulgator (E476) powszechnie stosowany w czekoladach. Bardzo często wykorzystywany do cz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma ksantanowa (E415)
Guma ksantanowa (E415) to substancja zagęszczająca , która pełni zarazem funkcje błonnika pokarmo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Spis badań i źródeł
- http://sigma-not.net/download.php?token=x616011afe75d938527a6f49022314c20
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-345.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-345.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-420.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-420.pdf
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48aje11.htm
- http://www.moreforsk.no/download.aspx?object_id=FBCF407333904D4CB59EC735B9B85AB5
- https://nofima.no/en/nyhet/2010/11/about-phosphate-and-meat/
- https://pubs.rsc.org/en/content/ebook/978-1-84973-560-5
- https://pubs.rsc.org/en/content/ebook/978-1-84973-880-4
- https://www.seafish.org/media/Publications/SR654_final.pdf
- https://www.seafish.org/media/Publications/SR654_final.pdf
- https://www.seafish.org/media/Publications/SR654_final.pdfhttps://nofima.no/en/nyhet/2010/11/about-phosphate-and-meat/
- https://www.wiley.com/en-us/Food+Additives+Data+Book%2C+2nd+Edition-p-9781405195430
Pytania i odpowiedzi
Czy polifosforany są szkodliwe?
Polifosforany (E452) są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują wystąpienia działań niepożądanych. Jednak zawierają w swoim składzie fosfor dlatego w przypadku osób, które powinny stosować dietę o niskim poziomie fosforu, należy ograniczyć spożycie produktów, w których się znajdują.
Jaką rolę pełnią polifosforany w wędlinach?
Polifosforany (E452) zatrzymują wodę w mięsie i zapobiegają wyciekowi soku mięsnego podczas gotowania. Zapobiegają też jełczeniu obecnego w nich tłuszczu.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.