Fosforan sodu (E339)
Ostatnia aktualizacja: 31 lipca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 0badań
Fosforan sodu (E339) to dodatek do żywności będący połączeniem kwasu fosforowego i jonów sodu. Jest on stosowany jako regulator kwasowości, przeciwzbrylacz i substancja wiążąca jony metali.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | fosforan sodu, E339, fosforan monosodowy (E339i), fosforan disodowy (E339ii), fosforan trisodowy (E339iii) |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający, substancja wiążąca (chelatująca) jony metali |
Występowanie w żywności: | sery topione, płatki śniadaniowe, musli |
ADI: | 40 mg/kg masy ciała/dzień |
W pigułce
- Fosforan sodu (E339) to dodatek do żywności pełniący funkcje regulujące kwasowość, przeciwzbrylające i wiążące jony metali.
- Fosforan sodu jest dodawany najczęściej do serów topionych i płatków śniadaniowych/musli.
- Fosforan sodu jest związkiem bezpiecznym dla zdrowia i jego spożycie nie wiąże się z wystąpieniem jakichkolwiek skutków ubocznych.
- Fosforan sodu zawiera w swoim składzie fosfor, dlatego osoby, które dostarczają nadmiernych ilości fosforu z dietą powinny ograniczyć spożycie produktów, do których dodano fosforany, w tym fosforan sodu.
Co to jest fosforan sodu (E339)?
Pod względem budowy chemicznej fosforan sodu to sól sodowa kwasu fosforowego. Powstaje on w wyniku reakcji chemicznej pomiędzy kwasem fosforowym i węglanem sodu lub wodorotlenkiem sodu.
Fosforan sodu występuje w trzech różnych formach, jako:
- Fosforan monosodowy (E339i)
- Fosforan disodowy (E339ii)
- Fosforan trisodowy (E339iii)
Fosforan sodu - właściwości
Fosforan sodu (E339) jest dodawany do niektórych produktów spożywczych ze względu na swoje działanie regulujące kwasowość i przeciwzbrylające. W ten sposób wpływa korzystnie na walory sensoryczne produktów (np. smak, zapach) i przedłuża ich trwałość. Fosforan sodu wykorzystywany jest też jako stabilizator dla produków mlecznych, mięsnych i rybnych.
Dodatkowo posiada on właściwości chelatujące (wiążące jony metali) i w ten sposób może zapobiegać np. utracie barwy produktów, a także chronić witaminę C obecną w produktach przed zniszczeniem.
Zastosowanie fosforanu sodu w produktach mięsnych pozwala na ograniczenie ilości użytej soli kuchennej. Fosforan sodu może zmniejszać niekorzystne procesy utleniania tłuszczu obecnego w mięsie, które prowadzą do zepsucia tych produktów. Dodatkowo związek ten polepsza strukturę produktów poprzez wiązanie białek.
W serach topionych fosforan sodu zapobiega oddzielaniu się białka i tłuszczu, poprawia lepkość tych produktów i odczucie w ustach.
Fosforan sodu - szkodliwość
Spożywanie fosforanu sodu nie przyczynia się do występowania żadnych działań niepożądanych, w tym związek ten nie jest ani genotoksyczny, ani rakotwórczy.
Dla fosforanu sodu (E339) i innych związków z grupy fosforanów ustalono limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) na poziomie 40 mg/kg masy/dzień w przeliczeniu na kwas fosforowy.
Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności wpisała fosforan sodu na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.
Kto powinien rzadziej sięgać po produkty fosforanem sodu?
W przypadku dostarczania wraz z dietą zbyt dużych ilości fosforu i jednocześnie zbyt małych ilości wapnia, zaleca się ograniczyć spożycie produktów zawierających fosforany, w tym fosforan sodu (E339). Wynika to z tego, że fosforan sodu zawiera w swojej cząsteczce fosfor, przycyniając się do nadmiernego spożycia tego pierwiastka.
Fosforan sodu w ciąży
Fosforan sodu może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Fosforan sodu - zastosowanie
Fosforan sodu (E339) jest zazwyczaj dodawany do takich produktów spożywczych, jak:
- sery topione,
- płatki kukurydziane,
- musli,
- wędliny paczkowane,
- batony zbożowe.
Więcej podobnych treści
Węglan amonu (E503)
Węglan amonu (E503) to popularna substancja spulchniająca, która dodawana jest do wyrobów cukiern...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (E282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając roz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Octan potasu (E261)
Octan potasu (E261) to regulator kwasowości i konserwant stosowany zwykle w produktach mięsnych. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Karboksymetyloceluloza (E466)
Karboksymetyloceluloza (E466) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające, stabilizując...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Dwutlenek krzemu (E551)
Dwutlenek krzemu (E551) to dodatek do żywności pełniący funkcje przeciwzbrylające. Mówi się, że d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 czerwca 2021
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5674
- Lucina E Lampila i wsp.: Applications and functions of food-grade phosphates. Ann N Y Acad Sci, 2013, 1301, 37-44.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=182.1778
- https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Sodium%20Phosphate%20TR.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.